kategoria: A1200
[#61] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #59

Kolega na czysto nie zainstaluje bo nie ma CD-ROMu w Amidze. Posługuje się tylko zamontowanym obrazem ISO. I dlatego wygodnie mu jest odpalać instalkę pod np. 3.2 gdzie ma już zamontowany obraz ISO. Miejscem dedykowanym natomiast jest pusta partycja, która dla OS3.9 jest przeznaczona - nie musimy wtedy robić upgrade'u tylko czystą instalację.
Ja jak najbardziej mogę też na czysto instalować pod WinUAE bo CD0: można z łatwością tam zaemulować z oryginalnej płyty OS3.9 włożonej co CD-ROMu PC.
Problem z recoverable alert mam w przypadku zmiany palety barw przy kicku 3.2. Pomaga właśnie modyfikacja SetPatch'a (skip na exec.library).

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2023 00:51:53 przez pong777
1
[#62] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@pong777, post #61

Dla jasności: ja to sprawdzam pod WinUAE, ale dokładnie to samo można zrobić na Amidze jeśli mamy możliwość podpięcia drugiego dysku czy karty.
Kolega na czysto nie zainstaluje bo nie ma CD-ROMu w Amidze.
Dlaczego nie? Da się bez CDRomu. Od tego są emulatory CD. Jedynie z Boingami może być problem, bo instalator Boinga nie daje się oszukać emulatorem CD (przynajmniej ImageMountem, ale sprawdzę jeszcze inne rozwiązanie) i ja dla przykładu przy WinUAE posiłkuje się DaemonTools'em.

Posługuje się tylko zamontowanym obrazem ISO.
I to wystarczy.

I dlatego wygodnie mu jest odpalać instalkę pod np. 3.2 gdzie ma już zamontowany obraz ISO.
Odpalić jak najbardziej, ale...
Miejscem dedykowanym natomiast jest pusta partycja, która dla OS3.9 jest przeznaczona - nie musimy wtedy robić upgrade'u tylko czystą instalację.
I tu się chyba nie rozumiemy, bo ja cały czas o tym mówię żeby instalować na czystym nośniku, a mam wrażenie, żeautor OS'a 3.9 'nainstalował' na partycję z OS'em 3.2 i stąd na belce u niego widnieje 3.2. OS 3.9 nie ma na belce informacji z numerem OS'a.

Ja jak najbardziej mogę też na czysto instalować pod WinUAE bo CD0: można z łatwością tam zaemulować z oryginalnej płyty OS3.9 włożonej co CD-ROMu PC.
Oczywiście, tu się zgadzamy.

Problem z recoverable alert mam w przypadku zmiany palety barw przy kicku 3.2..
Czyli? Pytam bo nie za bardzo rozumiem co robisz, a chciałbym to spróbować odtworzyć. Próbujesz wgrać inną paletę? Zmieniasz pojedyncze kolory i próbujesz zapisać ustawienia? Czy jeszcze inna akcja?
[#63] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #62

Był jeszcze programik VirtualCD, montował obrazy ISO bezpośrednio w AmigaOS. Swego czasu można go było spotkać w pakietach AmiKit
[#64] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@mailman, post #30

Jeżeli debilizmem jest posiadanie CD romu można zamontować DVD ponieważ OS3.9 został wydany na płycie CD którą kupiłem i zainstalowałem na swojej Amidze bez problemu, a później dołożyłem BBagi. I tu się zgadzam.
[#65] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@don_rafito, post #63

Sprawa już ogarnięta. Okazało się, że ImageMount 'mount'ował' ISO w urządzeniu FCD:, dlatego instaler BoingBag'a głupiał i twierdził, że nie ma płytki. Poprawiłem skrypt ImageMount'a aby 'mount'ował' ISO w urządzeniu CD: i instalacja OS 3.9 nie wymaga już CDRomu czy innych 'sztuczek' typu DaemonTools.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2023 13:54:55 przez AmiClassic
[#66] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #62

Wchodzimy w Prefs i zmieniamy np. najniższą rozdzielczość i 4 kolory po czym dajemy USE.
Potem znów wchodzimy w Prefs i dajemy wyższą rozdzielczość i np. 64 kolory, USE i wtedy wywala recoverable alert.
1
[#67] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@pong777, post #66

Instaluje z ISO, jeden kolega tu napisal super - krotka instrukcje (z tym kopiowaniem do RAMDISK).

Amiga jutro, dzis przyszlo Atari po 4ch miesiacach… ze zwalonym Stereo…
[#68] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #67

No i taki mały updejcik (Amiga).

Nie działa mi RTG z WARP. A nie działa mi, bo mam TV za mało koszerny, czyli:

Sony Bravia KD-55XH9005 (2020) "Android TV 4K"

Uważam to za słabe.
[#69] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #68

Nie działa mi RTG z WARP. A nie działa mi, bo mam TV za mało koszerny

Mój LG 47" też jest mało koszerny i nie chce wyświetlać obrazu z RTG Warpa1260, więc zapodałem mu aktywny splitterek HDMI (który został mi po TV Plasma Panasonica) i już jest mega koszerny.
2
[#70] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #67

Fajnie, że działa ale w sumie lepiej

>wybrać ikonkę
>menu Copy
>menu Rename
>zmienić Tooltypes

Programy sugerowane przez innych też by zadziałały bo używają tego samego device (filedisk.device). Jeden generuje mountlistę przy użyciu skryptu AmigaDOS a inny Arexxa.
1
[#71] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@waldiamiga, post #69

Mi sie tez udalo, za pomoca tego ustrojstwa:

link

EDIT* Tez podeslesz linka?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2023 21:49:59 przez _DiskDoctor_
[#72] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@pong777, post #66

Przeprowadziłem dziś teściki i nie udao mi się uzyskać tych żółtych alertów na systemie, który mam
więc postawiłem system od nowa i sprawdzałem czy i jakich okolicznościach pojawią się te żółte alerty:

• na emulacji mojej Ami czyli A1200 z Blizzardem 030, czysty system jak i z Boingami śmiga poprawnie, żadnych alertów, żadnych guru

• po zmianie emulacji na 060, alert pojawił się już podczas uruchamiania systemu (czystego jak i z Boingami), ale system się wczytał, więc zrobiłem to o czym pisałeś i już po drugiej zmianie
    rozdzielczości i liczby kolorów żółty alert

• po dograniu bibliotek dla 060 system zachowuje się tak jak na Blizzardzie 030

Oczywiście wszystko na kicku 3.2.
Wnioskuję z tego, że emulowałeś 060, ale nie dograłeś bibliotek i stąd te alerty.
[#73] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #72

Znalazłem rozwiązanie problemu instalacji OS3.9 u mnie.

Po instalacji (ja miałem instalację OS3.9 na OS3.2.1), należy dograć MMULib.

Po tej czynności, startuje mi bez jakichkolwiek problemów. Jeszcze w SS, mam linijkę:

SetPatch NOROMUPDATE NOCACHE QUIET

Poza tym, instrukcja @ppill z postu #41, zadziałała mi też na OS3.9 (tylko muszę wykasować CD0 z Devs/DosDrivers, żeby się nie monotowało przy starcie).

Jestem już na wysokości instalacji BoingBag 2. Mam dwa pytania:

1) w BB2 był nowy rom (z OS3.9) który można było zainstalować; ja nie instalowałem (mam KICK3.2.1 via MapRom), czy dobrze?
2) instalując OS3.9 na OS3.2.1, w belce na górze pojawia się napis "Workbench 3.2.1"; czy jest na to rada?
[#74] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #73

No cóż, według mnie nie masz teraz ani OS 3.2.1, ani OS 3.9
Instalując w ten sposób masz hybrydę, o czym świadczy fakt, że masz SetPatch z 3.2.1 (on wyświetla napis na belce), a nie wiadomo ile jeszcze plików (specyficznych dla 3.9) nie zostało podmienionych. Z czasem w pewnych okolicznościach możesz z tego powodu zaliczać jakieś zwisy.
Żeby pozbyć się tego napisu na belce możesz spróbować ręcznie podmienić SetPatch na ten z 3.9, ale jakie będą skutki trudno przewidzieć.

Instalując OS'y w ten sposób, to tak jakbyś Windows 10 upgradował Windowsem XP czy Vistą
1
[#75] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #74

Masz rację.

Spróbuję jutro przeinstalować OS3.9 na gołà partycję.

Przy okazji, czy na poziomie BB2, mam dać yes na instalację “nowego ROMu”?

W MapTomie mam 3.2.1.
[#76] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #75

W przypadku kicków na których docelowo instalowało się OS 3.9 czyli kicka 3.0, 3.1 czy 3.x był to naturalny wybór.
W przypadku kicka 3.2.1, który powstał ponad 20 lat później ciężko stwierdzić czy zrobisz dobrze czy źle.
Jeśli są tam jakieś 'specyfiki' dla OS'a 3.9 z których buduje on sobie kicka w pamięci to zrobisz źle jeśli nie zainstalujesz, natomiast jeśli pewne elementy w kicku 3.2.1 pozwolą na lepsze działanie OS'a a Ty nie zainstalujesz 'nowego kicka' z BB2 to wyjdzie na to, że zrobisz dobrze szeroki uśmiech
Taki oto dylemat wypływa z tak niechronologicznego mariażu.

Ja przez te kilka dni testów na kicku 3.2, zawsze instalowałem rom z BB2 i nie zauważyłem dotychczas żadnych problemów, ale też nie wszystko zostało przetestowane i w pewnych sytuacjach coś może zawsze wyskoczyć.

Tak mnie zastanawia: mając 3.2.1, co Cię skłania do instalacji 3.9?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2023 23:17:59 przez AmiClassic
[#77] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #76

Po co miec 1 OS jak mozna miec 2 OSy.

Albo cztery:

- OS3.2.1
- OS3.9
- AK Real (AmiKit) [OS3.9]
- AROS Vision (68k)

Dwa pozostale powody: jest soft co dziala tylko na OS3.9 - chce miec dostep. Poza tym multi-boot to moje przyzwyczajenie z Vampira szeroki uśmiech
[#78] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #77

Generalnie co zrobiłem.

Przeinstalowałem AmigaOS3.9. Na czystej partycji. Dodatkowo co zrobiem:

- Instalacja MMULibs
- zmiana S-S na : SetPatch NOROMUPDATE NOCACHE QUIET

OS3.9 włącza się teraz bez problemu, wszystko działa poza

- WARP USB
- WARP Diag --> to nie startuje mimo instalacji MUI (osobny temat)

Co zrobiłem:

- skopiowałem wszystkie biblioteki WARP tam gdzie trzeba
- skopiowałem WUSB/WUSB.info do Devs/DosDrivers (żeby się montowało z S-S)
- dodałem nawet device w ikonie WUSB: warpUSBDisk.device
- skopiowałem fat95 do Devs

Co następuje:

- USB niewidoczne
- WarpTool Diag raportuje USB jako "mass storage" (czyli poparwne)
- klawiatura bezprzewodowa cały czas działa na drugim USB

Będę wdzięczny za podpowiedź. Potem już instalacja BB1, BB2, Internet i generalnie powinno wszystko hulać.
[#79] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #78

WarpDiag

Pomogla zmiana fontow domyslnych w MUI.

USB

Pomoglo przekopiowanie WUSB / WUSB.info do L:

Jesli chodzi o TCP/IP pod OS3.9 to ustala IP za pomoca BOOTP, moj serwer DHCP nie odpowiada na to.

Ustawilem Static IP i dziala!
[#80] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@mailman, post #30

Zwłaszcza że ja kupiłem OS3.9 na płycie oryginalny...
[#81] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@luzik, post #80

Ponieważ popsuła mi się (po 3ch miesiącach) karta microSD SanDisk, dopiero po tym nauczyłem się robić backupy na Amidze.

Właśnie zainstalowałem ponownie AmigaOS 3.9 (korzystając w zasadzie z instrukcji wyżej), w identycznej konfiguracji (z OS3.2, bez CD, z WARP) i pojawiły się 2 problemy -- zwracam się o pomoc w rozwiązaniu ich.

- zaraz bo boocie, dostaję żółty/pomarańczowy recoverable alert (nie było tego bez instalacji BB1 & BB2)
(- BB2 zainstalowałem bez ROMa z 3.5, używam ROMa z 3.2.1)
- przed załadowaniem WB mam komunikat

Intuition is attempting to reset the workbench screen. Please close all windows except drawers.

Potem to znika, ale nie wygląda to najlepiej.
[#82] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #81

WB3.9 i kick 3.2.1 to dziwna kombinacja
[#83] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@Norbert, post #82

Wiem ale z pamięci, poprzednio mi na tym działało.

Sugerujesz reinstalację BB2 i nadpisanie Kicka?

A co z tym komunikatem Intuition?
[#84] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #83

Jakieś okno, program jest uruchomione i można go zamknąć, aby poprawnie się uruchomił Workbench. (bez tego komunikatu)
[#85] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@Norbert, post #84

Próbowałem

1. Usunąć wszystkie rzeczy z WBstartup (oprócz WBdock)
2. Sprawdzić zgodnie z instrukcją czy to nie źle zamontowany CDROM

I nic.
[#86] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #85

https://www.ppa.pl/forum/amiga/6350/os3-9-iprefs-i-resetwb#m75596

Może trzeba dodać w ikonie WBdock'a tooltype WAIT?

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 14:58:12 przez karolb
[#87] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@karolb, post #86

Nie pomogło.

Doczytałem że komunikat z początku ładowania pochodzi od LoadMonDrvs.

EDIT:

Pomogło przesunięcie LoadMonDrvs ze środka na koniec (przed LoadWB) S-S.

Tamto Guru zniknęło. Wszystko hula - dzięki!!

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 15:56:52 przez _DiskDoctor_
[#88] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #87

Jeszcze małe pytanko.

Mój dysk OS3.2 ma fajną ikonkę. Dysk OS3.9 nie. Jak to zmienić?
[#89] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #88

Przekopiowac Disk.info.
Zakladajac, ze OS 3.9 wyswietli taka ikonke automatycznie.
[#90] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@Don_Adan, post #89

Dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem