kategoria: CD32
[#1] Fast RAM CD32
Witam,
Wiem, że są różne rozszerzenia do CD32, ale postanowiłem wykonać własną kartę pamięci, z takich oto powodów:
- cena powinna być jak najniższa
- interesuje mnie tylko Fast RAM, ponieważ chcę, żeby moja konsola pozostała tylko konsolą, jak będę chciał karty CF itp. rzeczy, to kupię A1200
- aktualnie na rynku są karty samej pamięci, ale wychodzą dosyć drogo
- no i najważniejsza, to satysfakcja, że się udało :D
- samo rozszerzenie pamięci powoduje zdecydowany wzrost prędkości pracy CD32

Przyspieszenie pracy z wersją 2MB na szynie 16bit wyszło około 1,7x, a docelowo ma być 4MB na szynie 32bit
Na zdjęciach wygląda to okropnie, ale to tylko prototyp, docelowe rozwiązanie będzie na złączu rozszerzeń (samo złącze krawędziowe udało mi się już kupić i to bardzo tanio)
Oczywiście, jak komuś nie przeszkadza "pająk", to można zbudować taką kartę pamięci na podstawie dostępnej na rynku taniej płytki drukowanej pod flash'e.

Wyniki z SysInfo:
- oryginalna CD32 w porównaniu do A1200 = 0,88x (to w sumie ciekawe, ze oryginalna CD32 wypada tak słabo w porównaniu do bardzo zbliżonej konstrukcyjnie i sprzętowo A1200)
- CD32 z moja kartą Fast RAM 2MB 16bit do A1200 = 1,51x
Pozdrawiam,
Maciek

6
[#2] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #1

gratki, i aktualnie jak to wyglada? "- cena powinna być jak najniższa"
[#3] Re: Fast RAM CD32

@juen, post #2

wersja 2MB na "pajaka":
2x układ PAL około 20 zł
pamięć SRAM 2MB około 20 zł
płytka pod pamięć około 20 zł
przewody, płytka uniwersalna, konektory około 20 zł

wersja 4MB na płytce drukowanej dodatkowo:
złącze krawędziowe około + 20zł
kolejna pamięć SRAM +20 zł
ewentualnie złącze VGA + układy buforujące około +30 zł
no i wytrawienie płytki, jeszcze nie wyceniałem, będzie najdroższe (aktualnie jestem na etapie projektowania)
2
[#4] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #1

- oryginalna CD32 w porównaniu do A1200 = 0,88x (to w sumie ciekawe, ze oryginalna CD32 wypada tak słabo w porównaniu do bardzo zbliżonej konstrukcyjnie i sprzętowo A1200)

Co najmniej dziwne dlaczego u Ciebie tak wychodzi.

Co do Fastu, fajna sprawa i trzymam kciuki za końcowy projekt i optymalizację, bo jeszcze jest do czego dążyć.
WicherCD32 w trybie szybkim Fastu (z kompatybilnym SIMMem) daje przyspieszenie 2.30 x A1200 na standardowym CPU.
[#5] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #4

"Co najmniej dziwne dlaczego u Ciebie tak wychodzi.", a jak wychodzi u Ciebie ?

co do prędkości, to liczę na to, że w finalnej wersji na szynie 32bit, będzie szybciej.
[#6] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #5

No u mnie normalnie, czyli bez Fastu prędkość circa A1200.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 09:44:26 przez Jacques
[#7] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #6

a coś więcej możesz napisać, jak uruchamiasz program testujący w jakiej wersji ? czy rom masz standardowy ?

ja odpalam Wokbench 3.0 z wgranym Sysinfo 4.4, wolnej pamięci mam około 800kB, ponieważ cały system ładuje się do RAD do pamięci, żeby można było resetować CD32 bez konieczności ponownego ładowania systemu z dysku.
Mogę ewentualnie jeszcze przygotować system, który będzie działał tylko z płyty CD-rom, będzie więcej pamięci Chip-RAM i wtedy sprawdzę.
[#8] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #7

Kickstart 3.1 w kości lub zmapowany do RAM, WB 3.1 odpalany z HDD (CF) Wichra, SysInfo bieżące , ale i to przedostatnie pokazuje tak samo oprócz szybkości chipsetu.

Ale też odpalałem zdaje się swoją bootowalną płytę CD z WB 1.3 i SysInfo i było tak samo jeśli chodzi o wynik bez Fastu.
Zresztą z Fastem w standardowym trybie szybkości (tym wolniejszym) wychodzi te równe 2x A1200, czyli tak jak powinno.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 09:58:06 przez Jacques
[#9] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #8

a jesteś w stanie sprawdzić na prawdziwie "gołej" cd32 z systemem odpalonym z płyty ?
[#10] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #9

Niestety nie, jest obecnie schowana w pudle, a do wyjęcia Wichra musiałbym rozkręcać obudowę, bo SIMM jest dość wysoki i nie przejdzie wysuwając.
Poszukaj w sieci, pewnie znajdzie się wynik SysInfo CD32, ewentualnie uruchom na WinUAE z domyślnym konfigierm CD32, co powinno też być reprezentatywne.
[#11] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #10

no szkoda.
w sieci już szukałem, ale może brakło mi wytrwałości :D
WinUAE odpada, nie da się tego porównać do prawdziwego sprzętu
Pozdrawiam,
Maciek
[#12] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #11

Jak uważasz, śmiem twierdzić, że WinUAE bardzo dobrze obecnie oddaje prawdziwy sprzęt i jak wyjdzie to 1xA1200 to będzie można temu wierzyć Pod warunkiem, że użyjesz domyślnego konfigu CD32 i nie zaczniesz sam ustawiać
[#13] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #1

- interesuje mnie tylko Fast RAM, ponieważ chcę, żeby moja konsola pozostała tylko konsolą, jak będę chciał karty CF itp. rzeczy, to kupię A1200

i wg mnie TO jest błąd logiczny,
to zdanie powinno być takie:
- jeżeli ktoś by chciał mieć CF to nie powinna być mu taka opcja zabierana i przynajmniej jakieś miejsca na gniazda CF/HDD powinny być
:)
[#14] Re: Fast RAM CD32

@Cezarykl, post #13

No w sumie taki Fast RAM + IDE już istnieje w postaci Wichra CD32 i TF328.
I co ważne, CD32 nie traci z nimi "konsolowości" i kompatybilności (działa Akiko, CPU na płycie i CD-ROM).

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 12:17:34 przez Jacques
1
[#15] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #11

Kick 3.1, WB 3.1 ale Sysinfo 4.3. Między Sysinfo 4.4 a 4.3 w Mipsach nie powinno być różnicy :). Uruchamiane z płyty CD.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 12:35:28 przez RokiS
[#16] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #15

Jakas bledna wersja SysInfo.
68020 15.2 MHz?
Co to ma byc?
[#17] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #15

no coś z tą częstotliwością zegara, to nie bardzo ...
[#18] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #17

To nieistotne w rozważanej kwestii. Tylko Chip Speed przekłamywały starsze wersje w porównaniu do 4.4, ale MIPSy i odniesienie szybkości do innych Amig jest OK.
[#19] Re: Fast RAM CD32

@Cezarykl, post #13

ja nikomu takiej opcji nie zabieram, ja tego zwyczajnie nie potrzebuję
[#20] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #17

No sorry tak działa Sysinfo... Nawet wersja 4.4. Tutaj przykład A1200 z fastem z chyba jako tako znanej strony pewnego sklepu....( TO NIE JEST REKLAMA TYLKO PRZYKŁAD WYNIKU Z TESTU SYSINFO)

inny przykład

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 13:14:22 przez RokiS

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 13:26:36 przez RokiS
[#21] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #14

no tylko cena nie ta, w przeciwnym wypadku bym to kupił, a poza wszystkim, lubię "grzebać" w starym sprzęcie
[#22] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #21

No akurat TF328 możesz sobie sam poskładać, ale rozumiem ochotę stworzenia swojego rozwiązania.
[#23] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #20

no cóż, mogę napisać ..., u mnie pokazuje zegar 14,90 MHz, szybszy zegar jest tylko w wersji NTSC
[#24] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #22

trudno kupić części i są zdecydowanie droższe, układy PAL wymagają programatora, którego nie mam i tu kolejny problem, dodatkowo i tak trzeba złącze przejściowe dokupić, a moja karta będzie się napinała bezpośrednio na złącze krawędziowe
[#25] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #24

Aaa, OK.
[#26] Re: Fast RAM CD32

@Cezarykl, post #13

Przecież on nie robi tego projektu dla kogoś tylko dla siebie.
3
[#27] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #16

A nic, sysinfo zależnie od wersji glupieje. Mnie 020 pokazuje 14.90mhz

A 030/50 pokazuje jako 51.8 mhz.
Which Amiga zalatwia sprawę poprawnego pokazywania zegara procka.
[#28] Re: Fast RAM CD32

@mikecios, post #27

nie wiem w jaki sposób Sysinfo sprawdza zegar, może nie robi tego zbyt dokładnie, ponieważ być może nie ma takiej możliwości i stąd te różnice ?
[#29] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #23

Tak jak pisałem, to tylko Sysinfo. CD32 działa w trybie pal jak widać na załączonym wyżej obrazku.:)
A ogólnie rzecz biorąc w trybie NTSC chyba powinno być szybciej :)

A ogólnie jak chcesz popatrzeć/porównać wyniki z AIBB to zapraszam TU :) (choć gdzieś tam w necie i gotowy moduł AIBB gołej CD32 znalazłem)

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 14:07:27 przez RokiS
[#30] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #28

Dlatego odpal which amiga i masz jak na tacy dokładne taktowanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem