[#91] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@sanjyuubi, post #90

SysInfo stare, ale za to 35MHz. Działa tak samo dobrze i stabilnie jak przy 28MHz więc korzystam.

edit:
Jest jedna rzecz żeby nie skłamać, jeśli dam shadowrom via 9tcfg to dziwne rzeczy się dzieją, np. żółty ekran po resecie więc z żalem odpuściłem ten ficzer. Poza tym tak jak napisałem karta działa super stabilnie, DRAM mam 50ns.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 21:24:06 przez Kilos
[#92] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #91

edit:
Jest jedna rzecz żeby nie skłamać, jeśli dam shadowrom via 9tcfg to dziwne rzeczy się dzieją, np. żółty ekran po resecie więc z żalem odpuściłem ten ficzer. Poza tym tak jak napisałem karta działa super stabilnie, DRAM mam 50ns.

Pewnie DRAM się nie wyrabia. Z tego co pamiętam, to shadowrom przepisuje rom do pamięci fast.
[#93] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@spidi, post #92

Shadowrom ładuje ROM do FASTu, IMHO gdyby DRAM nie wyrabiał to były by problemy podczas użytkowania, a niema. Kartę katowałem demami pod 020 i wielogodzinnymi sesjami w Deluxe Galaga. ;)
Tak jest jeśli normalnie uruchomi się z włączonym shadowrom. Podstawowym problemem jest info o checksum errorach podczas ładownia systemu. Raz są, innym razem nie.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 22:10:11 przez Kilos
[#94] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #93

Powiem szczerze, że nigdy nie uruchamiałem jej na 35MHz i trochę się dziwię. Ciężko powiedzieć bez jakiegokolwiek debugowania. Shadowrom i maprom ładują się do tych ostatnich kości z brzegu, może któraś z nich działa na skraju, w tych kościach jest też 1.5MB SLOW, problem w tym, że nie wiadomo czy te programy w ogóle ładują cokolwiek do pamięci SLOW, gdy je testujesz.

Skąd wziąłeś te kostki 50ns?

Mógłbym teoretycznie wrzucić źródła do tej karty na githuba, tylko kto tym się będzie bawił? Mi się akurat specjalnie nie chce i nie mam jak sprawdzić. Mógłbym ewentualnie skompilować wersję, w której obszar shadowrom będzie w innych kościach.

Można tez zrobić 1 waitstate przy dostępie do romu, ale takie rzeczy się robi jak ram nie wyrabia.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 23:03:41 przez sanjyuubi
[#95] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@sanjyuubi, post #94

Kostki mam nowe, właściwie NOSy ze sklepu w PL, przepuściłem kilkukrotnie całe 11.5MB przez memcheck, błędów brak.
Jak by Ci się chciało skompilować taką wersję to ja chętnie potestuję. Do źródeł jestem za cienki choć trochę się wdrażam.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 23:24:39 przez Kilos
[#96] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #95

Sprawdzoną metodą napchałem też do Ram Disku na full i żadnych problemów.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 23:46:53 przez Kilos
[#97] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #96

Możesz mi podać dokładnie skąd te kostki wziąć?

Jeden test to za mało.

wykonaj
memcheck add from C00000 to D7FFFF loop
i tak zostaw
[#98] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@sanjyuubi, post #97

Dodałem do polecenia "SEG", bo po pierwszym przebiegu miałem freeze. Za readme memcheck:
ATTENTION: MemCheck doesn't allocate the memory between
these addresses. If you test an automaticly
configurated memory segment through 'FROM'
and 'TO', you should turn the ADDRESS TEST off,
otherwise you will get a system alert/crash!
You have been warned!

Lata póki co już pół godziny bez sensacji.
[#99] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Kilos, post #98

Zapomniałem, że test ADR wykoleja Amigę jak podasz przedział, który jest już przez coś zaalokowany (czasami jakimś cudem tego nie robi), zmień na C80000 i powinno działać.
[#100] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@sanjyuubi, post #99

Zgadza się, czasami poleci nawet kilkanaście przebiegów, a innym razem po pierwszym freeze.
Tak czy inaczej po ~1.5h odpuściłem, wygląda na to, że wszystko jest ok z pamięcią.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem