[#1] A600 świecący Caps Lock czarny ekran
Witam, może ktoś pomóc...? zakupiłem niedawno A600 i nie wiem co się dzieje, działa przez jakąś chwilę 15-20 min po czym po reset-cie świeci Caps Lock i jest czarny ekran, postoi chwilę wyłączona i jakby nigdy nic działa normalnie ??? co robić ??
[#2] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #1

najlepiej zapytac sprzedajacego, on na pewno wiedzial co sie dzieje.
[#3] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #2

Myślę że zostałem z problemem...sprzedający jest trudny do współpracy :( dlatego chcę go rozwiązać a nie mam pomysłu
[#4] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #3

a od kogo to kupiles?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2019 19:33:02 przez selur
[#5] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #3

Może byc: zasilacz który ma tak podły amperaż że nie wyrabia. Zimne luty gdziekolwiek, lub kondensatory do wymiany.
[#6] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #4

Od gościa z Poznania kazał mi poodciskać chipy itp. bo mogło się coś w transporcie poluzować. Ja myślę że to coś innego poważniejszego ponieważ jest to systematyczne i ciągłe zachowanie komputera, nie znam się na tym ale objaw jak by kondensatory świrowały...ale nie wiem. Mam jeszcze A500 i powiem szczerze ona tyle przeszła ale nigdy nie zawiodła :)
[#7] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #6

Masz inne zasilacze i na wszystkich się tak dzieje? Jeśli tak to kondensatory do wymiany.
[#8] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #6

Daj linka do aukcji.
[#9] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@BomberMAX, post #8

OLX
https://www.olx.pl/oferta/amiga-600-CID99-IDyyOoH.html
[#10] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #9

"Wystawiam na sprzedaż kolejny retro komputer z mojej kolekcji."

tzn. ze Amiga ktos rzucal w czasie transportu albo sprzedal ci uszkodzonego gniota.
Tak czy siak na pewno ma konto na PPA. Teraz wystarczy sie dowiedziec kto to taki i co tak naprawde dolega Amidze.
[#11] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #10

Wiesz...powiem Ci tak nie chcę szukać winnego czy gniot czy nie, wierzę w uczciwość ludzi możne się przejechałem i to ból... może koleś do końca nie wiedział co sprzedaje...jestem za tym żeby sprzęt uratować i naprawić może jeszcze coś z niego będzie :) . Powiem Ci jeszcze...fajnie że są tacy jak Ty sczaiłeś gościa od razu że jest na PPA i można rozkminić kto to..szacun :):):) OK
[#12] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #11

To oddaj Amige i kup inna i bedzie po klopocie.. no chyba, ze sam zaczales w niej grzebac i cos sie skopcilo
[#13] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #6

Podociskać chipy w A600? To jakiś żart? ROM się miał wysunąć?
[#14] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@tbone, post #13

ta...
procesor w A600 ma duzo malych nozek i czasem lubi wedrowac w inne miejsce (jak kriocionog) pod warunkiem, ze lapki mu sie odkleja od plyty glownej hihihi
[#15] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #12

Z tym dociskaniem to na pewno żart co do oddania to już pisałem do gościa...było za pobraniem, ja muszę czekać na kasę 14 dni itp. coś czuję że będzie problem nie mały powiedzcie mi jedno czy coś z nią da się zrobić...? bo mam kupionego kloca w domu bezużytecznego i dupa..???
[#16] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #15

Kategorycznie nic w niej nie dłub i skorzystaj z opisu na stronie: link.
Jeżeli w opisie ogłoszenia nie było skutecznego wyłączenia odpowiedzialności za ewentualne wady to masz prawo do zwrotu.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2019 22:00:30 przez tbone
[#17] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #15

porzadny elektronik musi obejrzec ta A600, jest tu takich kilka osob.
Ale w aukcji jest napisane, ze kondesatory zostaly wymienione wiec odpada mozliwosc uszkodzonych kondensatorow chyba, ze ten magik sam je wymienial i spartolil Amige...
[#18] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #15

Pytanie czy masz czas i nerwy,aby się szarpać z gościem?
Zdania nie zmieni,będzie twierdził,że Amiga była sprawna.
Może jest na forum ktoś z Twojej okolicy i zerknie do Amigi za dobre piwo.
Sprzedać jako uszkodzoną szkoda.Ile dostaniesz? 300,może 350 zł.
[#19] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@ak47, post #18

ano wlasnie czy w aukcji byly jakies zdjecia z dzialajaca Amiga ?
[#20] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #15

Otwórz Ami zdejmij klawiaturę i ekran jeśli jest i włącz. Poczekaj aż się wyłączy i zobacz, czy któryś z układów nie jest zbyt gorący. Zrób od razu zdjęcia płyty i wrzuć to zobaczymy w jakim stanie jest.
[#21] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #17

wiesz co... oglądałem te kondensatory i z tego co udało mi się rozkminić to jeden był wymieniamy i chyba trochę nieudolnie...bo gibie się cały i luty dają dużo do życzenia. Wydaje mi się że jest to do poprawy...?#$%. Nie jestem elektronikiem tylko grafikiem komputerowym więc nie ta dziedzina ale...oglądając to laik by się z czaił że jest coś nie tak szczęka opada!
[#22] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #21

Czy ten kondensator jest obok układu U14?
[#23] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@tbone, post #22

To byłby ten odpowiedzialny za reset?
[#24] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@ak47, post #23

ok, racja
[#25] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #21

Na pewno jest płyta do czyszczenia z pozostałości elektrolitu. Część lutów jest do poprawy i reszta kondensatorów do wymiany.
[#26] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #15

Głowa mu się poluzowała:
"Komputer jest w pełni sprawny, stacja dyskietek czyta. "
Janusz Amigowego biznesu ..... Jak mnie Ci ludzie wkur.....
Zaraz wiedziałem że napisze że sprawny...
[#27] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@jarob, post #25

i tak chcę zrobić...dam do gości jutro który dość dobrze kuma elektronikę i wymienię wszystkie...mam nadzieję że to pomoże :) a jak nie to głową w mur
[#28] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@BomberMAX, post #26

no i a ja się na to złapałem...ból, według opisu brzmiało fajnie, rzeczywistość pokazała
[#29] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #27

Upewnij się że facet dość dobrze posługuje się lutownicą 😀 i spytaj o cenę usługi.
[#30] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@ak47, post #29

Panowie to ten...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem