[#61] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #60

Nasadka to jest właśnie to zło :P
[#62] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@QUAD, post #61

A to zależy jaką się ma, drogi Quadzie . Jeśli się ma podstawikę od Arcziego, to się jest w pełni zadowolonym OK. Ja mam od niego w trzech kartach: 6095, 9T i V2 i nie wyobrażam sobie inaczej
[#63] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #59

A kontroler ide dodasz na innej karcie?
[#64] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@tbone, post #63

Nie ... na karcie PCMCIA czytnik CF sformatowanej pod Fat dla przenoszenia danych z PC. Z co do samego HD to oczywiście na płytogłównianej złaczce , ale chiałem a. zastosować miast kabla nasedkę na ide na płytę taką kątową b. do tej nasadki wpiąć czytnik IDE SD. Takie coś jest pokazane na filmiku ze strony Lotharka... taka niska płytka pionowo do IDE na płycie i poziomo do płyty wpinamy w tę płytkę SD IDE. W minucie: 2m20s

O to będzie chyba to cudo? Może mi napisać ktoś kto ma czy to jest to z filmiku i czy faktycznie wchodzi koło karty turbo bezproblemowo?

CUDO IDE

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2018 14:36:12 przez xtro
[#65] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #64

Posiadam jedno i drugie. To jest adapter Krashana (ten do złącza IDE, bo na SD, to już inny zakup). Bardzo przydatny i praktyczny. Z posiadanymi przeze mnie trzema kartami (wymienionymi wcześniej) nie ma najmniejszego konfliktu.
[#66] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Umpal, post #65

A.... zapomniałem o jednym pytanku... Czy 9T jest przyjazna PCMCIA? Znaczu czy będzie widziany czytnik z kartą CF w tym złączu przy tej karcie i jak z tym jest przy karcie Furia?
[#67] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #66

Wg instrukcji jest możliwość wyłączenia części pamięci, by nie blokowała PCMCIA:
PCMCIA/T
Enable PCMCIA access, configure only 4MB of RAM.

W wątku o Furii chłopaki stosują taki myk:
C:LoadModule >NIL: L:cardres.ld.strip REVERSE

Być może działa to też z 9T, ale ja nie próbowałem. Jak znajdę chwilę, to sprawdzę, bom sam ciekaw.

Edit: Na zagranicznym forum ktoś tłumaczy działanie tego modułu tak:
What this does is replace the ROM's card.resource with an updated one that is fastram friendly.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2018 21:30:34 przez Umpal
[#68] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Umpal, post #67

Przydało by się by moja karta miała, bo przenoszenie danych z PC do Ami to jedna z dłównych czynności (teraz robię to na dyskietkach 720kb). Miałem kabel Prananell-LPT z softem ParNet, ale w pewnym momencie przestoło to u mnie działać.... nie wiem czy coś nie tak w porcie poustawiałem... spędziłem dzień przy tym i się nie udało to se dałem spokój.

Gdzieś kiedyś wydaje mi się , że widziałem jakiś interface do PC - chyba nawet na USB pozwalający podpiąć do PC stację dysków 880 kb z Ami i normalnie pod UAE nagrywać dyskietki DF0: na PECECIE przez tę przelotkę. Może ktoś wie coś o tym, bo jak mówię, wydaje mi się , że gdzieś kiedyś coś takiego mi śmigneło w necie - tylko nie wiem czy to PRODUKT, czy USER PROJECT.
[#69] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #68

[#70] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Norbert, post #69

Uj trochę trudne jak na moje mistrzostwo lutownicy, a nie ma gotowego roziązania?
[#71] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #70

Jeszcze takie pytanko, bo na youtubach widywałem że na A600 z 020 i łącznie 11.5 MB ludzie odpalają WB 3.9 - jak to jest u Was, raczej 3.1 czy 3.9 np w overscanowymi hires ma sens?
[#72] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #71

A nie mówiłem kup A1200, skoro pytasz się o 3.9 i turbo do tego lub Vampira :)
[#73] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #66

Procesor Motorola MC68EC020FG25 taktowany 28MHz
Łączna ilość pamięci wynosi 11MB - 8MB FAST(autoconfig), 1.5MB SLOW oraz 1.5MB pamięci dodawanej do systemu przez narzędzie konfiguracyjne 9tcfg.
Funkcje mapowania kickstartu z pliku (maprom) oraz krycia kickstartu (shadowrom - rom shadowing).
Możliwość wyłączenia 4MB z obszaru \$600000-\$9FFFFFF celem uzyskania bezkonfliktowego dostępu do PCMCIA.
Możliwość wyłączenia karty z poziomu oprogramowania, nie trzeba instalować przełącznika.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 21:42:01 przez Dorian3d
[#74] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #71

Ma sens, bo z 020@28MHz masz 5 mipsów (6 mipsów na 33MHz), a z taką prędkością można już w miarę wygodnie korzystać z WB3.9, który bez wątpienia ma kilka zalet. A jeszcze większy sens mają dwie partycje bootowalne - jedna 3.1 a druga z 3.9 i dylemat odpada OK
[#75] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Umpal, post #74

3.5 proponuje, 3.9 może być ciut za ciężki na taki konfig.
[#76] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@mikecios, post #75

A teraz tak na serio i poważnie - kiedy jest szansa na 9T, tak przynajmniej Rasbery PI x Windows?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 18:21:10 przez xtro
[#77] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #76

W tej chwili tylko ogłoszenie w dziale giełda może coś przynieść, bo produkt spod lutownicy nie prędko będzie, co już Arczi nadmienił. Ja widziałem tam chyba tylko raz wystawioną na sprzedaż, ale dać własne ogłoszenie, że chce się kupić, nie zaszkodzi.
[#78] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #76

była niedawno na allegro
[#79] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Dorian3d, post #78

No masz nie poluję na okazje :)
[#80] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #41

Kolejka społeczna może? Zapisujemy wstępnie

1. Xtro 1 szt.

Gdyby była możliwość sam przytuliłbym chętnie 9T tak więc ...

1. Xtro 1 szt.
2. uroboric_tom 1szt.

szeroki uśmiech
[#81] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@uroboric_tom, post #80

No to czekamy cierpliwie na dostępność. Może na zajączka się uda?
[#82] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #81

Pytanie przy okazji:

Na jaką wersję kickstartu wymienić oryginalny 37.299?
Póki co mam A600 z 2MB Chipu, ale rozważam zakup Furii, Ninetails lub A6095.
Chciałem zamontować 37.350, ale może lepiej od razu 3.x?
[#83] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Pentanteles, post #82

ok, racja4.1
[#84] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@polutuje, post #83

hej
podepnę się pod temat.

myślę nad kupnem furii z FPU, ale widzę że są dwa źródła - sklep amiretro oraz Lotharek. Czy macie jakieś opinie gdzie lepiej? Czy są jakieś różnice w wykonaniu/jakości? Mieszkam obecnie w woj. śląskim więc w teorii do Lotharka mam w miarę blisko, tylko pytanie jak on reaguje na gwarancję?
[#85] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@danCook, post #84

Lotharek to producent, sklep RetroAmi „odkupuje” od niego towar i sprzedaje OK

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 20:30:06 przez Bartek2075
[#86] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Bartek2075, post #85

ok tak podejrzewałem. Czyli logicznie myśląc bezpośrednio u niego warto. jaki z nim jest kontakt w przypadku gwarancji?

Ktoś z was ma wciąż furię? jakieś opinie po dłuższym czasie użytkowania?
[#87] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@danCook, post #86

Wszystko, co produkuje (i rozwija) Lotharek, a co chciałem kupić, kupowałem bezpośrednio u niego (MiSTa, Furię, Hydrę, kabelki, zasilacze...). Furia hula (jak z resztą inne rzeczy również), więc nawet nie myślę o gwarancji, ale po prostu odsyłasz niesprawną rzecz do Przemka i czekasz na reakcję. Bezzwłocznie odpowiada na maile, ogólnie full profesjonalizm, ale to samo można powiedzieć o innych kolegach tu na forum, którzy prowadzą własne firmy usługowo-produkcyjne. Po prostu dzisiaj każdy przedsiębiorca się stara, jak może. Zawsze podkreślałem i będę to powtarzał, że jakość usług i obsługa klienta w Polsce jest na wyższym poziomie niż na zachodzie.OK

PS. Wrażenia odnośnie Furii? Póki co najlepsza turbina do A600 w tej cenie, doczekała się bardzo ciekawego graficznego interfejsu użytkownika. Ale bardzo żałuję (i nie tylko ja), że temat nowej Furii EC030 zdechł. Prosiliśmy swego czasu Lotharka o jakiś mały batch, ale wyszło im, że nowa Furia jest (byłaby) nierentowna
[#88] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@danCook, post #86

Mam Furię od prawie roku i jestem z niej bardzo zadowolony. Na pewno jest to najlepsza turbinka Do amigi 600 i świetny stosunek jakość/cena.
W podobnej cenie jest przecież o wiele słabsza ACA620,która na tle Furii jest krótko mówiąc bidna Oczywiście jest jeszcze 9T,który jest porównywalny jeśli chodzi o hardware i tylko troszkę wolniejszy.
Jedyny mały zgrzyt jest w doborze karty CF,bo Furiatka nie z każdą lubi pracować, jednak SanDiski Ultra i prawdopodobnie wszystkie karty SD na przelotce ide2sd działają bez problemowo i stabilnie.
W każdym razie A600 + Furia to świetny kompaktowy zestaw o sporych możliwościach.
Nawet cięższe wersje systemu jak CLassicWB działają bez żadnego problemu i można odpalać dema,które dławią się na A1200 z Fastem (oczywście dema non AGA)
[#89] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@FeRu, post #88

Oczywiście jest jeszcze 9T,który jest porównywalny jeśli chodzi o hardware i tylko troszkę wolniejszy.

Bo ja wiem... jak ostatnio sprawdzałem swoje 9T w SysInfo stało 7.29 MIPS.
[#90] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #89

To pewnie to "nowe" sysinfo, bo na starym ma około 6mips, Furia ma 5MHz więcej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem