[#31] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@nogorg, post #30

Pierwsza rzecz przy poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu dla siebie to zadawanie właściwych pytań.

Powiedz to tym, którzy szukają komputera "do internetu" ale "żeby też od czasu do czasu w gry sobie pograć" i żeby "starczył na lata". "A w ogóle to nie mam wymagań, nie musi być szybki, tylko żeby się nie zacinał". :)
[#32] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #31

Dlatego najpierw zapytałem o cenę, bo to akurat wszyscy rozumieją i zawęża ona obszar do rozważań.
[#33] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #26

Myślę że gdybyś sobie kupił głośniki Creative 2.0 GIGAWORKS T20 II lub nawet Creative 2.0 GigaWorks T40 II, czyli jeszcze droższe to zapewne by lepiej grały i od tych obecnych creative i od Panasonica.

Co zaś samego Panasonika, ja myślę że wrażenie odsłuchowe jest lepsze gdyż raz same głośniki są lepsze (membrany mają większą powierzchnię, dwa w środku plastikowej obudowy jest pusto, nie jest wypchana wypełniaczem i to powoduje że nie tylko basy ale i średnie tony lepiej się odbijają od ścianek - efekt powstaje lepszy rezonans (taki jak w gitarze klasycznej) i powoduje odpowiedni klimat.
[wyróżniony] [#34] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

link

lub z innego sklepu ale grają zajefajnie Polecam

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 18:13:56 przez _heniek29cr_
[#35] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@_heniek29cr_, post #34

Tak jak XTD, tylko jako fan diy wolę budować. Dobry głośnik + diy wzmacniacz (nie scalak, tylko tranzystor/lampa) i chce się żyć, ba, nawet lepiej się oddycha szeroki uśmiech.
[#36] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@_heniek29cr_, post #34

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.
[#37] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #36

Ja używałem kolumn Diora 60/90W z głośnikami Tonsila, kupione po pół miliona gdzieś na początku lat 90-tych w Monster Electronics pod Elbudem. Później przeszły przeróbkę zwrotnic i wymianę wysokotonowych głośników (oryginalne 15 Omowe padły, stąd wymiana zwrotnic) i wzmagacz WS od Unitry o mocy 2x25W. Grało to naprawdę ślicznie, jednak potem wymieniłem za czapkę gruszek WSa na F417R o mocy 2x70W od Soniaka z dużej wieży.(miałem już CD,magneta i korektor, więc idealnie się wpasował)
[#38] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@waldiamiga, post #37

Panasonic może też subiektywnie grać "lepiej" na tej samej zasadzie, na której "lepiej" grają wzmacniacze lampowe...
Czyli , na zasadzie takiej , że nie przenosi wiernie całego pasma i coś maskuje , głównie jakieś nieprzyjemne brzmienia czy częstotliwości.... Stąd wrażenie lepszego dźwięku (a być może naprawdę jest lepszy).

Tak czy inaczej, na pewno NIGDY nie wchodź w żadne głośniki komputerowe. To szajs niezależnie od ceny. Miałem kiedys Creative który kosztował niemal pół pensji - bas był, ale średnie nie istniały, a po pół godzinie słuch był zmęczony...

Za grosze możesz kupić jakiś stary amplituner i głośniki, a jak nie, to zostań przy Panasonicu OK
[#39] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Ja używam od paru dobrych lat głośników które były produkowane przez Commodore i potem ich produkcja była kontynuowana przez Escom.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 21:40:02 przez Stoopi
[#40] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #31

Mam Creative A120, ale to jest kupione pod kątem „tani sprzęt do ciągania po imprezach”. Moc posiada jak dla mnie wystarczającą, brzmienie cóż, jak na sprzęt za 100 zł jest OK, ale jestem świadom niskiej klasy tego wynalazku. W każdym razie przetrwał już 6 imprez. A w domu najczęściej pracuję z słuchawkami.
[#41] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Krashan, post #40

A tak wygląda ten Panasonic. Model RX-FT 530. Służył mi przez wiele lat, no i dziś używam dalej. Sądzicie, że ma dobre głośniki?

Podalibyście jakiś nowszy sprzęt w rozsądnej cenie o głośnikach podobnej klasy?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 23:34:47 przez Hexmage960
[#42] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Krashan, post #40

Ja do 'normalnego' uzytowania (dema, gry, sluchanie modulow etc.) uzywam starego wzmacniacza Pioneer A305R (zakupiony w 1999r) + 2 kolumny Pioneera (nie pamietam symbolu) i daje to rade calkiem dobrze. W dzisiejszych czasach skompletowac taki albo nawet o wiele lepszy zestaw to nie problem, z tego co widzialem na Allegro.

Przez jakis czas uzywalem takiego zestawu jak Krashan (A120) i rowniez bylem zadowolony (o ile nie trzeba bylo dac troche glosniej).

No i przypadku jakichs zabaw w pisanie muzyki w ruch ida sluchawki i/albo monitory studyjne.

Acha. Dzwiek z Amigi idzie do pieca przez mikser, ktorym robie sobie mono albo minimalne stereo, bo bez tego jest masakra =)
[#43] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Ja używam do całego retro kącika i czasem do laptopa głośników Manta 2.1 kupionych za 80zł jakieś 5,6 lat temu. Kolumny i subwoofer są "drewniane" (wióry z okleiną). Mają 2x5w+15w basu. Nie są może audiofilskie ale małym pokojem (3,5x3,5 w bloku) te głośniki trzęsą, meble również drżą, zwłaszcza jak zapuszcze SID'y na C64

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 23:45:03 przez Bartek2075
[#44] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Bartek2075, post #43

Każdy prawie sprzęt może "zatrząść" pokojem. Nie o to w dobrych kolumnach chodzi, żeby "dały czadu", tylko żeby jeszcze brzmienie miały dobre. Słyszałem ostatnio głośnik przenośny za 1000 zł firmy JBL. Jak się dowiedziałem, że coś takiego może kosztować 1000 zł, to byłem w szoku. A dźwięk? Cóż, jednak nie wszystko da się zminiaturyzować - to nadal brzmiało jak dźwięk z pudełka. Całkiem dobrego pudełka i fakt, że mogło "zatrząść pokojem", ale za cholerę nie powiedziałbym, że to sprzęt za 1000 zł. Naprawdę wolałbym byle kolumny, niż słuchać z takiej tuby. Człowiek jednak po latach słuchania z kolumn nie przestawi się na krzykliwe "pierdziawki".
[#45] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Bartek2075, post #43

Creative x-210, 2+1, bardzo fajnie grają ;)
[#46] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Bartek2075, post #43

Ja używam tego zestawu
link
jest dobry. Do tego wzmacniacz integra firmy RiAudio.
Amiga gra ładnie OK

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 08:06:20 przez Vato
[#47] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Ja mam 5 czy 6 zestawów takich głośników (firmy Zoltrix, Escom i paru
innych, bo trzepali to swego czasu wszyscy). Są stare ale jak na
komputerowe głośniki super grają no i pasują designem do starych
komputerów. Kupując je tylko trzeba zwrócić uwagę, czy mają
wbudowany zasilacz, bo niektóre nie mają więc jest dodatkowa
kabelkologia. Koszt to 30-80PLN w zależności od stanu.
[#48] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

okazuje się że mój stary, wysłużony Panasonic (radiomagnetofon) gra niesamowicie lepiej (większe spektrum tonów i przyjemniejszy dźwięk) niż nawet dużo nowsze Sony czy wszelakie Creative/Logitech

Skoro Panasonic gra dobrze to po co szukasz nowych głośników?
[#49] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Jazzcat, post #48

Może "niesamowicie lepiej" jeszcze nie znaczy "dobrze"?
[#50] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #28

Z tym co XTD napisał się zgadzam, sam kupiłem Yamahę A-720 (1987) + kolumny, które zapamiętałem z dzieciństwa i zawsze chciałem mieć (Altus 140 HGS, opinie o jakości dźwięku skrajne :) )
wszystko pasuje do epoki, ale zamiana jamnika Panasonica na dobry wzmacniacz + kolumny przy budżecie 300 PLN jest raczej nie do osiągnięcia.
Dlatego zaproponowałem Ci wcześniej DTT 2500 (i nie są to zwykłe plastykowe głośniki PC, każdy głośnik jest ekranowany magnetycznie, masz wzmacniacz i kilka trybów konfiguracji dźwięku) i kupisz używki w swoim budżecie.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 11:44:02 przez Raybeez
[#51] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Jazzcat, post #48

To samo napisałem wcześniej.
Robert i tak nie kupi zestawów jakie mu są proponowane.
[#52] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #51

Ale z pewnością ucieszy się, że ponad 50 postów napisaliśmy na temat, który otworzył ok, racja
[#53] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Raybeez, post #50

dobry wzmacniacz + kolumny przy budżecie 300 PLN jest raczej nie do osiągnięcia

Nie pisałem o dobrym. Pisałem o tanim, starym i tanich, używanych kolumnach. IMO będzie to grało i tak lepiej, niż plastikowe głośniczki, choćby nie wiem ile ich tam nawalić. Po prostu słychać, że dźwięk idzie z plastiku i już. Basy to będzie raczej buczenie, wysokie to będzie brzęczenie itd. Skoro cały ten zestaw można kupić na Allegro za 200 zł, to nie powiesz mi, że kolumny kupione za 150-200 zł (+ wzmak za 150 zł) zagrają gorzej. Nawet, jeżeli będzie to dźwięk biedny, to przynajmniej przestrzeń będzie jakaś i nie będzie się to dusiło. Każde kolumienki do komputera zawsze zagrają jak plastikowe kolumienki do komputera.

Przykładowo:
http://allegro.pl/kolumny-pioneer-s-h230va-w-80w-zobacz-i6986405209.html
http://allegro.pl/kolumny-clatronic-lb562-i6993672307.html

do tego:
http://allegro.pl/yamaha-avx-500-i6985585964.html#thumb/1
http://allegro.pl/wzmacniacz-technics-su-v300-i6995545784.html

I to wszystko nie urywa d... na pewno, nie wiem nawet jak te głośniki grają ale mogę się założyć, że przebiją badziewne creativy.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 12:42:25 przez XTD
[#54] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Jazzcat, post #48

Odpowiedź brzmi: Bo mój wysłużony Panasonic ma już swoje lata i gniazdko już trochę "wyrobione".

Dlatego szukam dobrego zamiennika.
[#55] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #54

Wymiana gniazda jest tańsza niż nowe głośniki.
Jesteś zadowolony z Panasonica, wiec pozostań przy nim.
[#56] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #55

Ale niech się chłopak rozwija zamiast całe życie siedzieć na "jamniku". To nie są wczesne lata 90-te.
[#57] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@XTD, post #56

Sprzęt do tego "jamnika" ma z tego samego okresu, wiec duet idealny.
Tym bardziej ze Amigi tez nie wymienia na coś nowego, bo to co stworzyło Commodore jest ponadczasowe i wyjątkowe.
[#58] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #1

Ja ze swijej strony mocno moge polecic Logitech x230. Poczytaj testy na necie. To chyba jedne z lepszych 2.1 za za nieduza kase. Ja mam 3 takie zestawy. Jeden smiga z Amigami a dwa z PC. W chwili obecnej dostepne sa tylko uzywane, ale jest ich sporo na olx :) Glosnik basowy jest drewniany w tym modelu. Satelity oczywiscie plastik, ale nie brzecza.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 19:06:56 przez miroll
[#59] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Norbert, post #57

Nie muszę rezygnować z Panasonica by mieć również inny zestaw nagłaśniający.
[#60] Re: Najlepsze głośniki do Amigi?

@Hexmage960, post #59

chcesz, to Ci mogę sprzedać zestaw Genius SW-HF 5.1 5000 za jakąś stówkę + przesyłka siedzi, pije i chrupki Co prawda to nie prawdziwy wypasiony komplet ze wzmakiem, ale głośniczki ładne, drewniane, dwudrożne i jeden trójdrożny centralny. Tylko musiałbym sprawdzić, czy działają, bo coś przy nich grzebałem kiedyś, żeby mieć Amigę włączaną na pilota.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem