[#1] Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2
Jak w temacie. Powiedzcie mi po prawdzie czy warto go brać? Zapisywałem się jak cena była, już nie pamiętam 100-200€, teraz wołają 310-320€, w zależności od płatności. Trochę sporo i skłaniam się ku rezygnacji, chyba że ktoś chce to odstąpię kolejkę.
[#2] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #1

Jak ci szkoda hajsu to zadaj sobie pytanie czy wykorzystasz jego mozliwości. Jak dla mnie to lekka przesada 320 euro...
[#3] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #1

Wstaw info na giełdę, może ktoś szuka Vampira to wskoczy.
[#4] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@KM, post #3

sobi1 szukał ale nie wiem czy aktualne
[#5] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Macintosh, post #4

Tak szukałem, ale 320 € 😱 to ponad mój budżet
[#6] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@sobi1, post #5

Czemu nie ma stałej ceny,tylko Apollo podnosi cenę Vampirka.
Ktoś składa na Vampirka dłuższy czas odpowiednią kwotę,a potem okazuje się,że cena jest dużo wyższa...Trochę nie fer wobec konsumenta.
[#7] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skofrant, post #6

... bo to hobby, więc płać i płacz. Tak robią wszyscy i za krytyke zostaniesz zaraz zjechany.
[#8] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@KM, post #7

Skoro hobby to tym bardziej oferowanie czegoś powyżej ceny za elementy + ewentualnie browara "za fatygę" jest nie na miejscu.
Czyli to nie hobby. To biznes żerujący na braku konkurencji szeroki uśmiech
[#9] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Geekboy68k, post #8

Brawo Geekboy68kOK popieram
[#10] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Geekboy68k, post #8

To biznes żerujący na braku konkurencji

Jakim braku konkurencji? Masz alternatywę , winuae albo amibian na malince.
[#11] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Geekboy68k, post #8

Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy, ale ja przytoczyłem opinię pojawiającą się na forum. Osobiście przychylam się, że to nie jest hobby, więc po co tak to nazywać. W sumie myślcie sobie co tam chcecie.szeroki uśmiech
[#12] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Geekboy68k, post #8

Dyskusja jak o cenie frytek McDonalds - hurr aż pińć złotych durr kartofle som tanie, zdzierajo! 😁
Hobby to raczej jest już tylko po stronie nabywcy. Obecnie karty są składane w fabryce. Certyfikacja pod UE też pewnie kosztowała swoje. Core jest cały czas rozwijany i poprawiany. Mamy tu trójkąt usług: szybko, dobrze i tanio. Na raz możesz wybrać tylko dwie. Ludzie chcą mieć na już i do tego dobrze. Dlatego nie jest tanio. Z resztą kup mi w tej cenie ekwiwalent czyli 060 z kartą graficzną... O, nie ma?
[#13] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@tbone, post #12

Hmm... Efika nówka sztuka za 100 baksów?
[#14] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@recedent, post #13

a da się to jeszcze gdzieś kupić ?
[#15] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@QUAD, post #14

QUAD, styknie ci już graciarstwa
[#16] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@sordan, post #15

A kto bogatemu zabroniNiech zbiera może lubi
[#17] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@sordan, post #15

racja, dzięki za upomnienie
[#18] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@recedent, post #13

Ale rozmawiamy o karcie wpinanej w płytę któregokolwiek modelu Amigi?
[#19] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@tbone, post #18

Nie, to model standalone

Ostatnio mieli tutaj.
[#20] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skofrant, post #6

Ktoś składa na Vampirka dłuższy czas odpowiednią kwotę,a potem okazuje się,że cena jest dużo wyższa...Trochę nie fer wobec konsumenta.

No niestety tak bywa w Amiświatku, mi się to przydarzyło z naszą rodzimą Savyną68k i jej peirwszym wypustem.
Wpisywałem się na listę chętnych w oparciu o cenę X (160 PLN), później ze względu na spekulantów z Allegro kwota została mocno podwyższona do ceny Y (250 PLN).
I nie było żadnej dyskusji, że osoby, które już kupiły wcześniej (a często poza kolejką, bo był chaos) miały sporo taniej: "kupujesz za kwotę Y albo wcale." Kupiłem, jestem zadowolony ze sprzętu, ale jakiś tam niesmak pozostał z niesprawiedliwości i równania w górę ze względu na spekulantów

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2018 10:23:11 przez Jacques
[#21] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Macintosh, post #2

Moje 3 grosze, jeśli można...

Jak ci szkoda hajsu to zadaj sobie pytanie czy wykorzystasz jego mozliwości. Jak dla mnie to lekka przesada 320 euro...

Ale zdajesz sobie sprawę po ile dziś "chodzą" 20-letnie Blizzardy czy Apollo? Jeśli nie, to pierwszy z brzegu przykład:

I to tylko cena za sam CPU+FastRAM (32MB) i do montażu TYLKO do A1200 (nie mam wiedzy, czy działa np. z ACA500, według tego wątku - nie zadziała, natomiast do A600 nijak nie zamontujesz). Vampire obecnie występuje w dwóch wariantach, jak wiadomo do A600 i uniwersalny do A500/A1000/A2000/CDTV. Oprócz szybkiego CPU i 128MB FastRAM masz "bonus" w postaci karty graficznej RTG z HDMI, czytnika microSD, kontrolera IDE. Aktualizacje rdzeni są darmowe i regularne. Czy to wysoka cena? W moim odczuciu niekoniecznie, ale oczywiście to moje prywatne zdanie.

Czemu nie ma stałej ceny,tylko Apollo podnosi cenę Vampirka.

Jeśli chodzi o historię cen Vampire, to w łatwy sposób można przeanalizować sytuację analizując ten wątek. Początkowa cena wynosiła 90 euro. Za FPGA 10K LE, który okazał się o wiele za mały na to, co miało nadejść :) Wraz z rozwojem rdzenia i pójściem w kierunku pełnego 080, potrzebny było 40,000 bramek, a więc przejście na Cyclone III 40K LE było nieuniknione - stąd podwyżka do 120 euro. Następnie w tej historii pojawił się wątek Intela przejmującego Alterę, który podniósł ceny na FPGA (nie mogę znaleźć odnośnika, ale Majsta pisał o tym na swojej stronie). Na domiar złego zaczęli się pojawiać zawodnicy, którzy kupowali od Igora karty po około 200-240 euro i natychmiast odsprzedawali za 900 i więcej. A więc to oni żerowali na niskiej cenie produkcji "po kosztach" (a nie chęci zysku Majsty). Na dzień dzisiejszy ceny Vampire 500 V2+ i Vampire 600 V2.1 (która koledze "ryshardowi" została zapewne zaproponowana) zostały zrównane - m.in. dlatego, że obie mają własny kontroler IDE i Expansion Port, czyli są de facto takie same (wcześniej V600 była sporo tańsza od V500).

Na koniec warto też dodać, że wszystkie wcześniejsze (niższe) wpłaty z pre-orderów były, o ile wiem, przez Igora honorowane i nie wymagał on dopłaty (mimo, że cena z tego czy innego powodu już wtedy wzrosła). Nie wiem, czy to jest "nie fer", ja to widzę zupełnie odwrotnie.

A na koniec - link do ankiety na stronie projektu. Wyniki są ciekawe, szczególnie w kontekście tej konkretnej dyskusji powyżej:
At what price you could afford Vampire 500 V2+ ? (1785 głosów).
[#22] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #21

Vampire za 320E - zły Vampire, proteza, to nie jest już AMIGA itp....
Vampire za 90E - super nowe turbo z kartą graficzną itp...

to nie bieda, to cebularstwo Januszy PPApomysł
[#23] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Macintosh, post #2

PS. Zawsze można spróbować gorszy model kupić z drugiej ręki... na przykład TU za równowartość 570 euro... Jakieś pytania?
[#24] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #23

Tak, czy jest nadzieja na vampa do CD32 ?
[#25] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #1

"Zapisywałem się jak cena była, już nie pamiętam 100-200€, teraz wołają 310-320€"

Teraz, to juz nic nie warto... Niestety ale bylo kupowac od poczatku jak byla taka mozliwosc.
Jednakze na pocieszenie dodam, ze cebulaki zabily nie tylko rynek retro-sprzetu ale takze potrafili zarznac CALA motoryzacje w Polsce.
Z 10 lat temu mozna bylo kupic zadbane auto w normalnej cenie. Dzis nie ma prawie NIC, same zajechane padaki lub uzywane w cenie nowych a wszystko za sprawa niewidzialnej reki rynku (cebularzy).

To jest juz koniec ery normalnych cen.
Nadeszla nowa era, era CEBULAKOW i juz nic tego nie zmieni
[#26] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@mikecios, post #24

Wydaje mi się, że TuKo ostatnio kupił CD32 (chociaż może to była CDTV, nie pamiętam), więc może będzie cisnął Gunnara i Igora ;)

A tak serio, to nie wiem - wydaje mi się, że jakaś wersja risera już powstała lub powstaje (Edu Arana również dołączył do Teamu), ale jak się to przełoży na dostępność Vampire dla CD32 - czas pokaże. Nie wydaje mi się to niemożliwe, bo niby dlaczego :)

To może być pierwszy krok (ale nie musi):
HEFESTO LIGHT V2
[#27] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #26

No właśnie nie musi link
[#28] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #23

No wiesz Pan? Starszy nie znaczy gorszy
[#29] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@tbone, post #28

Masz racje, ale w tym wypadku chodzi o brak ulepszen wprowadzonych do V600 w wersji 2.1. Nota bene, sam posiadam przeciez V600 od Kippera z 2016 roku. Moim argumentem bylo to, ze bardziej okrojona wersja, uzywana i zmontowana przed dwoma laty jest prawie dwa razy drozsza niz NOWA, ulepszona za 320 euro.
[#30] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

Dzieki za link. Wybacz moja ignorancje - nigdy nie posiadalem CD32. Czy to oznacza, ze zlacze krawedziowe w CD32 nie ma odpowiednich sygnalow? Bo z tego, co widze TU, to raczej wszystkie potrzebne sygnaly do karty procesorowej sa na miejscu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem