[#31] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #25

Karta ma osiągi takie, jak najszybsze karty Zorro III na Amigę. Wyniki syntetycznych testów są bardzo podobne do wyników Picasso IV. Tutaj się wiele nie ulepszy, bo podstawowym wąskim gardłem jest Zorro III. Ale ja więcej od tej karty nie oczekuję, bo to co jest zadowala mnie w pełni.
Otwartość architektury (wszystkie funkcje akceleracji są realizowane poprzez jeden z rdzeni wbudowanego CPU) daje potencjalną możliwość wbudowania zupełnie nowych rzeczy np. części funkcji OpenGL. Co więcej, ogarnięty użytkownik może eksperymentować samodzielnie, bo cały kod źródłowy firmware jest opublikowany, a ewentualne eksperymenty polegają na umieszczeniu zmodyfikowanego firmware na karcie SD z której automatycznie wczytuje go ZZ9000.
Dodatkowe ficzery (fast ram, ethernet, usb, audio - gdy będzie) to tylko miłe bonusy. Ale bardzo miłe, bo nie muszę blokować sobie slotów Zorro i wydawać kasy na kartę Bigram, czy sieciową. Cyfrowy flicker-fixer to także bardzo dobra rzecz.
Unikalną cechą karty jest całkowicie dostępny dla użytkownika jeden rdzeń Cortex A9 666 MHz. Procesor ten operuje w pamięci karty, z której części (video ram i fast ram) zamapowane są na przestrzeń adresową 680x0 Amigi. To daje duże możliwości operowania na danych, czy to graficznych, czy zaalokowanych w udostępnianym fast ramie. Procesor ten daje prędkość niespotykaną dotychczas w Amigach i może pełnić rolę koprocesora, podobnie jak PPC. Do niego dostarczone jest proste SDK z przykładami, jak tylko ogarnę instalację programową karty to się pobawię :)
Unikalną cechą karty jest także wyjście HDMI umożliwiające proste podpięcie współczesnych monitorów.
A na koniec, jest to produkt nowy, na pełnej gwarancji.
1
[#32] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #28

Nie ma gier, nie ma internetu, nic nie ma.
No jednak nie, doczytaj sobie.

Wszystko co wymaga jednak nieco ambitniejszej amigi chodzi na niej "na styk", na najmocniejszych konfiguracjach. Wiec jakiekolwiek wąskie gardło dla grafiki nie jest pożądane.

Karta zz sama w sobie wygląda bardzo miodnie. Ddybym nie mial CVPPC, Delfiny i XSurfa byłby to pierwszy zakup. Pozbycie się agaty z systemu i dużych gier, emulatorow oraz siec, do tego FF i SD jako bonus i dźwięk w planach. Kwestia jak to wszystko jest oprogramowane. Ale samo w sobie TO JEST BARDZO OBIECUJĄCA, konstrukcyjnie PRZEŁOMOWA KARTA.
[#33] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@pawelini, post #32

Przyłomu w niej nie ma bo nie daje nic poza to co daje Mediator. Przełomowa to by była jakby było 3D.
[#34] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #31

A kiedy zrobią OpenGL?
[#35] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@XTD, post #22

Przeglądanie zdjęć jest szybsze, dodatkowo działa rzekomo jako scandoubler do HDMI/DVI. Prawdziwa moc tej karty jest moim zdaniem jeszcze nie wykorzystana. Z opisu wynika, że jeden z procesorów jest wolny i można wykorzystać go jako koprocesor w Amidze.

Teoretycznie daje to duże pole do popisu - tak np. w obudowie Amigi 2000 moglibyśmy mieć sprzęt który umożliwia uruchamianie w miarę współczesnego Linuksa. Gdyby spojrzeć na samo podejście do tematu to w miarę rozwoju sprzętu moglibyśmy mieć nawet współczesny komputer do przeglądania stron/części gier. Dodając do tego USB 3.0 i PCI-Express(a rzekomo są układy tego typu z obsługą PCI-Express) moglibyśmy częściej używać Amigi do typowych zadań. Np. USB 3.0 definiuje punkt-punkt połączenia, więc np. przegranie zdjęć na zewnętrzny dysk trwałoby mniej więcej tyle co na analogicznym laptopie. PCI-Express natomiast daje możliwość podłączania kart SAS(np. w zewnętrznej obudowie), czy mocnych kart graficznych - wtedy taki komputer stawałby się współczesną stacją roboczą.

Koncepcja wbrew pozorom jest bardziej zgodna z założeniami Amigi niż nam się wydaje. Przecież Amiga 2000 powstała właśnie jako komputer do którego można było wsadzić kartę-mostek z procesorem, który albo działał sam, albo można było próbować w założeniach wykorzystać go jako koprocesor. Podobnie jak obsługa wówczas popularnego ISA.
[#36] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@pgru2, post #35

Przyłomu w niej nie ma bo nie daje nic poza to co daje Mediator. Przełomowa to by była jakby było 3D.

Tylko, że mediator plus analogiczne peryferia wychodzi trochę drożej.

Dodając do tego USB 3.0 i PCI-Express

wtedy taki komputer stawałby się współczesną stacją roboczą.

współczesny komputer do przeglądania stron/części gier

Ahh te marzenia. Od 20 lat podobne... Dogonić blaszaka.

Ta karta jest fajna jak masz golasa. Sam mam A4000 CV64 i Oktagon2008 i zastanawiałem się nad zakupem ZZ9000. Najpierw jednak wolałbym mieć 060 z Fastem na karcie CPU. Teraz mam 040 25Mhz (przy 33Mhz nie chciało mi działać CV64) i tworzy się wąskie gardło.

[#37] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #36

Może pod ZZ9000 by poszło w 33 MHz?
Inna sprawa, że:
1. CV64 znany jest z wrażliwości na różne aspekty sprzętowe Amigi
2. A3640/A3660 ma duże problemy z przetaktowywaniem 68040, można to rozwiązać montując 68060 (drogie i spora utrata wydajności wynikająca z braku szybkiego fastu), lub montując płytkę umożliwiającą podgonienie 68040 do 50 MHz (raczej trzeba kupić 68040 40 MHz) od Cosmosa. Najlepszym rozwiązaniem w aspekcie A3660 byłoby zainstalowanie fastu od Lukzera (wyniki testów są obiecujące), ale dopiero wtedy, gdy będzie dostępne.
A wracając do ZZ9000, to póki co fajny jest porządny flicker-fixer, fajne jest 256 MB fastu (b. wolnego, ale nic za darmo), a najfajniejsze są niezłe osiągi w wyświetlaniu grafiki.
[#38] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #36

Tylko, że mediator plus analogiczne peryferia wychodzi trochę drożej.

Mediator wychodzi lekko drożej, a jak kupujesz na firmę to wychodzi nawet taniej.
Poza tym cena nie ma związku z byciem rzeczą przełomową. Tu przełomu nie ma. Będzie 3D, albo pełny host USB to będzie można tak powiedzieć. Na razie to odgrzewane kotlety w jednym miejscu za średniowygórowaną cenę. Nic co by przeniosło Amigę na poziom wyżej. W takim np. Warp1260 jest DMA dla operacji dyskowych i o wiele szybsza karta GFX. To jest przełom.

Oczywiście, nie mówię że ta karta jest zła czy coś, po prostu nie jest przełomowa.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 11:39:42 przez michal_zukowski
[#39] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #33

no tak warp3d !
[#40] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #38

Rzookol - a co sądzisz o obecności szybkiego (w porównaniu do 68k) procesora ARM, który może wykonywać operacje na pamięci video, jak również na faście, który udostępnia Amidze? Moim zdaniem jest to bardzo przełomowe rozwiązanie.
[#41] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #33

Przełom w sensie wykorzystanie układów programowalnych z jednostką obliczeniową, zamiast starych czipow CPU/GPU. Ja to odbieram jak kartę z koprocesorem dzisiejszych czasów. W zasadzie tym samym są karty ppc dla klasycznego systemu (nieprzepisanego na ppc). Tyle, że jest to stara architektura no i oczywiście nie na zorro. System cyberstorm/blizzard - procesor, mostek karta graficzna, w dzisiejszych realiach zunifikowane w czipie programowalnym, uniwersalnym koprocesorze. Jest to koszerne, bo rozszerza to możliwości amigi i niczego nie udaje. Dziś nie ma już szans na sensowne, powszechne, uniwersalne oprogramowanie do tego, ale jaki problem zrobić do tego 3d, DSP czy czego dusza zapragnie. Takie coś na slocie procesora, z procesorem 060 gnanym 3 cyfrową częstotliwością. I mamy te brakujące kilkadziesiąt procent mocy najlepszym seryjnym procesorom 060 żeby usprawnić to co już istnieje z softu dla 060.
[#42] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #40

No to samo jest w Warp1260, już nie mówiąc o Pistormie. Jakby było jedno api/biblioteka dla pisania programów dla Arma (albo nawet takie coś jak PowerUP tylko dla Armów) to czemu nie. A tak powstanie pare dekoderów mp3/divx/h264 i tyle z tego będziemy mieli. No może jeszcze akceleracje SSL by się dało na to zrzucić. To myśle, że większą frajdą by było oprogramować Ati Rage DVD dla Mediatora. Efekt byłby podobny.

Dla mnie przełom jest prosty. Stawiamy Amigę z Cyberstormem PPC i CVisionPPC i Mediatorem czyli sprzęt sprzed 20 lat i jakieś nowe rozwiązanie. Jak nowe rozwiązanie jest lepsze to mamy przełom, jak nie jest to nie mamy

ps. system w stylu ArmUpa to by faktycznie było coś przełomowego.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 12:07:22 przez michal_zukowski
1
[#43] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #40

Jasne, że fajnie, że jest, ale znamy realia
Jak pojawi się kilka aplikacji korzystających z mocy ARM to będzie sukces.
Jest to podobny motyw co ma Warpie (ARM) i AA3000+ (DSP), może ktoś napisze dekoder JPG, może dekoder mp3 i to pewnie napisze jako własna apkę z której nie skorzystają inne programy, narzędzia pod systemem, więc jest to kolejny standard na naszym obecnie mikro rynku, rozrzedzający i tak rzadką materię jaką są programiści. Z tej perspektywy to nie są dobre rozwiązanie

Moim zdaniem najlepiej oprogramowanym "koprocesorem" pod Workbenchem 3.x jest PPC w postaci WOSa (Pod AOS4.1 i MOS PUP w AMIGAch klasycznych to już nie jest koprocesor).
Jest tu naprawdę mas oprogramowania (soft urzytkowy, dekodery, enkodery, playery emulatory SNES/MAME, nawet gier), więc skoro jest taka moc tego ARMa, to niech on robi za emulator PPC i mamy na starcie już mnóstwo softu do odpalenia + możliwość tworzenia nowego oprogramowania i to na dodatek dla szerszego grona użytkowników ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 12:18:54 przez BULI
[#44] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

Mediator wychodzi lekko drożej, a jak kupujesz na firmę to wychodzi nawet taniej.

Nie każdy ma firmę i nie każdy chce budować kanapki. Rozumiem, że masz na myśli cenę mediatora+osprzęt (grafika,lan,usb). ZZ9000 jest ponoć otwarty, więc chyba da się samemu taniej złożyć, albo ktoś inny zrobi taniej.

Oczywiście, nie mówię że ta karta jest zła czy coś, po prostu nie jest przełomowa.

Może nie o przełom tu chodzi. To raczej karta dla kogoś jak ja? Do CS64 musiałbym zbudować sobie jeszcze FF. Jakbym chciał USB i LAN to znowu koszty? Mam tylko ZORRO i karty z epoki drogie i trudno dostępne. Jak chcę mieć, a koszerność odejdzie na drugi plan, to jest to fajne rozwiązanie.

Tu raczej chodzi o dostępność a nie postęp.

2. A3640/A3660 ma duże problemy z przetaktowywaniem 68040, można to rozwiązać montując 68060 (drogie i spora utrata wydajności wynikająca z braku szybkiego fastu), lub montując płytkę umożliwiającą podgonienie 68040 do 50 MHz (raczej trzeba kupić 68040 40 MHz) od Cosmosa. Najlepszym rozwiązaniem w aspekcie A3660 byłoby zainstalowanie fastu od Lukzera (wyniki testów są obiecujące), ale dopiero wtedy, gdy będzie dostępne.

Mam procki 68040 40Mhz i 68060. Czekam właśnie na rozwiązanie karty CPU z fastem. Znaczy właściwie nie czekam, bo mi nie jest potrzebna, ale chętnie bym miał

Mam Warpa1260 i nie wyjąłem go z pudełka jeszcze
[#45] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

ZZ9900 nie można kupić na firmę?
[#46] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #44

Jeszcze ma być turbo z 68060 i fastem dla A3000/A4000 od Matze. Zobaczymy, czy autor wypuści to za free, jak dotychczas robił, czy będzie np. sprzedawał płytki z dokumentacją jak hese. Oba rozwiązania są OK.
[#47] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Krashan, post #45

Też mi to przyszło do głowy... ale już nie zamierzam drążyć, bo jak dla mnie ZZ9000 jest bardzo fajna. W jednym z postów to wypunktowałem i nic się tu nie zmieniło.
Pytanie zresztą, czy oczekuję czegoś "przełomowego". Przecież to Amiga, komputer z lat 80/90, ja się tym bawię z sentymentu i dlatego że lubię.
Jak bym chciał czegoś przełomowego, to bym sobie kupił PS5. Albo dwa.
[#48] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Krashan, post #45

Nie widzialem, żeby był tam Vat więc nawet jesli na firmę na to koszt to ~4/5 zamiast ~2/3 jak Mediator od Elboxu.

Myślę, że fajnie by było zrobić jakieś testy porównawcze, cena + prędkość Mediator vs. ZZ9000. Pytanie czy ktoś ma dwa rozwiązania u siebie?

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 14:10:57 przez michal_zukowski
[#49] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #48

Ale mediator to tylko sloty. Są tanie grafiki,USB,LAN do tego?

USB to jakieś 300zł
Grafika S3 jakies 40zł
K. sieciowa 40zł
Fast jak ktoś nie ma na mobo?

Nie wiem czy wyjdzie ekonomiczniej. S3 Virge dorówna ZZ9000?

~2/3 jak Mediator od Elboxu.

To w PL jest 33,3% VAT?

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 14:21:27 przez snifferman
[#50] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #48

Na potrzeby jakiegoś nowego filmu można pożyczyć. Spróbuję kiedyś to zrobić.
Na ZZ9000 jest VAT, to produkt niemieckiej firmy = UE.
[#51] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #42

Dla mnie przełom jest prosty. Stawiamy Amigę z Cyberstormem PPC i CVisionPPC i Mediatorem czyli sprzęt sprzed 20 lat i

Tak np karty sonet !
[#52] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #49

Wpierw odliczasz vat 23%, a potem z tego co zostanie PIt 19% albo 17%. Upraszczając wychodzi około odliczenie 1/3 ceny.
[#53] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Dorian3d, post #51

No Sonnety i inne z G4 to przełom. Niestety samych kart jest zbyt mało, żeby zmienić rynek. Jakby rzucic na rynek tak z 1000 to by coś dało.
[#54] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #49

Usb to jakies 40zł, muzyczna to jakies 20 zł, Radeon9200 pci to jakies 150zł (może działać jako fast), sieciowa jest za darmo.
[#55] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #50

A ile jest tego vatu? Dostales jakąś fakturę przy zakupie? Myslalem, że tak jak w Polsce to Niemcy mogą być vatowcami lub nie. Na stronie nic o Vat nie wspominają.
[#56] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #53

W retro jest kasa.
Na tej karcie sonet to nic prawie na niej nie ma, że nie zrobia takiej karty .
[#57] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Dorian3d, post #56

Na tej karcie sonet to nic prawie na niej nie ma, że nie zrobia takiej karty

Dorian wyjaśnij może o co Ci chodzi, bo ja nie zakumałem nic z tej wypowiedzi.
[#58] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #55

MNT jest producentem, ja jestem klientem końcowym, więc muszę zapłacić VAT. Przy zakupie na firmę pewnie można dostać zwrot, jak w Polsce.
Fakturę dostałem, wg faktury VAT 16% wyniósł dokładnie 50,21 EUR, zaś netto 313,79 EUR. Całość (z transportem) do zapłaty 364 EUR.
[#59] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@BULI, post #57

że nie zrobia nowego ppc
karta sonet nie jest skomplikowana
2 układy i procesor
[#60] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #58

Wychodzi dużo taniej niż goła Picassa IV.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem