kategoria: A1200
[#61] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@softiron, post #60

DOBRA TERAZ MAM TAKĄ zagadkę , powoli to ogarniam ,aż wstyd się przyznać że po części pracuje przy kompie a z takimi banałami mam problem .... i to spory

spróbuje te kartę wyczyścić diskpartem , ta poprzednia 1GB była chyba niekompatybilna ,teraz działam na 256 i zaszedłem nieco dalej , problem mam z zapisaniem ,zobaczymy po wyczyszczeniu ... jako admin odpaliłem Winuae.

Tak po usunięciu z karty diskpartem ... nie wiem co jest grane

tak się dzieje już po zrobieniu partycji gdy chcę zapisać , wygląda na problem z dostępem do karty ...qewqew windows# a tym samym z zapisem i lipa ,nie wiem jak to rozwiązać ...

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 15:49:07 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 15:49:40 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 15:51:20 przez IRATA4
[#62] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #61

Może skoro masz takie problemy z WinUAE to spróbuj włożyć kartę do AMIGI (pisałeś że masz już przejściówkę) i zrobić to samo na prawdziwym sprzęcie, pod warunkiem że masz dyski systemowe. Ewentualnie jeżeli nie chce Ci się kombinować to możesz podesłać mi kartę CF to postawię Ci ClassicWB u siebie.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 16:24:28 przez nostrum666
[#63] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #61

UDAŁO SIĘ ,DZIAŁA , MAM SYSTEM .
dobra ,jak i skąd wziąć sterownik do CD ,sterownik do PCMCIA dla C dostałem na dyskietce więc chyba ruszy ,natomiast problem z tym CD...

no i z wstawieniem tej karty w Amigę będę miał problem ,taśmy ,przelotki wszystko co potrzebne mam ,ale np z pierwszej przejściówki po co kabel zasilający ...
[#64] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #62

Dzięki wielkie ,dało radę AMIGA będzie żyć .
Teraz ten CD ,dla ciebie sześciopak o ile pijesz ...a może na Last Party się wybierasz ???
[#65] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #64

W najbliższym czasie nie wybieram się nigdzie ale cieszę się że mogłem pomóc. Podaj adres e-mail to podeślę Ci pliki do obsługi CD-ROM.
EDIT: wysłałem Ci na maila w profilu paczkę.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 17:04:29 przez nostrum666
[#66] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #65

Tylko pamiętaj aby napęd był ustawiony zworą na SLAVE i możliwe że będziesz musiał w TOOLTYPACH CD0 zmienić numer device z "0"na "1", ja w każdym bądź razie musiałem.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 17:18:39 przez nostrum666
[#67] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #66

będziesz musiał w TOOLTYPACH CD0 zmienić numer device z "0"na "1", bynajmniej ja musiałem.

Czyli rozumiem, że w żadnym wypadku tak nie musiałeś
[#68] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #67

Może tak OK
[#69] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@nostrum666, post #66

Łomatko .ok , skąd ja wezmę teraz gry... ta...WHDload .
Zdobyłem kilka obrazów na Cd gier z CD32 iprzeróbek z 1200 pod CD32 ,myślę że powinno ruszyć ... jedna gra jeden CD - co o tym myślicie ... ???

Mam nadzieje , jeżeli dzisiaj nie odpalę Wendetty to nie wiem

Pobrałem , teraz muszę przenieść przez PCMCIA już w Amidze ... tak ?

czyli mogę już ją skręcić do kupy ,ale z czym to się je ... tzn co gdzie i w którą stronę ...by z dymem nie poszło tyle godzin mordęgi ...

znacie takiego typu przelotkę ?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 18:25:00 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 18:28:02 przez IRATA4
[#70] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #30

Dobra ,ja jednak poproszę o skonfigurowany system z obsługą CD ,dodatkowymi wymaganymi bibliotekami ... instalowanie czegokolwiek na Amidze to koszmar gorszy w tej kwestii chyba jedynie Falcon ...
Amigę zakupiłem dla kilkunastu gier których nie ma na innych systemach a znam z dzieciństwa,kilka z nich posiadam jako autoboty CD nie będę w zasadzie nic więcej odpalał i nie zamierzam się bardziej zagłębiać w Amigę bo szkoda nerwów i czasu ,jeżeli jest osoba chętna która mogła by postawić system i wrzucić parę rzeczy bym był wdzięczny a za poświęcony czas zapłacę ,jestem z Łodzi i tak do 150km mógłbym podjechać .

================================================================================================
Off top- Mam do odsprzedania A600 z oryginalnymi plombami ale niestety stacja nie czyta -zakręci,zakręci ,warknie i nic,jak co to prosze o kontakt na pw .

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 02:15:30 przez IRATA4
[#71] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@recedent, post #6

Czy da się podłączyć Catweasel pod laptopa? Albo przez USB albo w starszym przez Express Carda / mini PCI express i przelotkę do slotów pci?
[#72] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #70

Witaj.

Na wstępie napisz jakie masz parametry swojej Amigi? To znaczy ja swoją sprzedałem, bo kasy na drogie turbo nie miałem a męczyć się z 2 MB chip i 4 Fast miałem już dosyć.

W każdym razie pytam się co masz, bo jeżeli tylko gołe 2 MB chip to nie ma sensu podpinać CD-ROM.

Z drugiej strony Najlepiej zakręć się na dysk za kartą CF jakieś 4 GB i koniecznie sformatuj ją pod Amigą za pomocą dyskietki Instalacyjnej. Jednak wpierw z niej wykasuj kilka zbędnych plików, gdyż jest załadowana na full i nie pozwoli Ci na zapisanie konfiguracji. Przynajmniej pod WB 3.1 tak miałem. Jak już to sformatujesz to możesz działać dalej.

Z adapterem CF - PCMCIA działają najlepiej stare karty Kingstona (te bez kwiatka - te z kwiatkiem z nim nie działają). Mi jeszcze działała karta SanDisk 4 GB. Do podłączenia się pod CD-ROM moim zdaniem najlepiej będzie kupić to:

A link do aukcji jest taki: link . To jest produkt naszego forumowego kolegi Krashana i będzie najlepszym rozwiązaniem. Do tego kupujesz adapter z karty SD do IDE. Mniej jest z tym problemów niż z kartami CF. Dodatkowo kartę SD 4 GB łatwiej jest kupić i są tańsze.

ps...................................................

Jak chcesz dysk bardziej pojemny to jeszcze lepszym rozwiązaniem, jednak droższym będzie buforowany interfejs Elboxu lub Fastata. Tu nie ma problemu z obsługą dysków powyżej 4 GB.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 10:28:51 przez gilban
[#73] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@gilban, post #72

najgorszy problem to kickstart 3.0 -tak mi się wydaje ,reszta jest ok tzn na razie ok -4MB fastu ,karta już działająca pod PCMCIA ,CD .
Się zobaczy ,myślę że niedługo za rozsądne pieniądze oddam komuś z forum te 4MB fast (Elbox) i zainwestuje w to co miałem kiedyś czyli 8MG Fast i 030 -kiedyś narzekałem że Trapped nie śmiga jak bym chciał a teraz ,teraz to mam problemy z systemem ...pecet mnie ogłupił .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
właśnie taką przejściówkę mam i mam też druga z tym że prostą z dodatkowym kabelkiem zasilającym np do CD ,zresztą zlookaj foto.

To poprosił bym taki adapter-zakupie ,na Allegro znalazłem i kupiłem ten co na foto .

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 17:49:52 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 17:52:40 przez IRATA4
[#74] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #73

zainstaluj po prostu sterowniki do CD na dyskietce

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 19:26:06 przez JerzA
[#75] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@JerzA, post #74

mam problem z zainstalowaniem lha
przy rozpakowywaniu wywala mi błąd ,przez to nie wypakowuje wszystkich plików ,chyba plik uszkodzony a mam z Aminetu .
Przez to nie mogę zainstalować/wypakowac instalera a tym samym WHDload :(
dochodzę do punktu 6, - http://amigaos.pl/artykuly/whdload-prezentacja.html#6

wypakowuje mi tylko : Lha.guide i lha_68020 i w tym miejscu się wywala(corrupted) ,potem zmieniam nazwe na lha i do katalogu C ale wypakowało się z błędem i dalsze działania moje nie mają sensu , nie mogę nigdzie indziej znaleźć LHA.RUN by spróbować z innym gdyż ten może być walnięty -posiłkowałem się tą instrukcja - http://winuae.cba.pl/lha.html

nie wiem co jest nie teges :( kuźwa już po drugiej a o piątej wstaję F@cx&s
[#76] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #75

Tego typu pliki rozpakowywuje się tylko i wyłącznie na fizycznej Amidze.
[#77] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #75

Ściągnij plik LHA i wrzuć go Workbencha, do katalogu C - link

Sprawdź czy nie stracił atrybutów RWED. Raz klikasz w ikonkę LHA lewym klawiszem myszki, najeżdzasz na górną belkę WB i klikasz prawym. Następnie najedź na Icons i Info. Jeżeli nie ma RWED to zaptaszkuj te opcje i zapisz.

Od tej pory możesz rozpakowywać archiwa LHA za pomocą Shella/NewCli. Aby sobie to uprościć potrzebujesz GUI, np. program podobny do Filemastera.
Polecam GuiARC - link

Sciągnij go i umieść w Ram Disku
Następnie z górnej belki wejdź do Command Execute i wpisz NewCli. Otworzy ci się okno Cli.
Wpisz w nim RAM:
Gdy będziesz już w Ram Disk:>, to wpisz taką komende:
lha x guiarc.lha (i naciśnij Enter). GuiArc zostanie rozpakowany do Ramu:
Następnie wrzuć go do katalogu C i uruchamiaj za pomocą Command Execute lub wyjmij ikonkę na blat WB.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 07:57:47 przez Andrzej Drozd
[#78] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@Andrzej Drozd, post #77

DZIĘKI ,wszystko działa , teraz WHDLoad i niestety WHD nie zadziałało , zła wersja gdyż pobrałem te (lite)a jak się okazało jest pod 040 ...i znów nie wiem którą wersje pobrać ...ech

Kickstart mam 3.0 ...

dobra ,mam niezły mętlik ,WHD load mam zainstalować instalerem ,ale czy ta wersja litle się nadaje ???

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 20:54:34 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 20:57:47 przez IRATA4
[#79] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #78

Rozpakowałem WHD load do RAM/u ,klikam na install i "Unable to open your tool 'installer'
czemu ?> co znów robię nie tak ?
No dalej tego nie ruszę ,rozpakowany WHD w folderze wrzuciłem do WB i na razie na tym koniec ,nic nie wymyślę

... w tym folderze w którym znajduje się instalacja WHD są też takie podfoldery "C" i "S" -może trzeba ich zawartość przekopiować do odpowiedników "C"i"S" do Workbench/a i wtedy ruszy ta instalacja ... no nie wiem nie chce znów popsuć systemu
Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:19:28 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:20:08 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:25:05 przez IRATA4
[#80] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #79

[#81] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@R222, post #80

mam już zainstalowany program GuiARC ,nie wiem jakie komendy itp ... mam teraz w folderze w workbenchu rozpakowany whdload i to wszystko , nie wiem jak ruszyć dalej by zainstalowac whdload gdyż ikona instalacji nie działa ,pisałem o tym wyżej .
@Andrzej Drozd
utknąłem .

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:27:41 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:29:43 przez IRATA4
[#82] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #81

Nie możesz zainstalować whdload, bo nie masz w systemie zainstalowanego installer'a - zrób to co piszę, zainstaluj to co podlinkowałem, potem whdload. Rozpakuj tego installera na pc i przenieś rozpakowanego na ami w ostateczności.
[#83] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@R222, post #82

mam tego instalera , jak mam go zainstalować z Amigi ?
a GuiArc ?

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:41:59 przez IRATA4
[#84] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #83

Wybacz, poczytaj tutaj, żebyś od razu miał odpowiedzi na wszystkie kolejne pytania OK O ile pamiętam to wystarczy skopiować plik "Installer" z archiwum do folderu c na dysku systemowym. GuiArc to program do roz/pakowania archiwów np lha. Jak go używać jest pewnie w manualu, w pilku .doc jakimś.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 21:50:52 przez R222
[#85] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #83

Workbench to nie Windows tu nie trzeba instalowaćpomysł
[#86] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@polutuje, post #85

dobra ,rozpakowałem instalera do RAM/u ,teraz mam folder installer43_3 i przenoszę go do Wb do folderu "C" no i jest tylko nie wiem co dalej ...
przeraża mnie ten komputer ,przynajmniej jak na razie ,fajne ma gry w tym dużo rodzimych ale sam to bym mógł dożywotnio kilkoma dyskietkami żonglować które mam ...

jest w C ale niewiele to dało , w folderze na C mam Installer.guide ,Installer.license ,Legal.readme i kolejny folder Sample scripts a w nim jest ikona Install test i surfer -install ale jak na nie klikam to "Unable to open your tool'installer' no nie wiem do Tool's mam jeszcze coś wrzucić ... No po prostu czarna magia ,WHD load dalej go nie widzi

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:19:51 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:28:36 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:28:49 przez IRATA4

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:28:58 przez IRATA4
[#87] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #86

Nie folder do c/, tylko plik installer z tego folderu do c/
Dh0:c/installer. Inaczej workbench:c/installer.
[#88] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@JerzA, post #87

ok,więc które konkretnie tam przenieść z tych wypakowanycch plików ?
nie mam samego pliku INSTALLER po rozpakowaniu do RAM w folderze Installer43_3 mam : installer.guide,installer.license,Legal.README i podfolder SampleScripts a w nim z ikoną wtyczki -Install test i z inną ikonką Surfer-Install ,chyba czegoś brakuje ...

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:49:24 przez IRATA4

widzę że wszystkim po kolei kończy się cierpliwość ,coś czuje że zdechne i tego nie zrobię ...

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2017 22:50:41 przez IRATA4
[#89] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@IRATA4, post #88

[#90] Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)

@R222, post #89

A może po prostu, skorzystaj z BetterWB, po instalacji będziesz miał wszystko co potrzebne w systemie...
http://lilliput.amiga-projects.net/BetterWB.htm
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem