[#31] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #26

Fajnie by było. Najmocniejsza konsola retro w dziejach która jest pełnoprawnym komputerem z możliwością włozenia pod pachę i udania się ................... (w miejsce krooek wstawić cokolwiek)
;))))))
[#32] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #30

A propo sygnałów i A600. Wiem że do A500 są karty które dodają np pół MB chip i półtorej MB slow, a do A600 to słyszałem tylko o kartach co 1MB chipu dają, a sygnałów do slow to tam nie ma?
[#33] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ZbyniuR, post #32

A6095 lokuje dodatkowy FAST w regionie SLOW. Parę innych kart też.
[#34] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@teh_KaiN, post #33

Oki ale widzę że to się na procek zakłada, a mi chodziło o port do rozszerzenia, w który zwykle się wpina dodatkowy chip.
[#35] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ZbyniuR, post #34

Do A500 tego typu RAMy używały dodatkowego druciarstwa i adaptera do Gary'ego żeby wbić się w inne regiony pamięci niż standardowy podklapkowy megabajt. W A600 z tego co pamiętam Gayle jest wlutowany na stałe, więc tego typu operacja jest pewnie trudniejsza do przeprowadzenia, stąd mała popularność tego typu rozszerzeń.
[#36] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@teh_KaiN, post #35

Witam, niezła debata rozewrzała a czas leci. Mam czas do piątku. Ja na 99% nie będę brał, budowa na karku, a jeszcze nie było czasu na dobre się Furią pobawić.
[#37] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #36

No to na Amibay zapytaj.
[#38] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #36

Skorzystam. Daj znać, jak po Tobie przejąć tę kolejkę i ile sobie życzysz za „odstępne”.
[#39] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@podstawek, post #38

Proszę, odstępnego nie potrzebuje, odezwij się na PW, prześlę Ci maila od Apollo.
[#40] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ryshard, post #39

Poszło.
[#41] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #30

Nie powiedzialem, że nie da się zrobić, tylko po tym co widać apollo team nie jest zainteresowany robieniem vampira do CD32 http://forum.apollo-accelerators.com/viewtopic.php?t=1804
[#42] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #41

Z ostatnich debat na IRC (np. dziś rano) wynika, że wersja CD32 nie będzie problemem, ale najpierw światło dzienne musi ujrzeć mityczny Vampire1200 - VampireCD32 będzie się wywodził w prostej linii od niego.

Zobaczymy :)
[#43] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #42

Oby ;)
[#44] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@skipp, post #42

Fajne skrzydełko szeroki uśmiech OK
[#45] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@KM, post #44

Równie dobrze mozna przerobic playstation 3 wgrac emulator bo czym innym jest smieszny Vampire podlaczyc klawiature mysz i mamy amige 1200 za 100 euro. Nie wiem kto ma jakie zdanie w tym temacie ale dla mnie vampire ma malo wspolngego z prawdziwa amiga i jest zwyklym emulatorem gdzie po podlaczeniu do amigi zostaje nam tak naprawde zasilacz klawiatura i obudowa z prawdziwej amigi.
[#46] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #45

to Alien

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2018 20:17:03 przez Dorian3d
[#47] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #45

No, bo Amiga wtedy tylko tak naprawdę robi za interfejs do klawiatury, myszy, dżojów i innych portów, no za i dostawcę zasilania. Cały chipset nie pracuje, oryginalny proc w A600 też nie. I też mało widzę sensu pakować to na płytę główną, bo to nadmiarowość i faktycznie można zrobić to wszystko bezpośrednio. Dlatego czekam na standalone.

Co nie zmienia faktu że nie jest to emulator, tylko komputer zbudowany na nowo w pełnej kompatybilności z Amigą. Zmienił się tylko proces produkcyjny - układy nie są robione metodą tradycyjną kosztownym procesem litografii, który jest praktycznie niedostępny dla hobbysty, tylko można je ponownie skonfigurować - a dokładniej połączenia między elementami logicznymi w środku. Emulację byś miał, gdybyś wsadził do środka zupełnie inny procesor, który mając zestaw instrukcji A (np. intelowski) czytał kod z zestawem instrukcji B (68k) i na bazie odpowiedniego kodu interpretującego wykonywał te komendy tak, by rezultat był taki sam. Scalak w wampirze od razu "naparza" tymi B, więc tu nie ma żadnego udawania i zwłoki przez interpretację - wszystko leci na żywca. A to że w jednej obudowie scalaka jest zamknięty cały czipset to co z tego? Miniaturyzacja. ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2018 20:23:20 przez teh_KaiN
[#48] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #45

Vampire jest aktrakcyjna dlatego, że daje 2 w 1: szybkie wnętrze bez wyrzucania skorupy. Ba, nawet bez wyrzucania wnętrzności.

Nie masz wyrzutów sumienia, że utopiłeś i dałeś do wypchania ukochanego kota. Kot żyje.

Przy sprzętach retro, których chcemy i używać, i je hołubić, to ważne.
[#49] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@teh_KaiN, post #47

Coś takiego było by fajne tylko boje się pomyśleć kiedy coś takiego wyjdzie z tego co pamiętam vampire 1200 miał być dawno gotowy. Taka opcja była by dobra samodzielny komputerek udający Amige, poczekamy zobaczymy.
[#50] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #49

Możesz odpalić Amibiana na RPi3.
[#51] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #45

A czy w PS3 też masz zasilacz, klawiaturę i obudowę z prawdziwej Amigi?

A gdy już sobie odpowiesz, to jeszcze raz się zastanów czy to jest równie dobre rozwiązanie. :)
[#52] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ZbyniuR, post #51

co to jest ten Amibian ?
[#53] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ZbyniuR, post #51

Ps3 ma słaby emulator amigi
[#54] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Dorian3d, post #52

link. Dystrybucja Linuxa, która przy boocie odpala od razu uae4arm/AmiBerry.

Powiem, że nieźle to zasuwa, ale w trybie JIT dla fpu Lightwave i dem Elude wywala recoverable lub uae pada.

[#55] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@teh_KaiN, post #35

No i RAM podpięty pod klapkę będzie prawdziwym SLOW, będzie spowalniany jak CHIP przez chipset Amigi, a wolnych adresów na taką pamięć jest raptem 0,5 - 1MB i to chyba nawet nie w jednym ciągu !
FAST i pseudoSLOW podpinany pod CPU nie jest spowalniane przez chipset Amigi, jest to prawdziwy FAST tylko pod adresami w których A500 miała SLOW.
A jeśli jeszcze to karta na 68020 ( 32BIT ) to taki RAM pod klapką byłby tylko dużym spowalniaczem
więc z SLOW pod klapkę za dużo zachodu, a rezultat marny

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2018 11:48:13 przez UJP
[#56] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@teh_KaiN, post #47

Apollo standalone nie jest w pelni kompatybilne z Amigą bo nie działają urządzenia perfyferyjne do Amigi. Dla mnie to emulator a nie klon, klon byłby jakby dali jakieś typowo amigowe złącza: zegara, CPU od a1200 albo A500 czy Zorro2/3.
[#57] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@ZbyniuR, post #51

Najlepsze rozwiazenie to prawdziwa amiga ja tylko przytoczyłem porównanie czym jesst dla mnie Vampire.
[#58] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Dorian3d, post #53

Pod jakim względem jest slaby ? Ja odpalam obraz karty Cf z mojej amigi i wszytko dziala jak nalezy. ADF rowniez bez zarzutu.
[#59] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Chmielu96, post #58

odpalisz AmigaOS 4.1?
link
a co masz na karcie 3.1 czy 3.9
[#60] Re: Doczekałem kolejki na Vampire A600 V2

@Dorian3d, post #59

3.9
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem