[#1] MiSTer -- co z tym projektem
Dziś wyhaczyłem w sieci, że jest coś takiego.

Był wątek na PPA na wiosnę o tym.

Czy to jest tak, że sprzęt kupuje się u producenta i wgrywa core'y?

Czy może ktoś rozjaśnić temat
[#2] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #1

Kupujesz dev board de10 nano od terrasic oraz sd ram board. Idea ta sama co mist, Core nie map ze te same, ale większy fpga i więcej ramu. Do tego, możesz korzystać z arma który jest na Płycie.
[#3] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@sand, post #2

Dzięki!!!

sd ram board

A to gdzie jest do dostania?
[#4] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #3

Dodatki naprosciej kupic tutaj lub bezprosrednio tutaj. Jak nie potrzebujesz wyjscia vga, kup sam ram. Do tego musisz miec jakis aktywny hub usb.
[#5] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@sand, post #4

Lub kupic w PL u mnie. Bo z PL i tak ida do Portugalii, dlatego pytam zawsze w osobnym watku czy ktos cos potrzebuje z gotowcow.
[#6] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #5

Wyslalem kiedys nawet priva do Ciebie ale nie odpowiedziales.
[#7] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@sand, post #6

A to przepraszam. Uwierz mi ze mam kupe roboty i cos moge przeoczyc. Jak sie nie odzywam na PW to prosze o maila najlepiej.
[#8] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #7

A jakie należy ostatecznie mieć daughterboardy żeby zestaw był kompletny?

I przez to, jaki jest koszt ostateczny tej wersji?
[#9] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #8

minimum to terrasic de10, dodatkowy sdram pozwoli odpalić wszystkie dostepne core, oprócz msx. Msx potrzebuje dodatkowego sd ktory jest na Io board. Ceny znajdź w linku ktory podałem albo zapytaj się naszego forumowego kolegi.
[#10] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #5

Lub kupic w PL u mnie. Bo z PL i tak ida do Portugalii, dlatego pytam zawsze w osobnym watku czy ktos cos potrzebuje z gotowcow.

Można prosić o zdjęcia wszystkich expansion boards z Pana oferty, najlepiej także zamontowane na terrasic nano w formie kanapki, byśmy mogli ujrzeć taką wypasioną amigową konfigurację MiSTer'a? Co w ogóle jest dostępne od ręki u Pana
[#11] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Michciu, post #10

Tu masz niezłą kanapkę:

[#12] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #11

niezła faza !
OK
A da się do tego podłączyć stacje 3,5 cala ?
[#13] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #11

Taaa, znam to zdjęcie, jest z GitHuba. Moje pytanie było w tym kierunku, czy wszystkie te płytki są dostępne u Architekta (czy on je robi). Wiem, że Architekt pracuje też nad płytką DB9. Ciekawe jak ta płytka jeszcze "wlezie" na tę kanapkę Chciałbym to zobaczyć, bo VGA chciałbym zatrzymać. Aaa i czy zegar RTC też jest od naszego Architekta?
[#14] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Dorian3d, post #12

A da się do tego podłączyć stacje 3,5 cala ?

A to już chyba tylko i wyłącznie sprzęt DYI, od Architecta!
[#15] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Michciu, post #10

Obecnie produkowałem na export tylko IO v5.3. Teraz dojdzie reszta to zamieszczę zdjęcia, dopiero wyjechało DHLem do mnie z płytakrni. Pytanie zadałem wcześniej czy coś dla Was zostawiać czy wysyłać w świat wszystko. Modułu RTC nie produkowałem na razie przynajmniej.

Obecnie mam dostępne tylko kilka IOv5.3

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 21:51:54 przez Architect1200
[#16] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #15

Dzięki za zdjęcia, no ładne to to szeroki uśmiech Czyli reszta tej kanapki pochodzi od innych wykonawców, co są wspomniani na atari-forum (pamięć, hub USB i zegar RTC). Rozumiem, że w następnej kolejności będzie Pan produkował płytki DB9. Zaczyna mi się ten projekt coraz bardziej podobać, a byłem raczej sceptyczny. Jeszcze jakby tak powstał expansion board z realnym 060...Chyba znów sięgnę do kieszeni...

Zobaczyłbym, co w ogóle ten RetroShop (nie znam) ma w ofercie na MiSTer'a i jak kształtują się ceny, ale ktoś wpadł na szatański pomysł umieścić sklep na fejsbuku, a ja tego ustrojstwa nie uznaję...
[#17] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Michciu, post #16

W przyszłym tygodniu idą na ogień V5.5 oraz USB. DB9 Ash Evans jeszcze poprawia i dopiero podeśle mi pliki produkcyjne.
[#18] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #17

Ok, no to kminię coraz więcej. Więc warto poczekać na cały pakiet, tzn. IOv5.5, USB i DB9, jak już będzie produkowany. A po pamięć trzeba by zgłosić się do ludzi z atari-forum. No i musiała by być ona w opcji vertical.

EDIT: zaraz zaraz, zauważyłem, że u Pana nie ma wycięcia pod pamięć, jak na kanapce że zdjęcia wyżej. Jaką w tym wypadku wybrać opcję pamięci?

PS. Patrzyłem na AmigaStore i na Amedie, ale tam MiSTerowych płytek rozszerzeń próżno szukać. Czyli albo Pan, albo Portugalia.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 22:38:44 przez Michciu
[#19] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Michciu, post #18

A ta płytka bez wycięcia nie ma już pamięci na sobie ???
ten układ co wystaje z pod wentylatora wygląda jak pamięć RAM, a ta z wycięciem nie ma tego układu
[#20] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@UJP, post #19

Racja! Jak ja się patrzyłem..
[#21] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Michciu, post #20

Dokladnie ta ktora produjuje ma juz SDRAM na sobie takie AIO szeroki uśmiech
[#22] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #21

Ktoś wie, czy DE10-Nano 3D-Printer-Case jest w stanie schować w sobie pełną wersję MiSTera, z wszystkimi daughterboards?

[#23] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #22

Naprawdę chciałbyś użyć czegoś tak brzydkiego?
[#24] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #22

lepiej dać
obudowę od amigi 600

Bez obudowy jest naprawdę super !

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 16:39:33 przez Dorian3d
[#25] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@KM, post #23

Brzydkie ale oryginał szeroki uśmiech
[#26] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Dorian3d, post #24

A spoko - są też inne obudowy.

Niektóre ładne ale inne to koszmar
[#27] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #26

Taa, z obudowami jak się okazuje wcale nie taka prosta sprawa. Na Lotharku wszyscy psy wieszali za obudowę do MiSTa, tak, że w wersji 1.3 plus nowa czarna obudowa wyszła naprawdę fajnie. Ale ma też wersję "crystal case". I właśnie moim zdaniem te prościutkie "crystale" są najlepsze dla wszystkich "minimigów" i ich następców. Cała elektronika widoczna, a powiedzmy sobie szczerze, kto z nas nie lubi sobie popatrzeć na takie cacka!
[#28] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@David, post #25

Fazowe bez obudowy

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 21:38:31 przez Dorian3d
[#29] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Dorian3d, post #28

Płytki USBHub oraz IO5.3 dotarły.
Na USBHub trzeba będzie zaczekać koło 3 tygodni, niestety układy nie są dostępne w Polsce.

Kilka renderów co jest obecnie dostępne dla Mistera, jeszcze Ash podeśle "LL Cool Boy-a"

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 20:32:25 przez Architect1200
[#30] Re: MiSTer -- co z tym projektem

@Architect1200, post #29

Hej, a mógłbyś przyporządkować dostępność do pozycji ze strony wiki, tj.

* motherboard FPGA - T/N
* daughterboard SDRAM - T/N
* daughterboard I/O - T/N
* daughterboard USB hub - T/N
* daughterboard RTC - T/N
* daughterboard "inne" (jakie?) - T/N

Dzięki z góry.

EDIT* domyślam się, że grafiki dotyczą wszystkich czterech pozycji. Potrzebuję jednak potwierdzenia (przed zakupem) no i info, czy motherboard będzie też w sprzedaży.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2018 13:14:57 przez David
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem