[#61] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #13

"Maci opadły mi z szelestem...
Miałem już iść do adwokata i założyć sprawę o pisemne poświadczenie nieprawdy, ale po 3 dniach mi przeszło"

Było po prostu złożyć odwołanie, żeby wyczerpać drogę postępowania reklamacyjnego o której mowa w Rozporządzeniu Ministra Administracji i Cyfryzacji w sprawie usług pocztowych, dopiero wtedy przysługuje droga sądowa lub postępowanie przed Prezesem UKE. Z reguły w postępowaniu odwoławczym sprawa trafia do bardziej kompetentnego, a co ważne innego pracownika aniżeli ten, który rozpoznał reklamację w pierwszej instancji. To jest moment na wypunktowanie niedorzeczności takiego rozstrzygnięcia, jak tego nie zrobisz, to jesteś ugotowany.

Pomysł "założenia sprawy o pisemne poświadczenie nieprawdy" brzmi jak nieco naciągana próba alternatywnego podejścia do tematu mimo upływu terminu do wniesienia odwołania. Wpierw takie przestępstwo poświadczenia nieprawdy trzeba byłoby udowodnić w postępowaniu karnym, a to nie byłoby łatwe. Urzędnik zasłoniłby się omyłką pisarską, błędnym skopiowaniem fragmentu argumentacji z decyzji reklamacyjnej dotyczącej zupełnie innego stanu faktycznego. Niewyczerpanie drogi postępowania reklamacyjnego powoduje co do zasady niedopuszczalność drogi sądowej, prowadzącą do odrzucenia pozwu, więc pewnie dlatego zostałeś z niczym.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 17:21:42 przez charliefrown
[#62] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@MaaG^dA, post #58

I to jest święte

Byłem raz w sądzie świadkiem. Jakieś 25 lat temu
I tam usłyszałem zdanie które pamiętam do dzisiaj:
Sąd nie dał wiary zeznaniom świadka.
Koniec.
[#63] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@charliefrown, post #61

Tylko wiesz, trzeba mieć czas i chęci.
Jednego i drugiego mi zabrakło.
Czas też kosztuje.
[#64] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #63

W przypadku zagininęcia OS 3.2 Retroami zadziałało w tempie ekspresowym i w miejsce zagubionego przez inpost systemu dostałem nowy. Duży plus dla Retroami. OK

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2021 17:04:56 przez luka
1
[#65] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Nieźle, ja wczoraj dostałem info że złącze karty procesorowej do 1200 przyszło od Architecta. Jakież było moje zdziwienie gdy po kliknięciu w inpostowej aplikacji androidowej "otwórz zdalnie" otworzyła się skrytka a tam pustka.
2
[#66] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@fazior, post #65

Czyli Amigowcow wcale nie jest tak mało OK
[#67] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Aniol, post #66

Muszę tylko namierzyć który kurier Inpostu w Kielcach miał uszkodzone złącze kontowe od turbiacza do 1200 i sprawa zaginiętej paczki się rozwiąże.
[#68] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

No i jest jakiś ciąg dalszy po wizycie na sortowni?
[#69] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@fazior, post #65

Swoją drogą, ostatnio coś dużo słychać o zaginionych paczkach w InPoście. Ktoś gra na ich skuchę? gwizdanie
[#70] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@_arti, post #69

Ktoś gra na ich skuchę?

Może tak być, że ktoś za tym stoi. Osobiście
nie podejrzewam autora tego tematu, ale
jakby sie zastanowić...
[#71] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@_arti, post #69

Ok, to dam im plusik dla przeciwwagi. Wspomniana przeze mnie paczka miała wycieczkę krajoznawczą, ale w końcu się jednak ogarnęli i doszła.
[#72] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@_arti, post #69

Nie ja, ja wolałbym żeby mój Blizzard siedział w Amidze a nie leżał na warsztacie i czekał na złącze.
[#73] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@fazior, post #65

Ja miałem taką stuacje .
Otwieram skrzynke import a tam dwie paczki .
No to biore bo czekałem na dwie paczki .
Patrzę ale to nie jest paczka zbiorcza.
Okazało się że ta druga to nie jest moja paczka. Dzwonie na infolinię a infolinia nieczynna. Zadzwoniłem na numer z paczki, mówię mam Pani paczkę a ona mówi że jest w domu żebym przyniósł. Mówię że nie jestem kurierem inpost, umówiłem się z nią że te paczkę jej oddam żeby podeszła. Kobieta mówi że inpost zgubił jej paczkę tydzień temu i że mają tą paczkę gdzieś na aucie tylko nie ma kto jej dostarczyć. Dałem jej paczkę i niech sama dalej to wyjaśnia z nimi
Była wsciekła na inpost bo jej kit wciskali że mają jej pake .

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2021 07:51:47 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2021 07:53:04 przez Dorian3d
[#74] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #62

Bo w sądzie chodzi tak naprawdę tylko o dwie rzeczy - załatwialność (czyli zakreślone numerki) i o to, żeby się wyrok utrzymał w wyższej instalacji. Czysta punktoza, szczególnie gdy sądzi młody asesor. Dlatego ludek, w starciu z potężną państwową firmą, albo organami władzy jest już na starcie "mało wiarygodny". Sprawiedliwość ma tu najmniej do rzeczy.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2021 11:32:31 przez Daclaw
[#75] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@wali7, post #55

Dokładnie, też mnie dziwi to co czytam, sam bardzo lubię wysyłać inpostem, że względu na wygodę, wyslalem/ dostałem dziesiątki paczek beż żadnych problemów, szybko i sprawnie.
Moja A600 przyszła z Gdańska do Gliwic w prawie 24 godz. następnie pojechała na przegląd do Krakowa, wróciła i po jakimś czasie pojechała jeszcze raz 😀 wszystkie wycieczki impostem 😀 czytając ten temat czuje się farciarzem

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2021 12:03:41 przez mike100
[#76] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@_arti, post #69

Swoją drogą, ostatnio coś dużo słychać o zaginionych paczkach w InPoście. Ktoś gra na ich skuchę?

Taa, Paczkomaty PP podkupiły kurierów InPostu, by Ci w ch... z paczkami grali pomysł
[#77] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@mike100, post #75

Przy milionach paczek, zawsze sie cos wydarzyć może. My tu opisujemy problemy i radzimy jak ich uniknąć lub co robić jak sie pojawią OK
[#78] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@mike100, post #75

Ja mam kilka stłuczek rocznie nie z mojej winy i znajomy się dziwił, że przejeździł 40 lat i nie miał nawet draśnięcia. Niestety niedługo później miał wypadek, w którym zginął.
Można wysyłać i odbierać paczki i będzie wszystko git i nagle ta ważna, cenna paczka zginie i będzie płacz.
Takie są realia i z rachunku prawdopodobieństwa wychodzi, że tak musi być.
[#79] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@KAN2000, post #78

[#80] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Cezarykl, post #79

Witam.
Jakieś dwa lata temu poprosiłem kolegę o przysługę aby kupił dla mnie komplet chipów do ReAmiga1200 u Jensa.
Dlaczego kolega bo sam już u Jensa zrobiłem kilka razy zakupy i pewnie by jęczał.
Opłacił poprzez PayPal. Wysyłka DHL a w Polsce DHL Parcel.
Przesyłka do kolegi nie dotarła. Reklamować przesyłkę może tylko nadawca a Jens maile kolegi olewał twierdząc że przesyłka dotarła. Na niektóre maile nawet nie odpowiadał.
Kolega wystąpił o zwrot w PayPal opisując cała sprawę i załączając screeny.
Wtedy Jens coś niby zaczął działać i robić reklamacje w DHL.
Po pewnym czasie kolega dostał zwrot kasy od PayPal a Jens wkurzony napisał że wciąga kolegę na „czarną listę”.
Mógłbym jeszcze opisać kilka przypadków jak Niemcy traktują nas jako kupców.
A co do InPost-u to póki co wszystkie paczki do mnie dotarły, chociaż kilka było pogniecionych ale zwartość była nieuszkodzona.
Zdarzały się też pomyłki - ostatnio otrzymałem informacje o paczce do mnie do odbioru na drugim krańcu kraju.
Pozdrawiam.
1
[#81] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@ted, post #80

Nie czaję, dlaczego by jęczał skoro wcześniej zamawiałeś i dlaczego użyłeś słupa? Miałeś wcześniej reklamacje?
[#82] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@ted, post #80

Po pewnym czasie kolega dostał zwrot kasy od PayPal a Jens wkurzony

To tylko moje przypuszczenie, ale wyglada na to, że Jens
sie wkurzył z powodu utraty towaru.
Myślę, że to błąd na kogoś kupować.
Jakbyś kupił jako ted z ppa, to byś otrzymał
obsługę, na jaką zasługujesz
[#83] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Ralpheeck, post #81

użyłeś słupa

Kolega by się obraził za takie porównanie.
Wolę określenie „per procura”.
2
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#85] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
[#86] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

InPost zgubił ją w transporcie.

Jeśli jechała tym paczkowozem, to trochę lipa.

1
[#87] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Witam.
Walczysz z InPostem czy odpuściłeś?
Pozdrawiam.
[#88] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@ted, post #87

Podobno jeszcze mają coś tam szukać, zobaczymy w przyszłym tygodniu.
[#89] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #88

Pewnie kasę zwrócą ale szkoda twojego czasu i maszyny .
[#90] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Dorian3d, post #89

Maszyny szkoda najbardziej...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem