kategoria: A1200
[#121] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@FeRu, post #120

Jak sobie to wrzucisz to na pewno nic Ci już nie wyskoczy jak Filip z konopi OK

najwyżej moderacja wyskoczy, że linkujesz Kickstarty, które są chronione prawnie
[#122] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@polutuje, post #121

Aha w takim razie mogłem napisać że są to moje prywatne kickstarty zdobyte z legalnego źródła pakietu Amiga forever...(pobranego z "legalnego" torrenta )
[#123] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@FeRu, post #122

Nawet gdybyś kupił legalnie, to nie masz prawa rozpowszechniać, jeżeli się mylę to niech moderacja mnie poprawi.
[#124] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@FeRu, post #120

nie no , mam pecha z tą Amigą , nie działa za cholerę już będę się powtarzał bo pytałem na pw ale jeszcze raz : czy mam cały folder przekopiować do devs ???

zresztą bez różnicy czy kopiuję czy też wybieram to u mnie nie działa .

Ale żeby nie było to po ciężkich próbach zaczęły wchodzić gry z A 500 ale za żadne skarby nie mogę uruchomić nic co wymaga Kicka i jest na A1200
[#125] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #124

zrobiłem eksperyment , jak pisałem udało mi się skonfigurować pod A500 ,następnie cały folder "kickstarts" przerzuciłem na inny dysk by przetestować te podesłane i żaden mi nie działa ,co gorsza po ponownym wrzuceniu tamtego działającego wcześniej folderu "kickstarts" teraz nie działa ... kuźwa co jest grane ?
[#126] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #125

Wirus
[#127] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@Norbert, post #126

a tak na poważnie ?
być może ,czasami wywala mi błąd portu PCMCIA ...
...myślałem że to wina karty ale dziś kupiłem inną i to samo ...
już siły nie mam do tej Amigi

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2017 22:56:12 przez IRATA4
[#128] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #127

zaczynam żałować zakupu , mogłem kupić PS Pro i cieszyć się ,zamiast tego już któryś dzień siedzę przy tym złomie ...
[#129] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #127

Poważnie.
Jeśli raz chodzi a raz nie, to może być tak jak napisałem.
Ściągasz różne rzeczy z netu, a tak są różne "kwiatki"
[#130] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #128

Teraz zrobiłem wszystko od nowa tzn odnośnie tych Kickstartów tzn. rozpakowałem na A ten lha ,wrzuciłem co trzeba .... i zgrać romu kickstarta nie mogę gdyż wywala mi błąd karty CF podpiętej pod PCMCIA... raz działa ,raz nie działa ... może port mam zwalony i przy kopiowaniu jakieś błędy powstawały które uniemożliwiły poprawny odczyt ,nie wiem ,a może faktycznie jakiś wiro-żart dla nowicjuszy ...też tak może być ,w każdym razie coś jest nie teges z tym komputerem .
[#131] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #130

spr crc pliku przed i po skopiowaniu będziesz wtedy miał pewność, był stosowny artykuł na ppa..
[#132] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@Norbert, post #129

...dostępne oprogramowanie w sieci na Amigę pochodzi raptem z kilku źródeł, więc chyba ktoś by się nie raz,nie dwa naciął ,istnieją przecież osoby kolekcjonujące różne wersie gier,programów ... gdybym miał oryginalnego WB na dyskietkach to bym wiedział ,teoretycznie taki wir zawsze coś waży ,co prawda można go ukryć ,wgryźć w kod programu zastępując i zmieniając go ...ale wątpię by ktoś zadał sobie tyle trudu ,wystarczy prosty program porównujący wagę plików sprawdzający WB ... zapewne istnieje coś podobnego(jakiś anty wir na A) ale jak już kiedyś pisałem nie mam czasu i nie jestem miłośnikiem szukania przyczyny niepoprawnego funkcjonowania elektronicznego złomu ,który może lecz nie musi mieć usterkę mechaniczną ,działa jak chce... no w tym przypadku port PCMCIA ... dla kogoś kto w zasadzie pierwszy raz instaluje cokolwiek na Amidze i do tego przez emulator na jakiś CF/ach ...
...
jutro rozbiorę i sprawdzę czy jakiś zimny lut nie powstał przy porcie .
[#133] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #132

zamiast rozbierać i szukać zimnych lutów itp sprawdź crc, a zresztą rób co chcesz tylko uważaj jak robisz
[#134] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@polutuje, post #133

ok,zrobię jak mówisz i dam znać ,muszę troszkę odpocząć .

przypomniało mi się jak kiedyś złapałem wira który przy włączaniu systemu odgrywał jakąś melodie mechanizmem stacji dysków,taki na pozór niegroźny rozpierdzielacz stacji ...
[#135] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@polutuje, post #133

jeszcze nie sprawdziłem gdyż odstawiłem na trochę Amigę ,muszę skończyć Dishonored na Ps3 ,dokończyć Metala na PS4 i w końcu wziąć się za Nier Automata ...

W każdym razie jak już udało się wszystko ustawić tak by działały pod WHDLoad gry z A500 ,po przekopiowaniu folderu kickstarts w inne miejsce i po ponownym go przekopiowaniu do Devs przestało działać więc chyba jest tak jak mówicie czyli wir ,gdyż całe kopiowanie robiłem na partycjach karty CF systemowej -tej z którą od początku nie było problemów , cały czas za to są problemy z kartą CF podpiętą pod PCMCIA -co któryś reset albo co każdy wywala błąd ,wydawało mi się że przetarcie styków na chwilę załatwiało sprawę ale może to tylko takie złudzenie ,w każdym razie po przetarciu przez pewien czas było dobrze ... jak ktoś może nie mi powie co sprawdzić w WB ,co ewentualnie wywalić ...
poproszę jeszcze o link do tematu ze sprawdzaniem c.. bo nie bardzo wiem o czym "mówicie"
[#136] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #135

a może max transfer ustawić, ostatnio miałem to samo, przekopiowałem z dydku na dysk i nic nie działało
[#137] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@QUAD, post #136

z partycji na partycje kopiowałem w obrębie jednego dysku ...
teraz większy problem mam z PCMCIA i kolega kilka postów wyżej sugerował, że może to być wirus ... a ja nie wiem co robić dalej .

Gdzie się ustawia ten max transfer - problem dotyczy fizycznej Amigi
[#138] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #137

Jak odpalisz hdtoolbox i wejdziesz w partycje
Zaznaczasz partycje i zaptaszkujesz opcje advanced czy coś takiego
Powinny się wyświetlić dodatkowe opcje, Ciebie interesuje jeden knefel
Tylko z pamięci to Ci nie powiem który ale się kapniesz bo jeden jest do zmiany systemu plików coś tam update, a ty klikasz ten drugi, jak klikniesz to tam masz maxtransfer
Wywalasz cały rząd fffffffff i wpisujesz zamiast tego 1fe00 oczywiście to co jest z przodu przed x zostawiasz
Klikasz Enter i tak robisz dla wszystkich partycji
Na koniec save, restart i gotowe
[#139] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@QUAD, post #138

ok ,uruchomię Amigę to po testuje ,dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem