kategoria: A1200
[#91] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #90

No i moje instalacje wyglądają następująco:

1. AmigaOS 3.2 — ok; gry whdload, programy itp. (11 GB)
2. AmigaOS 3.9 — ok; goła instalacja, wszystko działa
3. AK Real (AmiKit) — nie działają tryby RTG
4. AmigaSYS — so so niewidoczne ikony pod RTG
5. AROS Vision — będę testował dziś

Mam prośbę o pomoc z tymi ikonami — czy jest sposób aby zainstalować nowe ikony w systemie (inny niż kopiowanie plików)?
[#92] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #91

Spróbuj jeszcze z najnowszą icon.library jak są kłopoty z wyświetlaniem ikonek. Mój 3.9, od lat, stabilny i na najnowszej icon.library zasówa

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2024 13:27:03 przez don_rafito
[#93] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@don_rafito, post #92

Ale chyba nie chodzi o problem z ikonami, tylko z hurtową podmianą oryginalnych ikonek na nowe. OS3.2 ma icon.library która obsługuje wszystkie popularne amigowe standardy ikon, więc nie trzeba jej podmieniać.
[#94] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@wali7, post #93

https://aminet.net/package/util/libs/IconLib_46.4
[#95] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@don_rafito, post #92

Podmiana icon.library nie pomogła - ikony nadal są widoczne jak są wciśnięte. Są małe generalnie.

I jeszcze przy okazji sytuacja z AK Real (ostatnia rzecz). WBPattern nie ustawia mi obrazka. Ani jak daję test, ani jak Save, nie zmienia tego, co jest.
[#96] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #95

Wyślij mi kilka ikon... też mam 3.2, zobaczę jak wyglądają u mnie
[#97] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@wali7, post #96

OK, wyślę jutro, dzięki. To są ikony w systemie, który jest nakładką na OS3.9.
[#98] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@AmiClassic, post #55

BoinBag'i instalujesz na 3.9, spod 3.9 z włożonym do napędu CD z OS'em 3.9

Ja właśnie próbuję coś podobnego, tylko 3.1.4 -> 3.9 z pliku ISO i o ile instalacja OS3.9 się udała, to instalacja BB1 już nie chce pójść, przy czym wygląda to tak, że instalator zatrzymuje się na 40% i tak już zostaje, dioda HDD nic nie miga, więc nie wiem co jest grane.

Wszystko ciągnięte z karty CF PCMCIA z Fat32, przy czym z instalacją OS 3.9 z ISO w ten sposób nie było żadnych problemów, za wyjątkiem tego, że wszystko co w Prefs ma pytajniki i nie da się tam niczego uruchomić, a AmiDock też się wiesza.

Ja to generalnie robię pod instalację AK Real

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 20:01:23 przez lukjan
1
[#99] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #98

3.1.4 >> 3.9 to jest downgrade 😀

Ja bym tylko robił BB na clean install (3.9).

Też kiedyś próbowałem OS3.9 instalować na OS3..2 i tylko syf się zrobił. Opisane to wyżej jest.
[#100] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #99

A jest w ogóle możliwość zrobienia "clean install" 3.9, tzn. bez żadnej wcześniejszej wersji ? W latach `90 na pewno robiłem to na 3.0

Mogę spróbować to zrobić przy pomocy tej spreparowanej przez instalator dyskietki, dogrywając później obsługę CF, FAT32 i ISO oraz sformatować partycje, tylko nie wiem czy OS 3.9 nie wymaga przypadkiem jakiegoś "podkładu" w postaci 3.0 / 3.1 ?

Poza tym zauważyłem, że nie mogę w sadzie nic uruchomić ale to prawdopodobnie przez to, że przy instalacji OS 3.9 instalator domaga się... likwidacji Fast File System

Całe szczęście do tej zabawy przeznaczyłem sobie na to osobną kartę CF, więc nic nie tracę
1
[#101] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #100

Ja instalowalem 3.5 i 3.9 jako 2 systemy na 2 partycjach bootujacych.
Instalacja 3.5 byla na czystym AOS 3.1 (A4kT, czyli wb.library w pliku w libs:).
Raczej na pewno potrzebny jest kick 3.1, na 3.0 raczej nie zainstalujesz.
A 3.9 juz nie pamietam czy instalowalem na 3.1 czy na 3.5, ale raczej skopiowalem 3.5 na druga partycje i na niej instalowalem 3.9, zeby nie miec problemow z 20GB twardym dyskiem, 3.1 nie obsluzy takiej wielkosci HD.
[#102] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@Don_Adan, post #101

KickStart to na pewno jakiś jest potrzebny, a co do reszty to chyba odpowiedziałem w teorii na obydwie wątpliwości, bo instalator ma opcję "OS3.9 full instalation over OS3.0 or empty HD"

Poza tym w latach `90 miałem A1200 od C= z KS3.0 i na tym wówczas instalowałem OS 3.9
[#103] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #102

Tutaj pisze, ze ROM 3.1 jest potrzebny.

link

Ale skoro twierdzisz, ze zainstalowales na 3.0, to pewnie blednie podaja.

Edycja, i 3.9 to 2000 rok 4 grudzien.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2026 21:02:14 przez Don_Adan
[#104] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #100

No ja zrobiłem clean install i to mi zadziałało dopiero.

KS nie wiem jaki. 3.1 na pewno, 3.0 pewnie też. Mi dziala na 3.2.3 również. Nie wykluczone, że do 3.2.3 trzeba coś dograć co wyleciało z KS, typu workbench.library.
[#105] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #102

Ale mapowaleś kick3.1 programowo aby wb3.9 działał.
[#106] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@Norbert, post #105

Nie.
[#107] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #104

Zrobiłem emergency disk, ale się nie chce uruchomić poprawnie bo właśnie woła o różne składniki systemu, które z 3.1.4 najwyraźniej też wyleciały. Chyba najprościej będzie podmienić kości na oryginalne 3.0 do tej zabawy.
[#108] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@lukjan, post #107

Nie wiem po co Ci Emergency Disk. To nie Emergency.

Ja wziąłem jakąś partycję (3.2), tam podmontowałem ISO 3.9, odpaliłem instalator, wskazałem nową partycję.

Tyle.
[#109] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #108

Os3.9 da się normalnie zainstalować na kick3.2.3 nie ma żadnego problemu. Ja zrobiłem sobie z pliku adf install 3.2 taka dodatkową dyskietkę ratunkową jak by coś poszło nie tak to mam tam pfs3aio i mam tam obsługę cdrom i plik installer. Odpalam a1200 z tej dyskietki adf, dzielę dysk na partycje, formatuje każdą z nich , wrzucam płytę os3.9 oczywiście pirat bo z oryginału już nie kupisz i instaluję bezpośrednio z płyty cd.

Warto sobie taką dyskietkę ratunkową przygotować. Tak samo zrobiłem z os 3.2 i też zainstalowałem z CD bez żadnego problemu. Później jak miałem zrobione już wszystko to zrobiłem sobie programem masteriso obraz dysku z partycją systemową i toolsami, obraz ISO wrzuciłem do peceta i nagrałem na CD. teraz jak coś popsuję to odpalam dyskietkę dzielę formatuje, płytę do napędu doscontrol i tylko kopiuje z płyty na dysk reset amigi I leci z dysku

I ot to cała filozofia OK
[#110] Re: OS3.9: poprawna instalacja

@_DiskDoctor_, post #108

Zrobiłem drugie podejście. Jeszcze raz dwie partycje bootujące, pierwsza z OS 3.1.4 druga pod OS 3.9.

Zainstalowałem na drugiej (sformatowana) OS 3.9 i efekt mam ten sam. Instalacja BoingBag zatrzymuje się na 40% i dalej nic się nie dzieje, a uruchomienie 90% rzeczy z dysku jest niemożliwe, włącznie z oprogramowaniem systemowym. Tym razem podczas instalacji nie miałem żadnych monitów o zgodę na kasowanie czegokolwiek (pewnie dlatego, że instalacja była na czysto)

Kiedyś spróbuje jeszcze z płyty, bo może ta kopia ISO jest jakaś dziwaczna.

Co do emergency disk, to instalator na samym początku generuje komunikat, że instalacja powinna odbyć się poprzez uruchomienie komputera z tej dyskietki, która ma być w dodatku odbezpieczona do zapisu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem