[#72]
Re: Pomoc potrzebna Gotowiec na CF (IDE i PMCIA)
@IRATA4,
post #70
Witaj.
Na wstępie napisz jakie masz parametry swojej Amigi? To znaczy ja swoją sprzedałem, bo kasy na drogie turbo nie miałem a męczyć się z 2 MB chip i 4 Fast miałem już dosyć.
W każdym razie pytam się co masz, bo jeżeli tylko gołe 2 MB chip to nie ma sensu podpinać CD-ROM.
Z drugiej strony Najlepiej zakręć się na dysk za kartą CF jakieś 4 GB i koniecznie sformatuj ją pod Amigą za pomocą dyskietki Instalacyjnej. Jednak wpierw z niej wykasuj kilka zbędnych plików, gdyż jest załadowana na full i nie pozwoli Ci na zapisanie konfiguracji. Przynajmniej pod WB 3.1 tak miałem. Jak już to sformatujesz to możesz działać dalej.
Z adapterem CF - PCMCIA działają najlepiej stare karty Kingstona (te bez kwiatka -
te z kwiatkiem z nim nie działają). Mi jeszcze działała karta SanDisk 4 GB. Do podłączenia się pod CD-ROM moim zdaniem najlepiej będzie kupić to:

A link do aukcji jest taki:
link . To jest produkt naszego forumowego kolegi Krashana i będzie najlepszym rozwiązaniem. Do tego kupujesz adapter z karty SD do IDE. Mniej jest z tym problemów niż z kartami CF. Dodatkowo kartę SD 4 GB łatwiej jest kupić i są tańsze.
ps...................................................
Jak chcesz dysk bardziej pojemny to jeszcze lepszym rozwiązaniem, jednak droższym będzie buforowany interfejs Elboxu lub Fastata. Tu nie ma problemu z obsługą dysków powyżej 4 GB.
Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 10:28:51 przez gilban