kategorie: A500, A600
[#61] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #59

Według opisu i testów na YT WarpedVision niestety do wszystkich rozdzielczości aplikuje sprzętowe skalowanie biliniowe, czyli w skrócie "mydło na ekranie". To jest fajne przy graniu w lowresie, ale jak zapodaję tryb 1280×1024 to chcę mieć piksel w piksel na matrycy ostry jak żyleta. Indi AGA daje to bez problemu, a WarpedVision doznaje pełnej dyskwalifikacji. Może się mylę, ale informacje, jakie pozyskałem, zniechęcają mnie do zakupu, tym bardziej, że wcale nie jest taki znowu tańszy od Indivision (990 złotych).
1
[#62] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Sounder, post #58

GBS gdzie input lag wkurza

https://youtu.be/fmfR0XI5czI?si=HTTDm7X-HRUnTuMo&t=818

GBS może i ma laga, GBS-Control to zupełnie inna bajka: 4ms.
[#63] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Mirq, post #62

Powiem Wam, że używam GBS'a 2 lata i nawet nie zrobiłem do niego GBS-Control bo ja tam laga nie widzę :D. Czy ja dobrze rozumiem, że lag to opóźnienie tego co na wyjściu w stosunku do tego co na wejściu? Nie wiem, w cannon fodder nie widzę, ale może dlatego mnie zabijają :)

Za to mam dwie identyczne sztuki GBS i na jednej z nich mi się pojawiają białe kropki których nie udało mi się wyeliminować mimo dodania solidnego odsprzęgania na zasilaniu zgodnie ze sztuką elektroniki. Nie próbowałem jeszcze naklejać miedzi na ścieżki a podobno to pomaga.
[#64] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #61

Upscaling Simple/Bilinear – can be selected in OSD menu
[#65] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_tBn_, post #64

To już lepiej, chociaż film na YT tego nie pokazywał. Jeżeli ktoś ma WarpedVision Full (wersja działająca bez karty Warp) i jest w stanie uruchomić tryb Xtreme Super HighRes Laced (1280×1024), to chętnie bym się dowiedział jak to się zachowuje i czy można ustawić, żeby było piksel w piksel, bez rozmydlania.
[#66] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #61

Nieprawda, to się wyłącza w ustawieniach WarpedVision i masz zero rozmycia.
Edit:
O, już zostałem uprzedzony OK

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 22:48:52 przez Jacques
[#67] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #65

Mam, że względu na wspomniany wyjazd będę mógł sprawdzić w połowie lipca.
[#68] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Mirq, post #62

A czy GBS-Control można przełączyć w tryb wyświetlania obrazu 50Hz czy nadal ma na sztywno 60Hz?
[#69] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #66

A może ktoś zrobi jakiś filmik jak WarpVision działa w praktyce.
Bo ja po lekturze specyfikacji też odniosłem wrażenie, że wszystko jest blurowane/upscalowane do jakiejś tam "natywnej" rozdzielczości.
Jeśli upscling można wyłączyć to super, tylko jeśłi zrobię to z sygnałem Lo-Res w jakiejś gierce to będę miał ekran wielkości połowy pocztówki i żeby mieć pełny ekran będę musiał upscalować do z poziomu samego monitora?
Czy opcja scanlines działa?
Czy upscalowanie np z Lo-Res jest takie "inteligentne" jak w RGB2HDMI, że mamy skalowanie zgodne z "pikselem matrycy" (pikxel-prefect)?
[#70] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@BULI, post #69

Wszystko co z AGA leci na wyjściu WarpedVision w 1280x1024 po HDMI do monitora i jest skalowane do pełnego ekranu (+ jest możliwość widzenia i rozmiaru overscan).
Z racji na amigowe rozdzielczości PAL (wielkorotności 320 w poziomie i 256 w pionie), bez overscan masz praktycznie piksele 1:1 w 1280x1024.
Można sobie po prostu włączyć lub wyłączyć filtrowanie obrazu, czyli albo pełna pikseloza (ja korzystam), albo rozmycie bilinearne.
Poniżej amigowe 640X512 z WarpedVision's (czyli 1280x1024 na wyjściu), lepszego zdjęcia na tę chwilę nie mam, natomiast obraz jest idealny:

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2024 09:59:23 przez Jacques
3
[#71] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #70

Dzięki OK
Hmm, na zdjęciu wygląda bardzo dobrze- trzeba by to pooglądać na żywo, najlepiej konfrontując z RG2HDMI ok, racja
[#72] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #70

Pytanko poza tematem, patrząc na Chip Ram, to jest z fblitem czy bez?
[#73] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@karolb, post #72

P96 + Native + nowsza icon.library.
Ale z FBlita też korzystam, ale tylko w przypadku wyłączenia P96 prawym przyciskiem podczas S-s.
1
[#74] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@BULI, post #71

Jak dobrze pójdzie, na nasze spotkanie czerwcowe Andrzej zabierze VW i będziemy zakładali -- będziesz mógł sobie zobaczyć na żywo.
1
[#75] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #74

WV a nie jakieś auto dla ludu

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2024 10:40:46 przez Jacques
1
[#76] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Sounder, post #68

Jak najbardziej.
1
[#77] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #74

SIUPER OKOKOK
[#78] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@BULI, post #77

Ze starego gbs 8200 zostal yno kijowy soft z problemami, ktore opisane sa kilka postow wyzej :p

modufikacja gbs-control calkowicie zmienia sposob dzialabia scalera :)

mozna nawet samemu zmodyfikowac gbs 82xx, wystarczy plytka esp wifi i kilka kabelkow :)

mialem, testowalem, mam ossc i przy lepszej okazji wracam do gbs control.

Motion adaptive deinterlacer robi robote na workbenchu z rozdzialka high res - noe ma uciazlowego "mrygania" jak bob interlace na ossc. Wiadomo, podczas ruchu myszka kursor lekko smuzy. Tak to juz dziala :p input laga na moje oko brak, to juz tylko od tv zalezy, pixel perfect jest :), szybka zmiana rozdzielczosci bez utraty synchro smiga (sprawdzvie desert dream na ossc, nieda sie ogladac) same plusy :)

Ale! Jezeli OP ma tylko amige i tylko ja chce podiac pod tv, no to brac rgb2hdmi i sie nie zastanawiac :)

a tu fajna recka gbs control ;) https://youtu.be/fmfR0XI5czI (oglafac od sekcji Lag Testing 13minuta)
[#79] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #70

Zdjęcie za słabe, żeby coś powiedzieć. W dodatku Twój post sugeruje, że dla osiągnięcia efektu pikseli 1:1 bez rozmydlania musisz mieć monitor z matrycą 1280x1024. W Indivision można wybrać sobie rozdzielczość wyjściową i umieścić na niej "okno" z obrazem z Amigi, na przykład centrując okno 1280x1024 na monitorze full HD. Mam tylko jeden monitor do Amigi i PC, ze względu na brak miejsca oddzielny monitor do Amigi jest wykluczony.
[#80] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #79

Opcja włączenia rozmycia bilinearnego jest niezależna od użytego odbiornika, natomiast tak: rozdzielczość wyjściowa WarpedVision (1280x1024) jest przynajmniej na tę chwilę stała.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 10:55:48 przez Jacques
1
[#81] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #80

…no i trochę szkoda, bo nie wszystkie TV to łapią.
[#82] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #80

To kwestia monitora tez. U mnie nie ma problemu by ustawić skalowanie 1:1.

I jeszcze podrzucam 2 zdjęcia, Gbs-control ustawiony na 1280x1024. Amiga to super hires laced więc 1280x512 czyli piksel o wysokości x2.

I jeszcze jeden ze zwykłego PALa

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 11:58:36 przez Mirq
2
[#83] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Mirq, post #82

Obraz z ostatniego zdjęcia wygląda lepiej, nawet z dalszej odległości. Na pierwszym fonty pod ikonkami jakby miały posklejane literki, zwykle tak się dzieje przy braku 1:1 (mam tu na myśli skalowanie). Na drugim zdjęciu jakbym widział obraz interpolowany przez monitor. Pewnie na żywo wygląda to inaczej.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 12:31:13 przez Madman
[#84] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #79

Zdjęcie za słabe, żeby coś powiedzieć.

A1260 wróciła do użytku po chwilowej zabawie CD32, zrobiłem nowe zdjęcie (hi-res laced z WarpedVision):

(ucięte jest zdjęcie, w nie obraz - żeby nie było znów konsternacji )

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2024 07:54:30 przez Jacques
3
[#85] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #84

Dzięki za zdjęcie. Tak, to wygląda tak, jakbym chciał. Ale - wiem, marudzę - musiałbym albo dokupić oddzielny monitor 1280×1024, albo mieć taki, który to wyświetli bez skalowania np. w czarnej ramce dookoła. Pierwsza opcja odpada, bo nie mam gdzie postawić, ani nawet trzymać. Druga chyba też odpada, jeszcze nie widziałem monitora, który ma taką opcję. Jest często opcja normal/wide, ale ona tylko zachowuje aspekt, a wysokość obrazu jest automatycznie skalowana przez monitor do wysokości matrycy.

Do tego mam mały monitor przenośny 1920×1080, który zabieram z Amigą na imprezy i tu problem byłby ten sam. Indivision AGA potrafi umieścić obraz z Amigi "w oknie" sygnału o większej rozdzielczości i tak wysłać do monitora, żeby uniknąć skalowania obrazu przez monitor. Bo gdy skaluje monitor, zawsze jest blur i nie da się tego wyłączyć.

No i jeszcze jedno – ciekawe jak WarpedVision radzi sobie z trybem Xtreme SuperHigh Res Laced – mój ulubiony tryb do programowania, gdzie masz 1280×1024 piksele.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2024 12:53:21 przez Krashan
[#86] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #84

No i piknie. Ciekawe jak to wyjdzie na wersji external
[#87] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_tBn_, post #86

Powinno identycznie
1
[#88] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Jacques, post #87

Teoretycznie. Miałem d520 i dochodziły jakieś zielone szumy na czarnym tle. Jednak jest jakaś konwersja A->D.
[#89] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #85

Xtreme SuperHigh Res Laced

To jest tryb dodawany przez Indivision czy można go uzyskać na standardowym systemie?
[#90] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@lord_spider, post #89

indivision NIE dodaje tego trybu a OBSŁUGUJE...
każdy może sobie ten tryb zainstalować ale nie każdy "monitor" go obsługuje..
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem