kategoria: CD32
[#61] Re: Fast RAM CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #60

a chodzi Ci o drabinkę, a to nie, zwłaszcza, że ja wypuszczam na nie używane piny DB15 zasilanie +5V i sygnał Composite sync, zdecydowanie wolę zwykłe gniazdo, do którego podłącze zwykły przewód monitorowy VGA, a nie jakieś gniazda na taśmach wiszące
[#62] Re: Fast RAM CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #60

[#63] Re: Fast RAM CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #62

no rozumiem, o jakie złącze Ci chodzi, tylko dalej nie widzę sensu podpinania jakichś tasiemek, jak można podłączyć przewód VGA bezpośrednio do modułu
[#64] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #63

takie złącze na taśmie jest wygodniejsze i zajmuje mniej miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2025 15:46:43 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#65] Re: Fast RAM CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #64

zajmuje niewiele mniej miejsca, więc i tak nic więcej tam nic nie dołożę, a wygląda słabo, wolę jak docelowo tak wygląda jak na zdjęciu
2
[#66] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #63

No zdecydowanie na PCB powinno być docelowe złącze, a nie przez jakieś tasiemkowe przejściówki.
Ja mam taki riser dla WichraCD32 i jest OK (PS/2 dla klawiatury i DB23 video out jak w typowej Amidze):

Moim zdaniem takie rozszerzenia powinny iść w stronę standardowych złącz, najlepiej takich, które występowały w Amigach (gdy dotyczy, czyli video, floppy, itp), by robić z CD32 właśnie coś jak najbliżej A1200.
1
[#67] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #66

mam nadzieję, że używasz dodatkowo przejściówki z pełnym buforowaniem, już kiedyś wymieniałem znajomemu w CD32 układ Alice, bo podpinał monitor bezpośrednio do Kipper2k, upaliło mu jedno z wyjść synchronizacji.

W kwestii rozbudowy do A1200 to ja jednak jestem minimalistą, ponieważ zdecydowanie wolę kupić A1200 niż przerabiać CD32, mnie osobiście wystarczy pamięć Fast RAM, zdecydowanie przyspiesza, w pełni buforowane wyjście VGA i interfejs FDD, ale może kiedyś pomyślę o IDE.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2025 17:37:42 przez fuseoppl
1
[#68] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #65

zjadzie się miejsce na drabinke od środka? ;)

złącze VGA np. można zamontować zamiast modulatora

[#69] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #66

Tylko sx 32 pro
i sx 32 lub sx1
[#70] Re: Fast RAM CD32

@Dorian3d, post #69

Trolololo
[#71] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #67

Nie używam, ale podpinam pod tuner ze SCART jak już, a nie VGA (o ile to robi różnicę)
[#72] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #71

jak używasz wyjścia s-video lub composite video to nie ma problemu, nic się nie uszkodzi, bo te wyjścia są wewnętrznie buforowane, tyletyle że z composite video jest mocno słaba jakość. Z s-video jest tylko trochę gorsza jakość od VGA.
[#73] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #72

Używam RGB, ale nie podłączając do VGA, tylko do odbiornika ze SCART.
Widziałem obraz z Amigi podłączony do VGA na Benq, sam próbowałem na innym monitorze i jest to dalece niedoskonałe wg mnie rozwiązanie, powodujące problemy z centrowaniem obrazu zależnie od trybu, czasem niemożliwą do skorygowania wadę proporcji, itp. itd. Lubię podłączać do SCART, a w A1200 z WarpedVision mam HDMI
[#74] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #73

nie ma znaczenia czy do scart, czy do vga, wyjście vga z CD32 nie jest buforowane, dotyczy to sygnałów video RGB i sygnałów synchronizacji, więc można uszkodzić układy scalone CD32, które są bardzo drogie i trudne do zdobycia, zwłaszcza Alice, która generuje sygnały synchronizacji
[#75] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #74

A, OK. Czyli po prostu jest różnica pomiędzy Amigami z RGB w standardzie, a dorobionym przez Riser w CD32. Swoją drogą ciekawe jaką głupotę trzeba odwinąć by nastąpiła usterka, czy używając normalnie (niepodłączanie na żywca) można tego z dużym prawdopodobieństwem uniknąć? Bo jednak te risery funkcjonują i nie słychać by trup ścielił się gęsto

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2025 12:30:52 przez Jacques
[#76] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #75

aż tak źle nie jest, ale problem polega na tym, że jest minimalna szansa na uszkodzenie nawet przy zachowaniu "higieny", a układ Alice jest naprawdę trudny do zdobycia, aktualnie na Ebay wystawiony jest za około 860 zł !, wiec moim zdaniem lepiej dmuchać na zimne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem