[#31] Re: Piêkny system??

@kmilota, post #29

Zanim moja A1200 (040/40MHz 32MB Apollo ) nie padla to pracowalem na WB z max 32 kolorami przy wiekszych ilosciach zaczynalo brakowac chip a u mnie Ami zajmowala sie grafika wiec potencjalne mozliwosci to jeszcze nie wszystko :(
Os 3.9 lepiej radzi sobie z gospodarowaniem chip? Hm moze warto byloby po naprawie Ami w cos takiego zainwestowac? Bo dotychczas myslalem nad os4 (ale to teoria ;os4 oczywiscie)

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 22:39
[#32] Re: Piękny system??

@necavi, post #31

A o FBlicie słyszał? :P

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 22:39
[#33] Re: Piêkny system??

@Korni, post #32

Za czasow mojej amimlodosci w 2001 takiego czegos nie bylo - chyba
[#34] Re: Piêkny system??

@necavi, post #33

Chyba... bylo... .

[#35] Re: Piękny system??

@mosfet, post #30

> Do pracy mamy PC :)

PC nie mam, mam A1200 i CD32

Ostatnia modyfikacja: 29.05.07 00:30
[#36] Re: Piękny system??

@arti4-92, post #1

Duzo lepszy wyglad mozna uzyskac nawet na Blizzardzie 020 z 4 MB Fast. Przepis?

WB3.0/3.1 w 32/64 kolorach z FBlitem
NewIcons (ikony)
Birdie (tapeta na okienkach)
TitleShadows (kolorowe napisy na okienkach)
MCP lub VisualPrefs (ladniejsze gadzety na okienkach)
MagicMenu (ladniejsze menu na gornej belce).

Dodatkowo warto miec pelne MUI i dobrac odpowiednie tapety, uzywac PatchASL (fajne okno wyboru dzialajace pod MUI), mozna wrzucic na WB bajerancki zegarko-kalendrz - Limpid Clock i oczywiscie nalezy dobrac odpowiednia tapete na WB. Jest tez cos takiego jak ReqAttack, czyli animowane requestery...pewnie cos by sie jeszcze znalazlo.
Mimo ze na takiej karcie nie zostanie za duzo pamieci oparacyjnej, to jednak mozna nacieszyc oko ;)

Ostatnia modyfikacja: 29.05.07 00:33
[#37] Re: Piêkny system??

@Lokaty, post #34

tak juz bylo, dokladnie pierwsza publiczna wersja FBlita pojawila sie w 1997 roku, ale wczesniej byl juz podobny "prostszy" program, ktorego z powdzeniem uzywalem bardzo dlugo na A1200 z 1MB pamieci fast (MemoryMaster), program nazywa sie "fASTERblIT".

[#38] Re: Piêkny system??

@Andrzej Drozd, post #36

No tak ale jak piszesz pamieci to sporo szarpalo i stabilnosc systemu jest wielce zagrozona: u mnie MUI + MCP juz stwarzaly problemy ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 29.05.07 00:43
[#39] Re: Piękny system??

@necavi, post #38

jak nie czytales dokumentacji programow czy amigowych gazet to miales jak miales.

[#40] Re: Piêkny system??

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Tak? To ile Ci się pdf otwiera? albo ile się kompiluje kod Veriloga po wprowadzeniu zmiany? (bo na PIV HT Extreeme 3,8GHz trwa to czasami 50 minut). Nie wiem co bym musiał wsadzić w Amige, żeby mieć ją "do pracy"... no i czy Amiga jako przelotka pomiędzy kartą PPC a mediatorami PCI to jeszcze Amiga?....

[#41] Re: Piêkny system??

@mosfet, post #40

czy Amiga jako przelotka pomiędzy kartą PPC a mediatorami PCI to jeszcze Amiga?....

Kazda Amiga klasyczna, uzbrojona nie wiadomo w jaka przystawke, zawsze bedzie Amiga. Zawsze bedziesz mial mozliwosc uzycia AGAty lub Pauli.
[#42] Re: Piêkny system??

@Andrzej Drozd, post #41

No wlasnie tu jest to ale, o ktorym piszesz:) Cudne sa Pegazy, A1 itd (naprawdę, nie sciemniam - uzywalem, widzialem itd.), ale ja musze miec AGA i Paule by chodzily demka, place za te konfigy sumy 4 cyfrowe, ale nawet super wypas A1, czy Peg po prostu nie da mi tego czego akurat ja oczekuje..

[#43] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #23

...morzna miec rozdziałke nawet 800x600 w 256k...

Morzna mieć terz słowniki łortograficzny i rozdziałke 1248x768 i kolor 64bitowy ...przecierz agatka to istny potfór ...
[#44] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

zwykły Workbench bez fajerwerków...

[#45] Re: Piêkny system??

@Pinto, post #44

I taki jest najlepszy. Sam mam na W.XP ustawiony styl klasyczny.
Co do WB to uprawnienie wyglądu (MagicIcons) zawsze się przyda. :D

Teoretycznie liczy się łatwość obsługi, duża funkcjonalność itp. choć wygląd w zasadzie też. Akurat standardowy WB 3.9 mi się podoba.
;)

[#46] Re: Piêkny system??

@Andrzej Drozd, post #36

na Blizzardzie 020 z 4 MB Fast. Przepis?

WB3.0/3.1 w 32/64 kolorach z FBlitem
NewIcons (ikony)
Birdie (tapeta na okienkach)
TitleShadows (kolorowe napisy na okienkach)
MCP lub VisualPrefs (ladniejsze gadzety na okienkach)
MagicMenu (ladniejsze menu na gornej belce).

Chyba troche przesadziłeś, albo pamięć cie myli chyba że ma to tylko wygladać (klikać juz nie wolno). Tylko nie pisz że dbpal lub multiscan..
[#47] Re: Piękny system??

@BULI, post #46

Chyba troche przesadziłeś, albo pamięć cie myli chyba że ma to tylko wygladać (klikać juz nie wolno). Tylko nie pisz że dbpal lub multiscan..

Nic, a nic. Ten Blizzard z 020 taktowany jest zegarem 31 MHz. W DBlPAL w 64 kolorach, AGA smiga szybciej niz z Blizzardem 040/25 MHz. Dopiero przy 40-tce taktowanej 40 MHz, AGA predkosciowo dorownuje temu Blizzardowi.
Co do klikania, to jak najbardziej mozna. To tylko kwestia doboru wersji powyzszych nakladek. Od razu trzeba sie pozbyc wersji beta. Np. gdy MCP, to moim zdaniem tylko pelne 1.32, podobnie z TitleShadows (wersja beta strasznie "siała"...itd. itp.)
Co nie zmienia faktu, ze mozna poklikac bez zwiechy, ale ilosc pamieci ktora zostaje, nie pozwalala juz na wiele.

PS. Wspomnianego Blizzarda 020/31MHz + 4 MB Fast, wciaz mam. Lezy sobie w szafie, poniewaz zastapilo go Apollo z 040/50 MHz.
A co bys nie myslal za duzo o wieszaniu, to teraz pisze z AmiPPC, na ktorej mam identyczne nakladki o ktorych wspomnialem, oprocz FBlita, poniewaz nie jest potrzebny przy GFX. "Jakos" sie to nie wiesza ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.05.07 00:01
[#48] Re: Piękny system??

@mosfet, post #40

pdf wystarczajaco smigaja u mnie na PPC 240MHz. ostatnio bawilem sie tylko ASM - E. mediatora nie mam. co do ostatniego zdania nie bede nawet odpowiadal, bo jest rotfl ;)

http://media.putfile.com/PPC-vs-x86
http://www.putfile.com/downloadfile/PPC-vs-x86

[#49] Re: Piêkny system??

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #48

Na propagandę to ja panów z Apple nie pokonam. Musiałbym mieć skłonności samobójcze żeby nawet próbować. Ostatnio, jakiś rok temu odkryli, że człowiek na więcej niż jeden palec (ich nowa, lepsza mysz, rotfl).

O Micie Megahercowym wiem, bo trochę 'długo' się bawie czymś więcej niż asm. Wynalazki intela płacą ciężką cenę za kompatybilność wstecz. Dlatego Twoje PPC 250MHz na zoptymalizowanym pod niego sofcie MUSI działać o 10 klas lepiej niż Pentium z tym samym zegarem. Pytanie tylko ile tego softu jest i ile on kosztuje..ale pomińmy to, PPC było zawsze drogą zabawą.

masz racje, że ROTFL bo pominąłem znaczenie rozprowadzania zasilania i wprowadzania opóźnień na magistralach między PCI a PPC.

[#50] Re: Piêkny system??

@mosfet, post #49

PCI a PPC.

Ales sie uparl na to PCI.
Ani Skolman ani ja, nie mamy PCI, tylko PPC z BVision :P
Po zatym bez MOSa, PPC dziala jak koprocesor i caly komp dziala pod bardzo znanym i na wskros amigowy AOS 3.x :P
[#51] Re: Piêkny system??

@mosfet, post #49

O Micie Megahercowym wiem, bo trochę 'długo' się bawie czymś więcej niż asm.

Mit megahercowy to przeszłość. Apple od jakiegoś czasu kocha x86, gdybyś nie zauważył, i teraz lansuje zupełnie odwrotne hasła.

Wynalazki intela płacą ciężką cenę za kompatybilność wstecz.

To jest bardzo przesadzone stwierdzenie.

Dlatego Twoje PPC 250MHz na zoptymalizowanym pod niego sofcie MUSI działać o 10 klas lepiej niż Pentium z tym samym zegarem.

To jest nieprawda. Optymalizacja może dotyczyć nie tylko ppc, ale i również x86.

Polecam ten: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=droga_ku_wydajnosci artykuł. Rozwiewa wiele mitów, i w sposób bardzo przystępny przekazuje dość dużą ilość informacji na temat wydajności i konstrukcji współczesnych x86.

[#52] Re: Piêkny system??

@Andrzej Drozd, post #47

Dopiero przy 40-tce taktowanej 40 MHz, AGA predkosciowo dorownuje temu Blizzardowi.

Troche mi sie nie chce w to wierzyć, chociaż pamietam jak byłem ździwiony wydajnością jakiejś tam karty z 020 na pokładzie tyle że 2x clock pokładowego procka (28 Mhz). A to co piszesz że dorównuje 40@40mhz coś w tym może być bo ja rzeczywiście podobny blacik miałem na Apollo 40/40 i tam śmigał tyle że w Multiscanie (szybszy, mniejszy blat niż dbpal).

Nic nie pisłaem o wieszaniu.. Co do wieszania to kilkadziesią godzi testów (lub dobre rady amikolegów ok, racja ), trochę zdrowego rozsądku i rzeczywiście nie musi sie wieszać..

o teraz pisze z AmiPPC, na ktorej mam identyczne nakladki o ktorych wspomnialem, oprocz FBlita, poniewaz nie jest potrzebny przy GFX

Mam podobnie, zmieniła się rozdziałka, ilość bitów, jakość tapet no i praca jest dużo bardziej konfortowa, szybka itp. ale blat w zasadzie ten sam OK
[#53] Re: Piêkny system??

@MinisterQ, post #51

Rozwiewa wiele mitów, i w sposób bardzo przystępny przekazuje dość dużą ilość informacji na temat wydajności i konstrukcji współczesnych x86.

Bardzo dobry artykuł. Zwłaszcza że na końcu autor przyznaje, że architektura x86 jest patologią techniki mikroprocesorowej. Wpompowano w nią nieprawdopodobną ilość pieniędzy i wysiłku badawczego, procesor obrósł układami, skądinąd bardzo zaawansowanymi, które podnoszą jego wydajność metodą obchodzenia problemu. I wszystko to po to, aby się po 15 latach okazało, że PowerPC i tak są wydajniejsze.

[#54] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

http://zagan.be/~uzi/szocik.gif - tu zobaczysz sobie kości aga w super72 800x600 w 128 kolorach (w 256 modem się rozłączał, bo nie było hyperportu). Konfig średni, a1200 z 030/50 które później zamieniłem na 040/40. Za każdym razem 16mb ramu. Szot jest z roku 2001, pracowałem na takim systemie na codzień. Oczywiście os3.9 był zainstalowany i wszelkie cuda typu fblit i inne.

[#55] Re: Piêkny system??

@UZi, post #54

Pozostaje mi czekać na kase,a potem kupuje Amige.

P.S. chciałby ktoś sie zamienic xbox za amige 1200 z jakąs turbo ??

[#56] Re: Piêkny system??

@UZi, post #54

A to moj system na AGA, w 64 kolorach, w DBLPalu w rodzialce 704x512.
Dodam ze odpalony byl na BlizzardziePPC, na procku 040/40MHz z simmem 32 MB. Oczywiscie PPC wspomagal widocznego tam AmigAMPa i datatypy. Tak czy inaczej chodzi o sam wyglad jaki mozna uzyskac w tak malej ilosci kolorow na AGA, przy zastosowaniu wyzej wymienionych nakladek i malej zabawie z paleta :)

[#57] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #55

Za XBOXa 360 mogę się wymienić :P

[#58] Re: Piêkny system??

@Korni, post #57

Xbox poprostu :P dodam pare gierek, przerobiony alladynem kabel i pad też są w zestawie :P

Edycja:
-Co do grafiki to niekture gry mają lepszą grafike jak ich odpowiedniki a ps3, np grałem w dynsty wariors na xboxsie, to ta gra wyglądała lepiej jak jej odpowiednik na ps3, podobnie jest z xboxem 360, w tym przypadku z burnoutem, naprawdę polecam(mam 2 xboxy a jeden TV :D)

Ostatnia modyfikacja: 31.05.07 07:22
[#59] Re: Piêkny system??

@Grzegorz Kraszewski, post #53

kądinąd bardzo zaawansowanymi, które podnoszą jego wydajność metodą obchodzenia problemu. I wszystko to po to, aby się po 15 latach okazało, że PowerPC i tak są wydajniejsze.

No właśnie czy jest sens śilić się na jakieś argumenty merytoryczne (czasami nawet my amigowcy takie mamy) skoro i tak ktoś z "sobie ;) " tylko wiadomych powodów podejmie jedyną i słuszną decyzje (nie zrozumiałą dla plebsu).. -> MAC na x86 !
[#60] Re: Piêkny system??

@arti4-92, post #1

LOL. ;)

Ja miałem lepszy na zwykłej A1200 z 020/14 i 8M Fastu.

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/waszeblaty/elamigos/elamigos_Whole.png

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem