[#31] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #30

Na allegro za śmieszne pieniądze są analizatory stanów logicznych. Możesz popodglądać co tam lata na magistrali
[#32] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@tbone, post #31

W życiu tego nie używałem - możesz mi podpowiedzieć, który "model" ewentualnie zakupić z tych analizatorów?
[#33] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@tbone, post #31

Początkującym nie polecam.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest byle jaki oscyloskop.
[#34] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@stachu100, post #33

stachu100 - już mi kiedyś odpisałeś jak podałem model oscyloskopu (Hantek 6022BE USB (2 kanały, 20MHz)) co mi znajomy darował.
https://www.ppa.pl/forum/elektronika/37916/serwisanci-amig-i-magicy-lutownicy#m609621
20 chińskich MHz to ok. 5 normanych MHz. Czyli już coś.
Wykorzystasz go do sprawdzenia sygnałów zegarowych przy reanimowaniu Amig.
A jest ich trochę.
Bez oscyloskopu ani rusz.
W zestawie mam jedną sondę, druga by się przydała (muszę dokupić).

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2019 10:38:41 przez Adinfo
[#35] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #34

No i super. OK

W zestawie mam jedną sondę, druga by się przydała (muszę dokupić).

Dwie sondy na raz wykorzystałem może ze cztery razy.
Przy zwykłych naprawach jedna sonda w 99,9% przypadków wystarcza.
[#36] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@stachu100, post #35

Pytanie czy ten zakres tego oscyloskopu wystarczy to diagnozy "martwej A1200".
[#37] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #36

Wystarczy.
Sam lata temu używałem na początku oscyloskopu (starego polskiego) z pasmem 5MHz.
Amplituda sygnału 27MHz była oczywiście obcięta strasznie, ale widoczna. A głównie o to chodzi.
[#38] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@stachu100, post #37

Pobrałem DiagRom 1.1 (Hi i Lo) jako, że mam 27c160 to połączyłem 4xHi 512KB = 2MB i to samo dla 4xLO 512KB = 2MB. W Readme pisze, że Swap Bytes jest już zrobione więc nie włączałem. Akurat po czyszczeniu UV trafiłem na mój ubity egzemplarz 27C160 (na początku ma uszkodzone kilka bajtów). Teraz leci kostka Hi z drugiego podejścia. Potem Lo. Kabel Nullmodem udało mi się już zlokalizować. Mam nadzieję, że coś zatrybi.
[#39] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #38

Jak po włożeniu DiagROM mam obraz na złączu RGB Tańczący banan - to znaczy, że mam się cieszyć? - heh
Płyta luzem z diodami LED, klawiaturę podłączyłem - działa.
To pierwsza diagnoza:
1. BadPaula - rozumiem, że to równie dobrze może być przerwa na płycie a nie tylko uwalony układ - brak dźwięku na wyjściu.
2. Jak daję Checking detected chipmem - latają poziome kolorowe paski - skończyło - brak błędów.
3. CIA Timing too fast! FAILED (A i B)

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2019 20:33:06 przez Adinfo
[#40] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #39

ciąg dalszy:
5. Is $1111 readable at addr $f00000 (expansion ROM addr): NO
6. Stuck buttons & keys etc at boot: BADPAULA
7. Port joy działa (kierunki oraz fire).
8. Test pamięci CHIP - bez błędów.
9. Test IRQ Level: FAILED

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2019 20:41:25 przez Adinfo
[#41] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #40

Irq może być failed na 7mym.
[#42] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #40

No to powoli wiesz co już się dzieje... Teraz szukanie przerwy w ścieżkach, bo to najprędzej będzie to.
[#43] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@tbone, post #41

IRQ jest failed na każdym. Co do Pauli - jest blisko portów.
Wczoraj zauważyłem zanim założyłem DiagROM, że dwie nogi w układzie Budgie były lekko wygięte, jedna narożna bardziej - miernik nie pokazał zwarcia ale lekko ją odsunąłem od sąsiedniej aby była pewność.
[#44] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #43

1. Czy płyta A1200 jest wielowarstwowa? - czy ścieżki są tylko na dole PCB i na górze?
2. Czego mam szukać na płycie i gdzie (orientacyjnie) w związku z IRQ Failed.
3. Jak "z grubsza" sprawdzić układ Paula (miernik, oscyloskop) - nie licząc ewentualnej przerwanej ścieżki idącej z/do układu.
4. Rozumiem, że jeżeli procesor był by uszkodzony to DiagROM by nie odpalił.
[#45] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #44

Płyta A1200 ma 4 warstwy, ale ścieżki są tylko na dole i na górze, w środku jest warstwa masy i zasilania. Bardzo pomocnym narzędziem w naprawie jest Amiga PCB Explorer. Przy uszkodzonym procesorze oczywiście DiagROM nie wstanie.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2019 09:12:21 przez Krashan
[#46] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #44

"
1. Czy płyta A1200 jest wielowarstwowa? - czy ścieżki są tylko na dole PCB i na górze?
"
Jak wyżej, dwuwarstwowa. Też polecam strone podaną przez Krashana.

"
2. Czego mam szukać na płycie i gdzie (orientacyjnie) w związku z IRQ Failed.
"
Sprawdź 3 linie _IPL oraz (rezystory podciągające do +5V na tych liniach) pomiedzy procesorem a Paulą.
Podłącz oscyloskop i zobacz czy w trakcie uruchamiania komputera coś sią na nich dzieje.
Jak coś się dzieje w trakcie testu IRQ (czyli przebiegu prostokątne na oscyloskopie), to ok.
Jak na stałe +5V lub GND, to źle.
W dalszej kolejności układy CIA do zaimany, w dalszej kolejności Paula do zamiany.
Potem ew. procesor.

"
3. Jak "z grubsza" sprawdzić układ Paula (miernik, oscyloskop) - nie licząc ewentualnej przerwanej ścieżki idącej z/do układu.
"
Sprawdzić przebiegi na liniach _IPL oraz czy dochodzą sygnały zegarowe. Potem tylko wymiana.

"
4. Rozumiem, że jeżeli procesor był by uszkodzony to DiagROM by nie odpalił.
"
Tak, ale:
Procesor może być też częściowo uwalony (bardzo rzadki przypadek).
[#47] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@stachu100, post #46

Dzięki za sugestie dotyczące naprawy. Teraz przynajmniej mam na czym bazować przy szukaniu usterek.
[#48] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #47

Informacja BADPAULA

IRQ Level FAILED

CIA Timing too fast! - po drugim teście następuje zawieszka - muszę robić reset z klawiatury.

Poprawny obraz grafiki 320x200

Raz na jakiś czas nie przechodzi testu wyświetlania grafiki 320x200 - zazwyczaj jest dobrze.

Scrolling grafiki - zawsze przechodzi poprawnie

Test rastrów - zawsze poprawny.

Obraz testowy - w większości przypadków poprawny

Czasami przy niektórych testach pojawiają się takie poziome kolorowe pasy.

Test pamięci FAST 8MB przechodzi poprawnie ale na końcu pojawia się ten komunikat BAD - nie wiem na ile to ma znaczenie.

Na tym screenie nie widać - ale na żywo skaczą naprzemiennie 0 i 1 w rejestrach POT0DAT, POT1DAT, POTINP, sam joy w porcie 1 reaguje poprawnie.
[#49] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #22

Witam.
Wiem że Adinfo w tym wątku naprawia Amige 1200 ale czy ktoś fachowym okiem może zerknąć czy nada się ten zestaw kondensatorów do Amigi 1200 rev. 2B dobierałem je zgodnie z jedną niemiecką stronką ale nie chce palnąć byka. Zaznaczę że nie interesują mnie gotowe zestawy z Alledrogo.

link

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2019 21:15:09 przez k3ichi
[#50] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@k3ichi, post #49

Tak serio to pod wątek się podczepiłem. A Twój post dotyczy bardziej tematu niż moich problemów z płytą A1200 rev. 2B

Postaram się sprawdzić wymiary tych co ja lutowałem - nie było z nimi problemu, pasowały przy lutowaniu idealnie mieściłem się na padach grotem więc było dobrze.
Poszukam Ci listy bo mi ktoś kiedyś na pw podsyłał taką z tme - będziesz miał porównanie wtedy co do "rozmiarów" tantali.
[#51] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #50

DiagRom wypalałeś sam?
Nie zrobiłbyś dodatkowej sztuki?
Nie za darmo oczywiście.
[#52] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #48

Wiesz co, dziś zrobiłem taką samą płytę (z tą samą usterką). Sprawdź sobie czy masz po prostu zasilanie na Pauil :) Pin30 U3 i napięcia z obu stron na R309 (1Ohm). Obstawiam że od strony Pauli nie ma Vcc :)
[#53] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@MariuszK, post #52

Mam pytanie czy w A1200 REV.2B kondensator C407 (ten na układem VP101-3BA) ma fabrycznie złą polaryzację? Ze schematu wygląda że powinien być odwrotnie zamontowany.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 14:18:50 przez 1konrad
[#54] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@1konrad, post #53

Fabrycznie, to tam siedzi tantal. Przynajmniej tak było do tej pory na płytach 2B które robiłem, a tantal ma oznaczenie na +.
[#55] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@MariuszK, post #52

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę to w pierwszej kolejności.
[#56] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@MariuszK, post #54

O właśnie, składam Re-Ami i aż sprawdziłem jak to jest u mnie. Na dawcy rev 2B faktycznie jest tantal z plusem z prawej, natomiast na ReA plus jest z lewej. Co prawda ReA jest bazowana na rev 1D.4, ale wolę się upewnić, że wszystko jest ok.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 14:40:14 przez panti1801
[#57] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Ryu, post #1

Polecam zaglądać do zasilaczy (nie tylko od Amigi), bywa że kondensatory są popuchnięte, a nawet jak nie to też warto wymienić. Poza tym zwrócić uwagę na diody/mostki czy się nadmiernie nie grzeją (płytka wtedy czarnieje wokół elementu i pod nim).

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2021 12:45:34 przez seng164
[#58] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@panti1801, post #56

Tantale mają oznaczoną pozaryzację odwrotnie.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2021 13:57:49 przez mmarcin2741
[#59] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@seng164, post #57

oj-tam, oj-tam wymieniamy kondensatory gdy wszystko inne zawodzi...
[#60] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@seng164, post #57

Ktoś parę lat temu "puścił mit kondensatorowy" i od tego czasu wymiana kondensatorów w Amidze działa niczym:

Nagle po wymianie kondensatorów bez których Amiga normalnie się uruchomi widzimy różnicę w postaci błyskawicznego uruchamiania się, lepszej jakości obrazu, większej ilości klatek w grach etc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem