kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #25

Dubel...

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:39:31 przez Daclaw
[#32] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #29

Bardzo dyskusyjne te minimum 4MB. Mozesz wypisac ktore to gry potrzebuja wiecej niz 4MB a nie maja zarazem normalnego instalatora na HD domyslnie przewidzianego przez producenta gry? Ja uzywam 4MB wlasnie i nie potrafie sobie przypomniec takiej gry ktorej z HDD bym nie mogl odpalic przez to moje jak sugerujesz "ograniczenie". (Pomijam gry wymagajace kart graficznych oraz szybszego procka).

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 11:43:15 przez Axi0maT
[#33] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #25

Czy jest może gdzieś obraz takiego czystego dysku Amigi 1200 np: ghostem zrobionego, z Workbench-em, WHDLoadem ? Jeśli nie ma to czy jest szansa że ktoś mógłby zrobić i wrzucić na jakiego ftp-a ?? :) tak żeby można było sobie po prostu na PC zrzucić ten obraz na dysk, włożyć do Amigi i hulaj dusza... ? ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2017 22:13:21 przez amigancik
[#34] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #33

To nie lepiej sobie taki master copy postawic pod WinUAE? I se miec swoje najmojsze?
[#35] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #33

Ech, nie poczytałeś tego co Ci podesłałem, ClassicWB to właśnie takie coś, z WHDL-em i innymi przydatnymi pierdołami, trzeba go jedynie aktywować dyskietkami pod UAE
[#36] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Tomuś, post #35

True...
ClassicWB ma strasznie duzo roznych p******ek mz. Ale ma tez obraz dysku w pakiecie jak pamietam... Jest jeszcze BetterWB instalowany na goly system z obrazow dyskietek. Prosty, latwy i przyjemny. Arti zdaje sie rowniez stawial jakis CleanWB czy jakos tak, nie wiem na jakim to jest etapie.
[#37] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #32

Napisałem:
dla WHDLoad totalnym minimum jest 4MB
co oznacza wg mnie, że lepiej nie mieć mniej niż 4.
a najlepiej mieć jednak 8MB
bo miałem kiedyś 4MB a teraz wszędzie mam 8 lub więcej ze względu na WB na przykład.

Nigdzie nie pisałem i nie mam zamiaru bo mnie to nie interesuje o grach nie mających instalatora,
wymagających ileś tam ramu i kombinacjom z tym związanym by obcinać WB z kolorów
czy czegoś tam żeby mi taka gra ruszyła bo mam tylko 4MB

Dlatego napisałem że najlepiej mieć 8MB. Różnica w cenie niewielka więc ma to sens.
[#38] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #32

Jakieś duble wiadomości się robią same hmmm...

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 07:03:27 przez Vato
[#39] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Vato, post #37

Ja w A600 mam 2MB CHIP i 1 FAST RAMu i calkiem sporo gierek na tym plywa elegancko. Wiadomo, lepiej jakby wszystkie chodzily ale biorac pod uwage cene ile mnie to kosztowalo to i tak zabawa przednia :)

Roznica w cenie 4 a 8MB - biorac pod uwage ze Sakure 4MB na PCMCIA masz za 190pln a 8MB pod klapke za 380pln to... uwazam ze roznica w cenie jednak jest znaczna. Kolega pytal o najtansze rozszerzenie RAMu i tu bez watpienia jest to FAST RAM na PCMCIA. Na tych 4MB odpali niemal wszystko przez WHDLoad, a czego sie tak nie da, to odpali instalujac tradycyjnym instalatorem. Zgadzam sie ze lepiej miec 8MB, albo i 128... Pytanie ktora opcja jest najtansza? To chyba nie podlega dyskusji. Koniec i kropka. Polemika czy to wygodne czy tez nie odbiega juz zbyt znacznie od tematu. Zreszta, juz ja uskutecznialismy w innym temacie wiec nie ma chyba sensu sie powtarzac.
[#40] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #39

Może trochę off-topic, ale czy mógłbyś na tych 4MB na PCMCIA zapuścić benchmark z SysInfo? Porządne rozszerzenie pod klapkę daje A1200 kopa 2.32x (sprawdzone). Ciekawe jak się to będzie objawiać w przypadku Sakury.
[#41] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #21

Czy ewentualnie karta WiFi załatwiłaby sprawę przerzucania danych ? może to najlepsze rozwiązanie... Zwykły HD 2,5" oraz karta WiFi...

Karta WiFi lub ethernet załatwia też sprawę przenoszenia danych elegancko. Po prostu łączysz się przez FTP lub SMBFS z serverem i kopiujesz sobie. Uważaj na karty wspierające tylko WPA/TKIP, mogą być z nimi problemy przy połączeniu się z routerem.
Jeśli jest szukasz karty WPA2/AES to zerknij TUTAJ - Linksys WPA2/AES PCMCIA

Jeśli szukasz karty Ethernet PCMCIA to zerknij tutaj albo napisz do mnie na PW.

Tutaj video - goła A1200 i karta WIFI PCMCIA WPA2/AES + przenoszenie danych przez FTP.
[#42] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Tomuś, post #35

@Tomuś, dziękuję Ci za linki ślicznie, właśnie jestem na etapie formatowania drugiej partycji na dysku spod UAE. Ten pierwszy jest MEGA zrozumiały nawet dla całkowitego nowicjusza :)
Jutro biorę się za instalowanie systemu i przydałby się podobny instruktaż, łącznie z tym WHDLoad - tak przystępnie jak to ugryźć :)
Pozdrawiam

PS Poszukuję teraz karty pamięci pod klapkę, śmiesznie niskie ceny na allegro pamieci do Amigi 1200 po 19zł za 32mb lub 38zł za 64 mb NOWEJ pamieci... tylko W CO JA WSADZIC :))
[#43] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #42

Tanie to są SIMM-y. Nie daj się zwieść na hasło "do Amigi", to w większości zwykle kości z PC. A to oznacza, że jak masz jakieś stare SIMM-y 4 czy 8 MB 72-pin to mogą się nadać. Samo rozszerzenie pamięci kosztuje niestety całkiem sporo (jak ci się uda za 300zł to możesz się cieszyć). Generalnie, wszystko jest kwestią budżetu.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 16:18:28 przez perinoid
[#44] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@amigancik, post #42

Do 32/64MB potrzebujesz już inny procesor, gdyż 68EC020 obsłuży max 8MB. Takie kości są do "kart turbo" z pełną 68020 lub wyżej.
[#45] R

@Tomuś, post #35

jak to z Kickstartem i Workbenchem jest ?
KS 3.0 tylko z Workbench 3.0, a KS 3.1 z Workbench 3.0 i 3.1 czy jak to wygląda ?
a dalej 3.9 ? Czy wszystkie Kickstarty da się "emulować" programowo to znaczy odpalając je z HDD i wtedy tylko kwestia zmniejszenia pamięci ? (oczywiście przy 8MB ramu rozumiem że nie duży to problem) ?

Amiga z procem x20 obsłuży 8MB, znaczy w sumie 8MB czy dołożyć do 2MB czyli do 10MB ?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 22:15:00 przez amigancik
[#46] Re: R

@amigancik, post #45

Od końca - A1200 z procem EC020, który ma na pokładzie, obsłuży maksymalnie 16MB pamięci, na co składa się 2MB chip, ROM, pamięć zarezerwowana dla układów dodatkowych i maksymalnie 8MB fast. Jeśli chcesz więcej, potrzebujesz pełny procesor 020 lub nowszy, wtedy można adresować ponad 16MB RAM (ograniczeniem jest tu sama karta akceleratora, bo mało która pozwala podpiąć więcej niż 128MB).

Jeśli chodzi o Kickstart/Workbench, to WB 3.1 wymaga co najmniej KS 3.0. Ale jakbyś chciał WB 3.5/3.9, to potrzebujesz co najmniej KS 3.1 (poprawcie, jeśli się mylę). Tylko do WB 3.5 czy 3.9 to goły procesor 020 na płycie nie wystarczy - potrzebne porządne 030, żeby używać w miarę płynnie (to niestety jeszcze nie z doświadczenia, bo WB 3.9 czeka u mnie na instalację).
[#47] Re: R

@perinoid, post #46

Z doświadczenia: 020 28MHz to jeszcze trochę mało dla WB3.9 i ClassicWB3.9. Niestety ale szału nie ma, da się używać ale to jeszcze nie to.
[#48] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #40

Sacura 4MB - 1,51
Elsat E1204 4MB - 2,32
Wynik sugerowany przez ciebie dla rozszerzenia po klapke potwierdza sie wiec. Ciekawostka jest ze zaaplikowanie zarowno rozszerzenia pod klapke jak i na PCMCIA, daje wynik 2,32, tak wiec testowanie odbywa sie pewnie tylko w jakims ograniczonym obszarze pamieci - tu akurat na tym spod klapki i przez to wyniki nie sa jakos usredniane. Z pamiecia na PCMCIA tez trzeba uwazac co sie kupuje poniewaz mam np. SRAM 1MB ktory spowalnia A1200 do 0,72 :D uzywam ja jednak z A600 ktora dla odmiany przyspiesza (pewnie z racji wolniejszego procka) do 1,21 :)

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2017 06:53:38 przez Axi0maT
[#49] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #48

Pamięć na PCMCIA jest 16-to bitowa, pamięć pod klapką - 32-bit. Więc na dostęp do danych z Sakury potrzeba 2x więcej cykli jak dla Elsatu. Stąd różnica w wydajności (której się spodziewałem ale nie miałem potwierdzenia).
Pamiętaj, że pamięć w Amidze ma priorytety. Najpierw jest używana bardziej priorytetowa, zwykle szybsza, dopiero po jej wykorzystaniu brana jest wolniejsza. Jak popatrzył na raport pamięci w SysInfo to zobaczysz, że Elsat będzie miał wyższy priorytet. Czyli w benchmarku dla przypadku łączonego pewnie Sakura nie jest używana. Stąd identyczny wynik.
[#50] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@perinoid, post #49

Tak, wiem jak to dziala. Bardziej chodzilo mi o fakt ze spodziewalem sie usrednionego wyniku.. przekrojowo, z calej pamieci. A tu sie okazuje ze pewnie z poczatku adresowania FASTu jakos leci kilkaset kb i tyle z testow SysInfo. Myslalem ze dostane bardziej wiarygodny wynik.
[#51] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Axi0maT, post #50

Nie wiem, czy istnieje na Amigę test przeprowadzający swoje operacje na pamięci o określonym adresie. Oczywiście od strony technicznej napisanie takiego programu jest jak najbardziej możliwe.
[#52] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@wali7, post #51

Test czy benchmark? Testy są, benchmarki - nie mam pojęcia.
[#53] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@wali7, post #51

W memtest jest chyba możliwość ręcznego wpisania adresów
[#54] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@SuperBuster, post #53

Odgrzebuję trochę przykurzony wątek. Bo w zasadzie jestem w identycznej sytuacji co założyciel niniejszego.
(Przy okazji, jak na forum nie odnosić się do konkretnego wpisu, tylko do całego tematu?)
Jak pisałem w hyde parku (ale tam ponoć mało kto zagląda) kilka tygodni temu wykopałem moją A1200 z szuflady. Komputer po podłączeniu do TV elegancko wystartował z dysku. Gdzieś w głębinach innej szuflady znalazłem stare backupy na CD-Rach z mojej ostatniej produktywnej A4000. Płyty mają prawie dwa dziesięciolecia i większość ich zawartości dała się przekopiować pod Mac Osem, na kartę CF. Kilka nie chce się w ogóle zameldować w systemie, ale może to być wina tego, że były palone na mojej A4000 pod MakeCD, być może w jakimś amigowym zupełnie nie strawnym dla maczanki formacie. Na ten moment to nieistotne. Ważne, że przywróciłem sobie działającą konfigurację Workbencha z nałożonym na niego DOpusem Magellanem, dzięki czemu łatwo i przyjemnie otwieram adf-y, dms-y i inne archiwa. I nawet Magellan ładnie działa na A1200, tylko z fastem. Jednak mimo wszystko bez Waszej pomocy się nie obejdzie. Mam kilka pytań, na które mam nadzieję otrzymać tu odpowiedź.

1. teh_KaiN poradził mi bym wymienił w Ami kondensatory. Sam tego nie zrobię, czy ktoś z BB lub okolic potrafiłby mi podać namiary na jakiegoś speca co to zrobi i nie będę musiał w zamian sprzedać nerki? A może ktoś po prostu się tego podejmie? Sprzęt raczej działa, więc poza kondziołkami chyba nic z nim robić nie trzeba.
2. Czy w A1200 zegar jest podtrzymywany jakąś baterią na płycie? Bo czas mi ciągle wraca do ’92 roku.
3. Myślę o emulatorze stacji dysków Gotek HxC, ale mam z nim związane pytania.
4. Czy pliki muszą być luzem na penie, czy mogą być w folderach?
5. Czy zainstalowany w zewnętrznej obudowie i podpięty do gniazda na zewnątrz, będzie nadal bootujący? Chciałbym zachować oryginalny wygląd komputera.
6. Jeżeli na p. 4 odpowiedź jest negatywna, to czy wyświetlacz i przyciski można w łatwy sposób wyjąć na zewnątrz stacji, bo przyznam, że takie ich umiejscowienie jest jakąś pomyłką.
7. Rozumiem, że jeżeli będę chciał ruszyć Ami z HD, to muszę zostawić pusty slot w stacji, czyli plik adf, w którym nic nie ma tak? Lub nie bootującą „dyskietkę”, np. 2-gą z jakiejś gry?
8. Nie jest dla mnie do końca jasne działanie Goteka, jeżeli mogę przypisać tylko 15 slotów, to po co na wyświetlaczu są 3 miejsca, czy to na przyszłość?
9. Czy obsługa wirtualnej dyskietki jest identyczna jak normalnej z poziomu Workbencha, czy Opusa? Czyli copy to df0: skopiuje mi jakiegoś DMSa na pena w Goteku, do aktywnego slotu?
To tyle jeżeli chodzi o Goteka.

10. W komputerze mam dysk 2,5” 2 GB, chciałem zamiast niego wsadzić 4GB kartę CF, mam taką nieużywaną od lustrzanki cyfrowej. Ale HDT, nie widzi jej prawidłowej wielkości. Pokazuje jakieś bzdury. Chyba akurat tego Lexara nie obsłuży, bo w czytniku na PCMCiA, też nie działa prawidłowo. Za każdym razem gdy chcę jej użyć widzę czerwone guru. Czy są jakieś „pewne” modele kart CF?
11. Czy na taśmie można wpiąć dwie przelotki karta flash-IDE z ustawieniami slave i master, by włożyć do środka komputera dwie karty pamięci flash? W sumie to nie widzę przeszkód, ale lepiej dopytać.
12. A jeśli tak, to czy są jakieś ograniczenia w odległości gniazd na taśmie? W IDE jest ograniczenie ogólne długości taśmy bodaj do 40 cm, ale o odległości między dyskami nic nie słyszałem. Ma to dla mnie znaczenie, bo nie lubię partycji.

To jeszcze jedno już nie klasyczne.
13. Mam PowerMaca QS 733 (taki kastrat z małą kaszą) z Radeonem. Używam go z klasycznym MacOsem, bo tylko ten system obsługuje mój skaner bębnowy. Ale na tyle rzadko go używam, że aż się prosi by odpalić na nim coś innego. Czy warto sadzać na nim Morph Osa?
Uff, to tyle na dziś, mam nadzieję, że nie za wiele.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2017 22:20:04 przez JerzA
[#55] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@JerzA, post #54

13. Zanim za"sadzisz":> zawsze możesz wcześniej odpalić go sobie z cedeka lub z penka (jako iso). Całe 30 min. szaleństwa.
Rozumiem, że w tym maćku jest jakiś radeon? Bo inaczej może być kiepsko.
[#56] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@JerzA, post #54

2. Sama A1200 nie ma RTC, jeśli jest to na karcie Fast/turbo, tam też powinna być bateria.
4. Mogą być w folderach.
5. Tak i nie. Jak w Early startup ustawisz bootowanie z df1 to cośtam z niej zabootuje, ale niestety nie wszystko. Natomiast ustawienie zewnętrznej stacji w A1200, żeby pracowała jako df0 to już niestety problem.
6. Lutownica w łapę i wszystko można ;)
7. Najłatwiej wyjąć pendrive'a, ale ustawienie pustego adfa też może być.
8. Na wsadzie HxC możesz podpiąć duuuużo więcej adfów, a zamiast tego marnego lefowego świecidełka zamontuj OLEDowy wyświetlacz, który oprócz numeru slotu wyświetli nazwę pliku.
9. Tak.
10. Sandisk Ultra, a najlepiej adapter CF-SD i wtedy w zasadzie cokolwiek.
11. Można.
12. Nie wiem, nie próbowałem, ale ludzie mają CD-ROMy powyciągane na zewnątrz i działają.
[#57] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@JerzA, post #54

12. Co ma na myśli mówiąc, że nie lubisz partycji? Jak sobie wyobrażasz podpinanie kilku napędów i jaką wielkość tych napędów przewidujesz? Na standardowym systemie plików z tego co pamiętam jest ograniczenie wielkości partycji.
[#58] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@misiek2, post #57

Od czasu jak przesiadłem się z Amigi na Maka, przestałem dzielić dysk na partycje. Czyli dysk o pojemności Xbajtów ma jedną partycję o pojemności Xbajtów. Nawet jak dodałem jakiś czas temu SSD do iMadła, to połączyłem oba dyski HD i SSD w jeden dysk logiczny czyli jedną partycję.
Myślę o dwóch kartach po 4GB i dwóch logicznych dyskach dh0: i dh1:. dh0: dysk roboczy i dh1: dysk backup dh0:
[#59] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@Jenot, post #56

2. Sama A1200 nie ma RTC, jeśli jest to na karcie Fast/turbo, tam też powinna być bateria.
Rozszerzenie w niej to Elsat 1208, jest bateria na karcie, więc chyba też jest RTC, ale nie działa. Po wymianie baterii preferencje czasu mają nieaktywną opcję zapisz. Jest tylko użyj.

6. Lutownica w łapę i wszystko można ;)
Moja znajomość z lutownicą nie pozwala na takie działania. Za cienki jestem.

7. Najłatwiej wyjąć pendrive'a, ale ...
Najtrudniej wpaść na najłatwiejsze rozwiązanie szeroki uśmiech

8. Na wsadzie HxC możesz podpiąć duuuużo więcej adfów, a zamiast tego marnego lefowego świecidełka zamontuj OLEDowy wyświetlacz, który oprócz numeru slotu wyświetli nazwę pliku.
Jak w p. 6. Nie podejmuję się takich zabaw. Ale mógłbyś przybliżyć? Czy sama wymiana wyświetlacza wystarczy, czy trzeba coś więcej. Bo może by po prostu wywlec do jakiegoś małego pudełeczka wyświetlacz i przyciskić
?

10. Sandisk Ultra, a najlepiej adapter CF-SD i wtedy w zasadzie cokolwiek.
Kurna. Mam zalegającą mi kartę 4GB Lexara i dla tego kupiłem adapter na CF.

12. Nie wiem, nie próbowałem, ale ludzie mają CD-ROMy powyciągane na zewnątrz i działają.
Też tak miałem. Faktycznie odległość między napędami była spora nie te kilka cm, jak w typowej taśmie IDE.
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i proszę o jeszcze.
[#60] Re: Amiga 1200 - odkrywana i "uzbrajana" NA NOWO... po 25 latach

@JerzA, post #59

2. A może jakieś uszkodzenia po "wylewie" baterii?
8. Kupujesz na allegro wyświetlacz OLED I2C, rozkręcasz goteka, wymieniasz wyświetlacz (bez lutowania) i gotowe. Możliwe, że konieczne będzie zaktualizowanie firmware w goteku do najnowszego (o ile już takiego nie masz). Tu masz tutorial:
10. Nie wiem na ile kompatybile są te Lexary, to że kupiłeś przejściówkę IDE-CF to OK, do tego adapter CF-SD, karta SD i tyle. KArty SD/microSD działają niemal wszystkie, co do CFek to niestety Amiga jest wybredna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem