kategoria: Programy
[#1] a500 - najpopularniejsze uzytki
Hej,
jest gdzies top20 najpopularniejszych uzytkow do a500?

zapewne xcopy, a poza tym?

chodzi mi o rozne narzedzia ktore swego czasu byly w zbiorach kazdego amigowca.
[#2] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #1

co prawda sam wole opusa, ale na a500 to pewnie filemaster
protracker
ced
dpaint
[#3] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@aszu, post #2

Fixdisk
BootX
[#4] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Norbert, post #3

Diskdoctor szeroki uśmiech
[#5] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@aszu, post #2

Chyba już można zamknąć listę. szeroki uśmiech

Z kopierów widywałem jeszcze Disc Mastera, a ze ścieżkowych Super Duper, D-Copy.

Graficzne Disney Animation Studio,
Muzyczne Soundtracker, Noisetracker, OctaMED,
[#6] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Norbert, post #3

Tych nie znam, do czego to?
Nazwy brzmią jak antyviry.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2019 22:08:48 przez ZbyniuR
[#7] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #1

Ja w latach 90', na swojej gołej CDTV korzystałem ze specjalnie spreparowanego WB, który posiadał:
- HiPka;
- CEDa;
- Filemastera 2.x;
- rozpakowywarki do LHA/LZX, DMS, ZIP;
- mountlisty do CD0, PC0;

To były wtedy podstawowe narzędzia. Do tego maksymalnie okrojone Scenery Generator, HAMLab, DPaint, PPaint, Real 1.4 - tak by mieściły się na jednej dyskietce. Do kopiowania dysków tylko D-Copy - był dużo szybszy niż X-Copy

Podobny zestaw miałem na gołej A1200 ale tam już miałem dwie stacje dysków, więc było na bogato.
[#8] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@_arti, post #7

Podobny dysk (bez CD0, XPK zamiast DMS, i Visage) przygotowałem ok '97 dla kolegi z A600 2MB.

A tak dokładniej w jakich latach miałeś tą CDTV?
[#9] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ZbyniuR, post #8

O, jeszcze Visage oczywiście. W jakich latach? Mniej więcej od 1994 do 1999. Później kupiłem A1200. To znaczy, samą CDTV miałem wcześniej, chyba od 1991 ale jeszcze nie umiałem takich rzeczy robić

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2019 23:28:19 przez _arti
[#10] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ZbyniuR, post #8

moje top 10 użytków z czasów A500
1. - 5. oczywiście X-Copy $$$ cool
6. MiAmigaFileII - na czymś trzeba było robić katalog
7. PcTask - w szkole już tylko piece były
8. Amos - próbowałem coś pisać, ale na próbach się skończyło pisze na klawiaturze
9. FileMaster II - do kopiowania i słuchania modułów super
10. R.S.I DemoMaker - do robienia czołówek na VHS wariat?
[#11] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@UJP, post #10

[#12] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Dorian3d, post #11

Zawsze wolałem tą skórkę XMaS
[#13] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@_arti, post #9

No ja się na tym dysku dopiero uczyłem robić takie rzeczy.
SnoopDOS mi podpowiadał jakie pliki w jakich katalogach są jeszcze potrzebne aby to wszystko działało.
A jeśli mnie pamięć nie myli to jeszcze nieco miejsca zostało na kilka mniejszych modków. Bo XPK potrzebował tylko 4 biblioteki, a nie dziesiątki jakie miał w instalce, na szczęście.

Jeszcze była łatka na FontPL, i (chociaż nie jestem pewien czy teraz nie zmyślam) ToolsDemon mniej miejsca zajmował niż ikonki do tych wszystkich programów.
[#14] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@UJP, post #10

Aaaaa jeszcze soft do archiwizacji danych, dyskietki w tamtych czasach kosztowały dużo ( 10 000 zł / sztuka) , miałem tylko 5500 sztuk ( tyle przynajmniej potem wpisali mi na protokóle z przeszukania ) a w bazie było coś ponad 5 tyś tytułów

Soft do VBS ( nawet niedawno znalazłem mój stary "oryginał" od Korsarza ) , PowerPacker, DMS, LHA
[#15] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ZbyniuR, post #13

Ja nie miałem takiego luksusu jak ToolsDeamon (Kick 1.3)
[#16] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #1

Zestaw na jednej dyskietce dla A500, przegrany ponad 25 lat temu od kumpla, napis na dole w oryginale brzmiał "A500 is the best", ale miałem A1200 więc sobie zmieniłem
[#17] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #1

Moim ulubionym programem z płyty CDPD jest menedżer plików DirWork.

Potem dojdą takie perełki jak SnoopDOS, TrackDOS, LhA, Disk Masher System, XIcon, DiskSalv2, SuperDuper.

Ogólnie płyty z serii CDPD to skarbnica dobrego softu.
[#18] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Hexmage960, post #17

czesto na jednej takiej tool-dyskietce wrzucali po 2-3 rozne wersje xcopy, po co?
[#19] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #18

UJP, tak w kilku zdaniach - to przeszukanie - doszli ze to amiga, czy puscili bo nie mieli na czym tego odpalic? jak to sie skonczylo, zawiasy?

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2019 07:20:27 przez ami2019
[#20] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #18

Też się zastanawiam, po co kilka X-Copy na dysku?

Znałem kolesia który miał sklep Amigowy w Toruniu i handlował piratami. Ale że ktoś kto nawet za piraty nie chciał płacić tylko chciał za darmo i nie dostał (tak słyszałem), to go podkablował i jakoś piratowi nie pomogło to że soft był Amigowy. Zwinęli mu sprzętu za grube miliony i całe szafy nośników. Dostał zawiasy i długie lata spłacał kary. Za pożyczkę założył sklep, tym razem czysto PeCetowy i nie chciał już słyszeć o Amigowcach.
I żeby nie było podejrzeń skupił się na sprzęcie.
[#21] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #16

Wyślij adf na pm!
[#22] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #16

Też takie cudo chciałem sobie zbudować. Nie wiem czy Filemasterem nie grzebałem w jakiejś podobnej składance. Zmienić wystarczyło tylko co nieco w kodzie, nadać odpowiednie nazwy plikom i heja.
[#23] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@miro_78, post #22

Jest wywiad w dziale "publicystyka", że koleś używał go do crackowania gier. Tylko nie pamiętam który to był.
[#24] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ZbyniuR, post #20

Takie akcje chodziły po miastach swego czasu. W moim miasteczku pojawił się sklep z orignałami (wtedy z IPS) i podcyndalał wszystkich stałych handlarzy piratami. Akurat tym amigowym nic nie robili, bo nawet ich informatycy nie wiedzieli jak to ugryść, ale jak ktoś miał szerszy assortyment o PC, i jeszcze nielegalnego Buchaltera, Office’a i Windowsa, to puszczali go z torbami.
Swego czasu, pan Zbigniew Hołdys, który już wtedy krytykował piractwo i nazywał je złodziejstwem, został przyłapany przez BSA z pirackim OS i Officem na komputerach w jego sklepie z gitarami. No kto by pomyślał....
[#25] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #16

Zrobiłem sobie kiedyś własny dysk z użytkami, nie pamiętam już dokładnie co tam było, na pewno X-copy PRO, player modułów (nie pamiętam jak się nazywał, pamiętam natomiast że wyglądał jak segment PIONEER'a), antywirus, Super Duper, Tetra Copy i jeszcze coś tam. Pożyczyłem z innej takiej składanki programik do mapowania klawiszy, zrobiłem lecące w tle gwiazdki, zainstalowałem D-mouse. Ogólnie miałem sporo frajdy bo wszystko ładnie chodziło i wyglądało tak jak chciałem.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2019 20:11:31 przez nostrum666
[#26] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Ralpheeck, post #21

Poszło :)
[#27] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #19

Przyłączam się do pytania
[#28] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #26

Hej,

Poślij i do mnie.

Dzięki
[#29] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #19

Jak wparowali i zobaczyli te dyskietki to układali sobie do zdjęcia w ładne rządki, nawet im pomagałem w tym, a w międzyczasie "połamało" mi się kilka płytek CD z Office, Autocad i takimi tam :)
Potem wszystko poszło do rzeczoznawcy i okazało się że 99% dyskietek nie obejmuje ustawa i ch... strzelił takie ładne zdjęcia do gazety :)

W sumie to wyrok był za te kilka płyt CD na PC z Windowsem 95, grami i jakiś program do nauki angielskiego co mi się nie "połamały" przy układaniu stosików dyskietek. Dostałem zawiasy ( chyba 2 lata ) , 3 tyś kolegium, ponad 3 tyś kosztów sądowych ( większość rzeczoznawca ) i konfiskata kompa ( P1-166MMX@266MHz z VoodoI i 128MB ram, wtedy super wypas ) , nagrywarki CD-RW itd.
Po kilku latach jak zalało magazyny policyjne przypomnieli sobie że nie oddali mi dowodów i dostałem pisemko żeby się zgłosić po odbiór ( dyskietek z Amigi i PC-eta bez HDD + parę innych gratów ), odpisałem żeby przekazali na cele Charytatywne, pewnie wywalili na wysypisko.
Gdyby teraz przyszło takie pisemko to chyba bym podjechał odebrać "dowody"

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2019 00:43:17 przez UJP
[#30] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Hexmage960, post #17

Ooo tak. Miałem CD32 i płyty CDPD to było dla mnie zbawienie. Mogłem normalnie uruchamiać użytki na swojej Amidze. Miałem chyba CDPD 2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem