[#31] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #30

Coś mi się wydaje że "wymienione kondensatory" było tylko chwytem marketingowym. Kondensator obok złącza stacji dyskietek, ten jasnoniebieski, wygląda na spuchnięty.
[#32] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@nostrum666, post #31

"wymienione kondensatory"

Jeśli wymienił przynajmniej dwa, to wtedy to zdanie jest prawdziwe, bierzmy poprawkę na to, że sprzedający jest "prawdziwym" Polakiem ;)
[#33] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@sanjyuubi, post #32

Co prawda to prawda. Szkoda tylko że przez sprzedających jak ten bycie "prawdziwym" Polakiem kojarzy się coraz bardziej z nadużywaniem ludzkiego zaufania żeby wręcz nie powiedziec żerowaniem na ludzkiej naiwności.
[#34] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@nostrum666, post #31

Te dwa elektrolity przy gnieździe zasilania wyglądają na wybrzuszone.
Sprzedawca,prawdziwy Polak wymienił wszystkie kondensatory,ale nie wspomniał,że na używane😀
[#35] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@ak47, post #34

"prawdziwy Polak" jednak zamienilbym na "polski Janusz", bo to jednak obraza prawdziwych Polakow OK
[#36] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #30

Wygląda jakby jedyny "wymieniony" kondensator to ten koło wyjścia video ( ten który dzięki szczególnym umiejętnością lutowniczym "serwisanta" się chwieje )
te duże jasnoniebieskie oba wyglądają jak by miały "brzucha", a większość aluminiaków "popuściła", luty w pobliżu kondensatorów są matowe, a w okolicy U12 nawet zielone, a te dalej od kondensatorów wydają się bardziej błyszczące.
[#37] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #30

Ten zaznaczony nie ma wpływu na stabilność pracy. najgorzej wygląda sytuacja w okolicy układu RESET i tam pewnie jest problem.
[#38] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #30

Nie wiem... Mogę się nie znać, ale na zdrowy chłopski rozum wymienione kondensatory powinny mieć ładne świecące/błyszczące luty a nie jak to jest na zdjęciu matowe... Na mój gust to tam był jakiś wałek, albo wymienione były tylko kondensatory tht... Albo i nie.
Ale faktycznie okolice resetu nie wyglądają za dobrze. O stawiam że to właśnie to (reset non stop) i dlatego capslock świeci cały czas.
[#39] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Marcin74, post #37

Dzisiaj zawożę przed południem do gostka może ogarnie temat :) dam znać co ją boli jak rozkmini temat, ...wiecie nie bardzo znam się na tych tematach w latach 90 jak miałem amigę to człowiek nie myślał o tym że kiedyś wróci do korzeni i będzie walczył ze starością sprzętu :):):) DZIĘKI WIELKIE super i szacun za rozjaśnienie tematu szeroki uśmiech
[#40] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #39

Jako sprzedający tą A600 się wypowiem.
Kondensatory wymieniane były rok temu, tak ten ruszający się konsensator był lutowany na pająka trochę bo ścieżka tam była zerwana jak już ją kupiłem, i cała mobo była myta w IPA.
Przed wysłaniem sprawdzałem sprzęt i na 100% działał.
I nie wymyślaj proszę że jestem ciężki w dogadaniu się bo zaproponowałem tobie że możesz bez problemu Amigę odesłać, chciałeś ją za pobraniem jak najszbciej to napisałem że kase odeślę jak tylko wpłynie na konto.
Zaproponowałem poprawę układów bo w transporcie kurierem wszystko mogło się stać.
Takie pomawianie kogoś jest bezpodstawne gdy zaproponowałem zwrot pieniędzy, nie wiem też czy sam czegoś nie uszkodziłeś jak już w niej grzebałeś, w to nie wnikam.
Wszystko było wyczyszczone nawet klawiatura rozebrana do cna.
Zainteresowanym na priv udostępnie chętnie naszą konwersację poprzez olx.
Uważam że moja propozycja zwrotu była jak najbardziej uczciwa.
[#41] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Destro, post #40

Ps. Zwrot zaproponowałem nawet zanim napisałeś że coś jest nie tak i jest czarny ekran.
Tylko wczesniej napisales mi ze problemem są zerwane zaczepy obudowy.
Co do kondensatorów to takie dostałem w sklepie elektronicznym OM w poznaniu na ul. Siemiradzkiego.
[#42] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Destro, post #41

No i sprawa powoli się wyjasnia😉.
[#43] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Destro, post #40

Uważam że moja propozycja zwrotu była jak najbardziej uczciwa.

+1
[#44] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@stachu100, post #43

Ok jeżeli już mamy czepiać się szczegółów to po pierwsze...

- w opisie nie ma nic o urwanych zaczepach...wszystkie jakie są możliwe zaczepy są pourywane, obudowa jest nie wybielona bo mam A500 którą sam wybielałem i wiem jak proces wygląda po wybieleniu.
- ekran wewnętrzny odnowiony ale już nie napisał że jest to tylko jedna połówka dolna ekranu a górnej BRAK
- zasilacz jest po nieudolnych rozbiórkach z powyłamywanymi zaczepami (wszystkimi)
brak oryginalnych końcówek zasilacza są dorabiane.

a po drugie...
to po to jest opis żeby w miarę opisać co i jak jest ze sprzętem z gościem miałem długie rozmowy zanim kupiłem i nic w wiadomościach o tych wadach nie było słowa...
Co do ogłoszenia to nie wygląda z niego aby coś było nie tak...więc jak to jest ??
[#45] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #44

Dosyłałem tobie dodatkowe zdjęcia było widać że jest jeden ekran tzn dolny.
Mi się nie spieszyło ze sprzedażą.
Jest wybielona na tyle ile dało radę, mam zdjęcia z przed wybielania jaka to żółtaczka.
Po odebraniu czepiłeś się zaczepów zaproponowałem abyś zwrócił bo dla mnie to nie problem.
Zasilacz tak ma wyrwane zaczepy bo chciałem wymienić kondensatory w nim ale jest zalany.
Długie rozmowy ? Nie były zbyt długie.
Jak nie grzebałeś to odeślij Amige i po problemie.
[#46] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #44

Ok finalnie nie będę z nią nic robił ...
zaczynamy się przepychać a nie o to chodzi
Występuję o zwrot kasy ...zobaczymy
[#47] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #46

Nie ma problemu. Od razu proponowałem zwrot Amigi jak się coś nie spodobało.
[#48] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Destro, post #47

Reasumując nie chodzi o zwroty...
tylko o udane zakupy i cieszenie się sprzętem, zgodnym z opisem - pozdrawiam -
[#49] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #48

Nie jesteś przekonany do tej amigi to ją zwróć skoro jest taka możliwość.
W końcu to o twoje zadowolenie się tu rozchodzi.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2019 11:49:17 przez makarsky
[#50] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@makarsky, post #49

jasne... dlatego ją zwracam.
[#51] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@selur, post #35

zamienilbym na "polski Janusz", bo to jednak obraza prawdziwych Polakow

To "januszowanie" obraża z kolei porządnych ludzi o imieniu Janusz, wyłazi z ciebie hipokryta pełnym za przeproszeniem ryjem.
[#52] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #44

ekran wewnętrzny odnowiony ale już nie napisał że jest to tylko jedna połówka dolna ekranu a górnej BRAK

W większości wypustów A600 jej nie było.
[#53] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #48

Proszę odesłać sprzęt.
Wpłata od pana dotarła do mnie dziś rano.
Chciał bym mieć pewność że nie było w niej grzebane, otwierać ją pan już otwierał więc nikt nie wie co się z nią działo.
Gdy dotrze do mnie przesyłka sprawdzam sprzęt i odsyłam pieniądze tego samego dnia na konto.

Chyba że forumowicze widzą problem w tym abym obejrzał sprzęt przed odesłaniem pieniędzy.
[#54] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@Destro, post #53

Witam, nie ma tematu gość powiedział że mi to ogarnie i powinno działać więc zamykamy sprawę, potrzebuję sprzętu jak najszybciej a wysyłanie czekanie i zakup kolejnej sztuki której na razie nie ma na aukcjach to strata czasu... zaryzykuję i naprawię. Co do otwierania i grzebania to sorry ale sama się otwiera bez zaczepów wiec trudno ten etap pominąć. A co do grzebania to zawsze można stwierdzić że ktoś grzebał i nie wysłać kasy, problem w tym że ja ryzykowałem kupując za pobraniem nie wiedząc co jest w środku, a jak chcę wysłać paczkę za pobraniem to już takiej opcji nie ma - Pozdrawiam -
[#55] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #54

Od tego są plomby i nagrywanie rozpakowywania przesyłki.
[#56] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@tbone, post #55

Może...Ale cały ten cyrk za 600 zł mało się opłaca,
nie mam czasu na takie zabawy i przepychanie się od tygodnia co i jak.
Problem w tym że przez takie sytuacje odechciewa się powrotu do czasów
gdzie to bawiło i sprawiało przyjemność. Kończę temat bo myślę że ze sprzedajacym
temat jest wmiarę zalatwiony i nie wracamy już do tematu - pozdrawiam
[#57] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #56

Witam, wszystkich zainteresowanych tematem... Amiga została naprawiona, przyczyna kondensatory. Wymiana elektrolitów pomogła koszt 80zł i wszystko gra :) - pozdrawiam -

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 10:21:51 przez TommiQu
[#58] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #57

Sprzedający winien oddać kasę, sprawna to sprawna .... słowo sprawna to dla mnie 100% bez mankamentów. W sumie dobrze że udało się temat ogarnąć w taki sposób. Mimo wszystko niesmak pozostał.
[#59] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@TommiQu, post #57

To miło, że kolejna martwa Amiga wraca do życia. Z drugiej strony ciekawe, że niedawno wymienione kondensatory już padły, chyba że problem tkwił w niewłaściwym ich doborze lub nieprawidłowym montażu.
[#60] Re: A600 świecący Caps Lock czarny ekran

@misiek2, post #59

To prawda niesmak pozostał ok, racja ale jak kolega pisze poniżej...Fajnie że została uratowana
za małe pieniążki :) teraz wybielanie i tuning i wyjdzie na "ludzi" :):):)
a to nowe cukiereczki :)
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem