[#1] Film o karcie graficznej ZZ9000
Zapraszam do oglądnięcia mojego najnowszego filmu o karcie graficznej ZZ9000.
Film jest na YT: https://youtu.be/mOPooScZbDY,
a jego treścią jest unboxing karty i instalacja w Amidze 4000TX. Jest to pierwsza część materiału o ZZ9000, w niedługim czasie powstaną kolejne.
Zachęcam do komentowania i zostawiania łapek. Najlepiej w górę :)

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 09:45:04 przez wali7
7
[#2] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

A do tej Tx da rade mediator pci ?
ten dla 4000T ?
[#3] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Pięknie. Brawa za pomysł i realizację! OK Czekam na kolejne odcinki.
Może pokusisz się także o zrobienie jakiegoś opisu, instrukcji montażu oraz instalacji i dorzucisz ją w wątku sprzętu na PPA. Będzie wtedy na lata...
[#4] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Nie znoszę youtuberów żebrzących o komentarze, łapki w górę, czy subskrybcje. Za takie coś łapkę mogę dać co najwyżej w dół. To druga najbardziej wnerwiająca rzecz na tym serwisie (po „this video is sponsored by”).
[#5] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Dorian3d, post #2

Ja mam mediatora dla A4000T w A4000T ze busboardem Mikronika. Chyba wystarczy żeby liczba zorro sie zgadzała.
[#6] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Cedrat, post #4

Widzisz gdzieś, że żebrzę o łapkę w górę?
Napisałem, że proszę o komentarze i łapki. A to, że wolałbym aby były w górę to takie dziwne? Lubiłeś w szkole dostawać złe oceny?
Mam świadomość wielu niedoróbek w filmach, w ostatnim chociażby kiepskie światło. I oczywiście moją nieustającą niechęć do wcześniejszego pisania skryptów. Jednak jak większość ludzi tworzących cokolwiek, chcę aby to zrobiłem było dobrze ocenione. To napędza do ulepszania i tworzenia nowych rzeczy.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 11:23:12 przez wali7
[#7] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #6

Miałeś dostać łape w dół ale kolega Cedrat mnie zdenerwował i dałem do góry na złość .
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło

Nie ma co sie spinac rób swoje .

Fajny film konkretny i w jezyku polskim .
Nie opowiadasz cherezji o amigach jak to potrafią youtuberzy

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 11:32:11 przez Dorian3d
[#8] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Dorian3d, post #7

Nie chcę wywoływać niepotrzebnie kłótni. Też nie lubię gdy w filmach proszą o te łapki i subskrybcje. Ale z drugiej strony algorytmy Youtube rzeczywiście promują filmy z dużą ilością odsłon, łapek i komentarzy. Wiadomo - dla Youtube oznacza to większą kasę ze sprzedaży reklam w filmach (albo wpływy z Premium).
Gdyby ktoś chciał dojść do monetyzacji kanału, to trzeba mieć 1000 subskrybcji i 4000 godzin oglądania filmów rocznie. O ile to drugie spokojnie da się zrobić, wystarczy dużo filmów stworzyć; to myślę, że trudno (jeśli w ogóle jest to możliwe) w polskim światku amigowców mieć 1000 subskrybcji. To raczej wymagałoby robienia filmów w językach bardziej rozpowszechnionych: angielski, hiszpański, francuski, niemiecki, czy choćby rosyjski (być może napisy wystarczą, będę sukcesywnie dodawał angielskie). Albo robienie filmów po polsku, ale o czymś klikalnym... ale w patostreaming nie celuję szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 11:58:55 przez wali7
[#9] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Hej Piotrek. Mam nadzieję że ludzie komentarzami Cię zmotywują do częstszego i lepszego nagrywania.
Najlepiej abyś sobie zrobił nawet jakąś nawet kilkusekundową czołówkę, tytuł serii (zamiast nazwiska) no i popracował nad światłem, nagrywaniem i oświetleniem detali z bliska.
Jeśli masz możliwość, zainwestuj w coś do nagrywania głosu (coś jak Zoom h4n). Oswietlenie i mikrofon to nie są jakieś drogie rzeczy, a oznaczają olbrzymi skok jakościowy.
Nie wiem do kogo adresowałeś filmik, czy do ludzi którzy o karcie słyszeli, czy do kogoś kto się o niej dowie od ciebie, ale można było zreferować trochę czym jest standardowa grafika, wspomnieć jakieś inne karty i pokazać to na przykładach.
Nowy80 z naszego forum ma niesamowity warsztat w filmikach (montaż, światło, dźwięk), najlepiej podpatrz jak się do tego zabiera.
No i najlepiej opowiadać o czymś tak jak byś opowiadał na party, czyli na luzie i z humorem, wstawiając uśmiech lub dowcip. Łapki i suby to ograna mantra, podobnie jak wstawianie kota lub psa w filmikach, ale na ogół ludzie doceniają pracę włożoną w filmik. Ja doceniam i trzymam kciuki żebyś załapał bakcyla - bo sprzęt i wiedzę to ty masz! Teraz tylko czas i chęci.
[#10] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Ralpheeck, post #9

Dzięki.
Kanał kolegi Nowy80 znam, jest super zrobiony. Pewnie do niego napiszę z prośbą o rady w zakresie technikaliów.
Moja córka studiuje grafikę, już ją prosiłem o zrobienie jakiejś czołówki... ale oczywiście rozbija się to pytanie "a jak by to miało wyglądać?" :) . Ostatnio pomyślałem o czołówce w stylu animacji montypythonowych, to powinno być proste do zrobienia, a córka robiła animacje w tym stylu i lubi go. Ja także.
Wyposażenie "studia" to ważna sprawa, myślę, że niedługo będzie lepiej.
[#11] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #10

Piotr, super filmik OK
[#12] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #6

Widzisz gdzieś, że żebrzę o łapkę w górę?
Napisałem, że proszę o komentarze i łapki.
.

No właśnie :D
[#13] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Cedrat, post #12

Ale to nie żebranie. Sugestia :)
Zresztą najbardziej lubię komentarze, bo to jest po prostu dyskusja. A ja lubię dyskutować.
Więc przyznaję się do żebrania o dyskutowanie szeroki uśmiech
1
[#14] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Dzięki bardzo! Moja ZZ już czeka na unboxing
[#15] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Ralpheeck, post #9

Nowy80 z naszego forum ma niesamowity warsztat w filmikach

A mogę prosić o link do kanału?
[#16] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #15

[#17] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #6

Napisałem, że proszę o komentarze i łapki. A to, że wolałbym aby były w górę to takie dziwne?

U nas scena retro jest nieduża. Youtuberzey z ponad 1 tysiącem
subskrybentów w tej tematyce to rzadkość.
Tobie i tak dobrze idzie, parę filmów i już przekroczyłeś
setkę.
[#18] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Bardzo fajnie zrobiony film. Obejrzałem z wielką przyjemnością pomimo tego, że klasycznego sprzętu już na pewno nigdy nie dotknę. Nie znam się na sprzęcie ale karta zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Gdyby tak dokleili jej jeszcze jakiś prosty akcelerator 3D obsługiwany przez Warp3D to byłoby idealnie.
Kanał na YouTube oczywiście zasubskrybowałem w nadziei na kolejne filmy. Bardzo zgrabnie je nagrywasz, fajnie się je ogląda i mam nadzieję, że będziesz to kontynuował.
[#19] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@MDW, post #18

Czemu nie dotkniesz już klasycznego sprzętu? Możesz to rozwinąć?
[#20] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Ralpheeck, post #19

Nie chciałoby mi się. Nie pozwala (albo pozwala w bardzo ograniczonym zakresie) na bawienie się w to co mnie interesuje. Mam do niego wielki sentyment, lata 1999-2003, czasy pierwszych PPC, popularniejszych kart graficznych, dźwiękowych, amigowego internetu wspominam bardzo dobrze. Ale to właśnie połatany, nierozwijany system i ten "pokanapkowany" sprzęt sprawiły, że prawie się rozstałem z Amigą. Gdybym w 2003 roku nie przesiadł się na Pegasosa to nie wiem czy bym wytrzymał do... 2005.
[#21] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

A w tle Newton na montażu Dobson z kitowym okularem
OK
1
[#22] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #1

Mnie szczerze interesuje zastosowanie takiej karty. Na PC to rozumiem - gry, CUDA itd. A na Amidze? Co właściwie taka karta daje oprócz obsługi pulpitu i możliwości uruchomienia ImageFX-a lub innego programu graficznego? Tzn. ok, to też jest zastosowanie, ale co ta karta usprawnia względem jakichś innych kart?
[#23] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #22

Pomijając kwestię że ta karta to combo z ramem, usb, ethernetem, dekoderem jpg, mp3, (bo to jest na filmiku wytłumaczone) chodzi po prostu o podgonienie starej technologii. Masz 30 letni komputer i fajnie jest go podpiąć pod współczesny monitor, lub odtworzyć chociażby twoje mp3 na nim?
Wiem że ludzie jeżdżą samochodami, bo nowocześnie, wygodnie, ale to nie znaczy że rower to obciach i jeżdżenie nim jest bezsensowne. Są rowery w cenach używanych aut, i to chyba dobrze?
[#24] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #22

to że masz na jednej karcie , sieć, 256 mb , scadubler . USB
[#25] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Dorian3d, post #24

Czyli co? Sama karta jest tak samo dobra jak każda inna, tylko ma dodatkowe bajery? Ja wiem, że ta karta ma ram itd. ale co z jej podstawową funkcjonalnością? Co ona daje? Jeżeli jest szybsza to w czym? Jaki program lub gra zauważalnie przyspieszy w stosunku do innej karty?
[#26] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #25

Raczej zorro nie dogoni pseudopci na cyberstormie. Niestety.
[#27] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Ralpheeck, post #23

“ Są rowery w cenach używanych aut, i to chyba dobrze?”
Dość dziwny powód do zadowolenia.
Dla mnie jako zainteresowanego, to niedobrze, ze rowery tyle kosztują
[#28] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@pawelini, post #26

Ok, Zorro nie dogoni lub dogoni pseudopci na cyberstormie... To nieistotne, bo nadal nie wiem W CZYM niby ma gonić? W FPS-ach w grach? Jakich grach? Nie ma gier wymagających GPU na Amigę. W programach graficznych na Amigę? Im wszystko jedno jaka jest moc karty. Chodzi o to, że nie widzę żadnego zastosowania dla tej karty.
[#29] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #28

10:01

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 00:12:52 przez snifferman
[#30] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@pekdar, post #21

Dobson już dawno rozmontowany leży na strychu, teraz mam paralaktyczny EQ5, tyle że bydle z założoną tubą zajmuje pół warsztatu. Więc stoją osobno. A że ciasno, to tuba wchodzi w kadr.
Okular tani, bo robi za zatyczkę do wyciągu :)
Zresztą i tak głównie robię zdjęcia.
Za to z zainteresowaniem obserwuję, jak w wielu komentarzach dot. ostatnich filmów padają pytania o ten sprzęt OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem