kategorie: A500, A600
[#31] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #28

Wg sprzedającego Amiga ma plomby i nie była otwierana. Miałem taką i tam był kickstart 1.2 i rev 3a
[#32] Re: Amiga - powrót po latach

@bfgmatik, post #24

a rev 8 można rozszerzyć do 2MB CHIP (standardowo chyba ma 1MB).

Tak, ale tylko w A500+ ma tyle w standardzie, bo w A500 512KB
[#33] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #31

Plomby na A500 to żadna wartość dodana. Ważne co w środku i w jakim stanie.
1
[#34] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #33

No właśnie… ale jeśli faktycznie jest ori red led to jest duże prawdopodobieństwo że to rev 3a.
A chyba wolałbym coś nowszego bo chce ja trochę pomodzic :)
[#35] Re: Amiga - powrót po latach

@Jacques, post #32

Moja rev 8a rozszerzylem do 2mb chip przy pomocy karty od lotharka - troche lutowania.
Ale bez problemu majac pistorma mozna w konfiguracji (plik tekstowy) zrobic zeby 512 slow pod klapka bylo widoczne jako 512kb chip i dzieki temu bez lutowania miec 1mb chip - ale to dziala od rewizji 6.
Jezeli chcialybm tylko a500 + gotek to rev 3a pewnie by wystarczyla. Dlatego a500 fajna ale polowalbym raczej w a500 w odpowiedniej rewizji albo na a600 - wydaje mi sie ze ta latwiej rozszerzyc do 2mb chip. Ale to wszystko zalezy do czego chce sie uzywac Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 12:01:39 przez marggines
[#36] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #31

Plomby można kupić na Alledrogo, zawsze mnie to śmieszyło.
No ale zakładamy, że to rzeczywiście oryginalne plomby więc pewnie jakaś stara rewizja.
[#37] Re: Amiga - powrót po latach

@marggines, post #35

Miałem A600hd z rozszerzeniem do 2MB i wlasnievmiebpamietam ale chyba było widoczne jako 2MB chip ale mogę się mylić.

Amisie chciałbym pomodzic najlepiej jakieś karty które można zbudować diy. Nie mam problemu z lutowaniem tht i smd. zajmuję się renowacją starych maków z lat 90 i kończę budować zx spectrum. Dlatego chciałbym coś sam pomodzic w amisi
[#38] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #37

Paanie do a500 to możesz sobie polutować masę fajnych rzeczy za niewielkie pieniądze.
[#39] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #38

Jak już uda mi się coś kupić liczę na podpowiedzi :)

Tylko chciałbym jakąś nowszą rewizję dopasc

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 12:19:00 przez dragon_x
[#40] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

Szedł bym w A600 jak dzik w żołędzie :)

Zalety:
- zajmuje mało miejsca
- ma IDE wystarczy przejściówka IDE - SD/CF za groszę
- slot PCIMCIA
- możliwość 2 MB chipu
- są karty z FAST w miarę tanie a to do grania wystarcza
- są karty turbo w rożnych cenowych zestawieniach
- ma modulator pod TV (na OLX 14 cali Sony Trinitron można tanio lub wręcz za darmo znaleźć kwestia cierpliwości obraz super)

W tysiąc+ A600 + SD + Chip + FAST powinienieś się wyrobić.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 13:10:40 przez Sventevith

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 13:16:35 przez Sventevith
2
[#41] Re: Amiga - powrót po latach

@Sventevith, post #40

A600 byłaby fajna, generalnie ze względu na budżet szukam czegoś taniego nad czym będę mógł popracować. Jak da się taniej niż za 1000 też się nie pogniewam :)
[#42] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #41

To w zależności od stanu ale myślę że samą A600 znajdzie poniżej tysiąca 700-800 PLN kwestia obserweowania OLX i cierpliwości. W 200 PLN zapniesz IDE/SD + 1 MB Chip i TV 14 z OLX najelpiej Sony. Jak to na początek zrobiłem można też znaleźć monitor który obsłuży 15Hz mam taki obra całkiem ok, potrzebne wtedy głośniki.

To naprawdę wystarczy na początek aby zacząć cokolwiek się bawić, będzie miał na zbyciu później dodatkowe plany kupisz turbo, RGBtoHDMI etc. PCMCIA daje możliwość podłączenia sieci, nie szedł bym w A500 aby mieć to samo wyjdzie znacznie więcej szczególnie problem będzie z 2 MB Chipu.
1
[#43] Re: Amiga - powrót po latach

@Sventevith, post #42

A600 ciężko obecnie, kolega ma w nieznanym stanie bez paru klawiszy i zasilacza ale nie chce sprzedać :(
Ceny spore, żałuję że lata temu sprzedałem moje amigi ale sytuacja tego wymagała :(
[#44] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #18

Rev 6 ma zazwyczaj Agnusa 8372A który obsługuje 1 MB chip RAM i miejsce na dodatkowe kości RAM na płycie, można też przestawić zworką aby rozszerzenie "pod klapką" dawało chip RAM, wtedy nic nie trzeba lutować (za wyjątkiem dwóch zworek).
Rev 8 jak wiadomo ma Agnusa 8375 obsługującego 2 MB. Jest kilka metod umieszczenia tej pamięci, moim zdaniem najlepiej rozszerzyć RAM na płycie do 1 MB (trzeba wlutować także demultiplexer) i dodać rozszerzenie "pod klapkę" o kolejne 1 MB. Ale patentów jest kilka.
Starsze rewizje mają zazwyczaj Agnusy 0,5 MB, ale po wymianie na 8372A zazwyczaj można przestawić tak, aby rozszerzenie pod klapką było do pełnego 1 MB chip RAM. Na pewno tak jest w rev 5.
1
[#45] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #44

Dziękuję za i informacje , bardzo przydatne będą. Sprzedający odpisał mi, że otworzy Amigę i sprawdzi rewizję i prawdopodobnie tam jest 6a. Amiga wymaga trochę pracy zgodnie z opisem sprzedającego ale może się dogadamy :)
[#46] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #45

Jeśli chcesz pogrzebać w Ami, czyli dokładnie to co sam lubię i robię, to A500 jest dużo lepszym wyborem. Jest dużo projektów DIY dla tego modelu.
Zobacz sobie filmiki na moim kanale YT o kilku fajnych kartach DIY:
- CDTV-RAM-IDE - (8 MB fast, autobootowalne IDE) - https://youtu.be/BlbVFSdqrB8?si=pgCj0gkHt7NIROTo
- Spitfire - (8 MB fast, autobootowalne IDE, 68000/010 14 MHz) - https://youtu.be/hSGwXlY3hGw?si=V1DgKVT2-cM35nfL
- 68EC020TK - (9.5 MB fast, autobootowalne IDE, 68EC020 35 MHz - przyspiesza A500 13x) - https://youtu.be/Pe8iKsGYlng?si=_BNE2i-8SDgywkbp
- 68030TK2 - (64 lub 128 MB, autobootowalne IDE, 68030 50 MHz, możliwość założenia FPU - przyspiesza A500 20x) - https://youtu.be/UezMVLOLvic?si=PmVMrcCoc_axWsB0 i https://youtu.be/0FjXhdEjnpg
Każda z tych kart bezproblemowo mieści się wewnątrz obudowy A500+ bez żadnych riserów. Mam płytki i większość części...

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 13:49:29 przez wali7
2
[#47] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #46

O kurczę super :) czyli można od Ciebie kupić płytki i części?
Czy można zamieścić w poście link do olx? Znalazłem coś ciekawego i chciałbym się poradzić a może ktoś zna ogłoszeniodawcę…
[#48] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #47

myślę że możesz wrzucić link do olx
W sprawie płytek, części i innych pytań pisz do mnie na priv.
[#49] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #48

Ale fajny wątek się zrobił!
[#50] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #48

znalazłem takie cudo, niestety bez myszki:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/amiga-500-plyta-6a-1mb-ram-gotek-zasilacz

kolega oferujący amige na forum sprawdził i jest to rev 6a.
[#51] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #50

Kurcze, drogie to wszystko... może warto się potargować. Myszkę można dokupić, ew. przerobić z pecetowej.
Najlepiej mieć rev 8 w wersji A500 (nie A500+), bo wtedy mamy możliwość rozszerzenia do 2 MB chip RAM i na pewno nie ma wylanej baterii w środku (plaga wśród plusek).
[#52] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #51

Niby drogie, ale ma zasilacz i goteka. Jeżeli sprawne to nie jest źle. Za 500-600 zwykle schodzi sam komputer bez niczego. No i płyta chyba do recapu, nie wiem czy te dwa główne kondensatory to stare czy nowe.
1
[#53] Re: Amiga - powrót po latach

@bfgmatik, post #52

recapu sie nie boje. myszka bedzie do kupienie. troche kot w worku, tego sie boje prawde mowiac. ale sam gotek sporo warty chyba też
[#54] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #53

Jak dla mnie bardziej cenna jest działająca stacja, bo Gotek leży w każdym sklepie z Gotekami
1
[#55] Re: Amiga - powrót po latach

@Jacques, post #54

To prawda, stacja byłaby cenniejsza ale ja, mimo, że jestem purystą ;) to stacje i niepewne dyskietki doprowadziły mnie do takiej pasji, że wszędzie wsadziłem goteka (oczywiście z OSD :).

Polecam jednak Goteka.
1
[#56] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #53

Na giełdzie PPA masz A500 za 500 zł.
[#57] Re: Amiga - powrót po latach

@_DiskDoctor_, post #56

Z takim budżetem zaczynałem i wybrałem Amigę 600. Na starcie mamy od razu 1MB Chip RAM, tanio można dokupić Fast RAM, porównując ceny 8MB fastu dla A600 i A1200, to dla A600 wychodzi taniej (A608mini za 200zł). Można też wybrać tańszą opcję i dokupić jedynie 4MB Fast RAM.

Oprócz tego jest kilka kart z dodatkowym 1MB Chip RAM u Archi-Techa za 80zł nawet), który daje nam pełne 2MB Chip, co w przypadku Amig 500 bywa problematyczne.

Z czasem można kupić turbinkę. Cenowo najtańsza jest karta xT podnosząca taktowanie procesora do 28MHz oraz dająca 11MB RAM. Droższa jest Furia z procesorem 020 i FPU. Kolejna to A630 oferująca procesor 030 50MHz, MMU i bezkolizyjne działanie PCMCIA, ponieważ tam już dostajemy 64MB Fast RAM jako Zorro III, więc nie gryzie się z PCMCIA. Ostatnio wyszła nawet rewizja 3 tej karty w wersji z FPU.

Należy jednak mieć 100% sprawne kondensatory aby nie mieć przykrych niespodzianek z Amigą 600, ale o tym było sporo wątków już.
1
[#58] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #57

Też jak bym miał rozszerzać to pewnie wybrałbym A600 a nie A500.

Głównie przez IDE i PCMCIA.
Ale też CHIP i WB nowszy.

Mniej druciarstwa

Ale ale... Czy jest Pistorm dla A600??
1
[#59] Re: Amiga - powrót po latach

@_DiskDoctor_, post #58

Jest u Archi Techa tutaj. No ale pistorm... nie chcę wywołać burzy, ale to już może być to wulgarne i kontrowersyjne słowo - emulacja.

Z drugiej strony to skoro do programowania itp... budżet niecały 1000zł, więc można i prościej i o połowę taniej. Raspberry Pi 400, do tego Amibian/Amiberry/Armiga czy co tam się instaluje teraz i jest maszyna szybka jak Vampir z AGA i RTG. Można programować, obejrzeć każde demko z AGA, wszystkie gry ruszą, RAM nie braknie, elektrolity nie wyleją, obraz ostry jak żyleta, no ale to już emulacja.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 23:55:17 przez tukinem
1
[#60] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #59

Fuj!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem