kategoria: A1200
[#31] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@_arti, post #22

Jeśli ktoś się urodził z C64 pod pachą i nigdy nie miał klocków LEGO, to może uznać że taki blat jest kolorowy, ale....

Ja tam widzę 3 nowe kolory, ten jakby żółty na bluzce kolesia i na górze trąbki, ten ciemniejszy brązik na brzuchu górnego słonia i wiśnia w słowie Art. Tylko że to są kolejne wyprane kolory. Ani kroku w stronę NewIcons nie zrobiono.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 19:43:49 przez ZbyniuR
[#32] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #30

ale 030 i 040 to zbliżony poziom

Tylko 030/50 to 10/11 Mips a 040/40 30 Mips. To jest trzy razy szybciej.
[#33] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@TechNineWonder, post #32

Wywalenie ok 1000 na jakiegoś Blizzarda 030 czy ACA to całkowite nieporozumienie. Stosunek jakości do ceny masakryczny.
[#34] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@TechNineWonder, post #32

Dobrze może i trzy razy szybciej.
Teraz jak to się przekłada np w grze doom? na 030 załóżmy mam z 5fpsów,a na 040 będę miał z 10fps.Podsumowując zarówno na 030 jak i na 040 płynności nie zaznam znacząco takiej,żeby powiedzieć,że ta karta jest naprawdę tak szybka w stosunku do 030.
Ba mało tego w grach 2D klasycznych niewiele to zmieni,czy mam 030,czy 040,więc po co przepłacać i wydawać ciężko zarobione nasze pieniążki na 040
Jak już przesiadać się z 030 to na 060 lub PPC to jest już naprawdę kolosalna różnica względem 030 i tu dopiero zaczyna się zabawa

Ktoś z was dobrze powiedział...po co przepłacać
Dlatego teraz mam kartę 030,a w przyszłości będzie to 060 albo coś wyżej o ile będzie to dostępne w rozsądnej cenie.
[#35] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #34

Bo 030 i 040 do Dooma, najwidoczniej się nie nadaje. Ale na Sofcie użytkowym typu WWW, czy różnego rodzaju emulatory Mac-a, PC-TASK. Tudzież nawet HD-REC na 30 mipsach może coś już na pewno da się zrobić. I różnica będzie zauważalna, niż na 10 mipsach.

I tak jak chcesz grać w najnowsze porty to jedyne wyjście to Vampire V2.
[#36] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #33

Chyba osiągów do ceny.

Co do jakości wykonania to ACA ma trochę niedociągnięć ale bardziej w Firmware. A Blizzard antyk trochę już jest. I ACA ma szybszy RAM, przez co karta jest szybsza chociaż ma mniejsze taktowanie.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 21:05:50 przez TechNineWonder
[#37] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@TechNineWonder, post #36

Tak, wydajności.
[#38] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #33

Znowu ktoś próbuje racjonalizować wydatki na sprzęt amigowy? Czy wy panowie nie pomyliliście forum?

(...) nieporozumienie (...) Stosunek jakości do ceny

Poważnie? Jakość akurat w przypadku starych Blizzardów jest miażdżąca w zestawieniu z dzisiejszą elektroniką - na korzyść Blizzardów. Ale rozumiem, że nie o jakość, a o wydajność raczej chodziło. A skoro o wydajności mowa, to czy wydanie tysiąca złotych, dwóch, czy trzech na jakąkolwiek kartę procesorową do dwudziestoparoletniego komputera jest 'porozumieniem'? Jakikolwiek nie byłby to procesor, to określenie "turbo" będzie relatywne - dla starego fascynata-Amigowca zachwyt, a dla współczesnego użytkownika komputerów wolny żart.

Jak już zauważył TechNineWonder, 040@40MHz to 300% przyrost w stosunku do 030@50MHz. To jest miażdżący przyrost. Ale mniejsza o to, jaka karta i jaki przyrost. Odnoszę wrażenie, że niektórzy "kalkulują" formułami totalnie oderwanymi od amigowej rzeczywistości. To normalne, że każdy z nas posiada pewną barierę w wydatkach na ten sprzęt, a wpływ na to mają tak różne czynniki, że arbitralne stwierdzenia w rodzaju 'bez sensu' świadczą o ignorancji i bardzo wąskim spojrzeniu. Dla jednego bez sensu, dla drugiego z sensem. To racjonalizowanie jakiegokolwiek hobby jest bez sensu i nie powinno mieć miejsca. Skupmy się na konstruktywnej wymianie opinii, a kwestię wydatku pozostawmy chcącemu nabyć konkretną kartę OK
[#39] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Umpal, post #38

Nie, @Chador po prostu zbiera na bana

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 22:00:21 przez _arti
[#40] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #34

Tak jak napisali koledzy z tym racjonalizowaniem hobby to trzeba uważać

Ale jeśli z góry zakładasz, że chcesz grać w gry WHDload i mieć wygodny system to 030 jest idealne.
Jeśli zmienisz zdanie i chciałbyś sprawdzić amigowe gry 3D, pobawić się bardziej wymagającym oprogramowaniem, odpalić "mocniejsze" DEMA to przesiadając się z 030 na 040 (najlepiej 33 lub 40Mhz) poczujesz ogromną różnicę (FPU w 040 to bestia w stosunku do tego co możesz podpiąć do 030) OK

Zaś różnica miedzy mocnym 040 (czyli 33 lub 40Mhz) a 060 50mhz w amigowych grach 3D nie jest wcale duża (średnio od 3 do 5 FPS) ok, racja
Do emulacji Macintosha 040@40mhz wystarczy w zupełności (zysk z 060 jest znikomy, pomijając fakt, że w MAĆkach 68060 nigdy seryjnie nie było).

Ale jeśli apetyt Ci wzrośnie i przy okazji chcesz mieć mp3 dekodowane 1:1, oglądać spokojnie demka pod 060 i ewentualnie zapuścić niezbyt wymagającą animkę typu avi/mov/mpeg to 060 będzie tu dużo lepsze ok, racja
[#41] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@BULI, post #40

060 z miłą chęcią
Poczekam na coś pokroju Vampire do 1200.
Obecnie mi w zupełności wystarczy 030
Fakt pamieci więcej by się przydało niż tylko 8mb fastu.
No ale to musi wystarczyć co jest.
I tak w rewelacyjnej cenie ją kupiłem,gdzie w tej cenie to nawet nie kupiłbym 4mb rozszerzenia do Ami 1200.
[#42] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@_arti, post #39

Tam już od razu bana, za prawdę? Za prawdę powiadam Ci @Arti 030 to shit szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 23:01:36 przez Chador
[#43] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #42

Prorok jaki? Czy kidiaboł

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 23:12:14 przez BULI
[#44] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@BULI, post #43

szeroki uśmiech
[#45] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #33

Coś się tak przyssał do krytyki 030?
Chyba zapomniałeś ile dobrego wniósł do naszego Ami świata.
Każdy ma to na co go stać i do czego potrzebuje, 030 jakoś strasznie Cię w życiu skrzywdziło czy co ???
[#46] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@ZbyniuR, post #31

Wracając do tematu..... dupiate 030 glowicons 64 kolor plus inne bajery

[#47] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #46

Oglądasz MPEGi w 96x64?
[#48] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@_arti, post #47

Nieeeee chociaz cos tam mam z dawnych lat ;) predzej cdxl

I Panie redaktor/moderator temat jest o wyglądzie wb nie wydajności 030

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2017 01:01:01 przez mikecios
[#49] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #45

Nie, 030 okazało się badziewiem, na którym nic nie chodzi.
[#50] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #49

To ciekawe co prawisz, mam 030 od momentu kiedy kupiłem w 90 latach sx32 pro z fpu i jakos nie pamiętam żeby coś nie chciało mi chodzić, no chyba że na siłę odpalales dema dedykowane 060 albo ppc............
W tym roku się uwziąłem i nawet Neonsky odpalilem więc chyba coś krecisz.
[#51] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #50

To tak samo na grzybie z 386 wszystko chodzi, no chyba że na siłę próbujesz odpalić coś z 486 albo Pentiuma :)
[#52] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@agrajek, post #51

I wszytko w temacie OK
[#53] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@_arti, post #47

MPEGi?

Przyjrzyj się drogi kolego katalogowi DataTypes w swoim systemie :)
Amiga (OS 3) obsługuje różnego rodzaju dane w elastyczny sposób. Wliczają się w to filmy i animacje. Jak chcesz to możesz zrobić sobie własnego dispatcha i obsługiwać różne formaty, nawet filmów.

Co więcej jak se wymyślisz nowy rodzaj danych to możesz dorobić odpowiedni datatype.

Amiga (OS) jest przygotowana na takie rzeczy jak filmy, wystarczy tylko poszperać i poczytać trochę.

Jest to naturalna cecha Amigi już w systemie w wersji 3.0. Obsługa filmów i animacji. A dzisiaj co.. obce technologie jak jakieś kodeki i inne barachło. szeroki uśmiech

Raz że jest to obce, dwa że nie wykorzystuje naturalnych cech systemowych Amigi.

A czy Amiga uciągnie filmy? Myślę, że tak. Przecież Amiga 1200 ma normalnie tylko procesor 68020/14MHz i AGA, a system w wersji 3.0 powstał właśnie na nią.

Pamiętaj, że system Amigi tworzył zawodowy team programistów. To nie byli byle jacy programiści, tylko wykształceni i pełni pasji do tworzenia ludzie.

Robiąc datatypy do filmów wiedzieli, że ten komputer to obsłuży.

Dzisiaj się o tym zapomina, bo Amiga jest w niszy, świat PC poszedł tam gdzie poszedł.

A o wielu cechach systemu Amigi się po prostu zapomina.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2017 03:47:54 przez Hexmage960
[#54] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Hexmage960, post #53

Widząc ikonkę froggera, _arti zadał (zdawałoby się) takie niewinne pytanie... a tu bum!

Datatypes, AmigaOS3, obce technologie, kodeki, barachła, zawodowy team programistów, nisza, świat pc sobie poszedł, cechy Amigi zostały zapomniane.

Ufffff
[#55] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #46

A skąd wziąć taką ale czarownicę bez ikonek?
[#56] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@ZbyniuR, post #55

No dobra Panowie mam jaki mam procek.
Jak narazie na whdload klasyki mi ładnie działają na 030 a sam system chodzi płynnie
Powiedzcie mi,bo dalej stoje w miejscu,gdzie znajde jakiś tutorial odnośnie upiększenia OS 3.1?
Wiem,że ktoś tam podawał linka z instrukcją,gdzie dla przykładu ktoś ma Ami 600 upiększał OS 3.1.Ja już dość dawno widziałem tą instrukcje i poza zamontowaniem spolszczenia które działa mi w OS 3.1 to nie mogłem zamontować tego zestawu nowych ikon.
Może ktoś z was ma swój mini poradnik?

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2017 09:14:20 przez skofrant
[#57] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@ZbyniuR, post #55

[#58] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@agrajek, post #57

Dzięki agrajku. :)

Oj panowie, my tu o głupotach, a autor wątku niepocieszony. Tak sobie myślę że niejedną godzinę spędziłem w przeszłości na udoskonalaniu WB (czasem wyglądu a czasem użyteczności), a jakoś nigdy żadnej instrukcji do tego nie miałem. Za to kupowałem płyty z duperelkami do Amig, a tam zwykle był katalog Commodities z łatkami na system. Przy każdej był pliczek Read.me a w nim info o tym do czego ta łatka służy i jeśli wydawało mi się to interesujące to instalowałem, a potem dłubałem w ustawieniach tego programiku. Oczywiście zaglądałem też do szuflady Prefs gdzie sporo było rzeczy do ustawiania. I czytywałem w czasopismach pytania od czytelników, a ci zawsze mieli jakieś problemy i pytania na które sam jeszcze nie wpadłem.

Ale czy jest gdzieś w necie zawartość czasopism sprzed lat i ich płyt, bo zbieranie ich po aukcjach jest raczej kłopotliwe i kosztowne. A na mój rozum autorzy tych danych to co mieli na tym zarobić to już zarobili, a od handlu starociami nic im nie skapnie, więc raczej nie mają nic przeciw ich piraceniu. Czy źle mówię?

PS.: Jakoś nikt się nie wypowiedział czy mój pomysł na podkolorowanie MagicWB jest interesujący czy nie.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2017 13:04:22 przez ZbyniuR
[#59] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@ZbyniuR, post #55

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, chodzi Ci o tapetę czy taką Panią live ? ;))))))))
[#60] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #13

Tak. Wszystko śmiga włącznie z Internetem. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem