[#31]
Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
@tbone,
post #29
No ok, @tbone: nie chcę się spierać, bo w sumie to trochę bez sensu - jedziemy na tym samym wózku, to raczej stoimy po tej samej stronie i każdy woli tego vatu nie płacić. Ja mam takie doświadczenia, że jak zamawiam pocztą i nie przeginam z ilościami, czy zawartością, to nie płacę cła ani vatu. Inna sprawa, że wspominasz o smartfonach, a wiem, że celnicy są na nie wyczuleni, bo one zwykle mają zaniżaną wartość, jest ich dużo w paczkach, są małe, kosztują sporo, to i vatu z tego jest dużo. Moje zakupy to głównie części elektroniczne, a więc drobnica, która najwyraźniej celników nie interesuje specjalnie, bo vatu mi nie dowalają. Wiele razy też widziałem na śledzeniu, że przesyłki o małej wartości trafiały na urząd celny, po czym zwalniano je stamtąd bez żadnych opłat, bo faktycznie zamawiałem np. jakieś kabelki do retro, które kosztowały grosze - podejrzewam, że celnicy nie mają pojęcia co to jest, a wygląda nieciekawie, to nie chce im się z tym bawić, natomiast smartfon, to już wiedzą doskonale co to takiego