Witam, po 25 latach "ponownie stałem się szczęśliwym posiadanie Amigi 1200" (gołej)
Poczytałem forum, zdań rozbieżnych nie brakuje...
W związku z tym odświeżyć chciałem tematów parę, względem najnowszej wiedzy i dostępnego sprzętu i możliwości jakość/cena.
Proszę o WYROZUMIAŁOŚĆ, na wszelkie "babole", można powiedzieć że po takim czasie znów jestem lajkonikiem

(25 lat temu do swojej Amisi miałem podłączone wszystko co było możliwe od Elboxa, FAST RAMu, koprocesora, hdd 3,5", cdrom, fg24, sampler, midi, programowanie AMOS i co tam jeszcze) i niewiele pamiętam dziś z konfigurowania Amig
1. Czy klasyczny HDD IDE 2,5" czy SD?/SDHC? Odniosłem zdecydowanie wrażenie z opinii na forum że SD jest szybsze i stabilniejsze od CF. Co przemawia za jednym a co za drugim rozwiązaniem oprócz tego co już wiem:
Za SD
- niesłyszalna praca
- dużo szybsze kopiowanie dużej ilości małych plików
Za HDD
- szybsze kopiowanie dużych plików
Jakie transfery osiąga się tu i tu?
2. Czy dysk 2,5" IDE bierze już zasilanie z taśmy 44 pin, czy potrzeba oddzielnie zasilanie podłączyć ?
3. Czy dysk 2,5" IDE przykręca się do "obudowy/ekranu" A1200 czy potrzebne jakieś sanki dodatkowe?
4. Czy jest kątowy adapter 44pin/SD aby bez taśmy 44pin wpiąć w płytę bezpośrednio taki adapter SD ? Czy tylko przez taśmę 44 pin, jaka występuje najkrótsza? Czy potrzebne jest "dodatkowe" zasilanie w tym wypadku czy wszystko jest po "44pin" ?
5. Który konkretnie adapter polecacie i jaki model karty SD/SDHC ? Wydaje mi się że 32GB będzie wystarczające
6. Czy jest bezpośredni adapter PCMCIA - SD/SDHC, żeby pominąć adapter CF/SD
Czy to będzie pracować z A1200 - SD - PCMCIA
7. Jak się ma sprawa posiadanego 3.0 ROM 39.106 do "nowszych wersji" ? Czy warto tym się zajmować, co istotnego dają nowsze wersje w praktyce, jeśli warto to gdzie i jaka wersję kupić ?
8. Może trochę głupie pytanie, ale... jak najtaniej rozszerzyć pamięć w FAST, zakładając że tylko pamięć jest potrzebna, bez dodatkowych MHz, koprocesora itd...
Czy da się wymieć bądź dołożyć RAM na płytę główną bezpośrednio i ją zmapować?
9. Ma się ukazać na koniec roku karta Vampire do A1200. Jaka orientacyjna cena może być tej karty i czy montować się ją będzie normalnie pod klapkę od spodu? Jest jakaś specyfikacja tej karty z porównaniem do "gołej" A 1200?
10. Czy na dyskietkach 3,5" HD i na stacji dysków PC na USB da się nagrywać obrazy dyskietek do Amigi, jeśli tak to czym i skąd "najpewniejsze" niemodyfikowane te obrazy pobierać ?
11. Jak korzystać z programów/gier NDOS (nie dosowych) w sposób prosty, łatwy i przyjemny? czyli jak "pozbyć się dyskietek" ?
Czy można to załatwić rozwiązaniem z pkt. 6 to znaczy za pomocą adaptera PCMCIA-SD i obrazów na karcie SD czy tylko Gotek potrafi to załatwić?
Jeśli Gotek, to:
a) czy pendrive musi być specjalnie sformatowany? czy można bez problemu go dogrywać w PC ?
b) czy jest opcja na podłączenie Goteka zewnętrznie aby nie ruszać oryginalnego flopa?
Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 10:10:17 przez amigancik