[#61]
Re: Lista przydatnych rzeczy do zakupu od majfrendów
@ak47,
post #59
Sam zamawiałem już wiele rzeczy z Azji, głownie z Chin,Japonii ale też i Korei Południowej i póki co jestem bardzo zdowolony z jakości i szybkosci przesyłek.
Z japonii kupiłem Famicoma oraz japońska wersję Saturna i obie przesyłki dotarły w mniej niż 14 dni bez żadnych opłat celnych.tak samo z Hong Kongu oraz reszty Chin przesyłki docierają szybko i bez problemów (zwłaszcza te kupione na ebay z darmową przesyłką)
Co ciekawe zamawiając z Niemiec musiałem czekać prawie miesiąc aż dotrze do mnie przesyłka,więc jeśli chodzi usługi pocztowe Z dalekiego wschodu to jestem bardziej zadowolony niz z Poczty Polskiej. Najgorzej jest z przesyłkami z Wysp Brytyjskich trybem Royal Mail,gdyż u nas rozwozi je GLS,a z tymi kurierami miałem już wiele nieprzyjemnych przygód. Albo notorycznie im się spieszy i się pytaja czy mogą zostawić paczki gdzieś w innej wiosce lub w mieście 30KM żebym sobie sam po nie pojechał,albo Nie chce im się w ogóle jechać i dowalaja w statusie że byli,zostawili awizo itp lub c ogorsza status się zmienia na doręczony,mimo że nikogo nie było i potem trzeba dzwonić z pytaniem gdzie paczka......Raz tak straciłem paczke wartą 400PLN ale w UPS,gdy w statusie było info ze doręczona,jednak nikogo nie było,ani nawet tel od kuriera. Dzwoniłem do obsługi klienta,z pytaniem gdzie moja paczka i otrzymałem odpowiedź że kurier był u mnie ale nikogo nie było,co było bzdurą bo ja cały dzień czekałem w domu na tą przesyłkę.
Całą sprawa trwała kilka dni i niestety nie zobaczyłem ani paczki,ani zwrotu pieniędzy,bo nic nikomu nie można było udowodnić.
Mój post co prawda odrobinę odbiega z tematu,jednak chcę tylko powiedzieć,że jeśli ktoś ma obawy przed przesyłkami z dalekiego wschodu to nie musi się obawiać,gdyż przesyłki dochodzą szybko i sprawnie.