kategorie: A500, A600
[#31] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #30

Za chorą cenę, na Ali jest za 86 zł z wysyłką.
1
[#32] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #31

może i drogi, ale jaki ładny
[#33] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #32

Bo ma inny napis na górze blaszanej obudowy?
[#34] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #33

a taki ładny, amerykański
1
[#35] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #29

Jak z lagiem w tym cudzie? Konwerter rgb hdmi od Majfrenda, taki jak tu panowie powyżej wymianiali, miał taki lag że prawie nie dało się grać w pinballe.
[#36] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #30

Cały problem z tymi chińskimi konwerterami polega na tym, że są one w odmiennych wydaniach elektroniki, sprzedawane pod różnymi markami Speaka, Linkfor, deleyCON, No Name i tym podobne. Niestety nie działają one tak samo, jedne bardzo dobrze inne znacznie gorzej. Stąd skrajnie różne opinie użytkowników. Zależy jak kto trafi. Wiadomo, że po kupnie trzeba zmienić od razu zasilacz, bo ten z kompletu sieje zakłóceniami jak dziki. Problem rozwiązuje ładowarka 5V 1A do telefonów. Sam miałem trzy takie konwertery, jeden się szybko spalił, drugi nie nadawał się do używania (rozciągał obraz po bokach), trzeci w końcu spełnił moje oczekiwania. Nie zauważyłem aby był jakiś problem z lagiem, ale nie gram zbyt wiele i może jeszcze go zauważę.
[#37] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@brain030, post #36

Was ten gbs parzy czy cos, ze nikt o nim nic nie pisze ? Updscaler z funkcja downsalingu, brak inoutlaga, szybka zmiana rozdzialki z 480i na 240p

poogladajta filmiki,

skaler speaka to szajs i macmega inputlag
2
[#38] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #37

Input lag zależy w dużej mierze od telewizora (temat dotyczy TV), jak mam konwerter podpięty pod monitor komputerowy i przed chwilą sprawdziłem czy cokolwiek widać przy ruchach myszką czy pisaniu znaków na ekranie i nie, nie jestem w stanie zauważyć żadnego opóźnienia.

Nie twierdzę, że ten konwerter jest idealny, ale da się go używać tam gdzie nie ma wejścia SCART, bo jeśli jest, to zawsze używam kabla SCART/RGB, taka jakość mi w zupełności wystarcza.
1
[#39] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #37

Kolega kupił i sobie chwali, używa z amigą, atari, zx, cpc i kilkoma starymi konsolami.
2
[#40] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@brain030, post #38

Dlatego właśnie powstały rozwiązania bezlagowe.

Takie jak Medusa i OSSC Pro, wyżej cytowane.
1
[#41] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #30

Jesteście wspaniali, tyle odpowiedzi. Dziękuję za zaangażowanie. Podsumowując kupić tego chińczyka 215 zeta

link
czy dołożyć do

tego wyżej za 360 zeta ?

link

Będzie jakaś różnica ? Warto ?

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 21:54:58 przez sakull

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 21:55:12 przez sakull

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 21:55:38 przez sakull
[#42] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #41

Jak "chińczyka" to tego za 86 zł, a nie chore 215

link
1
[#43] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@brain030, post #36

Cały problem w tym, że ludzie to barachło cały czas kupując mając do wyboru rozwiązania dedykowane. (nawef tańsze - typu rgb2hdmi), mające wieksze możliwości i również swietnie radzące sobie z trybami interlace.
1
[#44] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #41

Bierz gbsa.
Zobacz sobie jeszcze to, jak sobie radzi z interlace:
Chyba, że masz A500/600 to wtedy rgb2hdmi.
2
[#45] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Mirq, post #44

Tylko, że bebechy są na wierzchu i trzeba by było tę chińszczyznę w coś ubrać, a ubrania na miarę i z wyglądem tanie nie są. Ewentualnie do budy z Amigą wsadzić to nie będzie bić golizną po oczach.
[#46] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #42

To jakiś noname. Mam obawy
[#47] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #46

To najbardziej typowy SCART HD Converter, ten za ponad 200 tylko jest inaczej pomalowany i rzadko spotykany, więc to jego bym się obawiał. A największe obawy to miałbym płacąc 3x tyle za to samo. Mam identyczny z tym za 86, zł. Wczoraj wrzucałem filmiki z niego w temacie Dooma (CD32 po RGB z risera).

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 08:15:17 przez Jacques
1
[#48] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #46

Dobry jest ten co podlinkowałem zdjęcie.

Używam do Amigi i GBC ale po HDMI.

Kosztują jakieś 160 zł na Allegro.
1
[#49] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #37

Was ten gbs parzy czy cos, ze nikt o nim nic nie pisze?
Jest jeden prosty powód, jak już idziemy w jakość, to nic nie przebije urządzeń cyfrowo ściągających obraz prosto z chipsetu. Czyli RGB2HDMI oraz Indivision AGA. Ludzie którzy chcą podłączyć, żeby sprawdzić czy działa, może zagrać w jakąś grę i znudzić się nią po pół godziny, chcą wydać możliwie małą kasę. A jak ktoś idzie "na poważnie" to wybierze rozwiązanie cyfrowe, do którego żaden GBS nie ma startu.

Ja mam ten chiński speaka do serwisu/testów i Indivision AGA do pracy i zabawy.
2
[#50] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #49

RGB2HDMI oraz Indivision AGA

oraz WarpVision.
1
[#51] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #47

Tym też podepnę Mcbazel ODV-GBS-C moją Amigę do monitora w razie czego.
[#52] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #51

link

Taka recenzje znalazłem na yt
[#53] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Mirq, post #10

Po pierwsze, nigdy nie grałem w SuperFroga więc nie wiem czy będę w stanie wyłapać taki niuans.

Po drugie, jestem na dłuższym wyjeździe do połowy lipca.
[#54] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Biegu86, post #14

U mnie wręcz odwrotnie, ten sam TV nie potrafił wyświetlić z RGB na SCART i korzystałem z Composite.
Na tym samym kablu RGB-SCART podłączonym do konwertera do HDMI obraz jest wyraźny i stabilny.
Ten konwerter ma kilka wariantów mimo pozornie takiej samej obudowy - może tu jest kłopot z Twoim egzemplarzem?
Ja mam ten -> link.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 02:58:54 przez lord_spider
[#55] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #49

Prawda, obraz z Indivision ECS v2 był najlepszy na tym samym TV, zarówno z A500 jak i A600.
Do testów w lipcu czekają na mnie RGB2HDMI (w wersji na Denise oraz PiggyBackNot) oraz WarpVision.
[#56] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@lord_spider, post #54

U mnie wręcz odwrotnie, ten sam TV nie potrafił wyświetlić z RGB na SCART i korzystałem z Composite.

Łatwo to wytłumaczyć. Twój TV nie obsługuje RGB po SCART,
[#57] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #37

Was ten gbs parzy czy cos, ze nikt o nim nic nie pisze ?

Jeżeli GBS tak jak to było przed laty ma cały czas ustawione na sztywno 60Hz bez możliwości zmiany na 50Hz to owszem, parzy.
Dyskwalifikacja już na samym starcie.
1
[#58] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Jaki polecacie konwerter do amigi aby można było podłączyć przez hdmi do tv ?

Jeśli masz A500/600/2000 to śmiało kupuj RGB2HDMI, koszt nie jest wielki (adapter + Raspberry Pi Zero) około 200zł
Jakość bez porównania lepsza od tych wynalazków typu konwerter ze SCART do HDMI czy GBS gdzie input lag wkurza, zasilacz musisz dać porządny bo inaczej będzie siało zakłóceniami i więcej z tym problemów niż to warte.
RGB2HDMI używam z A500 i jestem bardzo zadowolony, skutecznie wyleczyłem się z chęci zakupu Indivision ECS. Całość zainstalowana pod obudową, bardzo dużo możliwości ustawień, obraz jest żyleta i płynny (scrole nie szarpią) input lag nie odczuwalny.
Jeśli masz A1200/4000 no to tu już nie będzie kompromisów i chcąc mieć dobry obraz kłania się Indivision AGA, czyli jakieś 9 stówek inwestycji.
1
[#59] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Sounder, post #58

1
[#60] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #59

Tego projektu nie znałem. Co i tak nie zmienia faktu, że do A1200 aby było dobrze to tanio nie będzie
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem