kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, Sprzęt
[#61] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Michciu, post #12

Czy ten modem można emulować bez null-kabla, kiedy internet jest już w Amidze poprzez plipbox lub PCMCIA?

Kiedyś z BBSami łączyło się programem terminalowym - np. Term. Było też coś co emulowało modem poprzez telnet - telser.device. Można było to wybrać jako port szeregowy w programie terminalowym i "ATDadres.ip.kompa" i dostawało się w miarę dobry emulator terminala z połączeniem po telnecie zamiast po serialu.

I tak przy okazji - właśnie chciałem coś takiego uskutecznić ale dostaje okienko "telser.device is currently busy". Pamięta ktoś co to może oznaczać? AmiTCP oczywiście uruchomione.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2024 21:31:03 przez krru
[#62] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@krru, post #61

I tak przy okazji - właśnie chciałem coś takiego uskutecznić ale dostaje okienko "telser.device is currently busy". Pamięta ktoś co to może oznaczać? AmiTCP oczywiście uruchomione.

Przekopiuj telser.device ręcznie do AmiTCP:bin/ i bedzie działąc :)
[#63] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Easy_Rider, post #62

W katalogu AmiTCP:bin był plik nazywający się po prostu telser. Skopiowałem tam telser.device, skopiowałem też do AMiTCP:devs ale nic nie pomogło.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 22:57:52 przez krru
[#64] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@krru, post #63

A czy czasem telser.device nie powinien być po prostu w DEVS: ?
Z tego co widzę są dwie wersje: pod amitcp i as225.
[#65] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@Rafał A-3000, post #2

Raczej PacketRadio, działa nadal i w Niemczech ma się dobrze na pasmach CB w PL raczek tylko krótkofalowcy.
1
[#66] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bilbo, post #1

Mamy IMP3 to taki wypasiony w kosmos BBS i więcej nie potrzeba.
1
[#67] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bilbo, post #1

Korzystam z BBC na C64/128, działa bardzo fajnie i jest wiele skrzynek.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2024 13:25:32 przez blur
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem