[#31] Re: Bvision i czrany ekran

@Hexmage960, post #26

showcgxconfig wiesza amige .

Ponownie zainstalowalem cybaergraph v3 (nie wybierajac nic z okna wyboru karty - bo tu nie ma bvision)
Nastepnie zainstalowalem bvppcinstall - wlasciwie to moglem uzyc od razu tego pomijajac to wyzej - tutaj byla bvision w pierwszym oknie a reszta istalatora to dokladnie jest taka sama, te same pytania/ustawienia

Po instalacji w ENV (i env-arch) jest katalog od cybergraphx a w nim tylko jeden jedyny plik: supergels

Chyba, tak jak piszecie, bede musial to zrobic na czystym wb (btw, uzywam 3.1 nie 3.14)

dodalem:
zapomnialem o jednym drobiazgu - mam wyjeta (zupelnie odlaczona) wewnetrzna stacje dyskow w amidze bo jest ona (ta stacja) jakas przydluga i nie miesci sie jednoczesnie bvision i stacja, ktora nachodzi na bvision -> to doslownie sa milimetry)
ale chyba to nie powinno miec wplywu na ten cyrk.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 22:32:12 przez pch
[#32] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #31

showcgxconfig wiesza amige .

Rozumiem.

Chyba, tak jak piszecie, bede musial to zrobic na czystym wb (btw, uzywam 3.1 nie 3.14)

Chyba tak będzie najlepiej. Instalujesz może jakieś łatki na exec.library? Sprawdź dobrze ważne katalogi systemowe - może jest coś z P96?

Warto też sprawdzić Boot-Menu karty BlizzardPPC wciskując klawisz Esc podczas bootowania Amigi. Ustawia się tam m.in. prędkość pamięci 60/70ns. Ustaw zgodnie z wstawionymi kostkami RAM.

Warto też zapoznać się z instrukcjami do:

- karty BlizzardPPC: dostępna na stronie http://phase5.a1k.org/manuals.html
- oraz BVisionPPC: http://phase5.a1k.org/files/bvisionppc_english.pdf

Może znajdziesz tam coś ważnego.

Nie pamiętam dokładnie jak było u mnie ale na czystym 3.1 i CyberGraphX 3 karta BVision działała poprawnie.

BlizzardPPC też ma swój dysk instalacyjny. Karta ta ma wbudowaną bibliotekę 68040/68060.library.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 23:17:23 przez Hexmage960
[#33] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #24

Tak jak przypuszczałem pojawiło się okno requestera.
Pamiętam, że też tak miałem 20 lat temu jak pierwszy raz instalowałem BVision na AOS3.9 (podkręcenie 68k w tym wypadku nie ma tu nic do rzeczy).
Pamiętam, że kliknąłem na ślepo któryś z tych (jak widać 4 przycisków) requestera i to chwilowo pomogło, możliwe, że CGX burzył się o ustawienia monitora, a raczej ich brak (odświerzanie etc), bo pewnie nie masz ich skonfigurowanych pod CGX-MODE (o ile dobrze pamiętam nazwę programu).
Za to pamiętam, że po instalacji CGX4.2 (chyba) wszystko zaczęło poprawnie działać.
Jak by było u Ciebie słabo, to pewnie mam gdzieś starego backupa systemu z BVision, to mogę Ci podesłać.
[#34] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #1

Ja ma prawie odwrotna sytuacje. Przy cgx'ie wczytanie systemu konczy sie czarnym ekranem. SnoopDos wyrzuca ze nie mozna otworzyc bibliotek cgx'a w odpowiedniej wersji, ale sa one oczywiscie obecne w LIBS.

Wywalilem cgx'a i zainstalowalem najnowsze p96 ktore obslguje BVision. I tutaj wszytsko dziala.

Niestety nie udalo mi sie dojsc do tego dlaczego pod cgx'em nie dziala i na razie sie poddalem, zostajac przy p96. Gdzies tu chyba juz o tym wspominalem na forum.
[#35] Re: Bvision i czrany ekran

@Mokry, post #34

Polecam uruchomić system MorphOS. Wystarczy przegrać całą zawartość ISO (MorphOS 1.4.5) na bootującą partycje w FFS lub SFS i po hard resecie z niej wystartować. Potem można sobie przegrać pliki z ustawieniami monitora i CGX do AmigaOS...

http://powerup.morphos-team.net/download.html

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 00:40:09 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#36] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #24

https://i.ibb.co/KVs6vQS/DSC-0527.jpg

tak wygląda obraz kopiowany z AGA do karty graficznej przy większej ilości kolorów, na AGA ustaw WB w 4 kolorach
[#37] Re: Bvision i czrany ekran

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #36

Ustawilem ale niestety efekt koncowy jest dokladnie identyczny.

Plan mam taki, ze kupuje wb3.2, stawiam czysty od zera i w pierwszej kolejnosci biore sie za bvision.
[#38] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #37

Zaisntaluj MorphOSa, bedziesz wiedział czy to problem ze sprzętem czy z systemem.
btw. dodatkowe zasilanie wpięte w złącze zasilania stacji dysków oczywiście masz?
[#39] Re: Bvision i czrany ekran

@michal_zukowski, post #38

No ok, pobralem tego morphosa z linku wyzej.
Jutro sie za to wezme bo dzis juz mi sie nie bardzo chce.

Mam kabel pociagniety pod plyta od gniazda zasilania amigi do gniazda napieciowego stacji.
[#40] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #39

Zasilanie podane na gniazdo stacji jest raczej wymagane przy takim zestawie. Jest to nawet opisane w oryginalnej instrukcji do BVision chyba. U mnie sam BlizzardPPC ruszyl bez tego, ale juz z BVision nie.
[#41] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #39

A zasilacz jaki masz?
[#42] Re: Bvision i czrany ekran

@michal_zukowski, post #41

astec 50W
[#43] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #42

Bvision+pamięć+bppc żre około 8A z 5V
[#44] Re: Bvision i czrany ekran

@michal_zukowski, post #43

on ma 9.5 na 5V
[#45] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #37

Na BVision nie trzeba uruchamiać sterownika karty graficznej, żeby był obraz z Amigi na wyjściu karty graficznej, ograniczeniem jest liczba kolorów i rozdzielczość. Nie uruchamiaj sterownika BVision i IPrefs.
[#46] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #39

Na płycie/ISO z MorphOS 1.4.5 jest tylko jeden sterownik monitora "85KHz" Jak będziesz potrzebował inne domyślne sterowniki monitorów to są na płycie z nowszymi wersjami systemu.

Tak samo powinieneś mieć po instalacji pełnego systemu CGX pod AmigaOS, tylko w EVN plik BVision zamiast Permedia, w którym jest zapisana nazwa twojego lub domyślnego monitora z którego ma korzystać sterownik karty graficznej.

Ustawienia dla CGXBOOTLOGO w ENV:

Prefs/env-archive/CyberGraphX/BOOTLOGO
1 - ON
0 = OFF
[#47] Re: Bvision i czrany ekran

@michal_zukowski, post #38

Dzieki za wszelakie podpowiedzi jednak zostawiam temat do czasu jak kupie wb3.2

Najwyrazniej, do instalowania/uruchamiania tego podchodze jak pies do jeza a kazde nieudana proba wyzwala we mnie megatony negatywnej enrgii :)

Przygody z ISO Morphosa nawet tu nie opisze, hehehe.

Jescze raz dzieki za pomoc - wroce do tego jak bede mial wb3.2
[#48] Re: Bvision i czarny ekran

@pch, post #47

Chciałbym mieć takie przygody/problemy z Amigą.szeroki uśmiech

A tak to pozostaje mi tylko kibicować, aby się udało ogarnąć sprawę.
A do tego jeszcze Morphos na A1200.szeroki uśmiech
Powalczyłoby się.

ps.
Czy nie ma tu żadnego użytkownika BPPC + BVision, który zrobiłby dyskietkę bootujaca wyświetlająca obraz na CGX3?
Winuae jeszcze nie emuluje bvision, więc sam bym coś takiego spreparował.
[#49] Re: Bvision i czarny ekran

@Norbert, post #48

a) mam mosa 1.4.5 na a1200 z ppc + bv
b) aktualnie cos sie dzieje zlego z Amiga jak mam ppc i bv razem wpiete. Dzieje sie tak od wymiany procka na 060 (wczesniej tez z nia mialem jakies problemy ale wydaje sie ze "slabsze").
c) a do czego Ci dokladnie ta dyskietka? chcesz po prostu odpalic i zobaczyc obraz na monitorze? bez scandoublera czy tv raczej sie nie obejdziesz:(
Odnosnie cgx'a to po przejsciu na 060 musialem "przeflaszowac" karte.
[#50] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #47

Dlaczego akurat OS3.2? W tamtych czasach standardem był 3.1, w Twoim przypadku 3.2 to proszenie się o kłopoty. Sprawdzałeś CGX4?
[#51] Re: Bvision i czrany ekran

@forge, post #50

Twoim przypadku 3.2 to proszenie się o kłopoty. Sprawdzałeś CGX4?

Kolega ma trochę racji, nie wiadomo jak się będzie zachowywał 3.2 to raz (nowy system, nowe fjuczery i nowe bugi),
A dwa to, że cudu nie będzie, czyli pod systemem 3.x musisz zainstalować CGX3 (nie polecam- mocno zabugowany, przynajmniej pierwsze wersje), CGX4 (zdecydowanie polecam) lub nowe P96 (niektórzy chwalą, niektórzy klną).
Dyskietki startowej nie będę Ci robił szczególnie z CGX3, bo po twoim screenie widać, że karta działa (u mnie 20 lat temu wyglądało to dokładnie tak samo na starcie z CGX3, to jest obraz z karty i to nie jest tryb "scandoublera"), kwestia konfiguracji trybów wyświetlania, ewentualnie dogranie uprgadów, (pod CGX4 też pamiętam były lekkie jaja z uprgrejdami, ale jak już zaskoczyło to hula u mnie do teraz).

Mos PUP też jest alternatywą, bo całe środowisko obsługi grafiki CGX masz już skonfigurowane, ale trzeba sobie poradzić z konfiguracją bootloadera.

Możesz też iść w AOS4.1 który też ma obsługę BVisionPPC, ale tam z 8MB VRAm nie poszalejesz.

Daj swojego maila to podeślę Ci backupa mojego Workbencha 3.9 z skonfigurowaną BVision to sobie przynajmniej poklikasz i zobaczysz jak to działa, a później zdecydujesz którą drogą pójdziesz cool
[#52] Re: Bvision i czarny ekran

@Norbert, post #48

dyskietka mi nie pomoze bo jak wyzej wspomnialem (edytowalem post wiec latwo przeoczyc) albo bvision albo stacja - oba urzadzenia razem nie moga siedziec u mnie w amidze bo stacja jest "dlugawa" i zachodzi na bvision.

@forge
tak szczerze to mam wieksza ciekawosc jak ten nowy wb sie prezentuje niz to jak dziala amiga z bppc+bvision :)

Mam ISO CGX4 ale cos musialo mi sie w systemie ostro poprzestawiac bo uzylem dwoch odrebnych programow do montowania ISO: pierwszy pokazywal ze obraz jest zamontowany ale WB go nigdzie nie widzial, drugi program po zamontowaniu ISO wieszal amige (wczesniej mi oba dzialaly)

Dlatego chce wszystko od zera tylko poczekam te pare dni, ale mysle ze ten zestaw zadziala, po prostu mam chwilowego pecha
[#53] Re: Bvision i czrany ekran

@BULI, post #51

pm poszlo :)
[#54] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #53

Posłałem Ci na początek konfigurację monitorów dla CGX i ustawienia zmiennych jeśli chcesz ruszyć to co już masz.
Zgraj sobie to do sys:prefs tak jak masz w archiwum, czyli Monitors do presets, a ustwienia zmiennych do ENVARC:
I zmień sobie nazwę sterownika (tego w monitors), jeśli masz inną na BVisionPPC.

Jak nie chcesz się już bawić w to sztukowanie to zaraz podeślę Ci całe archiwum z systemem.
[#55] Re: Bvision i czrany ekran

@BULI, post #54

Ok, przerzuce to tylko najpierw musze odzyskac WB po mojej genialnej probie nagrania Morposa

Wstyd sie przyznac ale sobie skasowalem caly wb -> na szcescie bylem na tyle madry by zrobic kopie tyle ze teraz by te kopie przywrocic musze wstawic stacje dyskow i uruchomic wb z dyskietek najpierw a tu moze byc maly problem bo moja stacja dyskow dziala gorzej niz ten bvision hehe

No nic ide po kawe i sie biore za to.
[#56] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #55

Ok. W drugim mailu (załącznik ma 85MB) masz mój na razie stary (tylko taki na szybko znalazłem) BackUp systemu, ale działający oczywiście.
Partycja systemowa powinna się nazywać SYSTEM.
Powodzenia

EDIT
Widzę, że mi odbiło maila, bo chyba załącznik jest za duży dla yahoo.
Puszczę ci z drugiego maila przez GoogleDrive.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 22:28:34 przez BULI
[#57] Re: Bvision i czarny ekran

@Norbert, post #48

Wyśietla mu obraz na CGX3 fotka https://i.ibb.co/Y0JRFbG/DSC-0526.jpg a potem jak się otwiera ekran WB sterownik szuka ustawień jego monitora i rozdzielczości, których jeszcze nie ustawił. Jak się komuś nie chce czytać instrukcji CGX i ma problem to niech sobie przegra gotowe ustawienia monitorów są nawet na Aminecie

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 23:05:16 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#58] Re: Bvision i czrany ekran

@BULI, post #56

Dzieki BULI za obraz i wszystkim zaangazowanym w pomoc przy uruchamianiu - zestaw dziala !

Twoj system 3.9 uruchomil sie bez najmniejszego problemu - tylko zwiekszylem rozdzielczosc (na starcie byla 800x600).

Pierwszy raz od momentu posiadania amigi mym oczom ukazal sie wb w milionach kolorow :)
Oczywiscie nie omieszkalem otworzyc jpeg-a na wb przy pomocy multiview, hehe.

No a teraz gdy juz ciekawosc zaspokojona to zostaje standardowe zajecie czyli przesuwanie ikonek...
[#59] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #58

odpal wipeouta
[#60] Re: Bvision i czrany ekran

@pch, post #58

Cieszę się, że mogłem pomóc szeroki uśmiech w bardziej komfortowym przesuwaniu ikonek

Albo dawaj jak kolega podpowiada Heretica2, Freespace, Shogo, Quake, wspomnianego VipeOuta 2097, Hexen2, Earth 2140 i parę innych..
No i exclusive demka pod BVisionPPC jak: Planet Potion
No i jeszcze są emulatory: SEGA MD, SNES, Mario46 (nintendo64), NES, PC engine, nawet MAME (raczej bez dźwięku), PSX (pod AOS4.1) i wiele, wiele innych..
Mp3 i Mpeg1 też polecą ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2021 12:24:30 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem