[#61] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #60

Tu masz taki jak na Twoim zdjęciu: link
[#62] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #1

Używacie LCD o których nikomu się nie śniło w czasach świetności Amigi - komputery te były stworzone dla monitorów CRT o wielkości 14 - 15 cali.

Rozczulacie się nad pozłacaniem przewodów, jego długością etc... Niektórzy widzą różnicę w przewodach które mają złotą wtyczkę, a typową metalową.

To tak jak ze wzmacniaczem klasy A, złotymi kablami, złotymi gniazdami i słuchaniem muzyki z Youtube...

Jeśli ktoś ma "brzydki obraz, z zakłóceniami" to niestety ma źle wykonany, bądź za długi przewód.
1
[#63] Re: kabel amiga rgb scart

@AmiClassic, post #61

Pisałem już że taki kabelek posiadam od dawna...gdyby było wszystko ok to nie szukałbym dalej...

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2022 22:43:30 przez Amaru
[#64] Re: kabel amiga rgb scart

@Hubez, post #62

Używacie LCD o których nikomu się nie śniło w czasach świetności Amigi

Jak to nikomu się nie śniło o lcd. Ekraniki lcd były stosowane w laptopach,
zegarkach, kalkulatorach.
Lcd były dobre do takich zastosowań.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2022 22:45:06 przez mmarcin2741
[#65] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #63

Pomijając kolor tła naklejki, czym się różni ten z Twojego zdjęcia od tego który podlinkowałem?
[#66] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #56

Ale Jailbars mogą występować niezależnie od posiadanego kabla.
Złote wtyczki nawet przyzdobione diamentami nic tutaj nie pomogą.

Prędzej coś takiego. Sam nie testowałem więc mojego słowa, że będzie poprawa nie masz.

Tak przy okazji pozłacana wtyczka euro wpięta w stare rozklekotane złącze w monitorze. To tak jakbyś zimą wymienił klemy w aucie na złote, bo akumulator słaby. Szukasz nie tam gdzie trzeba. Jeśli masz przewód video gdzie sygnały wizyjne są osobno ekranowane, to lepsze wtyczki nic ci nie dadzą.
1
[#67] Re: kabel amiga rgb scart

@iC-e_Jay, post #42

Podstawowy błąd tego schematu to brak ekranowania poszczególnych sygnałów.
Temat był już poruszany w kilku tematach.
2
[#68] Re: kabel amiga rgb scart

@Amaru, post #63

Kable ze średniej półki cenowej mogą nie zawsze spełnić oczekiwania. W takim przypadku
należy poszukać czegoś lepszego.

Retrogamingcables.co.uk oferuje rozwiązania najwyższej jakości,
cena również to odzwierciedla.
Na obrazku mamy przykład osobnego ekranowania dla każdego
sygnału oddzielnie.

Wtyczka to także nie jakaś pajęczyna a odpowiednio
zaprojektowane pcb.

Tylko, że to kabelek do segi. Ta firma nie produkuje
nic do Amigi - na szybko przejrzałem stronę i tak
niestety to wygląda.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2022 23:58:17 przez mmarcin2741
[#69] Re: kabel amiga rgb scart

@mmarcin2741, post #68

Retrogamingcables.co.uk oferuje rozwiązania najwyższej jakości,

Ten przewód to najwyższa jakość? Wystarczająca jakość- to się zgodzę, ale overkill to nie jest.

A gdzie zewnętrzny oplot, bo widać tylko folię?
Izolacja poszczególnych składowych RGB?
oplot sygnałów wygląda na nie pełny.

Mam trochę przewodów VGA do starych monitorów i są lepszej jakości.
Tak wygląda dobrej jakości kabelek VGA
1
[#70] Re: kabel amiga rgb scart

@snifferman, post #69

Miałem na myśli najwyższą jakość z gotowych rozwiązań. Jeżeli ktoś posiada umiejętności,
to może polutować wtyczki, kabel vga o grubości 1cm z cewkami itp. itd.

Ale fajnie jak kabel jest wykonany profesjonalnie, z udziałem automatyzacji.

Z tymże nie ma tematu, bo ta firma robi tylko dla konsol z tego, co widzę.

Sam mam do Amigi kabel z retro computer shack a do Segi od cool
novelties i oba są ok. Zachowują podstawowe standardy wykona-
nia.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 07:38:58 przez mmarcin2741
[#71] Re: kabel amiga rgb scart

@snifferman, post #69

Witam.
Wreszcie ktoś pokazał jaki powinien być przewód.
Każda składowa RGB jest osobno ekranowana i całość też w folii i oplocie.
We wtyczkach DB23 i Scart przewidziane są piny do podlutowania tych ekranów i należy to zrobić.
Pozdrawiam.
[#72] Re: kabel amiga rgb scart

@ted, post #71

Ten przewód z niepełnym ekranowaniem ale pojedyńczym dla każdej składowej sygnału i tak będzie wystarczający dla małych długości. Ten co pokazałem jest raczej dla dłuższych odcinków i pewnie nie będzie widać żadnej różnicy. Zabraknie za to ekranowania dla dźwięku. Należałoby dać dźwięk na osobnym przewodzie aby mieć jakość MAX.

Co do DB23 to i tak piny GND są zmostkowane zaraz przy gnieździe i nie ma znaczenia gdzie którą przylutujesz.

A założyciel wątku ma Jailbars i raczej nie będzie to zależne od kabla, ale co tam. Kupi kilka , to będzie miał zapas
[#73] Re: kabel amiga rgb scart

@snifferman, post #69

Takie przewody są przy monitorach crt troche lepszych, mam coś podobnego w Belinea'i. Z tego przewodu zrobiłem kabel Amiga->VGA do rzutnika. Kiedyś to tunerów Philips DSB 3010 od kiedyśniej Wizja Tv, później Cyfra dawali takie solidne kable Euro i Chinch (to były czasy), z kabla euro zrobiłem przewód Amiga ->RBG, chyba były, mogę się mylić, ekranowane dla RGB.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 12:29:11 przez ryshard
[#74] Re: kabel amiga rgb scart

@ted, post #71

Wreszcie ktoś pokazał jaki powinien być przewód.

Tak powinien wyglądać wysokiej jakości przewód do kabla vga. W takim
zastosowaniu przewód vga przenosi ogromne rodzielczości.
Ale znowu, są różne kable vga, niektóre cienkie jak drut
bez cewek i też dzialają.
W aplikacji kabel 1.8m przy rozdzielczościach jak na Amidze
taki kabel to dmuchanie na zimne.

W kablach do przesyłu danych, koncetrycznych, powiedzmy
gigabit ethernet lan, jeżeli takie kable mają wymaganie, że
może mieć nawet 100 metrów długości, ekranowanie też
bywa solidne. Szczególnie w kat. 6 lub nawet 5e.

Problem jailbars to problem w komputerze/konsoli. Sega
powszechnie cierpi na tą przypadłość. Tylko nie
pamiętam, czy nie przypadkiem w sytuacji podłaczenia
composite. Bo mam rgb scart i nie widzę jailbars.
Niewielkie jailbars były widoczne na kablu cinch.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 12:35:21 przez mmarcin2741
[#75] Re: kabel amiga rgb scart

@mmarcin2741, post #74

Nintendo GC też ma kondensatory 220uF równolegle na wyjściu RGB, ciekawe czy w Amidze ich dodanie na jakość obrazu miałoby wpływ.
[#76] Re: kabel amiga rgb scart

@ryshard, post #75

Nie sądzę. Oryginalny kabel made by Sega z lat 90 miał te elementy,
także dzisiaj w nowych kablach je się montuje. W konsoli linie
R, G, B idą prosto z układu Sony CXA i nie ma żadnych rezystorów
i kondensatorów w konsoli.
Jak pamiętam ze schematu, Amiga posiada na liniach RGB rezy-
story oraz kondensatory, także w kablu już się ich nie daje.

Nie było jednego standardu dla tego połączenia scart-rgb,
dlatego różne firmy trochę modyfikowały swoje rozwiązania.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 13:02:19 przez mmarcin2741
[#77] Re: kabel amiga rgb scart

@ryshard, post #75

Szeregowo nie równolegle, sorry.
[#78] Re: kabel amiga rgb scart

@mmarcin2741, post #76

Zastanawia mnie jedna rzecz, jeśli impedancja kabla ma wynosić 75ohm, a w Amidze 600 są koraliki ferrytowe w szeregu (w A1200 wg schematu są rezystory 24.9R) i kondensator równolegle, to czy to jest dobre rozwiązanie, np. czy nie powinno tam być rezystora 75ohm.

W A1200 jest także DAC w postaci specjalistycznego układu zamiast drabinek rezystorów z tranzystorami, a enkoder jest używany tylko do wygenerowania sygnału composite, czy obraz na A1200 charakteryzuje się lepszą jakością niż w A600?

Ciekaw jestem, czy poprawy jakości obrazu nie przyniósłby mod na THS7374 (tu się daje rezystory 75ohm na wyjście), który stosuje się w przypadku Segi .

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 22:28:48 przez san_u
[#79] Re: kabel amiga rgb scart

@san_u, post #78

To nie impedancja kabla ma wynosić 75R a odbiornika (czyli kabel + TV/monitor).
1
[#80] Re: kabel amiga rgb scart

@perinoid, post #79

Zrobiłem sobie kiedyś analizę błędów popełnianych w amigowych kablach SCART dostępnych na rynku, bo sam dostarczyłem sprzedawcom niemałą ich ilość. Najgorszy błąd, jaki występuje w niektórych kablach na rynku, to wspólna masa (jeden przewód) dla video i audio. Daje to charakterystyczny objaw "pierdzenia" w audio, zmieniającego się wraz z treścią obrazu, to skutek przenikania sygnału synchronizacji pionowej i jego harmonicznych do audio. Najlepiej poprowadzić oddzielne masy dla każdego z sygnałów: R, G, B, csync, audio. To że jest tyle wyprowadzeń masy w amigowym DB23 i w SCART, to nie jest przypadek. Do tego oddzielny, wewnętrzny ekran dla audio. Kable, jakich używam mają przewody koncentryczne dla sygnałów RGB i csync, oraz oddzielny ekran wiązki audio.

Zewnętrzny ekran obejmujący wszystkie przewody na pewno nie zaszkodzi, ale nie jest krytyczny, chyba, że ktoś ma blisko silne źródła zakłóceń.

Jeżeli chodzi o impedancję. W idealnym przypadku impedancja wyjściowa źródła sygnału, impedancja wejściowa odbiornika oraz impedancja charakterystyczna przewodu powinny być sobie równe i dla sygnałów video jest to zazwyczaj 75 Ω. Różnice w impedancjach powodują odbicia sygnału, co w teorii daje na ekranie "cienie" konturów po prawej stronie. Z tym, że dla kabla o długości np. 1,5 m czas odbić jest na tyle krótki, że cienie są przesunięte o mniej niż pół piksela HighRes. Także kwestii impedancji bym nie demonizował, choć z pewnością lepiej jest zastosować kabel mający wewnątrz przewody koncentryczne dla RGB o impedancji 75 Ω (np. właśnie kabel od starego monitora VGA, albo kabel dedykowany do SCART). To załatwia przy okazji ekranowanie sygnałów video między sobą.

Natomiast co do niskich częstotliwości amigowego sygnału video – piksel HighRes trwa 70 ns. Gdy sobie wyobrazimy najtrudniejszy do przeniesienia obraz, czyli szachownicę 1×1 piksel, to będziemy mieli sygnał 7 MHz. Żeby to dobrze wyglądało, wypadałoby, żeby kabel przeniósł choć trzecią harmoniczną, czyli 21 MHz. Gdybyśmy chcieli wyświetlić obraz SuperHighRes, to częstotliwość jest razy dwa. Co prawda większość monitorów CRT przegra z 1280 pikselami w poziomie. Popularne chińskie konwertery SCART/HDMI też.

Pozłacane wtyki mają dwie zalety: ładnie wyglądają i nie utleniają się. Wiadomo, przyśniedziały styk będzie kontaktował gorzej... Biorąc jednak pod uwagę solidną konstrukcję złącza SCART i DB23, to o ile ktoś nie trzyma kabli w wilgotnej piwnicy, styki niklowane nie będą pracować gorzej.
6
[#81] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #80

Tylko autor tego wątku chce super kabel, bo ma pionowe linie (zakładam że chodzi o efekt "jail bars") i nie wiem czy mu to rozwiąże problem.

Co do złotych styków z szemranych źródeł, to jedyne co tam jest złote, to kolor Producenci wiedzą, że ludzie jak sroki na złoto się rzucą, więc powlekają co się da i czym się da byle ładnie wyglądało. Szczytem tego są pozłacane konektory przewodów optycznych
[#82] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #80

Krashan wyczerpująco przedstawił to od strony elektronicznej, ja jednak obawiam się, że przyczyna poszukiwań autora wątku może być zupełnie inna. Była już o tym mowa w założonym przez niego wątku o scandoublerach.
Jest bowiem prawdopodobne, że Amaru poszukuje "idealnego" kabla pod monitor/TV LCD. A w takim przypadku częste jest wystąpienie efektu moire, który absolutnie nie zależy od rodzaju użytego kabla, tylko jest efektem nałożenia na siebie różnych rozdzielczości generowanego w Amidze obrazu i natywnej rozdzielczości ekranu. Można go ograniczyć przez użycie monitora z matrycą o znacznie większej rozdzielczości (wtedy powstałe prążki będą cieńsze i gęściej), przez odpowiednie wyedytowanie trybu graficznego (trudne do zrobienia, i nie będzie działać w grach), lub sprzętowe rozmycie obrazu.
Nawet najlepszy kabel świata nie usunie prążków moire.

Poniżej prosty rysunek pokazujący powstawanie prążków moire - dwa nałożone na siebie układy linii o różnej gęstości (czyli jak różniące się od siebie rozdzielczość obrazu w Amidze i natywna rozdzielczość matrycy).
[#83] Re: kabel amiga rgb scart

@Krashan, post #80

Niesamowita wiedza - zresztą jak zawsze OK

Problem zakłóceń dźwięku wraz ze zmianą wyświetlanego obrazu zawsze mnie nurtował - teraz już wszystko rozumie.
[#84] Re: kabel amiga rgb scart

@wali7, post #82

Amaru poszukuje "idealnego" kabla pod monitor/TV LCD. A w takim przypadku częste jest wystąpienie efektu moire, który absolutnie nie zależy od rodzaju użytego kabla

Autor wątku twierdzi, że miał kabel, na którym obraz był poprawny
lub lepszy. Trzeba założyć, że na tym samym monitorze.
Pamieć ludzka bywa zawodna, nie zdziwiłbym się,
gdyby na tamtym mitycznym kablu obraz również miał
omawiane wady.
[#85] Re: kabel amiga rgb scart

@mmarcin2741, post #84

Nie, autor twierdzi że ma rzeczony przewód od dawna.
[#86] Re: kabel amiga rgb scart

@snifferman, post #81

Nie mam jailbars w A1200 po wymianie kondensatorów, mam za to nadal w A500 ... i tam jest ich zawsze 40 w highres, więc musi być że coś się dzieje z masą denise w trakcie komunikacji z agnusem ... Być może wymiana kondensatorów na większe pozwoli wytłumić ten efekt, być może warto też odprowadzić masę denise w inne miejsce w okolice filtra za wtykiem zasilania? Nie podejmowałem jeszcze prób usunięcia tej niedogodności ...
[#87] Re: kabel amiga rgb scart

@makarsky, post #86

Jeśli jest ich stała liczba, to stawiałbym na prążki moire. Ich powstawanie ściśle zależy od szerokości pasków i przerw miedzy nimi, wystarczy że timingi, czy przesunięcia fazowe między dwoma różnymi układami wyświetlania będą się odrobinę różnić (a o to nietrudno), a siła występowania efektu zmieni się istotnie. Z uwagi na fakt, iż timingi zależą m.in. od kondensatorów, to ich wymiana może wpłynąć na efekt. Przy czym może go zarówno wyeliminować, jak i wzmocnić. Gdyż prążki moire to zasadniczo nie jest defekt układu, tylko nieunikniony efekt interferencji między dwoma rastrami o wzajemnie niepodzielnej częstotliwości). W takiej sytuacji efekt ten występuje zasadniczo zawsze, jednak od wielu czynników zależy, jak bardzo jest widoczny.
1
[#88] Re: kabel amiga rgb scart

@nostrum666, post #85

Autor nie ma tego kabla. Ma nowszą wersję, która nie spełnia jego oczekiwań.
IMHO szuka wersji sprzed 9 lat gdzie wsadzano "złote" DB23.

Autor wątku już wałkował z nami ten temat tutaj
link

Posiada link do filmu na youtube i jest to dowód na to, że jest ktoś kto nie ma prążków.
Nie poda modelu Monitora/TV jak mu nie pomożesz, twierdzi, że posiada identyczny jak na filmie.
[#89] Re: kabel amiga rgb scart

@nekroskop, post #88

Ze zdjęcia wynika że to na 99% moire.
Ale któż zabroni autorowi wątku przetestować wszystkie istniejące na rynku kable i złączki? Ich sprzedawcy na pewno się cieszą.
2
[#90] Re: kabel amiga rgb scart

@wali7, post #87

Tak, masz rację, moje doświadczenie z A1200 sugeruje tylko możliwość ograniczenia widoczności tego efektu. A to czy efekt da się powtórzyć z drugim komputerem, to już jest loteria.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem