[#61] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #60

Eee... czy ja dobrze widzę i elektrolity smd nie ruszone?
[#62] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #60

Sprzedający nie koniecznie kłamał. Możliwe, że wymienił kondensatory na majfrendowe. Pamiętajmy, że one mogły już długo leżeć w sklepie/magazynie. W zeszłym roku robiąc porządki w warsztacie wywaliłem "nowe" nigdy nie używane kondensatory, po tym jak zauważyłem, że niektóre popuściły w pudełko w którym były. Leżały u mnie z rok, może dwa.
W A1200 mam tantale i jeden dostał zwarcia.

Mam za to kilka A500 i w żadnej nie zauważyłem wycieku. Jak zabiorę się za wymianę, to pomierzę stare i zobaczę czy trzymają parametry.

Morał: Jak już wymieniać to na markowe kupione z pewnego źródła. Na rynku jest dużo podróbek.
[#63] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@snifferman, post #62

sprzedający może wymienił ...nie znam się na tym, więc nie podważam tego...co do wymiany
to gość mi wymienił te które były niedobre za tą cenę jak padną następne to wymienię, ale
bez sensu wymieniać dobre na dobre :) poza tym śmiga i to najważniejsze.
[#64] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@tbone, post #61

O to samo chciałem zapytać - czy to tylko "osad" z ostatniego roku czy coś więcej - bo na wymieniane w ciągu ostatnich dni nie wyglądają.
[#65] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Adinfo, post #64

zerknij na poprzednie zdjęcie
[#66] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #63

Nie ma starych dobrych elektrolitów smd. Te w A600 sikają pod siebie i efekt zobaczysz dopiero jak zeżre Ci ścieżki. Noo Panie, za 80zł to niektórzy robią recap całości ( to na markowych kondensatorach)...

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 21:01:53 przez tbone
[#67] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #63

jak padną następne to wymienię, ale
bez sensu wymieniać dobre na dobre :)

To błędne założenie. To, że amiga działa nie znaczy, że wszystkie kondensatory są dobre i nie popuszczają już pod siebie. A jak strawi ci już ścieżki i przestanie działać, to wymiana nie pomoże.
[#68] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@tbone, post #66

no wiesz... za 80zł to dobrego objazdu nie zjesz więc ciężko mówić o przepłaceniu
[#69] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@snifferman, post #67

ponoć zostały sprawdzone...może macie racje że coś tam jeszcze w niej można było zrobić..
ale oddałem do profesjonalnego elektronika i komu mam zaufać jak nie jemu
[#70] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #68

no wiesz... za 80zł to dobrego objazdu nie zjesz więc ciężko mówić o przepłaceniu

Tanio, więc co się dziwić że robota na "odwal się".
[#71] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #68

Ten matowy kolor cyny przy kondensatorach SMD nie wróży nic dobrego.

Z drugiej strony, mam cynę od majfrendów Sn60Pb40 , która daje matowe luty, ale te na twoich fotkach są BARDZIEJ matowe

ponoć zostały sprawdzone

Aby je poprawnie sprawdzić, to należy je najpierw wylutować. Jak już wylutowane, to lepiej zapodać nowe, bo więcej zachodu jest z wylutem. Na twoich zdjęciach wyglądają na nieruszane. Śmiem podważyć profesjonalizm, ale to tylko moje mało znaczące zdanie szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 21:16:54 przez snifferman
[#72] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@stachu100, post #70

ejjjj...ale o czym mowa ??? bo teraz będziemy się zastanawiać czy drogo tanio ja bym zrobił lepiej
ja taniej ja wszystko ja trochę....
Nie rozumiem podejścia - kto ma rację ??
[#73] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #72

trzymajcie kuchciki aby chodziła jak najdłużej i będzie GIT
[#74] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@snifferman, post #71

Pewnie masz rację :) bo z tego co mówisz masz pojęcie na temat. Mi zostaje tylko zacisnąć poślady i używać szeroki uśmiech nie byłem w stanie po nim sprawdzić i zasugerować tak jak Ty szeroki uśmiech
[#75] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #73

Po zdjęciu widać, że kondensatorów SMD nie ruszył wcale, ani poprzedni właściciel, ani ten fachowiec od siedmiu boleści. Mało tego nie wyczyścił płyty z wylewającego się elektrolitu z kondensatorów i to widać wyraźnie.
Są Renomowani elektronicy i renomowani, a profesjonalizmu tu nie widać wcale.

Płyta zrobiona na odwal się pan i na 100% padnie prędzej, czy później.
A jak padnie później, to będzie tylko gorzej, bo będą pozjadane ścieżki.
[#76] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #74

Mi zostaje tylko zacisnąć poślady i używać

To niezdrowe. Dla pośadów i Amigi.
Można też oddać komuś kto zrobi jak należy.
[#77] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@stachu100, post #76

no wiesz... kupiłem ponoć sprawną po wymianie robim co mogim ... Jak bym znał prawdziwego fachowca a widocznie po opisach, nie znam. To bym oddał ok, racja
[#78] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #77

Jest na forum ppa wątek o fachowacach sprawdzonych i godnych polecenia.
[#79] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@stachu100, post #78

To fakt... ale jestem początkującym jest to moja druga Amiga do kompletu, a z 500 nigdy nie miałem problemów. Na forum też jestem od niedawna i...ciągle się uczę mimo wieku :)
[#80] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #79

to co... radzicie ?? dać ją jeszcze raz do poprawki ??
[#81] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #80

Tak.
Ale do fachowca.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 21:58:08 przez stachu100
[#82] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #80

Tak, ale komuś kto zna się na tym sprzęcie i zrobi to jak należy.
[#83] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@jarob, post #82

a możesz kogoś polecić ? szeroki uśmiech
[#84] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #83

plissss ....
[#85] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #80

Oddaj i to jak najszybciej, koleś nawet nie wymył Ci płyty, nie mówiąc o wymianie kondensatorów. Ja bym się bał korzystać z takiej tykającej bomby.
[#86] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #80

Tutaj możesz dać ogłoszenie, jeśli chcesz szukać speca na PPA.
Minimum to wylut wszystkich kondensatorów, umycie płyty i wstawienie nowych, markowych. Co się da w ceramice.
[#87] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@snifferman, post #86

Super... bardzo Ci dziękuję na pewno skorzystam :)
[#88] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #87

To działem dalej...Bardzo dziękuję Panowie za pomocOK wielka pomoc :)
[#89] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #80

Na pewno Wymienić wszystkie elektrolity SMD, ale trzeba też dokładnie wyczyścić płytę z tego co "popuściły" stare kondensatory.
Mam Amigę 4000D którą kupiłem na Ebay jako uszkodzoną od klienta który gdy mu zaczęła wariować ( wieszała się, dźwięk był zniekształcony ) schował ją do szafy i postawił na biurku drugą, po 5 latach chciał ją odpalić i już nie wstała, "ciemność":(
Próbował wymienić kondensatory, ale wszystkie w torze audio i część pozostałych zeszły mu z padami i częścią ścieżek ! a metalowe nie polakierowane elementy pokryte były zielonym osadem ( takim jaki u Ciebie się już pojawia ), wylane kondensatory zrobiły większe spustoszenia na tej płycie niż wylana bateria ( podobne, ale na większej powierzchni, bo są rozsiane po całej PCB)

Dziś wymieniałem kondensatory w A4000T, na pierwszy rzut oka popuścił tylko jeden kondensator SMD 22uF ( zielono było w jego okolicy ), a jak podniosłem pozostałe, okazało się że wszystkie SMD 100uF i część 47uF też wylały, tylko mają inny elektrolit ( zostawia brązowy tłusty osad ), jak płyta jest brudna można to przeoczyć. Ten sam typ elektrolitów jest zastosowany w Apple Classic, nie jest tak żrący, ale zwarcia robi.

Ja w swoich wszystkich retro sprzętach wymieniam ( gdzie się oczywiście da ) na kondensatory ceramiczne, nie starzeją się tak jak elektrolity, nie wyleją się żrącym elektrolitem ( nawet leżąc nieużywane w szafie).
Może i są "profanacją" oryginalnego sprzętu, ale wole mieć "sprofanowany" ale działający, niż zgodny z oryginalnym projektem, "koszerny", ale niedziałający ( i często bez szans na naprawę jak PCB "zakwitnie" ).
Szczególnie że zdarza mi się odrestaurować jakiegoś kompa, spakować go do kartonu i nie zaglądać do niego latami ( brak czasu ), wole nie mieć potem nieprzyjemnej niespodzianki
A jak bym sprzedawał i kupującemu nie odpowiadałyby ceramiki, to zawsze można je wymienić na nowe elektrolity, wylutowanie ceramików ze względu na ich rozmiar jest dużo łatwiejsze niż elektrolitów SMD.

Oczywiście ceramiki mają też wady
-ze względu na inne charakterystyki nie powinno się ich stosować w torze audio ( pogarszają jakość dźwięku ), ale ja w swojej A1200 eksperymentalnie i tam wymieniłem na ceramiki i nie zauważyłem zmiany, ale mnie "słoń na ucho nadepnął " wiec mogę tego nie usłyszeć.
-nie są też nie zniszczalne, przy wzroście napięcia lub przy nieumiejętnym wlutowaniu mogą wystrzelić, ale nawet jeśli by coś takiego się trafiło to zrobią mniejsze szkody niż elektrolity ( chociaż mnie jeszcze nie wystrzelił ceramik, a trochę już ich wymieniłem )

Jak ktoś byłby zainteresowany wymianą kondensatorów,mogę się podjąć, proszę o info na priva.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 23:52:07 przez UJP
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem