[#61] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #54

Usb to jakies 40zł, muzyczna to jakies 20 zł, Radeon9200 pci to jakies 150zł (może działać jako fast), sieciowa jest za darmo.

A jeszcze FF potrzebny.
Gdzie rozdają za darmo sieciówki, bo bym wzioł 2000szt?
[#62] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #61

Musisz zamówić 2000 mediatorów.
2
[#63] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@snifferman, post #61

Przyjedź na AmiParty do Chełma to Ci dam 20 sztuk :)
[#64] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Ralpheeck, post #23

Jakoś nie mogę załapać na czym polega wspomaganie dekodowania jpg i mp3 przez ZZ9000. Może mnie ktoś oświecić?
[#65] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Kitech, post #64

Masz datatype albo jakąś bibliotekę, która zamiast dekodować na 68k to ładuje do arma a do AmigaOsu zwraca wynik. Coś jak PowerUP/WarpOS tylko, że ubogo.
[#66] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Kitech, post #64

Tak jak rzookol napisał, a w szczegółach może wyglądać to tak:
1. z poziomu AmigaOS (68k) alokujesz pamięć w faście udostępnianym przez ZZ9000
2. do tego obszaru ładujesz, używając 68k, dane (np. MP3, jpeg....) i binarkę dla ARMa - wszystko to widzi ARM, bo ma dostęp do tego obszaru bezpośrednio i szybko (DDR3)
3. AmigaOS wywołuję funkcję odpalającą na ARMie karty binarkę z niezbędnymi argumentami (wskaźnik na dane, długość, rodzaj, itp....)
4. ARM mieli dane, zapisuje we wspólnym obszarze pamięci, po czym informuje AmigaOS, że skończył
5. AmigaOS (68k) odczytuje dane z zaalokowanej na karcie pamięci i robi z nimi co tam akurat potrzeba
To w koncepcji jest bardzo podobne do sposobu zintegrowania PPC z 68k w kartach phase5.
ARM na karcie ma jakiś ubożuchny system operacyjny, nie wiem, czy zarządza on tylko rdzeniem zarezerwowanym na funkcje karty, czy także udostępnia np. scheduler procesów na drugim rdzeniu dla użytkownika... byłoby fajnie. Trzeba sprawdzić w SDK.
Takie binarki wykorzystujące ARMa ZZ9000 mogą mieć z punktu widzenia AmigaOS postać biblioteki, device, czy chociażby zwykłego pliku uruchamialnego. Co kto chce.
Zwróć uwagę, że ARM operuje także bezpośrednio na danych graficznych w ZZ9000, więc programy użytkownika mielące obraz mogą być bardzo szybkie (w porównaniu do 68k), bez wąskich gardeł w rodzaju Zorro... co ARM przemieli, to od razu masz na ekranie. Krótko mówiąc koprocesor graficzny - tylko że nie jakiś tam ubożuchny koprocesor w rodzaju Coppera, tylko pełnoprawny CPU. To daje potencjalnie bardzo duże możliwości, o ile znajdzie się ktoś, kto to wykorzysta.
[#67] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #48

Nie widzialem, żeby był tam Vat więc nawet jesli na firmę na to koszt to ~4/5 zamiast ~2/3 jak Mediator od Elboxu.
Słabo szukałeś. Firma ma europejski VAT, więc będziesz miał wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów, a potem koszt, tak samo jak w Polsce.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2021 09:23:16 przez Krashan
[#68] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@Krashan, post #67

Jestem prostym człowiekiem, widzę VAT na stronie to wiem, że jest towar jest ovatowany. Nie widzę to szukam podobnego towaru z VAT u konkurencji. Nie do końca odpowiada mi prowadzenie śledztwa nad czymś to powinno (w Polsce musi, nie wiem jak w Niemczech) być umieszczone na stronie.
[#69] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #68

Wyciągnąłeś argument z... i teraz się kręto tłumaczysz. Numer VAT jest na stronie sklepu w stopce. Myślę, że ten podwątek się wyczerpał.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2021 10:46:14 przez Krashan
[#70] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@michal_zukowski, post #68

Rzookol - a możliwe jest sprzedawanie dla klienta towaru bez VATu? O ile oczywiście nie jest to towar wyjęty z rygoru ustawy o VAT (sprzęt komputerowy raczej nie jest).
[#71] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@wali7, post #66

Nie chcę się czepiać, wierzę, że możliwości są ale trzeba to napisać- stworzyć, puki co tego nie ma.
Dla Warpa są proste programiki do sprzętowego wyświetlania .jpg i grania .mp3 OK szkoda, że to nie datatypy, lub przynajmniej jakieś MHI dla mp3
[#72] Re: Film o karcie graficznej ZZ9000

@BULI, post #43

Masz racje proc może być petarda, ale po co to, komu jak nie ma na to programów/gier

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2021 23:07:42 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem