kategoria: A1200
[#1] Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)
Witam wszystkich , wróciłem po kilkunastu latach przerwy z powrotem do Amigi ...no inaczej się nie dało jak się wcześniej na niej grało i powstał problem tzn. kiedyś posiadałem Amigę 1200 z kartą 030 , twardy dysk i obowiązkowo kilka CD z autobotowalnymi grami ,chciałbym w miarę możliwości odtworzyć ówczesną konfigurację a jak na razie to nie bardzo wiem za co się wziąć ,a więc zakupiłem A1200 z rozszerzeniem pamięci i niedziałającym twardym dyskiem ,dostałem jeszcze kilka naście dyskietek np.Extras Version 2.05 ,Storage i inne ,jak będzie trzeba to nazwy wymienię ... a ,najlepsze jest to iż Amigę zakupiłem od dźwiękowca -Macieja Talagi który pracował przy kilku kultowych produkcjach takich jak "300mil do Nieba ".... może i wśród dyskietek które dostałem znajdą się jakieś perełki ,no w każdym razie podzielę się jak znajdę coś ciekawego .Do Amigi zakupiłem przelotkę na PCMCIA /CFwraz z dyskietką by skopiować pliki i cieszyć się z rozszerzenia musiał bym posiadać Workbencha którego nie mam ,Hdd nie startuje i nie mam jak nagrać systemu pod emulatorem gdyż korzystam z laptopa który służy mi do pracy i pisania, nie podłącze pod niego zewnętrznego HDD- inwestował w to także nie będę (inwestował w pc) ,dla Amigi zamówiłem przelotkę na kartę CF z taśmą pod CD i myślę że wtedy uda się postawić system ale to będzie za kilka dni a ja chciałbym coś odpalić nie z fizycznej dyskietki,to co mam to ledwo działające wersję kilku mniej ciekawych gier .Dowiedziałem się z załączonej instrukcji do tego Adaptera cf że można użyć dyskietki z Workbenchem i na nią przenieść potrzebne pliki (sterownik do Cf) ... tyle że ja nie mam systemu na nośniku i w związku z tym mam kilka pytań .

Istnieje możliwość przygotowania pod Pc karty Compact flash tak by działała (botowała się )z Amigowego PCMCIA bez udziału stacji ?
wydaje mnie się że nie ,bo niby skąd sterownik załaduje ... ech

Jak wygląda odpalanie gier z CF podpiętego pod PCMCIA ,co ze zmianą dysków ...?
a może wystarczy do katalogu wrzucić wszystkie i z automatu po numerach ładuje ... ?

Miałem kiedyś na Amigę zgrywane płyty CD z autobotowalnymi grami ,nie mogę w sieci nigdzie takowych znaleźć ... jakiś czas temu na Atarowskim zlocie -chyba Wap-Niak rozmawiałem z pewnym Amigowcem który nas odwiedził i mówił że prawdopodobnie to były płyty przygotowane z myślą o CD 32... ,w każdym razie działały z moją Amigą mogli byście pomóc mi takową zdobyć ???

Więc chyba utknąłem .
Mógłby ktoś z forumowiczów nagrać na moją kartę Cf Amigowy system wraz z potrzebnymi bibliotekami (pamiętam że do niektórych gier były wymagane) do odpalania gier ,CD itp. na kartę która posłuży jako zwykły hdd pod IDE ? ??

https://media.demozoo.org/screens/s/60/cc/8cc2.135871.png - moja praca na malucha he,he.

za poświęcony czas mogę podarować działający Monitor Commodore do Amigi ,może nie idealny i bez klapki ale działa ewentualnie zapłacę ,.
[#2] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #1

Przede wszystkim - skąd jesteś?
Myślę, że w Twojej okolicy może się znaleźć ktoś, kto pomoże - i to niekoniecznie w rozliczeniu biorąc tak cenny artefakt jak C= 1084S.

P.S. Drugie "przede wszystkim" - polecam zapoznanie się z działem FAQ - znajdziesz tam niewiarygodnie dużo odpowiedzi na tzw. "pytania początkujących".
[#3] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #2

Polska centralna -Łódź ,fajnie gdyby ktoś taki mieszkał w okolicy ,widzisz po tylu latach sporo rzeczy pozapominałem i mniej czasu na przypomnienie/nauczenie tego wszystkiego,kiedyś to szedłem do Ami-Pro na ul.Przybyszewskiego 7 i gotowe a teraz na hasło Amiga ten sam facet i zatwardziały Amigowiec robi wielkie oczy , do tego jeszcze ( dłubiemy)robimy grę na Malucha JIL... Amigę pamiętałem jako bezproblemowy sprzęt - taką miałem i tak ją zapamiętałem a tu już chyba trzecia dobę siedzę i nic sensownego zrobić nie mogę .

Dla osoby będącej w temacie i bawiącej się Amigą to pewnie głupie pytania i no problem tak samo jak dla mnie Atari .
[#4] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #3

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 15:08:05 przez IRATA4
[#5] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #4

Dobra,nie ma chętnych więc działam sam ...
odkopałem starą stacjonarkę pod którą podepnę jakiś dysk(jak ogarnę klawiaturę) ,wybrałem system który dla mnie wydaje się odpowiedni ale nie bardzo wiem którą wersję wybrać tzn . Amiga sys 4 Aga i Amiga Sys 4 Aga lha - ten drugi miał dopisek zaawansowany -inny system plików ,amigowskie ,
1
jak teraz to przenieść na Amigę ,jak zainstalować (Pliki z archiwum należy wypakować na bootowalną partycję dysku twardego Amigi i zrestartować komputer. O tym jak przenieść pliki na dysk, dowiesz się z artykułów zamieszczonych na portalu lub też pytając na forum.) ???
2
Mam także stacje dysków do lapka pod USB ,wiem że ten temat był wielokrotnie wałkowany jednakże są to tematy z 2011r a słyszałem że od tej pory coś się zmieniło ,więc zapytam czy można nagrać dyskietkę z grą/programem i normalnie wczytać na Amidze ?
3
Ma ktoś dostęp do autobotowalnych płyt z grami na A1200 ?? słyszałem że takowe powstały z myślą o CD 32 i sam kilka sztuk kiedyś posiadałem .
Proszę o odpowiedź .
[#6] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #5

Czy można nagrać dyskietkę z grą/programem i normalnie wczytać na Amidze ?

Oczywiście. Wystarczy to zrobić na innej Amidze.

Jeśli chcesz to zrobić na PC, to odpowiedź brzmi: "Tak po prostu - nie. Wymagane są specjalne urządzenia i oprogramowanie. Jednym z rozwiązań jest zakup kontrolera Catweasel i dołączenie do niego stacji dysków."

Kartę CF/dysk twardy podłączasz do PC, następnie uruchamiasz WinUAE z opcją -disableharddrivesafetycheck i z uprawnieniami administratora, a potem już z górki - formatujesz swój "amigowy" dysk (uważaj na to co formatujesz!), instalujesz na nim AmigaOS z obrazów oryginalnych dyskietek z systemem, po czym przerzucasz to wszystko do Amigi. Jak działa to dziękujesz tu na forum. Jak nie działa to pytasz dlaczego.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 13:55:43 przez recedent
[#7] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #6

A właśnie, taki mały offtop, co przeszkadza pecetowi nagrać dyskietki na Amigę? Zawsze myślałem, że tak po prostu jest bo pecet tylko 720kb itp ale niedawno nagrywałem na pececie dyskietki do Sama Coupe, te obrazy maja po 820 kb i program do nagrywania ma własny driver do floppa pecetowego http://simonowen.com/samdisk/. Jeśli da się nagrać na Sam'a to w zasadzie czemu nie na Amigę?
[#8] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@R222, post #7

Nie da się z powodu ograniczeń kontrolera stacji dyskietek PC, który fizycznie nie jest w stanie zapisać danych na dyskietce tak, jak robi to kontroler Paula w Amidze.
[#9] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #6

...ok . czyli wszystkie pliki mam w pobranym Amiga SYS 4 ,jest tam już cały kompletny system ,z tego co widzę to z automatu odwołuje się do Winuae więc powinno być z górki ,w przeciwnym razie musiał bym zrobić Atr/y i też z pod Winuae ,dobra ,mam cztery mega fastu więc powinno ruszyć i kartę CF też taką kompatybilną 1GB Scan Disc, ale zanim przelotki przyjdą pokombinuje z tym co mam ,czyli zwalony stary hdd .
Dzięki za zainteresowanie ,już myślałem że to przez mój nick ,no ale nie mam zamiaru się ukrywać ani niczego wyrzekać .
[#10] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #1

Co do przygotowania dysku dla Amigi pod WinUAE, to popełniłem taki dość szczegółowy poradnik: link.
[#11] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@RomanWorkshop, post #8

... to dla tego taki cyrk ,dzięki teraz wiem i ja .

... szkoda że emulować tego układu w taki sposób nie można (softwarowo
)....

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 16:00:30 przez IRATA4
[#12] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #11

Ale można na pc przy pomocy fdd podpietego do lpt i oprogramowania nagrać dyskietki amigowe

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 16:17:01 przez Norbert
[#13] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@Norbert, post #12

Prawie zapomniałem już o tym sposobie, a sam pisałem na ten temat: link.
[#14] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #2

co do FAQ, wydaje mi się że jest mało informacji, są niepełne
a np tu https://www.ppa.pl/faq/amiga-pytania-poczatkujacych/221/w-jaki-sposob-zainstalowac-na-dysku-twardym-amigaos-3-1
link nie działa
[#15] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@JacK_Swidnik, post #14

no właśnie ...

Amiga SYS 4 - możecie doradzić czy to dobry wybór ,dziś przyszła przelotka na CF pod IDE i będę się z tym mordował ,ten system Amiga SYS4 to obsługuje CD ?
[#16] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #15

jeśli masz Amigę 1200 tylko z Fastem - zapomnij o OS4. Zainstaluj 3..
[#17] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@retronav, post #16

Dobra ,ale nie bardzo wiem jak się za to wziąć tzn mam teraz przejściówkę na CF nie bardzo wiem jak to wpiąć ale wpierw chciałbym pod emulatorem zainstalować jakiś system ,polecasz Amiga sys 3 ,ja przez to że nie wiem czy ten Sys 3 jest nakładką na Wb a o pomoc ciężko gdyż większość linków nie działa a mało kto chce udzielić informacji próbowałem zainstalować Classic WB v 28 ale i to nie jest takie proste więc prosił bym o pomoc krok po kroku ,JAK rozpocząć instalacje ,co zrobić by Winuae zobaczył kartę CF jako dysk ,nie wiem też z jakiego powodu wymusza procek 030 ???
[#18] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #17

Mam podstawowy WB 3.1 i prawie skonfigurowane WINUAE tzn nie wiem dla czego nie widzi karty cf jako Hdd ,: Biorę Add Hard Drive - to z tarczą , następnie zaznaczam tę kartę którą wykrywa i pod spodem w dwóch oknach wyskakują :
7841/4/63, 1975932/1975932 blocks, 964.8MB/964.8MB
.X.MSDOS5.0..... [EB58904D 53444F53 352E3000 0208FC10]
czyli widzi kartę Cf jako dysk
nie wiem czy dalej idę właściwą drogą ,z UAE zmieniam na ide :commodore 600 1200 itp ...
a może powinienem ustawić auto ?
dalej zaznaczam CF i dalej już nie wiem ....

w każdym razie nie widzi dysku i nie mogę zainstalować zwykłego Wb 3.1 ,jest jakaś wersja systemu która ma już sterowniki do CD ,nie jest nakładką i mógłbym ją zainstalować z poziomu emulatora w prosty sposób ???
proszę o pomoc sam nie dam rady.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:17:34 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:18:11 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:20:56 przez IRATA4
[#19] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #18

Ja kiedy odnawiałem znajomość z AMIGĄ korzystałem z tego

Potem wrzuć Sobie np. pakiet BetterWB i na początek powinno być ok. Jest w nim obsługa karty CF przez port PCMCIA.

Jeżeli chodzi o ClassicWB to po ściągnięciu i rozpakowaniu będziesz miał kilka plików, między innymi system.hdf i plik konfiguracyjny WinUAE. Wystarczy że klikniesz na tan plik konfiguracyjny i otworzy Ci się WinUAE, następnie klikasz Add hardfile i wybierasz właśnie ten plik system.hdf z pakietu. Teraz wystarczy że dodasz do tego wcześniej przygotowany dysk w WB (tylko ustaw go jako NoBOOT) i skopiujesz wszystko z dysku System (ClassicWB) na Swoją kartę CF z wcześniej postawionym systemem i masz ClassicWB na karcie CF.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:39:47 przez nostrum666
[#20] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #18

i dalej jak odpalę już instalacyjną dyskietkę WB 3.1 to i tak nie widzi dysku tym programem HD Tools ,gdzie popełniam błąd ?
[#21] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #19

Ok , ten pakiet to rozumiem że nakładka ...
fajnie że ma obsługę PCMCIA i cf
ja zamiast zwykłego Hdd używam Cf ,ale do przerzucania się przyda ,mam nadzieję .

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:44:46 przez IRATA4
[#22] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #20

W hdtoolbox w tooltypes ikony wpisz scsi.device zamiast uaehd.device
[#23] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #20

Przede wszystkim odpal WinUAE jako administrator i wyczyść zawartość karty CF (całkowicie, najlepiej użyć DISKPARTa).
[#24] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #23

dałem format i nadal nic ,nie widzi dysku

i tutaj kończy się moja zabawa ,coś czuję że nie zrobię tego i szkoda tylko kasy na tę męczarnie ....

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:53:42 przez IRATA4
[#25] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #24

Nie formatuj. Daj START w Windzie i wpisz Sobie w polu na dole diskpart. Wyskoczy wiersz poleceń gdzie musisz wpisać LIST DISK, pokażą Ci się dostępne dyski. Teraz uważnie się przyjrzyj i wybierz kartę CF komendą SELECT Disk? (? czyli numer dysku), tylko upewnij się że to właśnie karta CF żebyś Sobie nie skasował czegoś ważnego. Wybór dysku zostanie potwierdzony odpowiednim komunikatem i następnie komenda CLEAN i potwierdź.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 21:55:23 przez nostrum666
[#26] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #25

ok ,moment...
... nie mogę wejść na ten dysk ...

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 22:01:36 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 22:05:12 przez IRATA4
[#27] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #26

Jeszcze jedno przy wyborze dysku w WinUAE nie klikaj ADD HARDFILE tylko ADD HARD DRIVE
[#28] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #27

dysk fizyczny wybieram tzn zaznaczony tarczą -ostatnia opcja
[#29] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #28

SELECT DISK X a nie SELECT DISKX
[#30] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #29

ok ,one moment
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem