[#185]
Re: RGB do HDMI Karta Video adapter na Raspberry PI
@lopezpb,
post #181
Spoko, fajnie, że działa, ale to cięcie obudowy nie dało by się jakoś dopasować po wylucie złącza composite?
Zastanawiałem się nad taką kombinacją, ale:
1. Gniazdo mini HDMI jest większe niż otwór po wyjściu composite, tak więc trzeba byłoby i tak piłować obudowę.
2. I tak nie dałoby się zamontować adaptera w ten sposób aby gniazdo HDMI z Pi 0 wychodziło bezpośrednio w otwór po Composite.
3. Trzeba byłoby zastosować adapter mini HDMI -> micro HDMI (żeńskie), ale dziwnym trafem znalazłem coś takiego tylko na Aliexpress. Dodatkowo ze względu na brak miejsca musiałby to być adapter z gniazdem mini HDMI kątowym (90 stopni w prawo), albo jakieś dodatkowe redukcje kątowe, ponieważ prosty przewód kolidowałby z kondensatorami na wejściu zasilania.
4. Takie rozwiązanie powodowałoby, że monitor podłączony byłby przez kilka redukcji, a to zawsze jakaś dodatkowa szansa, że coś się porozpina, albo nie będzie działać prawidłowo.
5. Bezpośrednio za gniazdem Composite jest jeszcze spory kondesator, który też komplikowałby poprowadzenie przewodu micro HDMI.
6. W tej chwili jest w tej Amidze już na tyle ciasno, że byłoby naprawdę trudno wcisnąć tam jeszcze 20cm przewód HDMI.
Jednym słowem stwierdziłem, że w tym miejscu to wycięcie nie robi mi takiego znaczenia, aby kombinować jeszcze bardziej. Ta konkretna Amiga i tak jest mocno modyfikowana i małe wycięcie z tyłu obudowy, którego i tak nie widać po wpięciu przewodu HDMI nie robi w niej kompletnie najmniejszej różnicy.
Do ortodoskyjnego podejścia Retro mam drugą A600, która nie ma ani jednej fizycznej modyfikacji.