[#31] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@tbone, post #29

No ok, @tbone: nie chcę się spierać, bo w sumie to trochę bez sensu - jedziemy na tym samym wózku, to raczej stoimy po tej samej stronie i każdy woli tego vatu nie płacić. Ja mam takie doświadczenia, że jak zamawiam pocztą i nie przeginam z ilościami, czy zawartością, to nie płacę cła ani vatu. Inna sprawa, że wspominasz o smartfonach, a wiem, że celnicy są na nie wyczuleni, bo one zwykle mają zaniżaną wartość, jest ich dużo w paczkach, są małe, kosztują sporo, to i vatu z tego jest dużo. Moje zakupy to głównie części elektroniczne, a więc drobnica, która najwyraźniej celników nie interesuje specjalnie, bo vatu mi nie dowalają. Wiele razy też widziałem na śledzeniu, że przesyłki o małej wartości trafiały na urząd celny, po czym zwalniano je stamtąd bez żadnych opłat, bo faktycznie zamawiałem np. jakieś kabelki do retro, które kosztowały grosze - podejrzewam, że celnicy nie mają pojęcia co to jest, a wygląda nieciekawie, to nie chce im się z tym bawić, natomiast smartfon, to już wiedzą doskonale co to takiego
[#32] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@Mq, post #31

Na wyglądające nieciekawie części elektroniczne też poczta potrafi VAT naliczyć. Co prawda przy paczkach o wartości większej niż 22 EUR.
[#33] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@Krashan, post #32

Hej.
Zamówiłem kable do joysticków z aukcji podanej powyżej.Przesyłka po 3 dniach była już w Polsce.Od dwóch dni czeka na odprawę celną.Zobaczymy czy będą dodatkowe opłaty,dam znać.
[#34] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #33

Ten temat ciekawi mnie osobiście. 3mam za słowo, że podzielisz się doświadczeniami.
[#35] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@misiek2, post #34

Mam i informację, że przesyłka została oclona.I tylko tyle.
Info uzyskałem po wpisaniu nr paczki w system śledzenia.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 08:59:05 przez ak47
[#36] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #35

Ile tych kabli wziales i jaki rodzaj przesylki?
[#37] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #35

Jak będzie po sprawie to daj znać jak to wygląda - czy są jakieś koszty dodatkowe, co trzeba i jak przedstawić i w jakiej formie.

Ile kontenerów zamówiłeś?
[#38] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #35

Z podpowiedzi wynika, że oclenie przesyłki oznacza jedynie, że przesyłka została poddana kontroli (jej status), aby ją przekazać dalej. Nie oznacza to, że faktycznie została oclona.
[#39] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@misiek2, post #38

Witam.
Ja zamówiłem 3 takie kabe do joysticków i przyszły bez problemu.
Pozdrawiam.
[#40] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #35

Ja wczoraj dostałem jakieś tam płytki od "majfrendów", z wpisana cena na paczce XX$ i nic nie było. Przyszła w 2 tygodnie... ostatnio jakoś szybciej docierają paczki, ale też 2-3 dni na celnym leżała.
[#41] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@MariuszK, post #40

Kwota wpisana na paczce nie ma znaczenia. Paczki są prześwietlane i widać co jest w środku, a celnicy nie są głupi.
[#42] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@Mq, post #41

To jak działają celnicy to wiem akurat dokładnie :) Ojciec mojego dobrego kumpla jeszcze 2 lata temu przerzucał te wszystkie paczki. Nawet nie muszą prześwietlać ich żeby wiedzieć co jest w środku

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 13:54:15 przez MariuszK
[#43] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@MariuszK, post #40

Do mnie też kilka przesyłek z chin dotarało ostatnio w niecałe 2 tyg. Co prawda do DE, ale się polepszyło :D Z urzędem celnym jeszcze nie miałem styczności, ale nie zamawiałem też drogich i "wyglądających wartościowo" przedmiotów. Głównie kabelki, elektronikę w częściach, programatory itp.
[#44] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@snifferman, post #43

A do mnie ostatnio paczki idą nawet po 1,5mc, niektóre do tej pory gdzieś utknęły :(
[#45] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@lopezpb, post #44

Z mojego doświadczenia wynika,że celnicy często prześwietlają paczki przy użyciu noża.
Wartość moich kilku zafoliowanych gier zdecydowanie zmalała😭
[#46] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@misiek2, post #38

Hej.
Mimo że ktoś był dziś w domu to w statusie przesyłki jest napisane ,że o 9.45 nie udało się dostarczyć paczki.Skontaktuj się z najbliższym urzędem pocztowym lub sprzedawcą 😭
[#47] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #46

To znaczy, że będzie pobranie opłat
[#48] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@tbone, post #47

He he.Masakra.Ciekawe ile mnie wyniosą te kable,🤔
[#49] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #46

Normalne, jak kurier/listonosz się nie wyrabia to jak jest przejazdem ( nawet się nie zatrzyma ) w pobliżu tego adresu ( mają GPS ) to nabija że był i nikogo nie zastał, dzięki temu nie dostaje op.... za opóźnienia, a często dodatkową kaskę za ponowne odwiedzenie klienta.
Większość kurierów przyjeżdża do nas do miasta o 8:00-9:00 rano, ja mam firmę na wjeździe do miasta, otwarte mam od 10:00, wszyscy kurierzy wiedzą o tym że wcześniej nie ma sensu przyjeżdżać, a i tak zawsze rano przychodzi mi od jednego ze spedytorów SMS z informacją że "była próba dostarczenia paczki i nikogo nie zastali", potem i tak zawsze jest u nas ten kurier jak wyjeżdża z miasta :)
[#50] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@UJP, post #49

Czyli jest szansa,że nie będzie opłat😀
[#51] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #50

Zgłupiałem totalnie...Wpisałem numer paczki z Chin do systemu Poczty Polskiej.I co widzę,?
PP Komorniki P204,Pocztex kurier 48, wysłano powiadomienie SMS 9.45😂

I kto zapłaci za tego kuriera???Ja? Przecież opłaciłem koszty przesyłki u sprzedawcy.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2019 14:21:39 przez ak47
[#52] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@MariuszK, post #42

Ja zamówiłem w grudniu pasek jednej znanej firmy w USA i przeszło mi wezwanie z celnego do przesłania dokumentów zakupu bo im sie zawartość paczki z deklaracja nie zgadza. Dwa tygodnie walczyłem z nimi żeby mi paczę przesłali a oni że nie mogą bo w paczce sa skarpetki a nie deklarowany pasek. Po tym czasie paczkę wreszcie przesłali i okazało sie że w paczce jest to co zamówiłem a nie skarpetki.
[#53] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #51

Nasz narodowy dostawca usług pocztowych na wschodnich rubieżach naszego kraju wybudował nową sortownię, przez którą przechodzą przesyłki z Chin. Wszystko w ramach walki z uszczelnieniem VATu

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2019 14:55:26 przez spidi
[#54] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@spidi, post #53

Dlatego "majfrendzi" pchają teraz wszystko przez Francję, Niemcy, Norwegię i do nas to przychodzi albo in-posetm albo pocztexem.
[#55] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@MariuszK, post #54

Potwierdzam. W niemczech powstały magazyny przerzutowe, ale wtedy nie wszystkie obciążenia da się ominąć i jest troche drożej. Za to jeśli towar jest w magazynie w DE, to jest dużo szybciej. Sam tak zamawiałem programator do kickstartów. Przesyłka wysłana z DE była w kilka dni u mnie.
[#56] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #51

Ja żartowałem. Jeżeli nie było pisma ws ile zapłaciłeś to nie ma jak tego oclić/dovacić. Pocztex kurier 48 to pseudo kurier.
[#57] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #51

Nie będziesz płacił za kuriera. Ten schemat przesyłek dotyczy formy przesyłki „AliExpress standard shipping” i „AliExpress premium shipping”. Ta pierwsza to w tej chwili chyba najlepszy kompromis między ceną, szybkością i szansą na niezapłacenie VAT. W tym schemacie paczka od razu ma polski numer. Spedycję z Chin wykonuje kontrolowana przez chiński rząd firma SinoTrans, która ma oddziały i magazyny w całej Europie. Odprawa celna najczęściej odbywa się we Francji, potem wewnętrznym transportem SinoTransu idzie to do polskiego oddziału, mieszczącego się w Komornikach, gdzie nieprzypadkowo znajduje się również duża sortownia Poczty Polskiej. Tam ostatecznie paczka nadawana jest jako Pocztex 48, ale opłaca to SinoTrans (w ramach opłaty poniesionej przez nas przy zamówieniu).
[#58] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@Krashan, post #57

O proszę.Dziekuję za konkretne informacje.
Paczka powinna być dzisiaj.Dam znać.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 10:13:32 przez ak47
[#59] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #58

Paczką doszła,bez dodatkowych opłat.
I skoro jesteśmy przy zakupach w Chinach to spytam o kostki pamięci do A500 do wlutowania w płytę główną,o oznaczeniu bodajże 514256 dip20 po 128Kb każda.
Szukam ale nie znalazłem.Natrafił ktoś?
[#60] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #59

https://pl.aliexpress.com/item/5-sztuk-partia-M514256A-80R-DIP/32890156851.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem