kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach
Witam, po 25 latach "ponownie stałem się szczęśliwym posiadanie Amigi 1200" (gołej)
Poczytałem forum, zdań rozbieżnych nie brakuje...
W związku z tym odświeżyć chciałem tematów parę, względem najnowszej wiedzy i dostępnego sprzętu i możliwości jakość/cena.

Proszę o WYROZUMIAŁOŚĆ, na wszelkie "babole", można powiedzieć że po takim czasie znów jestem lajkonikiem szeroki uśmiech (25 lat temu do swojej Amisi miałem podłączone wszystko co było możliwe od Elboxa, FAST RAMu, koprocesora, hdd 3,5", cdrom, fg24, sampler, midi, programowanie AMOS i co tam jeszcze) i niewiele pamiętam dziś z konfigurowania Amig

1. Czy klasyczny HDD IDE 2,5" czy SD?/SDHC? Odniosłem zdecydowanie wrażenie z opinii na forum że SD jest szybsze i stabilniejsze od CF. Co przemawia za jednym a co za drugim rozwiązaniem oprócz tego co już wiem:
Za SD
- niesłyszalna praca
- dużo szybsze kopiowanie dużej ilości małych plików
Za HDD
- szybsze kopiowanie dużych plików

Jakie transfery osiąga się tu i tu?

2. Czy dysk 2,5" IDE bierze już zasilanie z taśmy 44 pin, czy potrzeba oddzielnie zasilanie podłączyć ?

3. Czy dysk 2,5" IDE przykręca się do "obudowy/ekranu" A1200 czy potrzebne jakieś sanki dodatkowe?

4. Czy jest kątowy adapter 44pin/SD aby bez taśmy 44pin wpiąć w płytę bezpośrednio taki adapter SD ? Czy tylko przez taśmę 44 pin, jaka występuje najkrótsza? Czy potrzebne jest "dodatkowe" zasilanie w tym wypadku czy wszystko jest po "44pin" ?

5. Który konkretnie adapter polecacie i jaki model karty SD/SDHC ? Wydaje mi się że 32GB będzie wystarczające

6. Czy jest bezpośredni adapter PCMCIA - SD/SDHC, żeby pominąć adapter CF/SD
Czy to będzie pracować z A1200 - SD - PCMCIA

7. Jak się ma sprawa posiadanego 3.0 ROM 39.106 do "nowszych wersji" ? Czy warto tym się zajmować, co istotnego dają nowsze wersje w praktyce, jeśli warto to gdzie i jaka wersję kupić ?

8. Może trochę głupie pytanie, ale... jak najtaniej rozszerzyć pamięć w FAST, zakładając że tylko pamięć jest potrzebna, bez dodatkowych MHz, koprocesora itd...
Czy da się wymieć bądź dołożyć RAM na płytę główną bezpośrednio i ją zmapować?

9. Ma się ukazać na koniec roku karta Vampire do A1200. Jaka orientacyjna cena może być tej karty i czy montować się ją będzie normalnie pod klapkę od spodu? Jest jakaś specyfikacja tej karty z porównaniem do "gołej" A 1200?

10. Czy na dyskietkach 3,5" HD i na stacji dysków PC na USB da się nagrywać obrazy dyskietek do Amigi, jeśli tak to czym i skąd "najpewniejsze" niemodyfikowane te obrazy pobierać ?

11. Jak korzystać z programów/gier NDOS (nie dosowych) w sposób prosty, łatwy i przyjemny? czyli jak "pozbyć się dyskietek" ?
Czy można to załatwić rozwiązaniem z pkt. 6 to znaczy za pomocą adaptera PCMCIA-SD i obrazów na karcie SD czy tylko Gotek potrafi to załatwić?
Jeśli Gotek, to:
a) czy pendrive musi być specjalnie sformatowany? czy można bez problemu go dogrywać w PC ?
b) czy jest opcja na podłączenie Goteka zewnętrznie aby nie ruszać oryginalnego flopa?

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 10:10:17 przez amigancik
[#2] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

Ad.1. Ja osobiście nie widzę różnicy między CF a SD. CF-y są bardziej wybredne, łatwiej kupić współdziałąjącą kartę SD. Ale do niej potrzebujesz konwerter.
Ad.2. Złącze 44-PIN dostarcza już prąd.
Ad.3. Są sanki wewnątrz komputera. Powinny być fabrycznie. Jeśli nie masz, można dokupić.
Ad.4. Możesz kupić adapter kątowy (np. ten, a nawet powinieneś, żeby pozbyć się problemów z nie/źle działającą diodą aktywności HDD).
Ad.6. Nie ma takiej przejściówki. Są PCMCIA-CF.
Ad.7. Nowsze wersje będą posiadały np. sterowniki pozwalające używać dysków większych niż 4MB i większych partycji. Ja kupuję wersje Cloanto od pong777 z tego forum (napisz na priv - ma też kątowe adaptery jak wyżej).
Ad.8. Zajrzyj do działu Giełda, jest teraz karta Elboksu 1204 dająca 4MB fast. Jeśli masz trochę więcej kasy, to możesz pomyśleć o ACA1221ec za 120 euro - będzie również szybciej.
Ad.9. Tego nikt jeszcze nie wie.
Ad.10. Nie da się tak po prostu na PC nagrać dyskietki amigowej.
Ad.11. Obrazów NDOS z karty SD nie użyjesz inaczej jak przez nagranie ich na fizyczna dyskietkę. Jeśli bez Goteka, to rozważ WHDLoad (przyda się trochę pamięci - patrz Ad.8). Z Gotekiem problemów nie ma, a pendrive musi mieć zwykłą DOS-ową tablicę partycji i partycję FAT32. Gotek można podpiąć jako zewnętrzny, ale bez przeróbek wewnątrz nie będzie działał jako DF0: - jedynie jako DF1:, co znaczy, że nie wszystko się będzie z niego odpalać.
[#3] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #2

Kolego poczekaj na Vampirka V4 tam będziesz miał wszystko i internet i grafike i adapter na cf i wyjscie na dysk i wyjscie cyfrowe obrazu i nawet usb A montowana ta karta będzie pod klapką a cena to będzie około 1400 zl tak mysle :)

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 12:06:20 przez pat999
[#4] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #2

Z Gotekiem problemów nie ma

Z Gotekiem nie jest tak do końca różowo. Tytuły DOSowe działają dobrze, ale czasem trafia się gra / demo NDOS które sprawia problemy.
Dla HxC jest fajny programik do bezpośredniego kopiowania plików / katalogów z pendrive do Amigi, co ułatwia przenoszenie danych z PC.
[#5] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #2

Dubel

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 12:26:29 przez Norbert
[#6] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #2

ad.6. Sa adaptery pcmcia-sd
ad.10 Za pomocą stacji dyskietki podpiętej do pc do portu LPT, można nagrywać dyskietki w formacie amigowym
ad.11 Gotek działa bez problemu jako df0 bez przeróbek.
[#7] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Norbert, post #6

Ad.6. Możesz podesłać link?
Ad.10. Uściślijmy, że potrzebny jest do tego odpowiedni interface.
Ad.11. Jako zewnętrzny DF0: potrzebuje bootselectora. A na A1200 to nie takie proste jak w A500.
[#8] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #7

ad.6 link
Trzeba szukać po aukcjach
Jako ciekawostkę podam ze jest/istnieje adapter umożliwiający podłączenie usb do portu SD.
Czyli byloby realne podłączenie pendrive do amigi jako dysku. Usb->sd->ide czy usb->sd->pcmcia. ( ewentualnie sd->cf->pcmcia)
ad. 10. Prosty interface
ad. 11. A dlaczego nie używać tylko gotka jako df0 ?
[#9] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Norbert, post #8

Dzięki za linki, ciekawe, czy takie karty działają z Amigą. Ale to inna bajka.
Co do Goteka - jak ma być jako DF0: to lepiej go wsadzić do środka. Mam tak w A600 I A500. Ale z pytania wywnioskowałem, że autor wątku chce mieć jednak klasyczną stację, a Gotek na zewnątrz.
[#10] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #2

Dziękuję serdecznie za super odpowiedź, dopytać tylko jeszcze ;)

ad 1
a) Jak ma się karta do hdd ? w ladowaniu workbencha i wczytywaniu programow. Powiedzmy ile czasu wczytanie Workbencha i jakiegos programu Lightwave 3D 3.5 ? Orientacyjnie rząd wielkości karta/hdd 3min/6min czy 1min/5min czy 4/3min.... ? :)
b) Rozumiem że jeśli 2MB ramu jak gola A1200 to nie zobaczy wiecej jak 4GB karty?
c) w przypadku golej A1200 jaki HDD zobaczy najwiekszy ?
d) czy jest opcja na zamontowanie karty lub HDD zeby "nie wycinac/przerabiac" Amigi tzn ekranu lub plastikow ?

ad 4
a) Czy dobrze rozumiem ze w taki katowy adapter mozna wpiac zarowno adapter z karta jak i HDD i czy jest wersja przy ktorej nie trzeba "wycinac/przerabiac" Amigi 1200 ?
TUTAJ są takie adaptery po 6$ z wysyłką
b) czy mozna trafić ten kątowy na aliexpress ?

ad 6
czy taki adapter: PCMCIA Media card reader SD card to PCMCIA card adapter support 2G-32G for Mercedes-Benz E300 E260 E200 MP3 memory skoro PCMCIA jest bootowalne nie może służyć jako Gotek ?

ad 7
Znaczy gola A1200 i oryginalny 3.0 ROM 39.106 jaka najwieksza karte i hdd obsluzy w IDE ?

ad 9
400 za 4MB to chyba faktycznie zaczakac lepiej za 1200 Vampire kupic, ktory daje mozliwosci Amidze jak pc z dobra grafika ;)
Jest gdzies porownanie parametrow golej A1200 i z karta Vampire4 ? ;)

ad 11
a) Czy Gotek ma możliwość zapisywania w tych obrazach adf np: tabeli wyników, stanu gry ? wydaje się że pewnie nie... bo niby jak...
b) Czy klasyczny Gotek z allegro montuje się bez żadnych dodatkowych przeróbek, dokupowania sanek czy tp ?
c) czy na aliexpress mozna dostac Goteka, bo niby są TU po 17$ z wysyłką ale 1.44MB ?
[#11] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #10

a) Czy Gotek ma możliwość zapisywania w tych obrazach adf np: tabeli wyników, stanu gry ? wydaje się że pewnie nie... bo niby jak...

Jeśli gra zapisywała na dyskietce tabelę wyników (niektóre gry tak robiły), to Gotek też to zrobi.

b) Czy klasyczny Gotek z allegro montuje się bez żadnych dodatkowych przeróbek, dokupowania sanek czy tp ?

Ja kupowałem Goteka z Allegro i pasuje w miejsce stacji wewnątrz obudowy A500.
[#12] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

Pozwolę sobie uzupełnić:

Ad. 1: Za kartą SD przemawia jeszcze zdecydowanie mniejszy pobór prądu niż dysk talerzowy. Natomiast za dyskiem klimatyczny szumek i chrobotanie głowicy, niektórzy to lubią i przy bezszelestnych SD im tego brakuje.

Ad. 4b: Tego kątowego złącza raczej na AliExpress nie dostaniesz, bo jest polskiej produkcji. Prędzej na Allegro .

Ad. 5: Najtańsze SD2IDE z AliExpress po 6 USD działają. Również ten, który później zalinkowałeś. Z mojego doświadczenia wynika, że marka i model samej karty SD są doskonale obojętne. Co do pojemności karty: 4 GB będzie obsłużona w całości i bez problemu przez standardowy system. Powyżej 4 wymagany jest nowszy Kickstart i/lub system albo nakładanie łatek programowych. Ponieważ mi taka pojemność wystarczy, mam właśnie kartę 4 GB.
[#13] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@poweredjj, post #11

Drobne doprecyzowanie z mojej strony:
a/c) Gotek to jakby "sprzęt" natomiast to czy i jak działa z Amigą, PC albo Keyboardem zależy od wgranego do niego (goteka) oprogramowania. Dla Amigi są trzy opcje:
- darmowy Cortex - już nie rozwijany. Nie wszystkie gry/obrazy dyskietek będą na nim poprawnie działały
- płatny HxC - ciągle rozwijany - najlepsza jak na razie kompatybilność z obrazami gier. Jak coś nie działa zgłasza się to na forum HxC i autor dość szybko wprowadza poprawkę. Koszt 10EUR - konieczność jednorazowego wgrania przez programator (zakup dodatkowy) a potem aktualizacje już można wgrywać przez pendrive
- nowy darmowy soft - na razie w powijakach. Na naszym forum jest o nim wątek.
W każdym z tych trzech przypadków będziesz potrzebował programatora jeśli kupisz sprzęt z ali (z softem pod PC - 1.44MB). Możesz też kupić gotowego goteka pod Ami z wgranym cortex lub hxc od pong777 (jest też na Allegro).

b) Sam gotek pasuje zamiast stacji ale wtedy dostęp do przycisków i wyświetlacza jest utrudniony. Jest na sieci szablon podpórki do wydrukowania na drukarce 3D, która podnosi trochę goteka. Nadal bez rewelacji ale jak ktoś zna się trochę na elektronice to może wyprowadzić sobie sterowanie na zewnątrz.
[#14] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #10

Ad.1a) Nie wiem, nie używałem tależówki. Mam w mojej A1200 w tej chwili dysk SSD (mSATA przez przejściówkę na IDE) i "na papierze" to ma on raczej kiepską wydajność, czyli talerzówka powinna z nim wygrać (nazbyt nowa technologia nie dogaduje się ze starą), ale komputer działa bardzo sprawnie i ja nie narzekam.
Ad.1b) To nie kwestia RAM-u tylko wersji Kickstartu. Jeśli masz jedynie 3.0 albo klasyczny 3.1, to więcej niż 4GB nie zobaczysz (znaczy, da się to programowo ogarnąć, ale jest z tym trochę gimnastyki w stylu wgrywania nowszej wersji sterownika i odpowiedniego partycjonowania dysku).
Ad.1c) 4GB
Ad.1d) Niczego nie trzeba wycinać, na wszystko jest przewidziane miejsce - zwłaszcza w przypadku dysku talerzowego albo odpowiedniego adaptera (w przypadku pewnych przejściówek, jak np. wspomniana przeze mnie od Krashana, górny ekran odpada).

Ad.4a) Jeśli wybierzesz właściwą wersję, będziesz mógł podpiąć cokolwiek zechcesz.
Ad.4b) Nie kupisz tego na Ali bo to polska myśl inżynierska. Możesz znaleźć to samo na Allegro.

Ad.6 Mi się nie udało zmusić Ami do bootowania z przejściówki PCMCIA-CF. Kartę przez tą przejściówkę możesz użyć do przenoszenia plików, w tym całych obrazów, ale nie wykorzystasz jej jak Goteka. To zupełnie inny typ urządzenia.

Ad.7. Powtarzasz się (1c)

Ad.9. 4MB fastu dają A1200 kopa równego ok.2.3 raza. V4 będzie kosztował pewnie ~400 euro (ja obstawiam więcej), wybór należy do ciebie.

Ad.11a) Gotek z firmware HxC umie zapisywać w ADF-ach. Gotek z firmwarem Cortex - zdaje się, że nie (poprawcie mnie, jeśli trzeba).
Ad.11b) Zamontujesz po dorobienu dodatkowych otworów w Goteku, ale nie będzie to wygodne w użytkowaniu. Lepiej wydrukować sobie ramkę (jeśli się ma drukarkę 3D) lub kupić gotową ramkę montowaną wewnątrz komputera, do której mocujesz samą elektronikę z wewnątrz Goteka - jego użytkowanie staje się o wiele przyjemniejsze.
Ad.11c) Jak pisali koledzy, możesz kupić Goteka za grosze, ale potem musisz go sflashować wgrywając firmware Cortex, HxC (płatny) lub nowy, który się ukazał kilkanaście dni temu. Pytanie - czy umiesz to zrobić (lub masz kogoś pod ręką) i ile jest wart twój czas.
[#15] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Krashan, post #12

1. Tak sobie czytam, a może prócz migającej diody dodać głośniczek ze słuchawek dousznych, który będzie odtwarzał dźwięk?
[#16] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@KM, post #15

Ty tak na poważnie?
[#17] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@KM, post #15

Taki mod juz powstał, ale stwarzał problemy przy niektórych grach ( były błędy )
Teraz autor firmware hxc dodał obsługę głośnika. Wpina się do juz do zworek w gotku.
Wszystko jest w instrukcji.
[#18] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #14

@perinoid, @poweredjj, @Krashan, @pat999, @Norbert, @Krashan, @jimmy
serdecznie dziękuję za zaangażowanie i konstruktywne odpowiedzi, od razu widać że to wyjątkowe forum i wyjątkowi forumowicze Bez zbędnych komentarzy, docinek, tylko przyjazne uzupełnianie i doprecyzowywanie odpowiedzi

12. Pytanie o sens wymiany Kickstartu. Na allegro widze:
a) Kickstart ROM 3.1 A1200 A3000 A4000 Commodore
b) Kickstart ROM 3.xA1200 A3000 A4000 CLOANTO 45.064
c) Kickstart ROM 3.x A1200 45.064 MODYFIKOWANY
d) Kickstart ROM 1.3+2.05+3.1+3.x
e) inny?
f) co daje W PRAKTYCE wymiana oprócz tego że widzi dysk >4GB
g) Kuszący wydaje się ten z kickstartem do wyboru, bo jak rozumiem, można odpalić prawdziwy 1.3, a więc jak pamiętam sporo demek, które były pisane pod 1.3 i A500, a nie działają na wyższych (oczywiście pomijam wgrywanie z dyskietki emulacji) ?
h) jeśli więc w ogóle warto to który konkretnie polecacie i dlaczego ? baaardzo chętnie link :)

13. Uwzględniając pyt. z pkt 12 jaki system wybrać ? Kiedyś pracowałem tylko na Workbenchu 3.0 czy 3.1 i tylko taki znam. Jaki ewentualnie system polecacie, dlaczego i którą wersję? Czy warto zwracać uwagę na polskojęzyczne wersje?

Ad.1a) Jak rozumiem karta 4GB to "wystaczająca" pojemność na dysk IDE w Amidze (jeśli nie pomieszałem nic to przypominam 25 lat temu miałem 3,5" HDD 160 MB Quantum i nie pamiętam żebym narzekał na brak miejsca) i w codziennej zabawie nie powinna dać odczucia wolniejszej pracy w stosunku do klasycznego HDD IDE 2,5"?
Reasumując karta 4GB to wystarczające rozwiązanie ? I czy zestaw
http://allegro.pl/zestaw-startowy-do-a600-a1200-16gb-kart-adap-i6910224484.html nie zostanie obsłużony przez gołą A1200 z 3.0 jako że zestaw ma kartę 16GB ?

Ad.1d) i 4a) Bardzo proszę o konkretny linkszeroki uśmiech, z który adapterem nie będzie trzeba nic ciąć przy karcie, rozumiem że chodzi o zdjęcie tego ekranu znad pamięci czy całego ekranu ? Może jakieś zdjęcie ? szeroki uśmiech

Ad.7. Fakt, przepraszam

Ad.11 Czy chodzi o te ramke z retrolab.pl http://allegro.pl/ramka-gotek-amiga-1200-retrolab-pl-i6843989585.html - która tylko "lekko poprawia komfort użytkowania"? Rozumiem że menu wyświetla się na ekranie od razu i wystarczy tylko przyciskami wybrać sobie wtedy patrząc na ekran monitora żądaną pozycję? Czyli nie ma mega różnicy za te 60zł! z przesyłką?

Ad.11b) Jeszcze raz poruszę ważną kwestię, bo byłaby NAJLEPSZA:)... czy da się podłączyć Goteka zewnętrznie, tak by po włączeniu Amigi, na przykład kombinacją klawiszy Amigi, bądź wciśnięciem dwu mikrostyków Goteka, wybrać go jako DF0 ? Coś słyszałem o bootselectorze w samym Goteku?... Jak można to zrobić w A1200 najmniej kolizyjnie i najbardziej praktycznie ? :)
[#19] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@sordan, post #16

Na tyle poważny, na ile naprawdę ważny jest dźwięk stacji dyskietek, pracy HDD w byciu prawdziwym amigowcem i pełnym odczuwaniu "feeling". Osobiście wolałbym szybciej, ciszej, stabilniej.
@ Dzięki Norbert, teraz kojarzę, że faktycznie chyba było o tym info.
[#20] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #18

Ad.12. Pytanie podstawowe - w tym 4x to ciekawe, jaka jest wersja tych KS. Ale jest inna sprawa - jesteś pewien, że to 4x to jest do A1200? Bo ja obstawiam, że raczej do A500. A do A1200 jest zupełnie inny ROM (32 bity, 2 kości a nie jedna). Ja, jak pisałem, używam ROM-u Cloanto, konkretnie 3.x (tego z listy powyżej). Ma nowe sterowniki dysku i bez problemu z marszu obsługuje mi duże dyski (teraz 16GB).

Ad.13. Używam 3.1. Na półce leży 3.9 czekający, aż podłączę jakoś CD-ROM. Ale bez dobrego akceleratora to nie ma co się ponad 3.1 wybierać.

Karta 4GB wystarczy ci w zupełności do instalacji multum programowania użytkowego i gier uruchamianych bezpośrednio z dysku HD. Chyba, że zechcesz - jak ja - załadować na nią całe dostępne w sieci archiwum z grami pod WHDLoad (może i z demami). Wtedy potrzeba co najmniej 8-kę.

Nie będziesz musiał ciąć jeśli weźmiesz dowolny adapter 44-pinowy typu męskiego i użyjesz taśmy do podłączenia do go płyty. Adaptery żeńskie wpina się bezpośrednio w płytę, co nie pozwoli ci założyć górnego ekranu. Również adaptery Krashana nie pozwolą na założenie górnego ekranu (dolny jest obowiązkowy).

Z ramkami jest tak, że możesz sobie ściągnąć model z thingverse i wydrukować. Jeśli masz gdzie. Ale ten projekt powoduje, że Gotek jest umieszczony ciut zbyt głęboko i przesunięty tak, że dostęp do portu pendrive nie jest najszczęśliwszy. Model od RetroLab.pl jest popraiony w tym względzie. Poza tym nie ma różnic.

Goteka możesz podłączyć na zewnątrz, ale nie będzie on tak po prostu pracował jako stacja podstawowa. Do tego potrzebny jest tzw. bootselector, który w przypadku A1200 wymaga ingerencji w płytę główną. Raczej tego nie chcesz.
[#21] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #20

Ten Gotek jest dla mnie zbyt mało praktyczny i nie ma duszy... Czy rozwiązanie Lotharka jest lepsze ? http://www.lotharek.pl/product.php?pid=13 ?
Żeby coś miało sens musi mieć duszę, czyli być po prostu oryginalne lub jak producent założył. Ewentualnie być mega praktyczne, względnie tanie i praktyczne... i tu zaczynam poważnie myśleć o zgłębieniu WHDLoad
Czyli zwykły dysk 2,5" oraz zgrywanie danych na dyskietkach 720KB pecetowych... czyli PC0
Ewentualnie PCMCIA - SD tylko nie wiem czy ten adapter obsłuży Amiga...
PCMCIA - SD Card
bo jeśli tak, to jesteśmy w domu... ?

Czy da się zainstalować Workbencha na dysku 2,5" IDE na PC-cie ? Jeśli tak to może jakiś link ? Tutorial jak dokładnie krok po kroku to zrobić, a może przez UAE ? Tak czy inaczej przydałaby się instrukcja dla lajkonika ;)

Rozumiem że część gier może mieć problem odpalić się na WHDLoad ze względu na 2 MB więc trzeba się będzie zaopatrzyć w dodatkową pamięć FAST - ale to ma sens, bo zostaje pełna użyteczność Amigi, znaczy stacja FD0, do tego jak producent przewidział dysk normalny 2,5" IDE na którym będzie można trzymać obrazy NDOS gier i programów, a jak będzie jeszcze dodatkowa pamięć fast to i będzie można kickstarty bez obaw wgrywać w razie potrzeby jakie będą potrzebne :)
Na chwilę obecną TO rozwiązanie wydaje mi się najrozsądniejsze/najtańsze/NajmniejIntegrujaceWAmige

Czy ewentualnie karta WiFi załatwiłaby sprawę przerzucania danych ? może to najlepsze rozwiązanie... Zwykły HD 2,5" oraz karta WiFi...

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 00:05:16 przez amigancik
[#22] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #21

klik wejdź w dodatki/Amiga/Przygotowanie dysku dla Amigi pod WinUAE

Lektura obowiązkowa: link
Poczytaj o przygotowaniu dysku i instalacji systemu, dodatkowo zainteresuj się tym artykułem.
[#23] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

Ad. 1. Osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnego dysku talerzowego (o pojemności nie większej, niż 4GB) ze względu na "stylową jedność" zabytkowego sprzętu. Dźwięki wydawane przez dysk są dla mnie ważną częścią klimatu, podobnie jak stacja FDD (ponownie "odkrywana" przez niektóre osoby).
[#24] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

Ad. 1. Osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnego dysku talerzowego (o pojemności nie większej, niż 4GB) ze względu na "stylową jedność" zabytkowego sprzętu. Dźwięki wydawane przez dysk są dla mnie ważną częścią klimatu, podobnie jak stacja FDD (ponownie "odkrywana" przez niektóre osoby).
[#25] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

1. Stosunek jakość/cena = klasyczny HDD IDE 2,5" (jak się lubisz denerwować to kup SD albo CF)
2. Dysk podłączasz do taśmy i działa.
3. Sanki są standardem w A1200. (jeśli ich nie masz to się zbyt bardzo nie przejmuj)
7. Nie warto.
8. W A1200 najłatwiej i najlepiej kupić fast pod klapkę.
9. Daj sobie spokój i nie myśl nad tym.
10. Obrazy nagrywa się najlepiej bezpośrednio na Amidze z poziomu WB.
11. W A1200 tylko WHDLoad. Goteka nie potrzebujesz.
[#26] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #21

Rozwiązanie od Lotharka użytkowo niczym się nie różni od Goteka z firmwarem HxC. Tak samo ma/nie ma duszy.
[#27] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #1

8. Widze ze nikt nie odpowiedzial doslownie na pytanie o najtanszy FAST dla A1200. Oczywiscie najtaniej jest kupic sRAM na PCMCIA (do 4MB) - koszt w zaleznosci od ilosci pamieci to 50-200pln. Oczywiscie rozwiazanie to ma wady bo blokuje PCMCIA wiec nie da sie jednoczesnie uzywac w tym samym momencie na tym slocie np. sieciowki badz karty do wymiany danych CF/SD. Ten RAM gryzie sie tez z wiekszoscia RAMow pod klapke. Niemniej jest to wciaz najtansza dostepna forma rozszerzenia Amigi 1200 o FAST RAM. Do rozsadnej zabawy z grami odpalanymi przez WHDLoad wystarcza w 99% przypadkow).

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:09:58 przez Axi0maT
[#28] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #25

@Tomuś, @Daclaw, @Vato dziękuję bardzo za dołączenie cennych uwag :)

14. Czy ten czytnik będzie działał w Amidze ? PCMCIA Sony Vaio
@Vato - dobrze że nie nakupowałem głupot niepotrzebnych i sobie Amigi nie zniszczyłem jeszcze... Fajnie i dziękuję że potwierdziłeś moje przypuszczenia i oczekiwania :)))))

15. Może znacie gdzie w Polsce za rozsądną cenę można kupić taki bezpośredni czytnik kart SD na PCMCIA taki jak w linku to znaczy do 40-50zl ? Nie chce rozwiązania przez przejściówkę PCMCIA - adapter CF/SD - SD, bo bez sensu dodatkowe przejściówki i adaptery są dla mnie.

16. Czy na dzień dzisiejszy zakładając że dokupię 4MB Fast, już wszystko da się odpalić po WHDLoad ? Rozumiem że trzyma się obrazy normalnie na dysku w katalogach, odpala "jakiś" programik i spod niego się uruchamia te obrazy... ?

16. Kombinuję tylko jak przenosić dane z PC - na dysk Amigi i myślę o tym wspomnianym czytniku kart SD na PCMCIA, bo na dyskietkach PC0 (od pc-ta 720KB) to deko kicha chyba... Pakować do 720kb potem rozpakowywac na Amidze do 880kb kazdy obraz... Temu rozwiązanie do przenoszenia danych PCMCIA-SD nawet 2-4GB wydaje się komfortowe :)

17. Właśnie zamówiłem kabelek 44pin, w domu ze starych zapasów dysk IDE 2,5" 40GB i 80GB już czeka...
Chyba wystarczy 40GB na wszystko co na Amigę wyszło? :)
Teraz rozglądam się już tylko za rozsądną ofertą karty pod klapkę z 4MB Fastu :) do pełni szczęścia!
25 lat temu miałem z giełdy na Grzybowskiej nowy Elsat 4MB + koproc 888881 :)))

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:39:32 przez amigancik
[#29] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #27

8. dla WHDLoad totalnym minimum jest 4MB a najlepiej mieć jednak 8MB
Nie ma sensu kupować najtańszego szajsu bo i tak cie to wkurzy i kupisz inne.

Amiga 1200 ma slot pod klapką i najlepiej jego używać.
Można szukać rozszerzeń po użytkownikach forum albo na niektórych portalach np.
link

PS. przyjedz na któreś party amigowe to Ci skopiujemy co trzeba i pokażemy jak się to robi.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:33:03 przez Vato
[#30] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #25

Ad. 7. Tu bym jednak podyskutował. Warto mieć kickstart 3.1 z punktu widzenia możliwości bezproblemowej instalacji OS3.9. Zawsze to więcej możliwości "w podstawie" i mniej dłubania, niż w przypadku dążenia do analogicznej funkcjonalności OS3.0/3.1. Np. obsługa dużych dysków w standardzie to przyjemna rzecz.

Jedna uwaga: tylko kickstart z oryginalnym wsadem by Commodore/Escom! Żadne modyfikowane - nigdy nie wiadomo, jak takie coś się zachowa w jakimś szczególnym przypadku.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:58:20 przez Daclaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem