[#1] Najlepsze głośniki do Amigi?
Czy wiecie jakie są najlepsze głośniki do Amigi? Pytam, bo okazuje się że mój stary, wysłużony Panasonic (radiomagnetofon) gra niesamowicie lepiej (większe spektrum tonów i przyjemniejszy dźwięk) niż nawet dużo nowsze Sony czy wszelakie Creative/Logitech. Jakie są Wasze propozycje?
[#2] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Najlepsze te, które używasz.
Jesteś do nich przyzwyczajony i twój słuch je "zna"

Każdy słuch ma inny, wiec każdy ma inne "ustawienia"
[#3] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #2

Słusznie, ale są przecież różne klasy głośników. Poza tym stare głośniki mogą okazać się lepsze niż nowiutkie "z marketu". Chciałem wysłuchać opinii wytrawnych słuchaczy.
[#4] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #3

Polecam te Grande Utopia w sumie nigdy nie słyszałem jak grają, ale myślę że całkiem spoko, kiedyś se je kupię to powiem jak grają z Amigą
[#5] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Wiesz, jak pytasz o głośniki czy o cokolwiek to raczej powinieneś zaznaczyć jakiś przedział cenowy jaki Cię interesuje. Bo chyba nie pytasz o najlepsze głośniki na świecie? Jeśli tak to im droższe tym lepsze. No i im więcej basu tym lepiej

Co do przyzwyczajenia słuchu to zupełnie przeciwnie - przyzwyczajenie i znudzenie starym brzmieniem może powodować, że nawet w gorszych głośnikach odkryjesz coś interesującego w dźwiękach, utworach które dobrze znasz.
[#6] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@nogorg, post #5

Jestem ciekaw jakich głośników używają z Amigą np. tutejsi słuchacze, muzycy. Bo przecież skoro ich używają - to zazwyczaj są to dla nich te najlepsze.

Pytam o głośniki do użycia w warunkach domowych - więc o małej mocy.

Może ma ktoś praktyczne doświadczenie z jakimiś głośnikami i może je polecić.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 13:33:28 przez Hexmage960
[#7] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #6

jak chodzi o moc to można słuchać ciszej, gorzej z wagą bo one jak dobrze pamiętam ważą koło 500 Kg ok, racja
[#8] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@QUAD, post #7

Pytam serio.

Tak jak napisałem, używam obecnie z PC np. głośników Creative (2.1) i one są całkiem OK, jednakże magnetofon Panasonic gra lepiej z Amigą - ma lepsze głośniki, większe spektrum tonów i przyjemniejszy dźwięk.

Zacząłem się zastanawiać co decyduje o tym, że dźwięk z Panasonica jest lepszy. Nie znam dokładnie parametrów głośników.

Mają to być głośniki dla słuchacza - amatora, który chce mieć z Amigi ładny dźwięk, nie profesjonalnego muzyka.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 13:43:18 przez Hexmage960
[wyróżniony] [#9] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #6

ja do Amigi używam tych samych, co do PC. Czyli parka Acoustic Energy Aegis Neo One 120W podpięte do wzmaka Yamaha AX-550 RS (taki komplet mi doradził expert na infojamie, jak jeszcze funkcjonowała). Tak już od jakichś bodajże 7 lat. siedzi, pije i chrupki Wcześniej miałem jakiś Unitra Diora i do niego nie pamiętam już jakie kolumny. Grały z Amigą jeszcze na początku lat 90-tych.

Creative ssie. Który model masz konkretnie?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 13:47:47 przez snajper
[#10] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@snajper, post #9

Creative A320 z subwooferem. Słabiutkie. Tak jak napisałem radiomagnetofon Panasonic ma lepsze głośniki (ma też regulację tonów).

Wzmacniacza pamiętam kiedyś używałem z Amigą CDTV. Od bardzo dawna jednak jadę na tanich głośnikach z marketu - brak kasy.

Kiedy z rok temu wykopałem ten radiomagnetofon Panasonic ogromnie mnie zaskoczyła jakość dźwięku. Wygląda na to, że te głośniki mają wzmocnienie zarówno tonów niskich jak i wysokich.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 14:11:12 przez Hexmage960
[#11] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #10

Ja Ci napiszę dlaczego Twój radiomagnetofon Panasonic ma lepsze głośniki niż słabiutki Creative A320 z subwooferem z marketu. Bo Twój radiomagnetofon Panasonic ma lepsze głośniki niż słabiutki Creative A320 z subwooferem z marketu. Serio.

A jeszcze bardziej serio to siarczystemu dźwiękowi Pauli niespecjalnie przysłużają się zbyt jasne głośniki, które mają nadmiar wysokich tonów. I może dlatego Twój zestaw wypada gorzej niż stary magnetofon.
[#12] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #8

Chyba mi nie powiesz , że kupisz zestawy głośników jakie zostaną Ci polecone?
Do tego rekomendowany wzmacniacz.
Kupisz , okaże się że gra gorzej niż twój Panasonic i będziesz miał mebel.
No chyba ze je oddasz .
Będziesz tak testował do skutku ?
[#13] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@nogorg, post #11

iarczystemu dźwiękowi Pauli niespecjalnie przysłużają się zbyt jasne głośniki

Dokładnie tak. Najlepsze są czarne, koniecznie z funkcją Turbo Bass!

Do tego rekomendowany wzmacniacz.

Wzmacniacz tylko i wyłącznie dedykowany Amidze, renomowanej polskiej firmy ;P

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 14:45:26 przez AceMan
[wyróżniony] [#14] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@AceMan, post #13

Wzmacniacz tylko i wyłącznie dedykowany Amidze, renomowanej polskiej firmy ;P

Chodzi o Rastport Krashana czy Unitrę? ;)

Co do Creativa (post #8) to ja używam z PC i Amigami:
Cambridge SoundWorks Desktop Theater 5.1 DTT2500 od jakichś 17+ lat i jestem bardzo zadowolony.
[#15] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@AceMan, post #13

Głośniki czarne ale ze srebrnym wzmacniaczem z przyciskiem LOUDNESS.

[#16] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@AceMan, post #13

link

Te głośniki mogłyby się fajnie komponować z amigą wizualnie i brzmieniowo mimo że są jasne....

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:13:56 przez FeRu
[#17] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #12

Grać gorzej nie będą. Ale na pewno lepiej niż te głośniki za 50 zł. Dziękuję za dotychczasowe merytoryczne odpowiedzi.

Na "kino domowe" nie będę się decydował, bo mam na względzie spokój sąsiadów. Ale chciałbym coś upolować za ponad 100 zł, ale mniej niż 300 zł, dzięki czemu miałbym naprawdę dobrą jakość dźwięku (na moje potrzeby).

Nie będę "testował do skutku". Gwarancja dana przez osoby z forum pozwoli zawęzić poszukiwania.

@Nogorg
Przecież po to zadaję pytanie na forum, żeby się czegoś dowiedzieć od ludzi bardziej obeznanych z tematem.
[wyróżniony] [#18] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

A Wy tak serio?

Większość tzw. głośników do komputera to jest totalny badziew. Od zawsze miałem normalny wzmacniacz i kolumny. Nawet jak nie było mnie stać na nic ciekawego, to wybierałem się do komisu, patrzyłem co tam ciekawego mają i za psie pieniądze kupowałem jakieś używane kolumny i wzmak. Owszem, było to badziewie ale nawet takie badziewie grało lepiej, niż "wypasione" głośniki do komputera. Jak się uprzesz, to na Allegro znajdziesz za ok. 600-700 zł taki zestaw. Jakaś biedna Yamaha jako wzmak i można "jechać z koksem".

Oczywiście zakładam, że chodzi o tani sprzęt. W przeciwnym wypadku wydawanie pieniędzy na głośniki do komputera to już w ogóle bezsens.

I jeszcze jedna sprawa - zdarzyło mi się już parę razy, że widziałem u kogoś jakieś badziewne głośniki "komputerowe", podczas gdy 3 metry dalej stał normalny, porządny wzmacniacz z kolumnami. Zakładam, że w tym przypadku tak nie jest. :)

Co do "grania lepiej" starego sprzętu - tu proponowałbym po prostu posłuchać sobie na nowym przez tydzień. Stare polskie wzmacniacze potrafiły tak wybić górę, że potem trudno się było przestawić na normalne brzmienie. Ale to kwestia tygodnia, czasem mniej.

PS. Dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o sprzęt do 300 zł. Naprawdę nie wiem czy warto oszczędzać. Zakup sprzętu audio (i nie mówię o "kinie domowym") to inwestycja na lata. Czasem warto zainwestować.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:22:37 przez XTD
[#19] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #12

Chyba mi nie powiesz , że kupisz zestawy głośników jakie zostaną Ci polecone?

akurat jak się ma jasno sprecyzowane wytyczne, czyli wie się, czego się chce, i szuka się porady u osoby doświadczonej, a nie pierwszego lepszego mietka z PCLab, który powie, że "gra fajnie, bo on je ma i mu się podoba", to można i kupić te, które zostaną polecone (ja poradę uzyskałem od Veersa (pozdro), który, zdaje się, udziela się m.in. na dobrychprogramach, a w każdym razie jakiś czas temu go tam widziałem). Oczywiście jak się ma pod ręką sklep muzyczny, to lepiej pójść i odsłuchać samemu.
[#20] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #18

Zgadzam się praktycznie w 100% z tym co Napisał XTD
[#21] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #8

To żeby ten temat nie był totalnie bezcelowy to dam Ci hinta: poczytaj sobie o charakterystykach Bodego, jak się je interpretuje (pasmo przenoszenia). Potem dokop się do takich informacji w porównywanych zestawach audio.

Ja używam głośników wbudowanych w monitor. ;)
[#22] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #18

Tyle mogę zainwestować w to na ten moment. Tak jak napisałem ten Panasonic ma najpewniej wzmocnienie basów i tonów wysokich. Słucham go od roku i zawsze gra lepiej.
[#23] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #17

Przecież po to zadaję pytanie na forum, żeby się czegoś dowiedzieć od ludzi bardziej obeznanych z tematem.

Ludzie odpowiadają. O co chodzi?
[#24] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #22

Przyzwyczaiłeś się do tego podbicia i musisz się po prostu odzwyczaić. Mocniej nie znaczy lepiej.

A co do budżetu - za 300-400 zł też byś się w czymś tam zmieścił - jakiś starszy technics jako wzmacniacz (pewnie by Ci pasował właśnie mocną podbitą górą) do kupienia za ok. 100-140 zł na olx, do tego jakieś badziewne (jakby nie było) kolumny za 150 zł i masz swoje 300 zł. Niby wszystko badziewne ale bez porównania do plastikowych głośników komputerowych. Kupowanie komputerowych głośników (a tym badziej drogich) to wyrzucanie pieniędzy.

I mówiąc "badziewne" mam na myśli opinie maniaków, bo i tak tym sprzętem przebijesz większość multimedialnych zestawów głośniczków nawet 3 razy droższych.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:33:46 przez XTD
[#25] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #22

Głośniki to jedno. Wzmacniacz drugie. Ale nie można też zapomnieć o kablach (złote końcówki, miedziana plecionka, polipropylenowy izolator, odpowiednie ułożenie spolotu żył - pozwoli to zmniejszyć efekt naskórkowości) i odpowiednim akustycznym przygotowaniu pomieszczenia. Na twoim miejscu zacząłbym zbierać opakowania po jajkach, najlepiej L (dobry stosunek rozmiaru jajka do ceny). Nie muszą być z wolnego wybiegu (chyba że lubisz, wtedy spoko, ale na jakość dźwięku nie ma to wpływu).
[#26] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@nogorg, post #23

@Teh_KaiN
Dzięki za wskazówki co do "pasma przenoszenia".
Ja używam głośników wbudowanych w monitor. ;)

Czy na Amidze też?

@Nogorg
Ludzie odpowiadają. O co chodzi?

O to, po co ten sarkazm? Dlaczego po prostu nie podał kolega głośników przez siebie używanych?

@XTD
Jasne, dzięki za drogocenne wskazówki. Zatem zestaw z kolumnami (ew. wieża hi-fi) będzie tym nad czym się będę rozglądał. Mam nadzieję, że znajdę jakiś fajny w rozsądnych cenach.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:41:45 przez Hexmage960
[#27] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@AceMan, post #25

Owszem - ma wpływ. Jajka z wolnego wybiegu, pod warunkiem, że nie zostaną poddane specjalnemu czyszczeniu, zawierają ślady gleby podwórkowej, która osiada na opakowaniach po jajkach i w ten sposób zmniejsza elastyczność opakowań. Polecam więc wyłącznie opakowania po jajkach od kur klatkowych. :)
[#28] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #26

Proponuję szukać osobno wzmaka i osobno kolumn, bo często lepiej się trafi. A najlepiej szukać na OLX-ie w miejscu swojego zamieszkania. Może nie trafi się takich okazji, jak w przypadku szukania w całej Polsce, ale można zawsze pojechać, obejrzeć i posłuchać.

I jeszcze jedno - znalezienie okazji w tym budżecie będzie niewątpliwie wyzwaniem (okazja czyli dobrze grające i tanie). Ale myślę, że podobnym jak znalezienie dobrze grających głośniczków w tej cenie.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:47:12 przez XTD
[#29] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #26

Wszędzie. ;) Szkoda mi miejsca na zewnętrzne głośniki, więc zawsze wybieram opcję zintegrowaną. A i tak nie robi mi wielkiej różnicy taki dźwięk czy też puszczony u kogoś z zestawu audio.
[#30] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #26

O to, po co ten sarkazm? Dlaczego po prostu nie podał kolega głośników przez siebie używanych?

Który konkretnie sarkazm? Pytałem o to jaki przedział cenowy Cię interesuje na co wcześniej odpowiedzi nie raczyłeś udzielić. Kiedy teraz to już zrobiłeś nie widzę powodu by podawać używany przez siebie sprzęt, bo wykracza poza Twój budżet.

Pierwsza rzecz przy poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu dla siebie to zadawanie właściwych pytań.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem