Moje 3 grosze, jeśli można...
Jak ci szkoda hajsu to zadaj sobie pytanie czy wykorzystasz jego mozliwości. Jak dla mnie to lekka przesada 320 euro...
Ale zdajesz sobie sprawę po ile dziś "chodzą" 20-letnie Blizzardy czy Apollo? Jeśli nie, to pierwszy z brzegu przykład:

I to tylko cena za sam CPU+FastRAM (32MB) i do montażu TYLKO do A1200 (nie mam wiedzy, czy działa np. z ACA500, według
tego wątku - nie zadziała, natomiast do A600 nijak nie zamontujesz). Vampire obecnie występuje w dwóch wariantach, jak wiadomo do A600 i uniwersalny do A500/A1000/A2000/CDTV. Oprócz szybkiego CPU i 128MB FastRAM masz "bonus" w postaci karty graficznej RTG z HDMI, czytnika microSD, kontrolera IDE. Aktualizacje rdzeni są darmowe i regularne. Czy to wysoka cena? W moim odczuciu niekoniecznie, ale oczywiście to moje prywatne zdanie.
Czemu nie ma stałej ceny,tylko Apollo podnosi cenę Vampirka.
Ktoś składa na Vampirka dłuższy czas odpowiednią kwotę,a potem okazuje się,że cena jest dużo wyższa...Trochę nie fer wobec konsumenta.
Jeśli chodzi o historię cen Vampire, to w łatwy sposób można przeanalizować sytuację analizując ten
wątek. Początkowa cena wynosiła 90 euro. Za FPGA 10K LE, który okazał się o wiele za mały na to, co miało nadejść :) Wraz z rozwojem rdzenia i pójściem w kierunku pełnego 080, potrzebny było 40,000 bramek, a więc przejście na Cyclone III 40K LE było nieuniknione - stąd podwyżka do 120 euro. Następnie w tej historii pojawił się wątek Intela przejmującego Alterę, który podniósł ceny na FPGA (nie mogę znaleźć odnośnika, ale Majsta pisał o tym na swojej stronie). Na domiar złego zaczęli się pojawiać zawodnicy, którzy kupowali od Igora karty po około 200-240 euro i natychmiast odsprzedawali za 900 i więcej. A więc to oni żerowali na niskiej cenie produkcji "po kosztach" (a nie chęci zysku Majsty). Na dzień dzisiejszy ceny Vampire 500 V2+ i Vampire 600 V2.1 (która koledze "ryshardowi" została zapewne zaproponowana) zostały zrównane - m.in. dlatego, że obie mają własny kontroler IDE i Expansion Port, czyli są de facto takie same (wcześniej V600 była sporo tańsza od V500).
Na koniec warto też dodać, że wszystkie wcześniejsze (niższe) wpłaty z pre-orderów były, o ile wiem, przez Igora honorowane i nie wymagał on dopłaty (mimo, że cena z tego czy innego powodu już wtedy wzrosła). Nie wiem, czy to jest "nie fer", ja to widzę zupełnie odwrotnie.
A na koniec - link do ankiety na stronie projektu. Wyniki są ciekawe, szczególnie w kontekście tej konkretnej dyskusji powyżej:
At what price you could afford Vampire 500 V2+ ? (1785 głosów).