kategorie: A500, A600
[#151] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #150

W A630 bez FPU

hmm, jakoś kiepsko,
a1200 030 z 50mhz wyciąga około 10-11mips ów
[#152] Re: Amiga - powrót po latach

@Cezarykl, post #151

Z tego co slyszalem to trzeba zainstalowac odpowienie biblioteki mmu, zeby a630 dzialalo z pelna predkoscia.
[#153] Re: Amiga - powrót po latach

@Mokry, post #152

Działało, ale masa softu się wtedy wiesza. Tutaj mam wyłączony CPU Cache, aby nie mieć problemów z działaniem softu.
[#154] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #150

ciekawe, u mnie idzie 030 na 40MHz i jest szybsze od Twojego CPU 51MHz? dziwne. powinienes mieć cos na poziomie A60 x19. a nie x11,87. 030TK z zegarem 50MHz właśnie takie wyniki wykręca i nie mamy tu w użyciu FPU
[#155] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #149

niestety, może kiedyś się zmieni na angielska albo klawisze wymienię :)
Szukanie znaków już jest :)

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 19:18:13 przez dragon_x
[#156] Re: Amiga - powrót po latach

@Mokry, post #152

MMU do działania 030 z pełną prędkością?

Na Blizzard4 w A1200 raz zainstalowałem MMU i szybko to usunąłem.

Co to za dziwna karta, że wymaga bibliotek MMU do działania z pełną prędkością?
[#157] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #156

Tu juz musisz pytac o szczeguly Archi-TECH'a.
[#158] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #156

Jak instalowałem OS 3.2, to po instalacji gołego systemu instalowałem również biblioteki CPU z iso OS 3.2. Te biblioteki są zarówno dla 030, 040, 060, jak i tam siedzi MMU. One z tego co pamiętam dodają wpis do S-S uruchamiający CPU Cache. Wtedy faktycznie jest te 9-10 MIPS. Gołym okiem widać różnicę, ale co z tego, skoro odpalę jakąś grę z HDD (nie licząc WHDLoad) i po chwili będzie zwiecha.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 19:31:52 przez tukinem
1
[#159] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #158

No to nie wiem czy to wina tej karty, czy OS 3.2, czy kombinacji z A600.
Na A1200 z Blizzard4 było 9 mipsów, programy się nie wieszały.

Może to wina 3.2?
[#160] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #159

Na A1200 z Blizzard4 było 9 mipsów, programy się nie wieszały.

Blizz 1230 MK IV to najlepsza i najbardziej stabilna karta na 030 jaka wyszla do A1200. Tam nic nie trzeba robic i wszystko dziala od razu.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 19:58:19 przez Mokry
[#161] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #159

Opis
Karta turbo z procesorem MC68030, taktowana na 50MHz.
Ilość pamięci Fast: 64MB SDRAM
Przestrzeń: Zorro III
Prędkość: 10.50 Mips
Chłodzenie: Pasywne (standardowo w zestawie) lub aktywne płatne dodatkowo.

Jeśli chcesz używać Mapowania ROM oraz funkcji MMU to karta wymaga doinstalowania MMuLibs. Mapowanie ROM-u jest automatycznie poprzez instalację właśnie MMUlib z Aminet, lub jeśli korzystasz z systemu 3.2 musisz doinstalować MMU zgodne z Twoim systemem:
http://main.aminet.net/util/libs/MMULib.lha
http://main.aminet.net/util/libs/MMULib.readme

Niektóre dema lub gry mogą wymagać wyłączenia "CPU CACHE" dla większej kompatybilności z MC68000.
Karta posiada procesor RC50 (wszystkie testowane wraz z danym modelem karty na stabilność).
[#162] Re: Amiga - powrót po latach

@Mokry, post #160

wtf!?

Nie doceniałem tego co miałem!

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 19:52:36 przez karolb
[#163] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #161

Niektóre dema lub gry mogą wymagać wyłączenia "CPU CACHE" dla większej kompatybilności z MC68000.

No ale tak samo w takiej A1200, wiele produkcji z 68000/OCS/ECS nie działało, i wyłączało się CPU CACHE, ustawiało CHIPSET na ORIGINAL, albo ładowało Kick1.3 z dyskietki. To jest normalne.

Jak już masz i 030 i kickstart nowszy, system ładujesz z HDD, to zastanawiam się dla jakich aplikacji wyłączasz ten CACHE na starcie w s-s? szeroki uśmiech
[#164] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #161

Niektóre dema lub gry

dla tych przypadków miałbym zrobiony osobny skrypt startujący grę/demo,
gdzie by się wyłączało to cache, i po zakończeniu, było by znowu cache ON,
a nie, że na dzień dobry dla każdego softu jest cache OFF
[#165] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #163

Przykładowo niektóre moje gry jeszcze z Amosa. To samo z demami ładowanymi z HDD. Nie wszystkie mają swoje wersje WHDLoad. Zawsze można sobie włączyć cache jeśli chce się zagrać w Dooma / Cytadelę, ale chyba do tego już lepsza A630 w rev 3 z FPU.
[#166] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #165

Hmmm.... większość softu nie ma problemu z cache i burst w 68030. Jeżeli coś ma problem, to lepiej stworzyć sobie dla tego czegoś skrypcik uruchamiany ikonką, gdzie pierwsza komenda to CPU z odpowiednimi parametrami, potem właściwy program, a po nim komenda CPU przywracająca poprzedni stan. Powinno rozwiązać Twoje problemy, bo permanentne wyłączanie ficzerów 68030 bardzo upośledza jego osiągi.
1
[#167] Re: Amiga - powrót po latach

@karolb, post #156

@karolb
MMU do działania 030 z pełną prędkością?
- nie wynaga MMU a skopiowania kickstartu do Fastu - np. poprzez narzędzie z pakietu MMULib: MuFastRom :)
Blizzard też do uzyskania pełnej wydajności wymagał skopiowania kicka do Fastu - tyle że do tego można było wykorzystać specjalny programik dla niego napisany jak dobrze pamiętam "Blizkick"

@tukinem
No WB3.2 jest za bardzo przekombinowanym systemem...
... Do skopiowania kicka do Fastu spróbuj wykorzystać komendę CPU (CPU Fastrom) z najlepszego WB czyli 3.1 - tylko zmień nazwę żeby nie nadpisać komndy cpu ze słabego 3.2..., bądź komendę Fastrom z pakietu FastECS (sterownika graficznego do Shapeshiftera)

a swoją drogą karta A630 stała by się idealna (jak dla mnie) gdyby posiadała dwie funkcje: właśnie to mapowanie kickstartu i programowe wyłącznie koprocesora... ale to temat na wątek...
[#168] Re: Amiga - powrót po latach

@RokiS, post #167

Blizzard też do uzyskania pełnej wydajności wymagał skopiowania kicka do Fastu - tyle że do tego można było wykorzystać specjalny programik dla niego napisany jak dobrze pamiętam "Blizkick"

W Blizzardzie 1230/1240/1260 sprawe ladowania ROM'u do FAST'u zalatwia odpowiednie ustawienie zworki na karcie. Blizkick jest po to aby przeladowac sobie ROM z pliku. I za pomoca roznych opcji mozna sobie ten ROM wtedy modyfikowac.
[#169] Re: Amiga - powrót po latach

@Mokry, post #168

pewnie jest tak jak piszesz, karty Blizzard nie używałem już ponad 20 lat język, tylko coś tam jeszcze pamiętam
a Blizkick pamiętam bo miałem 1200 z kick 3.0 i pierwsze co było w s-s to wgranie kicka 3.1 język

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 22:49:49 przez RokiS
[#170] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #150

Różnica w wydajności wynika z wyłączonego cache i burst. Jak u siebie wyłączyłem też mi wydajność spadła mniej więcej do Twojej x11,x w stosunku do A600

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 08:29:20 przez dragon_x
[#171] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #170

Tu jest z CPU cache:
[#172] Re: Amiga - powrót po latach

@tukinem, post #171

i to jest prawidłowy wynik. ja mam 40Mhz Węc mam około x16 w stosunku do A600
[#173] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #172

Aktualizacja :)
- do amigi przyjechał plipbox - może uda się znaleźć w weekend czas na montaż i konfigurację
- szukam kątowej płytki do rgb2hdmi bo normalna nie wejdzie - karta turbo przeszkadza
- w planach jest karta graficzna
- myślę nad wymianą klawiatury na angielską o ile taką znajdę - jak się da to red led
1
[#174] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #173

po dłuższej przerwie coś się dalej dzieje, niby niewiele ale zniszczona naklejka została zastąpiona customową :)
Wiem, że nie oryginał ale mam nadzieję sie spodoba.
Przy okazji kończę projekt odbudowy innego komputera (nie amiga) i do niego też została zamówiona customowa naklejka. Z racji jaki to komputer na PPA nie mogę pokazać ;)

1
[#175] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #174

Możesz Najwyżej ban poleci
[#176] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #174

Atarowca wal z gumowca!!!
1
[#177] Re: Amiga - powrót po latach

@_DiskDoctor_, post #175

wolę nie :)
[#178] Re: Amiga - powrót po latach

@mastaszek, post #176

a skąd wniosek, że to też komputer na A? ;)
[#179] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #178

Komputerem na P. pewnie byś się nie chwalił :)
1
[#180] Re: Amiga - powrót po latach

@bobycob, post #179

O komputerach na P tutaj nie rozmawiamy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem