kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, Sprzęt
[#31] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@francdt, post #30

odkopuje temat czy jest jakis Polski BBS z warezowymi giełdowymi rzeczami ew jakiś najnowszy najwiekszy scenowy ???

W tej chwili najwiekszy i najszybszy bbs z warezami na Amige to Northern Palace BBS (TRSI & MystiC HQ). Nie ma lepszego. Codziennie sa nowe warezy :)
Telnet address: thenorthernpalace.com port: 2020
Do polaczenia z PC polecam SyncTerm https://sourceforge.net/projects/syncterm/

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2024 11:33:36 przez Easy_Rider
4
[#32] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #31

A czy polecasz może jakiś soft na classic do tego?
[#33] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@_DiskDoctor_, post #32

Jak chcesz na classic, to jest JR-Comm lub NComm. Był jeszcze chyba 64Door dla BBS'ów w PETSCII.
1
[#34] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #31

A co to jest warez?
1
[#35] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@ZorrO, post #34

To nasze piękne gry!
[#36] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@ZorrO, post #34

[#37] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #31

Teraz to wystarczy znaleźć odpowiedniego torrenta (plik .torrent/link magnet; ja widziałem takie: wszystkie gry na floppa na Ami [coś chyba około 16GB wszystkiego było], wszystkie gry na CD32, komplet instalek WHDLoad, gotowe obrazy HDD, a i scenowe i zinowe też były), a jeżeli chodzi o samą scenę Amigową, to są specjalne strony www od tego.

Też myślałem o stworzeniu retro BBS-a (gdzieś sobie leży przygotowany na to RPi i terminal-cienki klient, i się kurzą), ale po tym, jak znalazłem angielskojęzyczną stronę internetową, gdzie facet po prostu udostępnił do pobrania kilkudziesięcioTERAbajtową bibliotekę gier i programów na Classic MacOS-a (chodzi oczywiście głównie o programy i gry na CD) i ubrał to wszystko w wygodną stronę internetową HTML4, a następnie - większość dołączanych w polsce Cover CD (razem z pełniakami!) na archive.org, i to w kilku wolumenach posortowanych alfabetycznie, to dałem sobie spokój. Stuffu dostępnego w sieci jest tyle, że życia nie starczy, żeby to wszystko obejrzeć/ograć. A jak już czegoś naprawdę brakuje, to na ogół albo źle szukałeś (95% przypadków), albo leży to sobie na chomikuj (4%), gdzie teraz - za kilkanaście złotych (prawdziwa, jankeska Coca Cola 2L + dwa piwa) można sobie kupić konto 4 x 10 GB i ściągnąć sobie przez miesiąc wszystkie te ciekawsze rzeczy.

Najgorsze jest być może to, że są takie "rzeczy", które nie są JESZCZE przez nikogo poskanowane/zdigitalizowane/zrzucone (ale jak mieszkasz w dużym mieście i masz czas, to się zapisujesz do najbliższej biblioteki uczelnianej i sobie skanujesz na miejscu całe książki - zwłaszcza teraz, w wakacj gdzie biblioteki są czynne, ale puste!; ew. kupujesz oryginalną książkę na Allegro za kilka złotych złoty), albo strona retro ze stuffem została zdjęta z Internetu. Wydaje mi się, że te wszystkie "zaginione" mogą być jeszcze gdzieś tam dostępne - ale na jakichś eMulach i Kazaach (apropo - zamierzam się temu kiedyś przyjrzeć).

Tak więc (retro) BBS-y są fajne, jak sie o nich czyta i się je wspomina, ale z używaniem dzisiaj jest już dużo gorzej - zwłaszcza, że teraz jest to już całkowicie bezsensowne (oprócz "krótkofalowego" Packet Radio, ale to inna bajka). Po kilku minutach (wiem, bo próbowałem!) męczenia się z mało intuicyjnym poruszaniem się po BBS-sie za pomocą TYLKO klawiatury (jest z tym dużo gorzej, niż z płaską z definicji Telegazetą, np. bardzo łatwo się zgubić) odechciało mi się już penetrować ten kawałek historii informatyki. I nie chodzi absolutnie o aesthetic grafikę, tylko właśnie o tą "user friendlowość", a raczej jej brak jak na dzisiejsze standardy.
1
[#38] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #31

Wczoraj połączyłem się i założyłem konto, dzisiaj się zalogowałem i... nie wiem co dalej :)

[#39] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #38

sudo rm -rf /

1
[#40] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@_DiskDoctor_, post #39

sudo rm -rf /

I najlepiej w katalogu /root OK
[#41] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #38

i... nie wiem co dalej

Dalej sobie daj spokój
2
[#42] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #38

Musisz miec rekomendacje, albo sie zasluzyc.
Tak to przynajmniej kiedys bylo w BBS-ach.
2
[#43] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Don_Adan, post #42

Było pytanie o 3 rekomendacje, wpisałem none, none2 i none3

Jak w tej komedii co szatniarz mówi: "No skąd mam mu dać jak nie mam?"
1
[#44] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #38

Wczoraj połączyłem się i założyłem konto, dzisiaj się zalogowałem i... nie wiem co dalej :)

Jeszcze ci Zinko (sysop tego BBSu) widac nie dal accessu do innych działow i jestes w strefie newbies tylko. Pozniej bedziesz mial dostep do innych konferencji (klawisz J) i sobie wejdziesz do Amiga Warez :)
Najlepiej napisz do niego (opcja C - comment to staff), napisz z jakiej jestes grupy i jaki miales w niej nick i da ci soetep od razu. To jest warezowy BBS wiec nie daja dostepu kazdemu tylko demoscenowcom :)
2
[#45] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #44

Dzięki za info szeroki uśmiech
[#46] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@freak_outXP, post #37

że życia nie starczy, żeby to wszystko obejrzeć/ograć.

Dokładnie.

Magiczne słowo-klucz poszukiwań to TOSEC, nie tylko jeśli chodzi o rzeczy amigowe. Dodatkowo te rzeczy leżą teraz po prostu na archive.org

Ostatnio na forum była dyskusja o płytach okładkowych od polskiego Magazynu Amiga, naprowadziło mnie to na TOSEC-ową kolekcję rzeczy CD dla Amigi czyli wszystkiego co nie było rozprowadzane na dyskietkach. Ta kolekcja ma objętość około 270 GB i 99,9% rzeczy w tym archiwum to pliki ISO lub CUE/BIN zrobione z amigowych płytek - gry, użytki, płyty okładkowe, składanki shareware, nawet komplet 52 obrazów płyt CD Aminetu tam jest. Nie są to rzeczy przeznaczone dla CD32 i CDTV - temu zagadnieniu dedykowane są inne kolekcje.

Także niech sobie tamci goście od BBS-ów umieszczą bardzo głęboko swoje rejestry zasług i listy uprawnień. (bez urazy dla kogokolwiek!)

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2024 19:13:34 przez niebuszewo
[#47] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@niebuszewo, post #46

Także niech sobie tamci goście od BBS-ów umieszczą bardzo głęboko swoje rejestry zasług i listy uprawnień. (bez urazy dla kogokolwiek!)

BBSy sa dla innego targetu ludzi :) W BBSach chodzi glownie o szybkosc release'u. Przewaznie jesli jakas gra/uzytek sie pojawi to tego samego dnia jest juz scrackowana na BBsach full wersja :) A na Amige prawie codziennie cos wychodzi nowego na swiecie :)
2
[#48] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #47

W BBSach chodzi glownie o szybkosc release'u. Przewaznie jesli jakas gra/uzytek sie pojawi to tego samego dnia jest juz scrackowana na BBsach full wersja :) A na Amige prawie codziennie cos wychodzi nowego na swiecie :)

No chyba że tak.
[#49] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@freak_outXP, post #48

tu w miare aktualna lista:

===========================================================================
BBS GROUP NAME SYSOP FLAGS
---------------------------------------------------------------------------
AMIGA UNDERGROUND INDEPENDENT DARKSTAR AMIGA,SGI
TELNET: amigaunderground.com port:2300

CEMENT CITY HELLFIRE/LFC N/A AMIGA,CON,PC
TELNET: cement-city.bbs.io:4000

DEATH ROW ARC/BK/DLM/HLM SHADOWER AMIGA
TELNET: deathrow.servebbs.org:1001

DIGITAL X WANTED TEAM DJ^BOBO AMIGA,CON,PC
TELNET: 77.163.20.156:7411

FASTLINE TRSi FIX AMIGA,C64,ATARI
TELNET: fastline.nu:1541

FIRST DIVISION UP/DC/RYL/CRD/MDS/SX HAMLET AMIGA
TELNET: fdiv.ath.cx:1987

INTERNAL DIMENSION INDEPENDENT NIGHT STALKER AMIGA,PC
TELNET: bbs.idbbs.ca:1581

MASTURBATION STATION CRYSTAL,MYSTIC BLACK BEARD AMIGA
TELNET: mstation.servebbs.com:23

METAL IMPACT QUARTEX/BK -TCB!- AMIGA
TELNET: telnet.mibbs.online:2020

PHANTASM QUARTEX REBEL AMIGA,C64,CON
TELNET: phantasm.bbs.io:4489

SANCTUARY FAIRLIGHT/UP ROUGH SANDMAN AMIGA,C64
TELNET: sanctuary.zapto.org:1541

SKARA BRAE INDEPENDENT JOHN DOE AMIGA,CON,PC
TELNET: skarabrae.zapto.org:31337

TERMINAL OBSESSION GENESIS*PROJECT LA-STYLE AMIGA,C64,CON
TELNET: terminal-obsession.hopto.org:1541

THE EDGE JORMAS ORDYNE AMIGA,C64,CON
TELNET: theedgebbs.dyndns.org:1541

THE NORTHERN PALACE TRSi/FLT/LFC/BK/M! ZINKO AMIGA,C64,CON
TELNET: TheNorthernPalace.com:2020

THE YARD UP ROUGH/dS! ZANER AMIGA
SSH: SECRET

UZI SUICIDE MST/DLT/SR/CRYSTAL DON27DOG AMIGA,C64,CON
TELNET:uzisuicide.servebbs.org
====================================================================
[#50] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #49

Jakieś namiary na ten BBS gdzie lub do kogo sie odezwać ????
[#51] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #40

Odpowiedź na:

sudo rm -rf /

I najlepiej w katalogu /root OK

Przecież "/" to root
1
[#52] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@niebuszewo, post #46

Nie wszystko jest na TOSEC np Polish Amiga Floppy Preservation Group w której jestem poszukują Polskich gier i użytków celem archiwizacji i nie ma bardzo dużo rzeczy w sieci zwłaszcza Polskich to samo tyczy się rzeczy scenowych z pierwszych party w Polsce i nie tylko również tego nigdzie nie ma być może są na tych BBS ale i w to wątpię Polskie rzeczy być może leżą kurzą się gdzieś na płytkach(giełdowych) lub na dyskietkach gdzieś po pawlaczach piwnicach itp
[#53] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #51

Obejrzałem na yt jak ktoś odpalił to polecenie w katalogu domowym, a mimo to kasowało od samej góry, czyli "/".

Bo ja jestem taka linuxowa ciapa
1
[#54] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #53

Nie znając systemu można się zaplątać.
Główny katalog to '/' czyli root (pień,korzeń?).
Główny użytkownik to też root (i pewnie ma to nawiązywać to pełnego dostępu) i jego domowym katalogiem jest /root/.
W przeciwieństwie do Amigi która domyślnie nie zna czegoś takiego jak katalog użytkownika czy jego konto, tu każdy użytkownik ma swój katalog domowy.
[#55] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@francdt, post #52

zwłaszcza Polskich to samo tyczy się rzeczy scenowych z pierwszych party w Polsce i nie tylko również tego nigdzie nie ma być może są na tych BBS

z tego co widze to tam sa rzeczy ktore wychodzily na Amige od lipca 1994 w górę. Wczesniej nie bylo BBSow wiec wczesniejszych produkcji trzeba szukac gdzie indziej. Napisz mi czego szukasz to ci sprawdze.
[#56] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?
[#57] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?
[#58] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?
[#59] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #49

Ponownie zapytanie jak zdobyć dane do tego bbs-a ???
[#60] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@francdt, post #59

Ponownie zapytanie jak zdobyć dane do tego bbs-a ???

THE YARD
unknown.identi.ty.cg port:20
chodzi na Daydream software :)

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 23:02:39 przez Easy_Rider
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem