kategoria: A1200
[#61] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #49

Musisz najpierw podłączyć Amigę do prądu :)
[#62] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@chicago, post #61

Chyba się wujo Skofrant nie doczekam
[#63] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Chador, post #49

Nie, 030 okazało się badziewiem, na którym nic nie chodzi.

To chyba żart? :))) 030 (50MHz) to chyba najpopularniejszy procesor w Amigach (nie chodzi o tzw. "gołe" Amigi), a także w "nowych" kartach turbo, jak ACA)...
Dodatkowo w miarę przystępny cenowo... więc nie jest tak źle
[#64] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@agrajek, post #51

To tak samo na grzybie z 386 wszystko chodzi, no chyba że na siłę próbujesz odpalić coś z 486 albo Pentiuma :)

hehe no tak, przy dyskusji o Amidze KONIECZNIE trzeba dodać odniesienie do PC... tylko, że niektórzy nie mieli nigdy PC (ufff) x86 free OK
[#65] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@X-Type^HVR, post #64

A to są wyjątki potwierdzające regułę, przykład z pc jest akurat trafiony bo 386 i 030 to mniej więcej to samo:)
[#66] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@_arti, post #39

.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 15:38:17 przez aKlon
[#67] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@aKlon, post #66

Czy ktoś wie co robię nie tak?
Idę zgodnie z instrukcją
http://www.qkiz.pl/blog/amiga/gotowe-rozwi%C4%85zania/162-zmiana-wygl%C4%85du-amigaos-3-1-w-amidze-600.html

Wrzuciłem na Amigę plik o nazwie FullPallete.prefs uruchamiam go i wywala błąd taki:

FullPallete.prefs plik nie jest programem
FullPallete.prefs failed returncode 10

Wedle instrukcji powinien uruchomić się skrypt jak kliknę na ten plik.
Już nawet ten plik wrzuciłem do katalogu prefs i właśnie tam go uruchamiam.

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2017 12:40:35 przez skofrant
[#68] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #67

A tu jest napisane coś innego

Plik musimy przenieść na Amigę. Uruchamiamy z PREFS  Full Palette. Specjalny skrypt zapyta się nas o aktywowanie poprawki Full Palette, potwierdzamy i uruchamiamy ponownie system.

FullPalette.prefs

Gdy system się uruchomi uruchamiamy jeszcze razFull Palette. Z menu Project/Open wskazujemy plik z definicją palety kolorów. Gdy go wczytamy system zmieni kolory i zapisujemy. I znów reset.

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2017 12:45:31 przez Norbert
[#69] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Norbert, post #68

Plik musimy przenieść na Amigę. Uruchamiamy z PREFS Full Palette
Tak właśnie jest...skoro z prefs uruchamiam ten plik,to i tam wrzuciłem ten plik fullPalette.prefs.
Nie działa wywala błąd.
[#70] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #67

Musisz zmienić atrybuty plik/ikony. Wybrać ikonę Fullpallete.prefs i potem z menu Workbench- Ikony-właściwości(czy jakość tak) zaptaszkować executable i pewno parę innych nie zaszkodzi.
[#71] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Tomski, post #70

Czyli zmieniam atrybuty zaznaczając na tą ikonkę Fullpalette.prefs i z menu wybieram informacje tak?
Jak tak,to tak zrobiłem i zaznaczyłem tam skrypt i zarchiwizowany,bo tylko te dwie rzeczy było odznaczone.
Teraz jak uruchamiam ten plik,to wywala komunikat,że jest błąd w nazwie polecenia.
[#72] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@skofrant, post #71

Uruchom program FULLPALETTE.
Wybierz w nim plik fullpatelle.prefs.
[#73] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Norbert, post #72

Jak ktoś chce upiększyć blat Amigi w niewielu barwach (8) polecam dithering. Tutaj przykładowy dithering - papuga z Personal Painta poddana ditheringowi Floyda-Steinberga i zabarwiona na różowo (blat) i żółto (okienka).

Oczywiście można próbować też ditheringu wielobarwnego, polecam zobaczyć pliki CMYK w katalogu z PPaintem. Z czterech kolorów możemy uzyskać praktycznie wszystkie.

Tutaj 640x512, ale w rozdzielczości 640x256 również ładnie się to prezentuje.

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2017 09:20:18 przez Hexmage960
[#74] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@ZbyniuR, post #58

Mam gdzieś komplet magazyny amiga w pdf, niestety albo stety angielska wersja. Jak wygrzebie to wrzucę. :(
[#75] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Unifilek, post #74

https://devtty.io/2018/07/computing/how-to-setup-commodore-amiga-workbench-os/

tu jest fajnie opisane jak sobie zmienić wygląd WB i wgrać potrzebne programy
[#76] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Hexmage960, post #73

o matko... ale daje po oczach różowy + żółty rulez!
[#77] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@Unifilek, post #74

https://1drv.ms/f/s!AgAcqkf2nYWgzE1DGwgW7eakBMmA
[#78] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@X-Type^HVR, post #76

Kocham swój pulpit
[#79] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #78

hehe czy Ty nie masz na pulpicie jakiś c.cków? Tak mi się coś kojarzy..... OK
[#80] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@X-Type^HVR, post #79

Cuś tam jest czarownicowe tak dla przypomnienia Ci powiem ;)
[#81] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mikecios, post #80

A z innej beczki - to mam pytanie jak skopiować plik "nazwa-folderu.info" do innych folderów znajdujących się na partycji?
Chodzi mi o stworzenie pliku info do folderu aby był on widoczny bez konieczności klikania - pokaż wszystko.
[#82] Re: AmigaOS 3.1 upiększanie na Amidze 1200

@mkdevil666, post #81

Najprościej dowolnym filemanagerem skopiowac ikonę katalogu do odpowiedniego miejsca zmieniając odpowiednio jej nazwę.

Czasami, z zależności od tego co jest uruchomione pod Workbenchem, można przenieść ikone katalogu w miejsce ikony po wybraniu z gornego menu ICONS - INFORMATION. Drag and drop.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem