[#1] Bvision i czrany ekran
Czesc
a1200 + ppc -> dziala
a1200 + ppc + bvision -> dzialac dziala ale nie do konca

Po zainstalowaniu p96 (najnowszego) widze, ze do katalogu devs/monitors zostal dograny plik cvisionppc i gdy on tam jest amiga startuje (bo to widac po diodzie) ale niestety konczy sie wszystko brakiem obrazu na monitorze (sygnal jest)

Gdy ten plik wywale z devs/monitors to system widze i moge normalnie dzialac ale monitor ustawia sie w rozdzielczosci 640x480 - a to wogole nie odpowiada rozdzielczosci wb (640x512) - monitor podlaczony jest przez wyscie video z bvision

Uruchamianie prefs/picasso96mode powoduje zwis amigi (pojawia sie jakis zarys okna a nawet onka i requestera i wszystko wisi)

Co dalej?
dzieki
[#2] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #1

Jakie rozdzielczości masz w screenmode bez uruchomionego sterownika cvisionppc ?
Potem go uruchom, ale poprzez dwuklik i napisz jakie pojawiły się rozdzielczości w screenmode.
[#3] Re: Bvision i czrany ekran

@Norbert, post #2

Tak jak napisał Ci norbert, uruchom WB bez sterownika BVision (cvisionppc) w devs:monitors.
I w już uruchomionym systemie dwuklikiem uruchom sobie ten sterownik cvisionppc, następnie otwórz screen mode z Prefs i zobacz czy pojawiły się dodatkowe tryby wyświetlania dla cvisionppc.
Jeśli się pojawią nowe rozdziałki to zwróć uwagę na ustawienia odświeżania (czy twój monitor łyka takie odświeżanie).
Modyfikować oraz dodawać nowe rozdzielczości możesz programem Picasso96Mode, ale sterownik cvisionppc musi być oczywiście wcześniej uruchomiony- powodzenia szeroki uśmiech
[#4] Re: Bvision i czrany ekran

@Norbert, post #2

Zapomniałem dodać że dwuklik na tym sterowniku spod WB też kończy się zwisem jak na obrazku (myszka nie da się ruszyć i nic nie działa)

W rozdzielczościach mam standard czyli PAL i SUPER72
W dolnym prawym rogu jest rozdzielczość w jakiej ustawia się monitor

Edit
Snoopdos zdąży pokazać że nigdzie nie można znaleźć cybergraphics. Library.... No ja też jej znaleźć nie mogę nawet w instalce p96

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 17:16:56 przez pch
[#5] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #4

Jakby co możesz też spróbować sterownik CGX3:

Zawiera cybergraphics.library. Oryginalnie tylko CGX obsługiwał BVision.

http://phase5.a1k.org/cgx.html
1
[#6] Re: Bvision i czrany ekran

@Hexmage960, post #5

Polecam CGX4, nie wyobrażam sobie innego z BVision, A poza tym, czy early-startup masz po karcie graficznej? Ostatni flash ppc pozwalał na to.
[#7] Re: Bvision i czrany ekran

@Risc, post #6

Bo bvision działa na CGX4
[#8] Re: Bvision i czrany ekran

@Risc, post #6

Ja też polecam CGX4, ale są chłopaki którym BVision działa i to nawet z Warp3D pod tym nowym Picasso.
Pytanie jest takie, czy nie masz jakiś pozostałości po starej instalce np z CGX3, oryginalnych sterowników dołączanych do BVision?
No i druga kwestia, czy nie masz czegoś zainstalowanego w systemie co się może się gryźć?
Np jakieś "dziwne" ustawienia MCP?
No i pytanie czy sama karta działa poprawnie?
[#9] Re: Bvision i czrany ekran

@BULI, post #8

Jestem pewien, że BVision działa też pod CGX3, sam posiadałem.

W podanym linku jest dysk instalacyjny dla tej karty.

CGX4 rzecz jasna lepszy i również polecam, ale jest trudniej dostępny, bo płyta CD z CGX4 jest komercyjna.

No, ale najnowsze P96 pewnie uda się odpowiednio skonfigurować.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 18:36:36 przez Hexmage960
1
[#10] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #4

P96 tworzy dynamicznie bibliotekę cybegraphics.library

Bvision wyświetla Ci domyślnie obraz w VGA 640X480 60Hz (ma to w ROM) i dlatego nie zgadza się to ustawieniami Workbencha PAL.

Przeglądając neta okazuje się że bvision nie działa na p96 w wersji poniżej 3.0
[#11] Re: Bvision i czrany ekran

@Hexmage960, post #5

Pobralem z tego linka bvisionppc instalke i zainstalowalem (uprzednio wywalilem p96)
Teraz mam bootloop-a gdzies tak pod koniec wgrywania startupa bo to kilkanascie sekund musi uplynac zanim zacznie migotac zielona dioda i reset sie wykona. Monitor w tym czasie ma sygnal ale pozostaje czarny wiec nie wiem na czym sie wywala.

Gdy uruchamiam bez stratupa a potem dam LoadWB i wejde w devs/monitors i dwuklikne na bvision to pokazuje sie taki oto obrazek na ktorym przebijaja okno w tle (na focie baaaardzo slabo widac zarys w gornym prawym rogu) i koniec nic wiecej zrobic nie moge.

W systemie nie mam nic, zadnego mcp a fblity i inne mam wykomentowane w s-s/u-s.

Chyba na dzis wyczerpalem zasoby cierpliwosci do tego i nastepne podejscie za rok o tej samej porze :)
Mimo wszystko dzieki za podpowiedzi.

editos:
ja instalowalem p96 wersje 3.0 wczesniej

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 20:10:09 przez pch
[#12] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #11

Wywal tymczasowo sterownik bvision z devs/monitors.
Uruchom normalnie WB i dopiero potem z ikony odpal sterownik.
Pamiętaj że zawsze możesz przełączyć ekran LAmiga+m LAmiga+n
[#13] Re: Bvision i czrany ekran

@Norbert, post #12

Warto wyłączyć też bootlogo (chyba w tooltypach monitora BVision) ok, racja
[#14] Re: Bvision i czrany ekran

@Norbert, post #12

No dobra, zaraz odpale rakiete (te wentylatory w srodku to poezja dla uszu...)
i usune chwilowo sterownkik bvison (nie wiem o czyym ja dzis mysle albo i nie mysle , ze takich oczywistych oczywistosci nie robie, ehh...)
Na tym obrazku cybergraphX LAmiga m/n nie dziala bo tam nie ma jakotako ekranu (normalne okno wb przez to przebija)

Logo wylaczylem podczas instalacji - dalem "brak" a ten obrazek wskakuje jak recznie klikam na sterowniku bvision.

Ok, odpalam by usunac sterownik, zobaczymy co wyjdzie....
[#15] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #14

Skoro logo się pojawia to znaczy, że nadal bootlogo jest włączone. Sprawdź tooltypy ikony BVision
[#16] Re: Bvision i czrany ekran

@Norbert, post #12

Uruchom normalnie WB i dopiero potem z ikony odpal sterownik.

WB sie uruchomil a po dwukliku na sterownik dostalem momentalny zwis.
Za drugim razem dwuklik na sterowniku nie zrobil zwisu tylko wyswietlil sie ten sam obrazek powitalny co wyzej (okna WB zostaly jakby "splaszczone" do dwoch kolorow i do tego kolory te to czarny i jakis zgnily zielony - ciezko to wytlumaczyc - wiec te okna sobie tam sa (ale ledwo je widac) a na nich jest ten obrazek na calym ekranie - taki jakby overlay

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 20:31:38 przez pch
[#17] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #16

Spróbuj może uruchomić program CGXMode i dodać tryby ekranu dla Twojego monitora. Ustawia się tam różne opcje i częstotliwości.
[#18] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #16

W tle pojawiają się prawdopodobnie jakieś okna requestera (możesz spróbować klkinąć na "ślepo"), bez bootloga było by łatwiej zobaczyć co się pojawia ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 20:55:53 przez BULI
[#19] Re: Bvision i czrany ekran

@Hexmage960, post #17

Niestety cgxmode zawiesza komputer (chyba dlatego że bvision ppc nie jest uruchomiony? - glee tego na razie nie mogę uruchomić.. Ehh)

Bvisionppc.info u mnie ma zero tooltype-ow, nawet nieaktywnych nie ma, ok, szukam w readme...

Zaraz wracam
[#20] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #16

Ten Bvision chodził wcześniej z tym BPPC ? czy to pierwsza próba uruchomienia tego "tandemu" ?

Proponuję do testu zainstalować na nowym dysku gołego WB ( jedynie z wymaganymi do uruchomienia bibliotekami pod BPPC), potem CGX i wtedy testować.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 21:02:11 przez UJP
1
[#21] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #19

a mozesz masz za stare albo za nowe firmware do blizzarda ppc?
[#22] Re: Bvision i czrany ekran

@BULI, post #18

nie mam pojecia jak ma sie nazywac ten tooltype.
Przegladam ten sterownik w hexie i widze na poczatku kilka slow kluczowych (chyba) i jest tam tez: BOOTLOGO wiec zakladam ze to ten tooltype.
BOOTLOGO=no - nic nie zmienia,
BOOTLOGO=0 to samo, obrazek sie pojawia po dwukliku na sterowniku...

@UJP
u mnie pierwszy raz - kupilem ten zestaw jakies 5 lat temu i dopiero sie za to biore (ale mialem dowod ze dzialal w takim zestawieniu przed zakupem)

@michal_zukowski
ale wlasnie skoro dzialal w takim duecie a ja go do tej pory nie dotykalem wiec raczej od strony programowej powino wszystko pasowac..
[#23] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #22

Jak chcesz wyłączyć bootlogo to to się robi w zmiennych ENV albo zmień sobie tymczasowo nazwe pliku "cgxboot.library"
[#24] Re: Bvision i czrany ekran

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

W ENV patrzyłem już wcześniej ale tam jest tylko jeden plik co może mieć coś wspólnego z cgx: cybergraphx/supergels a jego zawartość to cyfra 1 więc to mi wiele nie mówi

Zmiana nazwy biblioteki pomogła. Choć efekt wciąż daleki od ideału ale brak loga :)

Nie mogę trafić w nic na requesterze bo nie ma wskaźnika myszki...
[#25] Re: Bvision i czrany ekran

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

A nieasz czasem podkręconego procka od 68k, jaki masz procek i jaki kwarc.
Kwarc na Motoroli podkręca też grafikę - chyba tak to było.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 21:44:40 przez mwb113
[#26] Re: Bvision i czrany ekran

@UJP, post #20

CGX ma Tooltypy w ikonce monitora, oraz parę zmiennych środowiskowych w ENV. Również polecam na czysto zainstalować system np. na jakiejś wolnej partycji.

Warto wykluczyć problem np. z jakichś custom łatek itp.

Po takiej instalacji mógłbyś sprawdzić jeszcze wynik działania programu: showcgxconfig. Powinien wyświetlić zainstalowane karty.

Tutaj znalazłem sporo informacji o konfiguracji CGX:

https://web.archive.org/web/20000307130417/http://www.vgr.com/cybergfx/envvar.html

Pamiętam, że też spotkałem się z podobnym problemem z "prześwietlaniem" ekranu bootlogo. Wyświetlał się requester, ale nie pamiętam szczegółów.

Rozumiem, że masz podpięty RGB Amigi do monitora? Warto na czas konfiguracji karty.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 21:48:14 przez Hexmage960
[#27] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #24

To moze spróbuje uruchomić MorphOSa 1.4.5, jak wstanie MorphOS to masz coś nie tak ze sterownikami/systemem.
1
[#28] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #24

Tam nie może być tylko jeden plik, bo to by wyglądało, że nie instalowałeś systemu graficznego CGX.
[#29] Re: Bvision i czrany ekran

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Ja podejrzewam, że tam jest zainstalowany AOS 3.1.4 więc pewnie dlatego się wywala.
[#30] Re: Bvision i czrany ekran

@mwb113, post #25

Pytanie nie do mnie, ale jak już mnie wywołałeś to ja mam podkręcony 68k, oprócz tego BVision jeszcze można podkręcić w ten sposób https://www.ppa.pl/forum/amiga/3812/bvision-cvision-overclocking
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem