Na pewno Wymienić wszystkie elektrolity SMD, ale trzeba też dokładnie wyczyścić płytę z tego co "popuściły" stare kondensatory.
Mam Amigę 4000D którą kupiłem na Ebay jako uszkodzoną od klienta który gdy mu zaczęła wariować ( wieszała się, dźwięk był zniekształcony ) schował ją do szafy i postawił na biurku drugą, po 5 latach chciał ją odpalić i już nie wstała, "ciemność":(
Próbował wymienić kondensatory, ale wszystkie w torze audio i część pozostałych zeszły mu z padami i częścią ścieżek ! a metalowe nie polakierowane elementy pokryte były zielonym osadem ( takim jaki u Ciebie się już pojawia ), wylane kondensatory zrobiły większe spustoszenia na tej płycie niż wylana bateria ( podobne, ale na większej powierzchni, bo są rozsiane po całej PCB)
Dziś wymieniałem kondensatory w A4000T, na pierwszy rzut oka popuścił tylko jeden kondensator SMD 22uF (
zielono było w jego okolicy ), a jak podniosłem pozostałe, okazało się że wszystkie SMD 100uF i część 47uF też wylały, tylko mają inny elektrolit (
zostawia brązowy tłusty osad ), jak płyta jest brudna można to przeoczyć. Ten sam typ elektrolitów jest zastosowany w Apple Classic, nie jest tak żrący, ale zwarcia robi.
Ja w swoich wszystkich retro sprzętach wymieniam ( gdzie się oczywiście da ) na
kondensatory ceramiczne, nie starzeją się tak jak elektrolity, nie wyleją się żrącym elektrolitem ( nawet leżąc nieużywane w szafie).
Może i są "profanacją" oryginalnego sprzętu, ale wole mieć "sprofanowany" ale działający, niż zgodny z oryginalnym projektem, "koszerny", ale niedziałający ( i często bez szans na naprawę jak PCB "zakwitnie" ).
Szczególnie że zdarza mi się odrestaurować jakiegoś kompa, spakować go do kartonu i nie zaglądać do niego latami ( brak czasu ), wole nie mieć potem nieprzyjemnej niespodzianki
A jak bym sprzedawał i kupującemu nie odpowiadałyby ceramiki, to zawsze można je wymienić na nowe elektrolity, wylutowanie ceramików ze względu na ich rozmiar jest dużo łatwiejsze niż elektrolitów SMD.
Oczywiście ceramiki mają też wady
-ze względu na inne charakterystyki nie powinno się ich stosować w torze audio ( pogarszają jakość dźwięku ), ale ja w swojej A1200 eksperymentalnie i tam wymieniłem na ceramiki i nie zauważyłem zmiany, ale mnie "słoń na ucho nadepnął " wiec mogę tego nie usłyszeć.
-nie są też nie zniszczalne, przy wzroście napięcia lub przy nieumiejętnym wlutowaniu mogą wystrzelić, ale nawet jeśli by coś takiego się trafiło to zrobią mniejsze szkody niż elektrolity ( chociaż mnie jeszcze nie wystrzelił ceramik, a trochę już ich wymieniłem )
Jak ktoś byłby zainteresowany wymianą kondensatorów,mogę się podjąć, proszę o info na priva.
Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 23:52:07 przez UJP