kategorie: A500, A600
[#91] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #90

Jakie są wymagania dla monitorów aby te tryby były obsługiwane? Wiadomo na jakich na przykład monitorach działają?
[#92] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@prz, post #91

przykłady z A600:

jak widać monitor musi obsługiwać nietypowe częstotliwości odświeżania i odchylania poziomego
więcej mogę sprawdzić jutro :)
[#93] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #92

A jest gdzieś w internetach jakaś lista monitorów, które z tym działają? W archiwum ze sterownikami nie ma informacji na ten temat. Oczywiście najlepiej gdyby to był monitor obsługujący również PAL. Tryby wyglądają ciekawie. Ty na jakim monitorze tego używasz?
[#94] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@prz, post #93

nie kojarzę czy istnieje lista z kompatybilny monitorami

ja mam zainstalowane Indivision, który "przekształca" obraz na kompatybilny z TV :)
[#95] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@lord_spider, post #89

To jest tryb dodawany przez Indivision czy można go uzyskać na standardowym systemie?
Można go uzyskać na standardowym systemie, ale jego parametry to odchylanie poziome 18 kHz, pionowe 33 Hz i przeplot. Pierwszą trudnością byłoby znalezienie monitora, który to wyświetli, a gdyby to się udało, to i tak tego trybu nie dałoby się używać, bo migałby przerażająco. Indivision AGA, jak można się domyśleć, przetwarza go na 60 Hz bez przeplotu i wtedy jest w pełni użyteczny. Co prawda każdy bitplan zabiera 160 kB pamięci Chip. Ja używam go w 8 kolorach na maszynie z 68020 @ 28 MHz i do pracy z systemem i programowania jest znakomity. Jak na AGA, oczywiście, ale nie mam karty graficznej.
2
[#96] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #95

https://allegro.pl/oferta/adapter-konwerter-scart-do-na-hdmi-przejsciowka-sygnalu-av-euro-fullhd-15231859525

A tutaj to dobre może ktoś ma
[#97] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@marcinm, post #96

Ciekawe urządzenie do którego można podłączyć napęd komputerowy CD/DVD, a obraz pokaże się na HDMI. (widać to na jednym z obrazków na tej aukcji)

Złącze SCART ma ,w tym przypadku, tylko sygnał AV (composite video) Brak RGB. Sygnał video będzie marny

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 10:11:48 przez Norbert
[#98] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@marcinm, post #96

jak już było na początku tego wątku nikt tego urządzenia NIE polwca
[#99] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@prz, post #93

Ale przecież Indi MK3 umożliwia wykrywanie i dodawanie trybów pracy podpiętego monitora/tv, mało tego... można sobie dodać własne tryby i sprawdzić czy działają
[#100] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Madman, post #99

No tak, ale najpierw trzeba go mieć . A z wcześniejszego posta myślałem, że te sterowniki to coś całkowicie niezależnego od Indivision. Ale jak rozumiem, ich sens bez tej karty jest niewielki. Dlatego zacząłem szukać używańca bo te tryby by się przydały, ale widzę, że nikt się nie pozbywa . Czy z MK2 będzie to podobnie działać czy różnica między wersjami jest zbyt znaczącą?
[#101] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@prz, post #100

Zasadniczo to jest tak, że mając (czy nie mając, wszystko jedno) indi, możesz sobie wrzucać do devs\monitors sterowniki trybów jakie chcesz i ich używać, nawet do indi na stronie icomp można pobrać HighGFX (czy jakoś tak) ale ja z nich nie korzystam. Mk2 ma trochę inną konfigurację jak Mk3 więc dokładnie Ci nie powiem ale jak się na początku konfiguruje to z prawokliku, z menu, wybiera się wykryj tryby monitora i on wtedy dodaje do listy po prawej stronie, tryby wykryte z EDID monitora/tv, można sobie je zmodyfikować albo nawet dodać własne (rozdzielczość i odświeżanie), to jest właśnie fajne bo możesz sobie np. dodać tryb 720p/50 na tv czy 1080p/50 i dokonfigurować innymi ustawieniami proporcje pikseli 1:1 (są dwa wątki na forum o indivision, podawałem w nich link do fajnego tutoriala)

Mk2 z tego co pamiętam, ma wyjście dsub i dvi, mk3 ma dsub i hdmi (po którym potrafi wypuszczać dźwięk) no i w mk3 jest dodatkowa płytka która umożliwia zmiane skalowania obrazu w locie tj. wciskasz skrót na klawiaturze i myszką sobie dowolnie zmieniasz obraz ale to taki bajer bo jak sobie ustawisz obraz idealnie i zapiszesz konfig to nie ma potrzeby z tej płytki korzystać.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 13:37:17 przez Madman
3
[#102] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Madman, post #101

Dokładnie, każdy może sam sprawdzić czy jego monitor/tv obsłuży te tryby... ("sterowniki" te są w 100% NIEZALEŻNE od Indivision).
Wystarczy wybrać w WB w screenmode interesujący nas tryb i kliknąć use/użyć ... (do testów lepiej nie zapisywać).
Co do Indivision to chyba każda przetwarza te tryby, ja posiadam min. Indi ECS v2 i działają bez problemu :)
[#103] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@marcinm, post #96

Do wyrzucenia, właśnie takie kupiłem i musiałem zwrócić
[#104] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #31

Kupiłem chińczyka na Ali i nie żałuję ;)

Ja nie potrzebuje cudów tylko na chwilę odpalić Amigę i się nacieszyć nią z 1-2h
Dzięki za rady.
PS. Nie wiedziałem że post aż tak zainteresuje Was.
Audio też działa !

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 21:21:21 przez sakull
2
[#105] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #104

To włącz teraz pinball.

I spróbuj pograć.
2
[#106] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #105

Mam Pang i wszystko chodzi jak należy.
Może inaczej ja tego nie widzę .

1280x1024x60Hz

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 21:40:57 przez sakull

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 21:41:26 przez sakull
1
[#107] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #106

Włącz Pinball Fantasies, tak jak napisałem, następnie napisz wrażenia z gry.
2
[#108] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #104

Cieszę się, że jesteś zadowolony, stosunek oferowanego obrazu do ceny jest całkiem OK OK
Polecam tylko zmienić aspect ratio na 4:3

@DiskDoctor
W pinballe też da się grać bez problemu, co więcej: w 720p jest na wyjściu 50Hz
Lag jest do zauważenia, ale moim zdaniem do wytrzymania A np. w 1028x1028 mniejszy niż w 720p/1080p.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 06:52:28 przez Jacques
3
[#109] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #108

Chodziło o 1280x1024 rzecz jasna
[#110] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@prz, post #93

A jest gdzieś w internetach jakaś lista monitorów, które z tym działają?

jest
http://15khz.wikidot.com/
[#111] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #107

Nie wiem o co koledze chodzi, ale właśnie pograłem pół godziny w Pinball Fantasies na tym konwerterze. Bez problemu da się grać, lag jest minimalnie dostrzegalny ale na tyle mały, że nie przeszkadza w grze. Używam go w konfiguracji 1280x1024x60Hz, podłączenie HDMI-DVI do monitora. Możliwe, że miałeś ten sprzęt podłączony do telewizora, który sam w sobie miał wysoki input lag, albo przy wyższych rozdzielczościach jest gorzej. Przy takiej jak napisałem jest ok.
2
[#112] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@brain030, post #111

wiesz lag dla niektórych "wybitnych graczy" jest tym samym co dla złej baletnicy rąbek u spódnicy...

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 13:09:26 przez RokiS
3
[#113] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@brain030, post #111

No dla mnie ten lag (po HDMI IN) uniemożliwia grę.

Dlatego dodatkowo mam Amigę podłączoną po Composite - właśnie do pinballa.
[#114] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #113

Dziwne, po SCART-IN tutaj jest używany, a HDMI-IN ma jeszcze mniejszego laga
[#115] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@micromax, post #110

Dzięki, znam tę listę, ale ona dotyczy monitorów 15kHz, a nie tych nietypowych częstotliwości z trybów graficznych, o które tam chodziło.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem