[#31] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Aniol, post #27

W przesyłce nie było banknotów.

Po prostu celowo skłamali aby nie płacić odszkodowania od zagubionej paczki.

Przecież nie mam (i nikt nie ma) żadnej możliwości skutecznego udowodnienia co w paczce było NAPRAWDĘ.
Aby to zrobić, należy znaleźć zaginioną paczkę której nie ma, otworzyć ja przed sądem (ew. notariuszem nagrywając przebieg otwarcia) aby wykazać, że nie ma w niej towarów wykluczonych.
I dopiero wtedy mając takie dowody mogę dochodzić przed sądem odszkodowania za pisemne poświadczenie nieprawdy przez PP.
[#32] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #31

Boże jak ja niecierpię PP, według mnie ten moloch trzyma sie tylko dlatego że maja kontrakty na dostawę przesyłek urzędowych. Ostatnio pytam się pani w okienku: "dlaczego za każdym razem jak dostaję info przez maila i smsa że listonosz podejmię próbę dostarczenia paczki, to gdy pojawia sie listonosz to wrzuca gotowe wypisane awizo i nigdy tej paczki nie ma?" Pani odpowiada: "że to gabaryt" a ja wiem że to zwykła koperta co waży pare gram i że nie po to płacę tyle kasy za przesyłkę (zagraniczna) tylko po to by miec możliwość dostarczenia jej gdzies na pocztę i że płacę za dostawę do domu" A pani mi na to: "po piewsze nie pan płaci za przesyłke tylko nadawca" DOBRE? ROZBRAJAJĄCE
Poprosiłem panią żeby wydała mi w takim razie paczkę bo skoro listonosz jej nie zabrał wogole z poczty to musi byc u nich. Pani odpowiedziała mi że owszem listonosz jest od nich, ale jest jeszcze za wcześnie bo paczka znajduje sie jeszcze w innym oddziale,(gdzies w dupie na słupie juz nie słuchałem) i żebym po 18:00 przyszedł.
No to ja się pytam skoro dobrze wiedzą że nie będzie żadnej próby dostarczenia, to po cholerę wysyłają smsa z taka informacją? Niech w tym sasranym envelo, wyskoczy info że: "dzisiaj listonosz podejmie próbę dostarczenia ci kartki papieru z informacja że masz przesyłke do odebrania na poczcie 5km od ciebie"....

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 08:12:04 przez jaster
[#33] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #31

Dlatego ja po nauczce przy wysłaniu Amigi 500, zawsze robię zdjęcia/film pakownej paczki (oczywiście takiej o jakiejś wartości).

Jak sprzedałem na OLX Amigę 500 z osprzętem z wysyłką OLX jakoś przed Bożym Narodzeniem, oczywiście paczka zaginęła. Śmiem twierdzić, że kurier po prostu sprawdzał czy jest coś wartościowego w środku bo paczka była duża i ubezpieczona. Ponieważ się nie znał to zakleił etykietę i wrzucił gdzieś w kąt magazynu aby miną jakiś czas zanim się ktoś nią zainteresuje.

Co ciekawe po kilku tygodniach paczka odnalazła się, bo ją otworzyli i dopasowali, że to to co mi zaginęło.

Amiga wróciła do mnie wrzucona w karton bez zabezpieczenia jako klocki lego, połamana obudowa/klawiatura etc.

Rady:
1) rób zdjęcia film z pakowania paczki

2) przy otwarciu musi być powołana komisja i musi być sporządzony protokół otwarcia. Co jest bardzo ważne dla uzyskania odszkodowania, Inpost tego nie robi i należy zawsze żądać protokołu otwarcia (przynajmniej w moim wypadku nie zrobił).

3) zawsze zabezpieczajcie etykietę jakąś folią, dzięki temu udowodniłem Inpostowi, że sami zakleili etykietę, bo pod spodem była moja oryginalna.

4) gdy paczka do ciebie wróci, włącz nadrywanie przy otwieraniu paczki

Dzięki temu udało mi się uzyskać odszkodowanie, tylko połamanej amigi szkoda....
2
[#34] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@lopezpb, post #33

Dokładnie tak trzeba robić w przypadku cennych, drogich rzeczy. Z drugiej strony ja już kilka razy jechałem przez ponad pół kraju aby odebrać sprzęt, który bankowo zostałby uszkodzony w transporcie. Ostatnio sprzedawałem nowy monitor retro 17 cali - NOWY w pudełku, foliach i z zapachem z tamtych lat ;), człowiek setki kilometrów przyjechał po niego i powiedział, że w życiu nie dał by tego cacka kurierowi w łapy.

Co do dziwnych historii z paczkami to kiedyś kupiłem biurko - jeszcze działał K-EX, taka firma kurierska. Biurko przywiózł mi nawalony kurier, który kilka razy wywalił się po chodach z tym biurkiem, paczkę rzucił pod drzwi i pojechał. Oczywiście biurko połamane, podpis mój podrobiony - jakiś zygzak. Złożyłem reklamację i się dowiedziałem, że ja nie mogę reklamacji złożyć tylko ten co wysyłał, nieważne, że to moje biurko. Ten co wysłał złożył reklamację i reklamacją rozpatrzona negatywnie, że to wszystko to moje i wysyłającego wymysły - nie wiedzieli jednego - przed blokiem i w drzwiach mam zamontowane kamery i wszystko było nagrane - zdziwienie było przeogromne. Kasę oddali błyskawicznie a kuriera zwolnili.
1
[#35] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@KAN2000, post #34

Zasrana poczta, co za bałwany...przepraszam uniosłem się, ale przypominaja mi sie moje boje z tą instytucją
najgorsze jest to że często jesteśmy skazani na ich "usługi", i paczki zagraniczne przechodzą przez ich kosmate łapska.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 08:20:09 przez jaster
[#36] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@KAN2000, post #34

Prawda jest taka, że patologie trza tępić jakiejkolwiek dziedziny życia dotyczy, co do PP to można czasami kartkę z życzeniami na święta wysłać i tyle Ja jak coś komuś wysyłam to tylko drobnicę nie wartą za dużo. Po płytę A4000TX wybrałbym się osobiście, tak jak osobiście zawoziłem moje Amigi i inne sprzęty do re-cap'u i/lub innych napraw. OK
[#37] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@zbroy, post #36

Korzystam z Poczty Polskiej i jak dotąd paczki dochodzą w całości. Z cholernego dhl już nie korzystam po tym jak mi przyszedł pęknięty osprzęt do roweru. Na szczęście nie wydałem za to jakoś dużo żeby głowę sobie zaprzątać reklamowaniem, a zobaczyłem dopiero jak rozpakowałem paczkę a kuriera już nie było. Karton był lekko wgnieciony ale olałem to. Dhl omijam szerokim łukiem.

Tak cenne rzeczy jak A4000TX to tylko odbiór osobisty.
1
[#38] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #31

Trzeba nagrywać podczas pakowania. Zawsze jakiś dowód jest. Ja przez PP straciłem 600 PLN w 2010. Wysłałem karte turbo SSL A5000 do Australii. I tyle ją widzieli. Kupujący założył sprawę na paypalu, pomimo posiadania potwierdzenia nadania przyznali mu zwrot. A poczta wiadomka: nie mamy paczki i mamy to w d....
[#39] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@lopezpb, post #33

Dlatego ja po nauczce przy wysłaniu Amigi 500, zawsze robię zdjęcia/film pakownej paczki (oczywiście takiej o jakiejś wartości).

To obali każdy mizerny prawnik: wysłałeś inną zawartość niż nagrałeś. Czyli podmieniles paczki na poczcie.
[#40] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #39

Art. 6 KC Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego
wywodzi skutki prawne.

To poczta ma zatem obowiązek udowodnić na jakiej podstawie twierdzi że tam było coś czego nie było, a nie Ty. To naczelna zasada celowo umieszczona we wstępie kodeksu.
[#41] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Bociek78, post #40

Skutki prawne w tym przypadku wywodzi ten, kto domaga się odszkodowania.

To poczta ma zatem obowiązek udowodnić na jakiej podstawie twierdzi że tam było coś czego nie było

Zagadnienie z gatunku "udowodnij, że Bóg nie istnieje".

Rzeczywistość jest taka, że trzeba zaakceptować ryzyko i ewentualne straty, bo z tymi końmi nie ma co się kopać.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 09:37:51 przez Daclaw
[#42] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@lopezpb, post #33

Śmiem twierdzić, że kurier po prostu sprawdzał czy jest coś wartościowego w środku bo paczka była duża i ubezpieczona.

Miałem taką rozkminę, wysyłając ostatnio CSPPC i BPPC do Stacha. Ubezpieczać do realnej wartości, od której pani w okienku opadła szczęka, zapłacić krocie za wysyłkę i kusić złodzieja, czy wysłać normalnie, licząc na to, że nikt nie będzie się interesował zawartością pudła po butach?

Zdecydowałem się na opcję nie rzucającą się w oczy.

Amiga wróciła do mnie wrzucona w karton bez zabezpieczenia jako klocki lego, połamana obudowa/klawiatura etc.

Jak mój Commodore PC. InPost, po miesiącu walki.
[#43] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #41

Skutki prawne w tym przypadku wywodzi ten, kto domaga się odszkodowania.

Jestes w mylnym błędzie. Na tej zasadzie to najpierw PP ma udowodnić co było w paczce (jak twierdzi), odszkodowanie to etap kolejny,

Rzeczywistość jest taka, że trzeba zaakceptować ryzyko i ewentualne straty, bo z tymi końmi nie ma co się kopać.

Tak jest wiec wszystko jasne. Pochylmy głowy i posypmy popiołem. Rozumiem ze to kończy tą dyskusję.
[#44] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #39

Wytstarczy niezmywalnym markerem porobić X na paczkach przez taśmy. Zdjęcie robimy po ostęplowaniu paczki na poczcie.
[#45] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Bociek78, post #43

Tak jest wiec wszystko jasne. Pochylmy głowy i posypmy popiołem. Rozumiem ze to kończy tą dyskusję.

Ależ skąd, jeszcze płaćmy i dalej głosujmy na polityków którym podoba się że priorytetem Poczty Polskiej jest sprzedaż różańców, książek kucharskich Siostry Anastazji i kalendarzy z Papieżem (Polakiem oczywiście).

PS. od razu odpowiem na głosy "ależ to polityka, za politykę banujemy!!!". Otóż w tym właśnie przypadku widzimy, że sprawy polityczne (czyli m.in. kto rządzi w naszym kraju) bezpośrednio wpływają na nasze życie. W tym wypadku jesteśmy zmuszani do wędrówek na pocztę, mimo ze zapłaciliśmy za przesyłkę do domu, a listonosz zostawia kartkę z nieprawdziwym tekstem, że nikogo nie zastał w domu, oraz do godzenia się na zaginięcia, czy uszkodzenia przesyłek bez praktycznej możliwości wyegzekwowania odszkodowania.
Poczta Polska zaś jest Spółką Skarbu Państwa i nadzór nad nią (czyli także regulacja zasad funkcjonowania) należy do aktualnie rządzących w Polsce polityków. Wpływajmy na naszych przedstawicieli (posłowie/senatorowie) aby zabrali się za rozwiązanie tych problemów, ew. głosujmy na innych przy kolejnych wyborach. I nie mówcie, że się nie da, bo w innych krajach poczty państwowe działają lepiej.
3
[#46] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@wali7, post #45

nie mówcie, że się nie da, bo w innych krajach poczty państwowe działają lepiej.

Znajomy z forum MorphZone kupił kiedyś dla mnie w USA kartę graficzną do PowerMaca G5 (oryginalny applowski Radeon X800XT). Wysłał ją do Polski za pośrednictwem amerykańskiej USPS w październiku 2016 roku. Jeszcze nie dotarła, ale nie tracę nadziei, w końcu w USA jest nowa administracja teraz.
2
[#47] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@recedent, post #46

Ja w USA pracowałem i mieszkałem za Obamy, wtedy działała dosyć szybko i sprawnie, może za rządów Trumpa się pogorszyło? Miejmy nadzieję, że za Bidena się poprawi ;)
A w placówkach USPS oferował wyłącznie usługi pocztowe. I tego życzmy sobie także u nas.
A żeby nie było że tylko narzekam, to raz w życiu kupiłem książkę na Poczcie (bo nudziłem się w 1-godzinnej kolejce), była to książka o serowarstwie i do dzisiaj robię domowe sery
1
[#48] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#52] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #23

Ciekawe skąd wiedzieli co zawiera paczka...
[#53] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #52

Prześwietlają jak bagaż na lotnisku.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 12:39:07 przez mmarcin2741
[#54] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #52

Pan Wiesiu z sortowni ma alergię na banknoty NBP, a że wszystkie paczki przechodzą taśmociągiem obok niego, to nic się nie prześlizgnie.
2
[#55] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #52

Jakby nie było sprawa jest wysoce niepokojąca. Nieraz przesyłałem inPostem bardziej wartościowe graty (ostatnio Apollo 1260, gotową płytę A4000TX nawet kilka razy, kartę procesorową do A4000 i wiele innych), trzeba będzie przynajmniej dokupywać ubezpieczenie (dotychczas myślałem, że zaginięcia/zniszczenia paczek to margines marginesów), a i o dokumentacji z pakowania pomyśleć.
[#56] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #31

Przecież nie mam (i nikt nie ma) żadnej możliwości skutecznego udowodnienia co w paczce było NAPRAWDĘ.
Aby to zrobić, należy znaleźć zaginioną paczkę której nie ma, otworzyć ja przed sądem (ew. notariuszem nagrywając przebieg otwarcia) aby wykazać, że nie ma w niej towarów wykluczonych.
I dopiero wtedy mając takie dowody mogę dochodzić przed sądem odszkodowania za pisemne poświadczenie nieprawdy przez PP.

Ale ty nie musisz tego udowadniać. Mam dość duże doświadczenia ze sprawami cywilno-prawnymi i bardzo dużo firm zmienia swoje stanowisko po piśmie z pieczątką i prośbą o skomentowanie sprawy przed kamerą/publicznie.
Nie będę tutaj się dużo rozpisywał, ale żadna z moich spraw nie zdążyła dojść do drogi sądowej. Strona przeciwna tego nie chciała. Ciekawe czemu? W PL ludzie boją się sądów. Moim zdaniem niesłusznie.
Jak wysyłam coś cennego, to nagrywam pakowanie. Jak zamawiam coś cennego to nagrywam unboxing.
[#57] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #52

No właśnie o to chodzi. Sami się przyznali, ze paczkę otworzyli, znaleźli pieniądze i sobie wzięli.
Fałszywie przyznali się do kradzieży
[#58] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #31

Ale z drugiej strony - jak wysyłasz paczkę deklarujesz jej zawartość. I to jest święte. Jak poczta twierdzi, że jest coś innego.. odnajduje paczkę i przy świadkach ją otwiera ;)
[#59] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@PrzemasIII, post #44

A kto Ci wyda ostęplowaną paczkę ?
[#60] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #59

Kładą na ladzie i cykasz fotki. Tak robiłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem