kategoria: Programy
[#31] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@UJP, post #29

za moich czasow, w akademiku wjechali do kumpla / zasilal w soft cala uczelnie...
kilka pokoi w promieniu 50 metrow w obie strony byly przeszukane - studenci, dobrzy ludzie, trzymali w skrzyniach na koldry soft kolegi bo juz mu sie to nie miescilo u niego... :D

tez sie skonczylo pamietam zawiasami, oczywiscie caly towar i sprzet zarekwirowany...
[#32] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #31

---------
a co do uzytkow, to rzeczywiscie - pelno roznych fajnych skladanek widze bylo, gieldziarze robili kolekcje - szkoda ze nie mozna tego gdzies pozyskac...

gunshot pack
highlanders super pack
hutch byte pack
newpack 1993
program selector 3.0 pack
xcopy & tools - apr 1993
xcopy & tools - sep 1993

czy wiecie o innych ktore krazyly po calej polsce :D ? kolega wyzej pokazal screenshot z takiego pakietu...
[#33] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #32

Albo taki zestaw:

Z nieśmiertelnym Tetra Copy :)

[#34] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #33

wstaw linka do tego zestawu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 13:24:48 przez mkdevil666
[#35] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@mkdevil666, post #34

Nie mogę linkować tutaj (regulamin ppa).
[#36] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@morph123, post #16

Widzę morph123, że masz mega fajny zestaw. też posiadałem dwa podobne zestawy na dyskietce ale upływ czasu zakończył działanie dyskietek a szkoda bo nie zrobiłem adf.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2019 12:27:09 przez Steishen
[#37] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Steishen, post #36

sluchajcie, duzo gadamy, moze kazdy niech napisze jakie ciekawe zestawy tooli ma - czemu sie tym nie podzielic... zwlaszcza ze to kawal amigowej historii - polowa tych skladanek to zapewne zestawy robione przez gieldziarzy z lat 90tych - poki co tylko morph poinformowal czym dysponuje...

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2019 19:24:20 przez ami2019
[#38] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #37

Szanowni koledzy odnośnie softu na komputery Amiga, Atari, Commodore zapraszam na mojego chomika dla każdego coś potrzebnego się znajdzie. https://chomikuj.pl/steishen
PozdrawiamOK
[#39] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #37

Cześć, to mój pierwszy post na ppa. Z Amigą mam do czynienia od niedawna, ale przez lata nazbierałem chyba z 1000+ dyskietek i od kilkunastu tygodni zgrywam je do .adf-ów. Kolegę ami2019 poznałem w innych okolicznościach, ale zaprosił mnie tutaj abym podzielił się tym co do tej pory zebrałem.
Zaznaczam, że nie wiem czy to co pokażę to jakieś rzadkie znaleziska, czy każdy Amigowiec to miał w latach '90, więc wybaczcie jeżeli coś będzie oczywiste i nieinteresujące.

Na początek screenshoty z paru dysków narzędziowych, jakie w ostatnich dniach zdążyłem przejrzeć z tych zwirtualizowanych zbiorów. Reszta czeka na inwentaryzację i jeżeli będziecie ciekawi, to będę udostępniał w kolejnych transzach.

https://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/27064617.html

Aha, wszystkie swoje dumpy weryfikuję w programie ROMVault pod kątem najnowszej bazy TOSEC. Prawie wszystkie screeny z galerii są z dysków, nierozpoznanych w TOSEC. Jedynie jeden z ekranów z COPYDISK V2.0 SYSTEM-Z jest z pliku "Copydisk v2.0 (1988-06-26)(System-Z)[b corrupt files]", ale mam i pokazuję też inny zestaw z taką samą nazwą (COPYDISK V2.0 SYSTEM-Z) i scrollem, tylko innym zestawem narządów. Czy któryś jest hackiem drugiego, i który którego, nie wiem. Może dojdziecie.
Tak więc, na razie screeny, a jak będzie zainteresowanie, to podajcie gdzie mogę wrzucić .adf-y aby się podzielić.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2019 21:22:17 przez uicr0Bee
[#40] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@uicr0Bee, post #39

hej uicr0Bee,
super ze wpadles. Ja na pewno jestem zainteresowany tymi zbiorami :D
I zapewne uderza do Ciebie inni na PW.

Panowie,
zludne byloby gdyby ktos myslal ze uicr0Bee jest newbee, ja tu jestem zoltodziob w porownaniu z nim. Kolega ma ogromny staz na platformie Atari, wiec jego propozycja jest powazna i nie traktujcie tego jako spam ;) lub podpuche... :)

Swoja droga, moze ktos by chcial pomoc w skatalogowaniu tych zbiorow. Pewnie znajda sie tam polskie perelki... kiedys rozmawialem z uicr0Bee o zrobieniu takiego archiwum i pokatalogowaniu wg wytycznych np tosec. Ale zycie pisze scenariusz pt brak czasu, ze tego nie ma...

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2019 08:23:25 przez ami2019
[#41] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #40

Potwierdzam i też chętnie skorzystam :)

Ponieważ ppa nie ma nic w rodzaju "Pigwy" więc może wrzucił byś to na mega?
No i uwaga: niektórzy są mocno wyczuleni na linki do takich zasobów więc linka poproszę na PW
[#42] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #40

W zasadzie chodzi o coś więcej niż:

"[...]pomoc w skatalogowaniu tych zbiorow. Pewnie znajda sie tam polskie perelki... kiedys rozmawialem z uicr0Bee o zrobieniu takiego archiwum i pokatalogowaniu wg wytycznych np tosec."

Powyższe oczywiście tak, ale chodzi też o jeden krok dalej, czyli utworzenie plików .DAT dla każdego zweryfikowanego .adf-a i wysłanie ich do TOSEC aby zostały umieszczone w kolejnym release.

I nie chodzi tylko o polskie perełki, bo jest mi obojętne czy kawałek softu jest polski, angielski czy mołdawski. Chodzi o zweryfikowanie każdej zwirtualizowanej dyskietki. Tu skupmy się zgodnie z tematem wątku na "użytkach", ale docelowo chciałem (i kiedyś to zrobię w osobnym wątku) poszukać chętnych również dla pozostałych .adf-ów, w tym z grami.

Dla jasności, udostępnienie tych moich .adf-ów nie jest zależne od tego czy ktoś się podejmie katalogowania i/lub "DAT-wania". Podzielę się z każdym chętnym, ale archiwiści/"preserwatorzy"/"DATownicy" mile widziani

Co do udostępnienia, to miałem nadzieję że zaproponujecie jakiś istniejący serwer ftp/dysk sieciowy gdzie mogę wrzucać - to byłoby dla mnie najwygodniejsze, ale jeżeli nikt takiego nie zaoferuje, to spróbuję wkrótce zorganizować jakiś dysk sieciowy.
Niestety mam teraz mało czasu na to więc, proszę o cierpliwość.

A tymczasem, czy rozpoznajecie jakieś ciekawe zestawy, lub pojedyncze narządy ze screenów, czy to na razie nuda, słabizna i wszystko to macie?
Ja jako początkujący amigowiec, mam nadzieję przy okazji się poduczyć co z tego warto używać, a co wprost przeciwnie.

Przypominam: https://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/27064617.html
[#43] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@uicr0Bee, post #42

P.S. Do galerii w powyższym linku dodałem screen z kolejnego copy-dysku. Może być potrzebne odświeżenie strony aż zobaczy 16 zdjęć a nie 15.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2019 23:15:55 przez uicr0Bee
[#44] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@uicr0Bee, post #43

... i jeszcze jedno uaktualnienie, doszła kolejna wersja tego dysku z rozwijaną górną belką menu:
https://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/27064617.html

Paczki z adf-ami poszły do zainteresowanych na priv.
Za jakiś czas pewnie kolejne zbiorcze uaktualnienie screenshotów, żeby nie drobić po jednym

Nawiązanie współpracy z "renamerami" i "DAT-makerami" nadal aktualne, jakby co.
[#45] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@uicr0Bee, post #44

Mozna tez prosic o adresy paczek ADF
[#46] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@wegletom, post #45

+1
[#47] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ppill, post #46

+1
[#48] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Steishen, post #38

@Steishen
Szanowni koledzy odnośnie softu na komputery Amiga, Atari, Commodore zapraszam na mojego chomika...

Naprawiłem obraz dyskietki z Twojego chomika
X-Copy Professional v7.30 (19xx)(Cachet)[h Lords o f Destruction][b read-error].adf.

Podał bym link, ale regulamin tego zabrania. Jeśli jesteś zainteresowany plikiem adf, to daj znać na PW
Pozdrawiam
[#49] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #32

@ami2019
a co do uzytkow, to rzeczywiscie - pelno roznych fajnych skladanek widze bylo, gieldziarze robili kolekcje - szkoda ze nie mozna tego gdzies pozyskac...

gunshot pack
highlanders super pack
hutch byte pack
newpack 1993
program selector 3.0 pack
xcopy & tools - apr 1993
xcopy & tools - sep 1993

czy wiecie o innych ktore krazyly po calej polsce :D ? kolega wyzej pokazal screenshot z takiego pakietu...

Między innymi, krążyły również takie:

[#50] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@p0su, post #49

hej, a tak przy okazji panowie, na jakie hostingi wrzucacie obrazki tak zeby ladnie wam tu w ppa wklejalo? szukam czegos prostego a nie 1000 rejestracji i innych kombinacji :)
[#51] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #50

imgurl
[#52] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@groovebox, post #51

groovebox, dzieki.

uicr0Bee, te nazwy ktore nadales, to sa zaciagniete z tosec? te akurat zlapalo czy jak? bo widze konwencje ala TOSEC ale np przy jednym diskcopy jest () i brakuje roku, jedne sa samymi malymi literami, inne kapitalika itp?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2019 11:54:48 przez ami2019
[#53] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #52

Te podesłane .adf-y nie są rozpoznane w aktualnej bazie TOSEC. Sam nadałem takie nazwy, ale to tylko wstępnie, na szybko, a na pewno wymagają jeszcze weryfikacji i zapewnie dodania lub uzupełnienia paru członów z konwencji TOSEC.
Do tego właśnie szukam chętnych, doświadczonych Amigowców.
[#54] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@uicr0Bee, post #53

Hej uicr0bee
sprawdzilem kilka, fajne!!!

nazwa: imagination 2.2 to tak naprawdę tylko boot-loader z antyvirem

dyskietka ktora tak nazwales ma w sobie kilka uzytkow ktore najprawdopodobniej przygotowal niejaki ZAK:

-------
Yees, another cool utility's from one and only:

ZAK

Now press :

1- X-CopyPro v6.4
2- PkAmigaZip
3- The DiskMasher v1.03
4- LZ v1.92

Contact me fot Elite swaping at:

Zak

P.O.Box 144
05822 Milanowek
Poland
----------
[#55] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #54

Hmmm... a w jaki sposób przechodzisz do tego wyboru "Now pres: 1- ..." ?
U mnie (przynajmniej w emulatorze) po kliknięciu myszą na ekranie tego loadera imagination, od razu uruchamia się x-copy, po wyjściu z niego, inna wersja x-copy, po wyjściu z niego FixDisk, dalej PKAmigaZip, itd - to wszystko tak samoczynnie, bez żadnego menu.
Pomiędzy wyjściem z jednego, a automatycznym uruchomieniem kolejnego programu jest okno z logo chyba jakiegoś BBS - Speed Wheel.
[#56] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #54

Ciekawe czy na tych dyskietkach nie ma skasowanych plików, które da się odzyskać.
Z chęcią bym sprawdził.
[#57] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Norbert, post #56

uicr0Bee, tak, jest tak jak mowisz, to co znalazlem to zawartosc plikow na dyskietce...

Norbert, tak, widac ktos tam grzebal. Zmodyfikowal startup i jest tak jak mowi uicrOBee, w sekwencji odpala sie program po programie, ale struktura katalogow i menu layout zostal na dyskietce...

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2019 18:30:56 przez ami2019
[#58] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@ami2019, post #57

Chodziło mi o to ze ktoś może skasować coś ciekawego, unikatowego (obrazek, tekst, muzyke, ) i da się to odzyskać.
[#59] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Norbert, post #58

Wysłałem paczkę emalią.
[#60] Re: a500 - najpopularniejsze uzytki

@Norbert, post #58

Norbert,
oto ta dyskietka... sprobuj swoim fachowym okiem to obadac... moze uda sie naprawic?

https://drive.google.com/open?id=1J0YWLKxBjvGS-ysvC00ZeMh946s4F2Db

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2019 20:23:42 przez ami2019
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem