Giving back to the community

Po niewielkiej dyskusji na fejsie stworzyłem małą kompilację ofert z ali, z których już coś kupiłem, kupiłem ale jeszcze leci lub po prostu mam na wishliście :)
Jak ktoś ma coś sprawdzonego, to dorzucajcie!
1)
Układy NEC555 z gniazdami - układ 555 to taki dupslik, którego można użyć w dużej ilości różnych sprzętów elektronicznych – nam, Amigowcom, może się przydać np. jako układ autofire w DIY joystickach, I właśnie z taką myślą trzymam ten zestaw na wishliście – najpierw joy w wersji podstawowej, jeśli spokojnie uda mi się go ogarnąć, pomyślę o dołożeniu tego układu dla autofire w drugiej wersji.
2) Skoro już o joyach mowa:
-
Przyciski arcadowe, zestaw dwóch sztuk - zamówione, w transporcie
-
mechanizm arcade sticka mocno inspirowany joyami Sanwa – zamówiony, w transporcie
-
dziewięciożyłowy przedłużacz DB9 - wystarczy uciąć gniazdo i mamy idealnie użyteczny kabel do produkcji joya – ważne, że jest dziewięciożyłowy, bo dzięki temu możemy zbudować joya z dwoma niezależnymi przyciskami fire (i ewentualnie autofire :) ). Kabel nie jest przesadnie miękki, powiedziałbym, że całkiem standardowy…
-
Zestaw kabli do podłączenia arcade sticka i przycisków - jeśli ktoś nie lubi/nie potrafi lutować, te kable pozwalają na uniknięcie tego przy budowie własnego joya – absolutnie opcjonalne :)
3)
Układ zegara RTC - znany i lubiany układ który wchodzi do znacznej ilości rozszerzeń pamięci oraz na płytę rev8.1a (‘wykastrowana’ A500+) w połączeniu z
koszykiem baterii i, o ile dobrze pamiętam, jakąś diodą, daje nam pełny zestaw.
4)
Bootowalny adapter IDE40 do CF - na polskim serwisie aukcyjnym też taki dostaniemy, ale cena z przesyłką jest równa cenie 5 sztuk adaptera od majfrendów ;)
5)
Adapter IDE44 do CF
6)
Adapter IDE40 do CF na śledziu - uwaga, ma złącze męskie, dlatego może być potrzebny gender changer (jest pod numerem 9)
7)
Taśma IDE44 na dwa urządzenia
8)
Taśma IDE40 na dwa urządzenia
9)
Taśma IDE40 gender changer
10)
Taśma-przedłużka IDE40
11)
Kiepska podróba pada do Sega Megadrive - te kontrolery działają z Amigą (UWAGA! NIE WOLNO podłączać ich do Commodore C64, mogą spalić bodajże układ kontrolera klawiatury!), a można je delikatnie zmodować (przelutowanie dwóch kabelków) żeby używać dwóch niezależnych przycisków fire. Zdecydowanie słabej jakości, przyciski fire są bardzo wysokie i mają duży skok, a płytka drukowana samego pada jest bardzo cienka i trzeba ją usztywnić doklejając od spodu wycięty kawałek plasticardu (np. stara karta kredytowa albo coś), a przydałyby się jeszcze jakieś gumowe/silikonowe ‘nóżki’ żeby zaprzeć o tył obudowy – w normalnym użytkowaniu płytka wygina się pod naciskiem krzyżaka i po kilku chwilach przestaje kontaktować kierunek ‘w lewo’… Niemniej jednak za tę cenę można je kupić, nawet kilka sztuk, i katować z dziećmi albo na % sesjach Mortal Kombat czy też Moonstone z kumplami – nie będzie ich szkoda tak, jak retro joysticków za trzycyfrowe sumy pln ;)
12)
Kabel 2xRCA na gniazdo mini-jack - jeśli ktoś ma monitor bez głośników i chce podłączyć standardowe wolnostojące głośniczki do Amigi, ten mały adapterek to umożliwia
13)
Gotek - znany wszystkim emulator stacji dyskietek – goła wersja, którą trzeba sobie samemu przeflashować na odpowiedni dla Amigi firmware.
-
Kabel USB-A – USB-A do flashowania Goteka
-
Kabelki dupont do podpięcia dodatkowych akcesoriów (poniżej) do Goteka
-
Wyświetlacz OLED do zmodowania Goteka
-
Selektor obrotowy
14)
PicoPSU
15)
Podróbka Arduino NANO z kablem do programowania - w połączeniu z
shieldem ethernetowym i odpowiednią płytką drukowaną stanowi bazę do budowy Plipboxa
16) Na koniec dość kontrowersyjna sprawa –
procesory i koprocesory (tu 020) - ogólnie na Ali można znaleźć dużo procesorów Motoroli potrzebnych do budowy wszelkiego rodzaju kart turbo, ale często zdarza się, że te procki (zwłaszcza z wyższych modeli – 030-060) są wadliwe, albo po prostu fałszowane – szlifowane i nadrukowywane na nowo np. z wyższą częstotliwością.
Tyle ode mnie, a na koniec disclaimer:
Wszyscy zdajemy sobię sprawę z ryzyka zakupów w Chinach – zwłaszcza dotyczącego fałszywek i niskiej jakości wykonania niektórych towarów – każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy to, co chce kupić i ew. podłączyć do swojego sprzętu jest według niego wystarczająco bezpieczne, czy może jednak nie chce ryzykować…