[#61] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ak47, post #59

Sam zamawiałem już wiele rzeczy z Azji, głownie z Chin,Japonii ale też i Korei Południowej i póki co jestem bardzo zdowolony z jakości i szybkosci przesyłek.
Z japonii kupiłem Famicoma oraz japońska wersję Saturna i obie przesyłki dotarły w mniej niż 14 dni bez żadnych opłat celnych.tak samo z Hong Kongu oraz reszty Chin przesyłki docierają szybko i bez problemów (zwłaszcza te kupione na ebay z darmową przesyłką)
Co ciekawe zamawiając z Niemiec musiałem czekać prawie miesiąc aż dotrze do mnie przesyłka,więc jeśli chodzi usługi pocztowe Z dalekiego wschodu to jestem bardziej zadowolony niz z Poczty Polskiej. Najgorzej jest z przesyłkami z Wysp Brytyjskich trybem Royal Mail,gdyż u nas rozwozi je GLS,a z tymi kurierami miałem już wiele nieprzyjemnych przygód. Albo notorycznie im się spieszy i się pytaja czy mogą zostawić paczki gdzieś w innej wiosce lub w mieście 30KM żebym sobie sam po nie pojechał,albo Nie chce im się w ogóle jechać i dowalaja w statusie że byli,zostawili awizo itp lub c ogorsza status się zmienia na doręczony,mimo że nikogo nie było i potem trzeba dzwonić z pytaniem gdzie paczka......Raz tak straciłem paczke wartą 400PLN ale w UPS,gdy w statusie było info ze doręczona,jednak nikogo nie było,ani nawet tel od kuriera. Dzwoniłem do obsługi klienta,z pytaniem gdzie moja paczka i otrzymałem odpowiedź że kurier był u mnie ale nikogo nie było,co było bzdurą bo ja cały dzień czekałem w domu na tą przesyłkę.
Całą sprawa trwała kilka dni i niestety nie zobaczyłem ani paczki,ani zwrotu pieniędzy,bo nic nikomu nie można było udowodnić.

Mój post co prawda odrobinę odbiega z tematu,jednak chcę tylko powiedzieć,że jeśli ktoś ma obawy przed przesyłkami z dalekiego wschodu to nie musi się obawiać,gdyż przesyłki dochodzą szybko i sprawnie.
[#62] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@michal_zukowski, post #60

Dip 20 potrzebny Panie Michale.Tutaj kostki są 18-sto pionowe.
[#63] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@michal_zukowski, post #60

ja zamawiałem Super Card Pro z wszystkimi dostpepnymi kablami i dowalili mi vat cła nie naliczyli paczka była otwarta zaklejona ponownie z celniczymi pieczeciami placilem przy odbiorze u listonosza ok 50-60zł oczywiscie wczesniej podeslale ze to sa gifty i dla mnie ale widac i tak jakoś to policzyli tzn jak weszli na strone to w paczce byly kwity co ile kosztuje :) wiec naliczyli VAT lub CŁo nie pamietam juz zamawialem jeszcze Retrofreak-a z Japoni zero placenia Kryofluxa z Niemiec zero placenia sporo pacek ze znaczkami pocztowymi z USA Kanady Chin zero placenia jakies duperelki z Chin zero placenia tylko raz mi dowalili paczka szła z USA pozdro
[#64] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@francdt, post #63

Panie, mamy duży socjal to wzięli się za rąbanie wszystkich i wszystkiego co leci. Słyszałeś chyba o babeczkach z urzędu skarbowego co przyssały się do mechanika za używaną żarówkę. Coraz częściej będą naliczane opłaty. Trzeba pogodzić się z tym. Z drugiej strony za super card pro to raczej coś naliczyć musieli. To nie kabelek czy padzik za 10 zł. Bądźmy też i obiektywni.
[#65] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@misiek2, post #64

Ja kilka lat temu kupiłem od majfrendów i jestem zadowolony GBS-8200. Ma tam swoje małe minusy, typu artefakty obok kursora, ale można z tym żyć. Widoczne to jest tylko na trybach laced.
[#66] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@francdt, post #63

Jednym z niewielu plusów bycia w UE jest wolny handel więc w obrębie wspólnoty nie ma cła, a Vat płaci się tamtejszy jeśli u firm lub w ogóle jeśli od osób. Dlatego ja zawsze droższe rzeczy szukam wpierw w UE a potem dopiero poza granicami.
[#67] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@michal_zukowski, post #66

Witam.
Potrzebuję blaszki-membrany do naprawy joysticków które przykleja się na płytkę drukowaną.
Kupi to u majfrendów na ali?
Pozdrawiam.
[#68] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ted, post #67

Blaszki czy gumki przewodzace? Zrob najlepiej jakies zdjecie...
[#69] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@watman, post #68

sory za "odkopanie tematu" ale powoli się 11.11 czyli czas promocji u majfrendów :) i chciałbym pozamawiać różne "przydasie", które być może będą potrzebne podczas modowania w światku retro (konsole, komputry) :)

połowa rzeczy z pierwszego postu już leży w koszyku :)

no i pytanka
1. jakie "przydasie" warto jeszcze pozamawiać ? jakieś kabelki, goldpiny, duponty sruponty, zestaw kondensatorów, diody, pady, kable ?
2. jeżeli ustrzeliłeś coś fajnegow promocji, pady, joye - podzielisz się linkiem ? :)

Pozdro i do zoba na SACP
[#70] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@podstawek, post #2

Ja kupiłem już siedzi w amidze 600 :)

https://www.youtube.com/watch?v=Qj_r5ldId3Q&t=669s
[#71] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@nunixamiga600, post #70

Witam.
Czy w związku z epidemią wirusa nie boicie się aktualnie kupować u majfrendów?
Pozdrawiam
[#72] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ted, post #71

U mnie przesyłki traktowane są ozonatorem i promieniowaniem uv z kasowarki epromów i lampy do opalania.

[#73] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@tboniasty, post #72

Zalałbym jeszcze śpirytusem, co najmniej 70%.
[#74] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@recedent, post #73

Chyba siebie zalać spirytem, oczywiście od środka i dopiero brać się za otwieranie. 😄
[#75] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ted, post #71

To już wiem jakie artykuły zaraz allegro opłaci na dużych portalach
[#76] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@ted, post #71

biorąc pod uwagę ile czasu "idą" takie przesyłki, to spokojnie
[#77] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
[#81] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@recedent, post #73

Tylko Roztwór Pirania
Sam używam i sobie chwalę OK
[#82] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@wali7, post #81

Kochani koledzy gdzie można nabyć komplet śrubek do A500 i A1200 znajdujące się z tyłu każdej Amigi po 2 szt na każe gniazdo np Parel,flop ,mysza,jojstik itp.
[#83] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@adammis56, post #82

Wedle dyskusji mogą mieć różne gwinty. Ja, do A1200, kupowałem w TME: te.
[#84] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@wali7, post #81

Tylko Roztwór Pirania
Sam używam i sobie chwalę

Ja na studiach glownie chromianki uzywalem. Zre rownie dobrze tyle ze rakotworcze troche ;)
[#85] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@mschulz, post #84

Pirania ma tę zaletę, że nie sieje jonami chromu, który jest - było, nie było - metalem ciężkim. Co nie zmienia faktu, że na moich studiach też nagminnie używaliśmy chromianki.
[#86] Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów

@adammis56, post #82

Mam tego dziesiątki z demontażu, sprzedam za koszt wysyłki + jakieś drobne.
Gwint tam jest oznaczony 4-40

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2020 12:29:21 przez madman15
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem