kategoria: Sprzęt
[#1] któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️
[#2] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snajper, post #1

Nie rozumiem dlaczemu w tych rekreacjach A500 nie ma
a) fixa na 1mb rom
b) wsparcia dla 2mb chip na płycie
[#3] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@michal_zukowski, post #2

Ta akurat jest opensource więc w sumie każdy może sobie zrobić taką jak mu się podoba.
Na Twitterze gość coś wspominał, że chciał po prostu bazową wersję zrobić i tyle.
[#4] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@michal_zukowski, post #2

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś otworzył kicada i sobie zrobił :) I przy okazji dał capsy, rezystory smd... i CMOSy. Żeby się lepiej lutowało ;)
[#5] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snajper, post #1

A co z tym projektem ITX A500, umarł? Ktoś tu dostał na forum?
[#6] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@KM_Ender, post #5

Ja mam dwie teorie:
1. Ściema
2. Projekt przerósł autorów

Ad. 1 i 2: tylko nie wiem czemu skoro mieli już prototyp.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2020 01:05:00 przez panti1801
[#7] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snajper, post #1

Chyba Amiga 500++ jest dojrzalszym rozwiązaniem.
[#8] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@Mir3k, post #7

link

Tylko istnieje zasadnicze pytanie dla zielonego praktyka bez praktyki - Jak to zrobić?
Mam dawcę , ale jak do tego podejść?
[#9] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@djpiotrs, post #8

Normalnie, bierzesz lutownicę i już

A tak na serio, to jest BOM z linkami to elementów które trzeba kupić w mouserze, bo przecież nie będziesz wszystkiego wylutowywać, elementy kosztują jakies 500-600zł. co czyni całość mało zasadną z puntu ekonomicznego, ale jakie to jest blink blink i fancy ;D (moja jest na ukończeniu od 2 mies )
[#10] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@djpiotrs, post #8

Chipset z podstawek wyciągasz, praktycznie wszystko jest w podstawkach, CMOSy trzeba zestaw kupić i wlutować. To samo drobnica, capsy, rezystory...
[#11] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@apacz, post #9

A te 500-600zl to razem z chipsetem? Gdzie kupic?
[#12] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@djpiotrs, post #8

Na tej stronie masz film co i jak. Tu masz samo tht praktycznie, także nie jest to trudne.

Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu to kup z aliexpress płytke to ćwiczeń.
[#13] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@panti1801, post #6

Nie umiem obalić Twojej tezy, że nie działa, ale jak tylko złożę swoją AmyITX, to wszystko się okażeok, racja. Póki co brak czasu. "Analizowalim" swego czasu z Architektem tak na sucho i "doszlim", że w sumie to ten projekt może nawet ruszyć. Ale jak nie ruszy, to będę musiał się przyznać przed Wami, ile kasy wywaliłem w błoto. Oby nie...OK

A temu tu się nawet to udało.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2020 12:50:59 przez Michciu
[#14] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snifferman, post #11

nie no, bez chipsetu, chipset od dawcy.
Ale teraz sprawdziłem to, i trochę się pomyliłem, bo faktycznie zapłaciłem ok 600zł ale zamawiałem też elementy do TerribleFire 534, więc elementy powinny wyj sc <500, można też w teorii zrezygnować z podstawek co pozwoliłoby ściąć koszty jeszcze bardziej zwłaszcza że część podstawek jest dość droga
[#15] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@Michciu, post #13

Hmmm. Piszesz o składaniu AmyITX, czyżbyś dostał płytki, albo chociażby info od twórców?
Bo ja otrzymałem ostatni mail 14 listopada 2018 i od tego czasu cisza.... Skoro płyta (rzekomo) działa, to na czym polega problem? Zamówienie kilkuset płytek w Chinach i odczekanie kilku tygodni na produkcję, do tego zaprogramowanie zamówionych układów to też kilka dni roboty (nawet można kogoś zatrudnić do wykonania tej roboty). Potem pakowanie, wysyłka i liczenie kasy, bo goście mieli całkiem spory zysk na projekcie (nie twierdzę, że im się nie należy... należy się jak najbardziej).
W międzyczasie hese zdążył w lecie 2019 roku pokazać swoją prototypową AA3000++, zebrać zamówienia i wysłać gotowe płyty w listopadzie 2019. Można.
Tak więc twierdzę, że albo AmyITX to ściema (takie amigowe haha, jak ten gostek, co miał robić turbo z G3 lata temu), albo twórcy to jakiś amigowy Gang Olsena.
.... chyba że wiesz coś, o czym nie wiem.
[#16] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@wali7, post #15

No tak Wali, jak dostałem, to od razu Was o tym poinformowałem tutaj (post #201). To już ponad rok temu, wstyd, ale do tej pory zamiast złożyć, to gdybam tutaj. Nie mam pojęcia, dlaczego mi się to udało. I pytanie czy mi się udało, czy dałem się zrobić w balona. Zabiorę się za to.
[#17] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@Michciu, post #16

No tak. Nie myślałeś o tym, aby grać więcej w Lotka? szeroki uśmiech
[#18] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@Michciu, post #13

Ja w tak zwanym "między czasie" tworzę takiego "cusia" link. ITX, 2 warstwy, 2MB RAM na pokładzie, ECS ;)
[#19] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@panti1801, post #18

Tylko trzeba mieć jeszcze ECS ;)
[#20] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@panti1801, post #18

No i gitara! powiedz tylko, że będzie to SMD i 2MB Chip bez żadnego dłubania ?
[#21] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@abcdef, post #19

Wygląda interesująco, to taka Amiga 600 ITX czy co? Jest szansa na coś szybszego niż 68000, osobne sloty na pamieć FAST, coś jak w STE?
[#22] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@MariuszK, post #20

Będzie Semi-SMD ;) 2MB Chip będzię dostępne od razu. Ze względu na różnorodność kart Turbo/Fast RAM na pokładzie będzie zwykły 68000 w obudowie DIL, zwiększy to możliwość rozbudowy. Planuję dodać do płyty jeszcze dwa "ficzery", ale o tym później :) Przed projektem jeszcze długa droga, może uda mi się dojść do etapu prototypu.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2020 17:18:27 przez panti1801
[#23] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@panti1801, post #22

Nie wiem czy dobrze widzę, ale tak mi się wydaje że 2 cia w plcc, a ten tqfp to co?
[#24] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@abcdef, post #23

Na samym dole 4 kostki RAM w SOJ, a po prawej Gayle w PLCC. Nie sugerujcie się tym renderem, bo nachodzą na siebie dwie warstwy ścieżek.
[#25] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snajper, post #1

Chyba w 2016 Matze wypuścił reprodukcje A500+ A1K, ale chyba głównie była promowana na niemieckich stronach. W 2019 w UK zrobiono kolejną reprodukcje, "komercyjny" projekt Roberta Taylora, wykonany przez wiele osób w tym mnie. To wykonanie/polutowanie tej płyty natchnęło mnie na zrobienie obudowy do A500 link Teraz SukkoPera wypuścił swoją (nietestowana), ale on zwykle dobre projekty wrzuca. Swoją płytę A500++ uruchomiłem 10 listopada 2019. Samo lutowanie to około 8-10h, odzyskałem tylko "custom chips" i gniazda "amigowe", słyszałem że niektórzy odzyskują prawie wszystkie komponenty. Ja sobie nie wyobrażam wylutowywania wszystkich scalaków, kondensatorów i rezystorów.

[#26] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@SimonGK, post #25

Albo tak: link
[#27] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@KrisbA, post #26

Brałbym szeroki uśmiech.
[#28] Re: któren chce sobie zbudować Amigę pińset? ✔️

@snajper, post #1

Zamówiłem płyty Ramixx500 dla siebie celem naprawy dwóch sztuk Amigi 500 w której ścieżki zjadła bateria zegara. Kolor czerwony, biały opis. Złocona. Będę miał z 3 sztuki wolne. Gdyby ktoś był zainteresowany to można pytać na PW.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem