[#1] Piêkny system??
Jakim cudem typek ma tak pękny system na tak słabej konfiguracji.

Konfiguracja następująca:
A1200, obudowa desktop, rev 1d4, wersja Commodore, ROM v3.0

Klawiatura QWERTZ, czarna (plastiki od CDTV), sprężyny zamienione na gumki, biała dioda w miejscu zielonej

Mysza oryginalna C=, czarna obudowa (również od CDTV), nieco już sfatygowana.

Obudowa posiada jedno solidnie wzmocnione od spodu pęknięcie po lewej stronie klawiatury, oraz wycięcie na dodatkowe gniazda (czyt. dalej), poza tym jest niepożółkła i czysta.

Karta Turbo M-Tec 1230/28 RTC + 8MB FastRAM

Dysk IBM Travelstar 20 GB 2,5" 4000rpm

przymocowane do lewej strony obudowy wyprowadzenie IDE dla CD-ROM oraz zasilanie

sprawny flop 880kB

dostosowany zasilacz 200W od PC.

sporo dyskietek oraz CD.

Na dysku AmigaOS 3.9 bb2 (SoftKick 3.1) oraz sporo innego softu.

P.S. jak by ktoś chciał daje adres aukcji:
http://www.allegro.pl/item200065677_a1200_m_tec_030_28_8mb_dysk_2_5_20gb_.html

[#2] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

A kolega zna MUI oraz "Magic Workbench" ? taka nakładka 'upiększająca' amigowy OS.

[#3] Re: Piêkny system??

@mosfet, post #2

Ale tyle kolorów na agatce?? Mi sie zdawało że potrzebna do tego jest grafika z conajmniej 2mb RTG

Edycja:
Podaje link do tematu gdzie jest "czarno na białym" napisane co mam zrobić aby miec tyle kolorów
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=40465&t=40465

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 14:04
[#4] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #3

Ale tyle kolorów na agatce??

To znaczy ile? Idę o zakład, że nie więcej niż 64 (z paletą pod NewIcons), przy 68030 można sobie spokojnie pozwolić na taki Workbench (poza tym, ilość kolorów mogła specjalnie zostać zwiększona do zdjęcia).

[#5] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

Ale właściwie to o co ci chodzi
Co tam jest takiego pięknego?
Przecież tam jest zwykły AmigaOS3.9 z podkładami z MUI odpalony w 256kolorach (prawdopodobnie w 640x512).
Wygląda to ładnie ale czy da się na tym pracować to inna sprawa.

[#6] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

jest karta turbo z 8mb fastu to wystarczy na wmiare szybka zabawe nawet z 32 kolorami

[#7] Re: Piêkny system??

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Na WinUAE jeżeli odpale wb bez RTG to jest cały szaty i w niskiej rozdzielczości. A tu prosze słabe turbo 8mb ram i dotego softkick to wszstko przyczynia sie do zmulenia amigi, a na focie widać piękne żywe kolorki w miare wyskokiej rodziałce, tak jak by w srodku była normalne(nie agata) karta graficzna.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 14:13
[#8] Re: Piêkny system??

@Hellena, post #6

tak szybko mi odpisaliście że zamuliłem :D

[#9] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #3

A ile tu jest kolorow? Przeciez to jest os3.9 w standardzie. Jedyne czego potrzebuje to 6 mega ramu i zmapowany rom bo to 3.0 jest a potrzeba 3.1. WinUAE też trzeba skonfigurowac, no i mozna by bylo looknac w prefsy na emulowanym systemie. Buhaha sory ze sie powtarzam ale jestem tak zamotany ze nie widzialem poprzednich odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 14:15

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 14:19
[#10] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

Odwiedź dział Garffiti i poczytaj jakie ludzie mają konfiguracje.
[#11] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #8

Lepiej kup sobie wreszcie A1200 :P W Graffiti przecież masz całą masę screenshotów AGA + rozdziałka ok. 640x480 czy nawet ciut więszka.

[#12] Re: Piêkny system??

@mailman, post #10

Zgasiłeś mnie, ja sie dołowałem że musze wydawać kase na mediator+tower+grafa, a tu zonk :D, wystarczy mi bizard 1240/50 i 32 mb ramu(a to nie problem) żeby miec tak wysmyrany system :)

[#13] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

Phi.. A już myślałem, że beryla na AOS/MOS przeportowano.. ;]

[#14] Re: Piêkny system??

@Korni, post #11

Łatwo ci muwić gdy niemasz ojca który ci muwi że to zbędny wydatek :D, nawet w tedy kiedy ja wykładam kase :D

[#15] Re: Piêkny system??

@Korni, post #11

Łatwo ci muwić gdy niemasz ojca który ci muwi że to zbędny wydatek :D, nawet w tedy kiedy ja wykładam kase :D

[#16] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

przedewszytkim, musisz miec monitor ktory wyswietli cos wiecej niz pal ;)

[#17] Re: Piêkny system??

@kutafon, post #16

Monitor SVGA 14/15" można kupić już za kilkadziesiąt złotych, jeśli w okolicy jest jakaś graciarnia ;) Do tego przejściówka RGB->VGA za ok 20zł i jedziemy sobie w trybach DBL czy Multiscan :)

@arti4-92

Ojca nie ma co się bać, nie zastrzeli przecież :P Czy zagląda do portfela i sprawdza jego aktualny stan? :P Przyjdzie paczka to mówisz, że kupiłeś tanio i tyle :)

BTW: Mój Tata odbierał mi paczkę z PegasosemII, patrząc na moją ucieszoną minę gdy zobaczyłem paczuszkę i zacząłem rozpakowywać spytał się co to i za ile. Powiedziałem, że PegasosII itd. za małe pieniądze ;) Nawet się zainteresował :P (Podobnie było też z innymi zakupami:) )

[#18] Re: Piêkny system??

@Korni, post #17

Moja luba juz nawet nie pyta za ile, gdy cos przyjdzie:) A ja przy swoim "ciut" mocniejszym konfigu mam 8kolorow i rozdzialke w PALu - szkoda mi chipu zabierac demkom

[#19] Re: Piêkny system??

@Korni, post #17

Na oguł jak ja coś kupuje to też jest zainteresowany, ale według niego to wydam ponad 200 zł na coś "co za 3 miesiące sie znudzi"(tak jak z psp miało znudzic mi sie po miesiącu, a na psp gram do teraz(sam chciał miec palmtopa :D, teraz miałem 400 zł na amige, kupiłem drukarke xD))

[#20] Re: Piêkny system??

@MrT, post #18

gdy uzyje sie fblita to mozna w 256 kolorkach spokojnie uzywac aos-a.
w 64 kolorach bedzie latal.oczywiscie mowie to porownujac do golej a1200.

[#21] Re: Piêkny system??

@AmiChris, post #20

A potem jest szatan.

[#22] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

Co w nim pięknego? To jakiś DblPal w 256 kolorach.
[#23] Re: Piêkny system??

@Daclaw, post #22

nie szary tylko kolorowy, to jest w nim piękne, mysliałem że WB na ami 1200 bez rtg jest szary, a teraz wiem że na agatce morzna miec rozdziałke nawet 800x600 w 256k:)

[#24] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #23

Zamiast grać w kółko to posiedź trochę nad ortografią

Ja na A1200 040/40 32MB miałem 650x512 256 kolorów i wszystko ładnie chodziło. Do tego standardowy monitorek Philipsa (interlace rule ) - parę lat mi migało i mi oczu od tego nie popsuło :D

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 17:00
[#25] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

;)

Kolega powinien poczytać trochu o podstawowych możliwościach, poszczególnych Amiś, a potem może i parę demek oglądnąć... OK

[#26] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

Mialem lepszy na Blizzarzdie IV i 8fastu.

[#27] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

http://www.ppa.pl/paubase/shotview.php?id=10

Powyzszy screen zostal zrobiony na 040/33MHz i 80MB (karta BlizzardPPC) z FBlitem, BlazeWCP i BlizKick. Co prawda tu juz byly datatypy pod PPC, ktore maja fajne algorytmy ditheringu i dobierania palet, ale musze powiedziec, ze ten screen nie roznil sie wiele od tego co mialem na A1200 + 8MB FASTu i 64 kolory. Jedynie tapeta to byl brush wykafelkowany, ale naprawde na nieduzym konfigu mozna bylo odpicowac system.

[#28] Re: Piękny system??

@amigafan, post #5

> Wygląda to ładnie ale czy da się na tym pracować to inna sprawa.

praca pracą, a to jest hobby.

[#29] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #7

arti4-92 napisał(a):

> Na WinUAE jeżeli odpale wb bez RTG to jest cały szaty i w
> niskiej rozdzielczości. A tu prosze słabe turbo 8mb ram i
> dotego softkick to wszstko przyczynia sie do zmulenia amigi, a
> na focie widać piękne żywe kolorki w miare wyskokiej rodziałce,
> tak jak by w srodku była normalne(nie agata) karta graficzna.

Człowieku. Ty nie znasz możliwości Amigi i AGI. Owszem ja obecnie mam w Amidze VooDoo3 3000, ale przed CyberVision64 miałem samą AGĘ i tak samo mi wygladał Workbench. Był ustawiony na 32 kolory i śmigał jak ta lala. Teraz są dostępne nakładki na system, aby AGA używała FASTu zamiast CHIPu. Po takim zabiegu i przy 128 kolorach Workbench działa szybciutko.
Tak więc nie wiem czym się tak podniecasz? AmigaOS3.9 tak właśnie wygląda.
[#30] Re: Piêkny system??

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Do pracy mamy PC :) Amiga jest...do kochania :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem