[#31] Re: AVGN [NERD] o CD32

@sanjyuubi, post #25

Inny przykład spojrzenia Amerykanów na CD32
Amiga_Game_Zone_Issue_1_1994
[#32] Re: AVGN [NERD] o CD32

@philipo, post #31

A tu następny vlog:

https://www.youtube.com/watch?v=PKgkZ3jjxbE
[#33] Re: AVGN [NERD] o CD32

@marianoamigo, post #32

na drzewo!
[#34] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BomberMAX, post #1

jestem jednym z tych co ogladali wszystkie avgn i poboczne konktenty, odcinek zaczyna sie dosc niezle, ogolnie nie jest zle, ale w porownaniu do niektorych to zbyt ogolnikowo i po lebkach wiec rozumiem skad u niektorych niesmak po ogladnieciu tego. ale powtorze to co inni, to jest postac - wymyslony nerd i mniej wiecej tak ma to wlasnie wygladac :) sam nigdy nie mialem cd32 wiec o dziwo pomimo jak to wyglada cos tam z tego odcinka sie dowiedzialem :)
[#35] Re: AVGN [NERD] o CD32

@juen, post #34

Podsumowanie CD32 z EDGE.N008.1994.05
[#36] Re: AVGN [NERD] o CD32

@philipo, post #35

Dobry artykuł.

Jasno powiedziane: too little ram, too slow, good only for sprite games.
[#37] Re: AVGN [NERD] o CD32

@philipo, post #35

yep, nic dodać, devekoperka wiedziala czym jest cd32, a raczej czym nie jest
[#38] Re: AVGN [NERD] o CD32

@twardy, post #36

i dlatego po tej dyskusji, recenzji rzeczonego Nerda i artykule z Edge jakos odechcialo mi się planowanego od pewnego czasu zakupu CD32, wolę przeznaczyć kasę na jakąś inną konsolę 5.gen z własnymi exclusivami jak np Saturn, N64, skoro na A1200 odpalę praktycznie całą bibliotekę gier CD32.
[#39] Re: AVGN [NERD] o CD32

@charliefrown, post #38

recenzji rzeczonego Nerda

Tak jak chłopaki pisali, to nie jest recenzja tylko raczej preformace wykorzystujący (akurat tym razem) CD32.
Na A1200 z Fastem da się ładnie emulować CD32, trzeba pokombinować, żeby działały tracki audio, ale da się i pewnie z 80% tytułów z CD będzie działać poprawnie ok, racja

Ja pomimo wszystko polubiłem CD32, to konsolowe podejście: wsadzam płytkę i działa jest OK.
W przeciwieństwie do wielu forumowiczów wychowanych na CD32, jak bardzo często wolę oprawę dzwiękową z PALI niż CDAudio, pewnie to kwestia "przyzwyczajenia".

Oczywiście z technicznego punktu widzenia odrobina FASTu dodała by skrzydeł tej konsoli, ale i bez tego mogła konkurować z SMD i SNESem, które specjalnie "mocne" wcale nie były). "Mocniejszy" hardare pewnie niczego by nie zmieniła, bo brakowało dobrego exkluzywnego softu, to o czym pisaliście (chociaż perełki się czasem zdarzały, jak np. LIBERATION- zupełnie niedoceniony tytuł OK) przypilnowanego przez samą firmę matkę, jak to miało miejsce w przypadku SEGI, NINTENDO później SONYy itd.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2018 15:17:06 przez BULI
[#40] Re: AVGN [NERD] o CD32

@charliefrown, post #38

PlayStation już masz/miałeś?

Saturn i N64 mają bardzo odmienne gatunkowo biblioteki gier, więc wybór może zależeć od tego w co lubisz grać... Ja się nie mogłem zdecydować i mam całą trójcę...
[#41] Re: AVGN [NERD] o CD32

@charliefrown, post #38

To zależy co chcesz odpalać, są dwa emulatory CD32 o których słyszałem, ale nie wiem czy stosowanie obydwu pozwoli uruchomić 100% gier z tej konsoli.
[#42] Re: AVGN [NERD] o CD32

@sanjyuubi, post #41

Są conajmniej 3 emulatory. Nie pozwolą uruchomić 100% gier.
Tylko jeden z tych emualtorów pozwala na poprawne odtwarzanie AudioTracków ok, racja
[#43] Re: AVGN [NERD] o CD32

@sanjyuubi, post #41

Pakiet sterowników CacheCDFS do CD-ROM ma w sobie boot płyt ze CD32. Miałem tylko 6 takich płyt i 4 do CDTV i działały. :)
[#44] Re: AVGN [NERD] o CD32

@ZbyniuR, post #43

Ten emulator nie obsługuje AudioTracków, no i jego kompatybilność jest przeciętna.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2018 16:52:43 przez BULI
[#45] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #44

Ten emulator nie obsługuje AudioTracków

Nie, dlaczego, gralem w LIberation, pieknie działa, muza była.
[#46] Re: AVGN [NERD] o CD32

@marianoamigo, post #45

TrackiAudio były, czy muzyka przez Paulę (Liberator- wersja dla CD32)?
W innych grach deykowanych CD32 też miałeś muzykę z CD odtwarzaną/ sterowaną emulatorem?

U mnie bez względu na napęd, ani emulatory z CacheCFDS, ani z pakietu AsimCDFS nie odgrywały poprawnie tracków audio.
[#47] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #44

CacheCDFS raz używałem do odpalania gierek na A600, drugi to jakiś Squirrel z pakietu sterowników SCSI urządzenia o tej samej nazwie, ale tego nie używałem.
[#48] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #46

A miałeś zmiksowane wyjście audio z napędu z dźwiękiem amigi, czy w ogóle napęd nic nie robił? Podasz przykład jakiejś gry?

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2018 17:23:34 przez sanjyuubi
[#49] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #46

no z trakow, mam mikser zrobiony payli z wyjciem audio cd. gra byla oryginalem z plytki cd32
[#50] Re: AVGN [NERD] o CD32

@sanjyuubi, post #48

Nie, no tracki audio są do "odebrania" na wyjściu audio (analog) napędu CD. Teoretycznie mogąły by być przesyłane cyfrowo i puszczane na Paulę (AsimCDFS ma taką opcję dla płyt audio, ale nie emulator), ale musiało by to "kosztować" (obciążenie zasobów/CPU).

Squirrel, to dla mnie jedyny emulator który poprawnie odtwarza ścieżki audio pod emulowanym CD32 i moim zdaniem ma największy poziom kompatybilności ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2018 17:34:46 przez BULI
[#51] Re: AVGN [NERD] o CD32

@marianoamigo, post #49

No to super. A jak z innymi grami z ścieżkami audio?
[#52] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #51

cholera wie, mialem jedna
[#53] Re: AVGN [NERD] o CD32

@marianoamigo, post #52

He, he- sprawdzę u siebie jeszcze raz Liberatora pod emulkiem z CacheCDFS ok, racja
[#54] Re: AVGN [NERD] o CD32

@marianoamigo, post #45

CacheCDFS ma w sobie także odtwarzacz traków audio, prosty ale jest.
Oczywiście dźwięki ze CD wychodzą prosto z napędu a nie przez Amigę.
Przy łączeniu kabelków z dźwiękiem ze CD i Amy, to jeśli oba grają jednocześnie to ten ze CD jest bardzo cichutki, więc czasem łatwiej na osobnych głośnikach zrobić, niż kombinować miks z inną impedancją.
Ech użyłem fachowego słowa choć go nie rozumiem. ;)
(to chyba przez to że Paula jest "napędzana" -12V a CD nie).
[#55] Re: AVGN [NERD] o CD32

@charliefrown, post #38

Hehe, to tak jakby powiedzieć, że po co kupować Amigę 1200, skoro za mniejsze pieniądze można mieć IBM Pentium II z kartą graficzną 3D i jeszcze lepsze gry. Chyba z jakiegoś powodu ten portal nazywa się Polski Portal Amigowy a nie Polski Portal Konsolowy.

Jakiś dureń mający parcie na szkło robi sobie show na swoim kanale i obraża Amigę i nagle pan stwierdza, że jednak nie kupi sobie CD32? Mamy epokę myszy optycznych, które działają na każdej powierzchni w cenie poniżej 30zł a ktoś wstawia kulkową mysz Amiga na Allegro za 200zł i ludzie to kupują. Raczej nie robią tego z rozsądku tylko z miłości do Amigi. Więc chyba nie rozsądkiem tu się kupuje a sentymentem.

Nie bardzo widzę tu jakąkolwiek możliwość porównania N64 do CD32 pod względem jakości gier, ale chyba nie dla jakości ludzie chcą mieć w domu pudełko od firmy Commodore.
[#56] Re: AVGN [NERD] o CD32

@AmmigaCDTV, post #55

Eee tam, jako fan retro najlepiej mieć wszystkie najwazniejsze konsole.
OD półtora roku oprócz Amig kolekcjonuje każdy inny sprzet do grania i nie ukrywam,ze warto mieć porównanie możliwości Amigi (nawet CD32) względem innych maszynek z tamtych lat by przekonać się,że Amiga jako platforma do grania nigdy nie była czymś wyjątkowym.
Dużo konsol z przełomu lat 80/90 korzysta z podobnej architektury opierajacej się na MC68k podobnie jak Amiga i mimo że konsole wg specyfikacji wyglądają często słabiej od Amigi to różnica jest czasem kolosalna względem jakości gier na korzyść konsol.
Co do samej CD32 to jak najbardziej warto kupić sobie, zwłaszcza że zostało ich niewiele,a powstające dopałki poszerzają możliwosci konsoli jako maszyny do grania.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2018 18:34:04 przez FeRu
[#57] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #56

tak, bardzo dobra baza do amigowego grania. zgrabna i w maire noweczesne wyjscie s-video. no i mamy prezna scene kompilacji gier specjalnie pod cd32 - moze i faktycznie po dodanou dopalki o30 bedzie to najwygodniejsza amiga.
[#58] Re: AVGN [NERD] o CD32

@ZbyniuR, post #54

Paula jest zasilana napięciem 5V, -12 idzie na wzmacniacze operacyjne. Trzeba by spojrzeć jak w CD32 jest audio miksowane, albo ten sygnał wzmocnić.
[#59] Re: AVGN [NERD] o CD32

@tbxx, post #40

@tbxx
tak, PlayStation już mam, N64 już kiedyś posiadałem i miło wspominam, z Saturnem miałem najmniejszy kontakt.

@ AmmigaCDTV
porównanie z Pentium II trochę naciągane, bo mnie nie interesuje emulacja. Doszedłem do wniosku, że taka CD32 w zasadzie nic nowego nie wniesie do mojej kolekcji, bo za mało gier, których nie ma na A500/A1200. Takiego Flinka odpalę przy tym na MD/Mega CD, podobnie Microcosm.
Fajnie by było mieć wszystkie Amigi, ale miejsca na retro sprzęty już tak mało, że zaczynam wprowadzać pewne elementy racjonalizmu w tym szaleństwie. A tyle platform do ogarnięcia, np. teraz jestem na etapie poznawania MSX2 i Apple II GS.
[#60] Re: AVGN [NERD] o CD32

@charliefrown, post #59

A jak już poznasz te dwa kierunki to opiszesz co ciekawego odkryłeś?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem