[#91] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #80

Jako HIGHRES mówisz o 640x256?
Jeśli tak, to czy nie jest to czasem 280ns, pytam, bo RGB2HDMI wykorzystuje oba zbocza zegara 7MHz do zatrzaskiwania danych z Denise i obraz w WB jest poprawny, a w 1280 (tu by wychodziło 140ns) brakuje co drugi piksel (poprzedni jest powielony), chyba że o czymś innym mówisz niż ja myślę i stąd ta rozbieżność.
[#92] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #88

Przecież wyraźnie napisał kilka postów wyżej:
Pisałem już że taki kabelek posiadam od dawna...
[#93] Re: kabel amiga rgb scart

@nostrum666, post #92

a co napisał w poście 1 ?
On posiada kabel z postu 60 i o nim napisał ze posiada go od dawna

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 13:29:07 przez nekroskop
[#94] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #93

Pisze że szuka takowego co nie wyklucza tego że ma taki i chce mieć jeszcze jeden.
Cóż mam powiedzieć, nie mam szklanej kuli, nikt tutaj nie ma jak mniemam, opieram się na tym co pisze autor wątku, a napisał że takowy posiada.
A temat faktycznie był wałkowany, przypominam sobie.
W poście 60 pisze on o przewodzie zalinkowanym chyba kilka postów wyżej, i że to średniak, którego nie chce.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 13:32:29 przez nostrum666
[#95] Re: kabel amiga rgb scart

@nostrum666, post #94

IMHO on szuka dokładnie takie jak ze zdjęcia gdzie firma wsadzała "złote" DB23 jest to opisane na zdjęciu w poscie #1

Ten co jest na ebay i który posiada jest tej samej firmy, ale juz nawet nie z wtykiem DB23 tylko przyciętym DB25 i zwykły niklowany a nie złoty.
[#96] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #95

Tak, widziałem. Ale nieważne bo robimy niepotrzebny offtop.
[#97] Re: kabel amiga rgb scart

@wali7, post #89

Ze zdjęcia wynika że to na 99% moire.
Moim zdaniem to nie jest efekt mory. To, co tam widać jest innym efektem, znanym mi również, to są lekko widoczne (na jednolitych tłach) pionowe paseczki o szerokości dokładnie 2 pikseli HighRes (albo jednego LowRes). One są idealnie zsynchronizowane z pikselami Amigi i dlatego uważam, że to jest przenikanie sygnału 3,58 MHz do sygnałów RGB, albo np. wpływ tego sygnału na napięcie referencyjne przetwornika D/A video. Z moich doświadczeń wynika, że występowanie (lub nie) tego efektu zależy od modelu i konkretnego egzemplarza Amigi, oraz modelu telewizora/monitora natomiast nie zależy od kabla przy ustalonym zestawie Amiga + monitor.
1
[#98] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #95

W poście #54 podlinkowałem kabel od Cool Novelties, w poście 60 Amaru napisał, że takiego nie ma, ale ponieważ uważa go za średniaka, szuka dalej.
W poście #61 podlinkowałem kabel od Retro Computer Shack, ale on napisał, że taki właśnie ma.
Zapytałem, czym się różni ten z Bazarka, od tego z eBay'a i cisza, mimo iż widziała go tu kilka razy na forum.

IMHO on szuka dokładnie takie jak ze zdjęcia gdzie firma wsadzała "złote" DB23
Tam nie ma 'złotego' DB23, jest najzwyklejszy co widać na zdjęciu. Według opisu na zdjęciu jedynie piny w tym DB23 są 'złocone' co można samemu sobie wymienić (odwiedzając Ali) szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 16:08:41 przez AmiClassic
[#99] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #97

To jest dość logiczne rozumowanie, gdyby wygenerować szare tło i oscyloskopem sprawdzić poziom sygnału na pierwszym kanale, a zegara na drugim, to można by zobaczyć, czy jest jakaś zależność.
[#100] Re: kabel amiga rgb scart

@san_u, post #91

Jako HIGHRES mówisz o 640x256? Jeśli tak, to czy nie jest to czasem 280ns, pytam, bo RGB2HDMI wykorzystuje oba zbocza zegara 7MHz do zatrzaskiwania danych z Denise i obraz w WB jest poprawny, a w 1280 (tu by wychodziło 140ns) brakuje co drugi piksel (poprzedni jest powielony), chyba że o czymś innym mówisz
Jedna linia PAL trwa 64 µs (odchylanie poziome 15,625 kHz). Gdybyśmy założyli, że te 640 pikseli HighRes trwa całą linię, to mielibyśmy 100 ns na piksel. Tak nie jest, bo razem z ramką obrazu pikseli jest 720, do tego dochodzi czas na impuls odchylania poziomego (powrót plamki). Dlatego piksel HighRes trwa 70 ns. Z RGB2HDMI wszystko się zgadza, bo sygnał zegarowy 7,14 MHz ma okres 140 ns, a w okresie są dwa zbocza. Czyli jest próbkowanie Denise co 70 ns = 1 piksel HighRes (640×256).
[#101] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #100

Fakt, masz rację... z jakiegoś powodu pomyliło mi się z cyklem 68000, który trwa 560ns....

Zastanawia mnie jednak jedno, autor opisał, że na dwóch Amigach ma tak samo, czyżby to był popularny problem, którego wielu po prostu nie zauważa?
[#102] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #97

Jeśli już mówimy o pionowych pasach. To czy ktoś może próbował tego wynalazku z amibeja? https://www.amibay.com/threads/amiga-vga-adapter-deluxe-edition-vlr-buffered-in-db23-hood-with-miniaturized-pcb-inside-for-all-amiga-platforms.2411617/
Jest to odchudzona wersja bo koleś wcześniej robił też kable. Czy te jego VLR naprawdę działa i usuwa pasy czy są to jakieś szamańskie sztuczki?
[#103] Re: kabel amiga rgb scart

@san_u, post #99

To jest dość logiczne rozumowanie, gdyby wygenerować szare tło i oscyloskopem sprawdzić poziom sygnału na pierwszym kanale, a zegara na drugim, to można by zobaczyć, czy jest jakaś zależność.

Będzie sprawdzane, niedługo testy kolejnych kabli, można zapiąć i oscyloskop.
[#104] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #103

Miałbyś od razu możliwość sprawdzenia, czy zbuforowanie sygnału RGB przez THS7314/THS7416 przyniosłoby jakieś zauważalne różnice?
[#105] Re: kabel amiga rgb scart

@san_u, post #104

Nie mam tych układów. W moich "typowych" miejscach zaopatrzenia też nie ma, widzę tylko w sklepach, w których jest drogo jak się kupuje za parę złotych. Zaś Allegro z dostawą z Chin, hmmm... Potem nie wiesz, co tak naprawdę testujesz.
[#106] Re: kabel amiga rgb scart

@wali7, post #89

Jakby MacGyver przykładał taką wagę do materiałów, z których
robił na poczekaniu swoje gadżety, to zginąłby w 1 odcinku szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2022 00:04:36 przez mmarcin2741
[#107] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #97

Tak też może być. Najlepiej byłoby sprawdzić, czy efekt jest niezależny od różnych rodzajów monitora. Można by także poszukać w widmie sygnału RGB, taki periodyczny wzór musi dawać silny "prążek" (nie mam pojęcia jak się to nazywa, na co dzień zajmuję się analizą widm absorbcyjnych i masowych różnych substancji... i tam się to nazywa prążek. W elektronice nie wiem :) ).

Czyli tak czy inaczej zabawy autora wątku z kablami są bezcelowe.
2
[#108] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #105

Nie jest tak źle, z Chin 10 sztuk 20zł, w Digikey coś koło 7zł za sztukę, Archi-tech ma za 7zł wersję THS7374 (kanały).

Mam w domu 4szt. THS7314, mogę ci 2 dać jeśli interesuje ciebie, czy poprawią coś, czy nie.
[#109] Re: kabel amiga rgb scart

@san_u, post #108

w Digikey coś koło 7zł za sztukę
Z tym, że wysyłka 80 zł dla zamówień poniżej 200 zł. A że regularnych zakupów tam nie robię, więc wychodzi drogo. Ale to uwaga na marginesie, bo przede wszystkim nie bardzo mam czas na eksperymentowanie, kolejka zamówień ma priorytet...
1
[#110] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #109

Witam wszystkich poszukuję takiego kabla rgb scart
https://www.bazarek.pl/produkt/4152338/commodore-amiga-a1200-high-quality-rgb-gold-scart-lead-tv-cable-2m.html

Jeżeli ktoś posiada proszę o kontakt na priv.
[#111] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #110

Serio tak trudno było wpisać w google nazwę firmy z obrazka a później w link do aukcji?
https://www.retrocomputershack.com/SCART-DESIGNS/Amiga/index.html
https://www.ebay.co.uk/itm/254623532468
[#112] Re: kabel amiga rgb scart

@Madman, post #111

Chyba nie czytałeś tego wątku, a przynajmniej od tego miejsca: link

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2022 20:33:12 przez AmiClassic
[#113] Re: kabel amiga rgb scart

@AmiClassic, post #112

A Ty czytasz za każdym razem każdy wątek od początku i pamiętasz wszystkie treści postów? Dlaczego nie napisałeś więc autorowi, że nie czyta co wcześniej napisał? Nie rozumiem pytania autora, skoro na stronie którą wkleiłem jest link do ebaya to o co chodzi...?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2022 20:36:39 przez Madman
[#114] Re: kabel amiga rgb scart

@Madman, post #113

że wg autora to nie ten kabel, bo te kable co wkleiłeś linki to on ma i to nie są te których szuka

trudne sprawy

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2022 20:42:43 przez nekroskop
1
[#115] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #114

zadałem proste pytanie o kabel rgb a wy się tu rozwodzicie jakbyście wszystkie rozumy pozjadali...
[#116] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #115

A co można powiedzieć. Że kabla nie ma i nie będzie? Albo pocieszać
dorosłego człowieka, żeby się nie martwił, że ma taki słaby obraz
i że mogło być gorzej, bo mógł go np. autobus przejechać?
[#117] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #115

Na proste pytanie dostałeś wyczerpujące odpowiedzi.
Nadal czekam na odpowiedź na proste pytanie.
1
[#118] Re: kabel amiga rgb scart

@AmiClassic, post #117

Bareja niegodny temu wątkowi butów czyścić.
[#119] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #114

że wg autora to nie ten kabel, bo te kable co wkleiłeś linki to on ma i to nie są te których szuka

trudne sprawy

Przecież to kabel tej samej firmy która jest na obrazku. Skoro wkleja link i pyta czy ktoś wie skąd taki dostać to ja już nic z tego nie rozumiem, poddaję się, tak będę leżał... Sądziłem, że zdanie "poszukuję takiego kabla rgb scart" jest jednoznaczne i nie wskazuje na to, że autor taki ma tylko dopiero takiego poszukuje...

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2022 11:36:10 przez Madman
1
[#120] Re: kabel amiga rgb scart

@Madman, post #119

Ja myślę, że jak komuś aż tak bardzo zależy na idealnym obrazie
z Amigi, to może powinien rozważyć telewizor ctr. Taki monitor
naturalnie maskuje wszelkie zakłócenia/artefakty pochodzące
z zewnątrz a jesli nie idealnie, to przynajmniej zredukuje ich
poziom i intensywność.
Ewentualnie trzeba szukać innego monitora lcd, bo w przypadku
lcd rozrzut jakości jest dosyć spory.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem