kategoria: CD32
[#31] Re: Fast RAM CD32

@mikecios, post #30

iso WB3.0 z tym programem w wersji 1.3.3 i 1.3.25 już przygotowane, w domu wypalę i zrobię testy :)
[#32] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #20

Nie przypominam sobie, zeby te starsze (oryginalne) SysInfo przeklamywalo zegar, przynajmniej do 25MHz.
To jest ewidentny blad w programie.
Tak samo jak nie sadze, zeby gola CD32 miala 103% szybkosci golej A1200.
Prawie wszyscy tylko na Mipsy patrza.
A nie na "dziwne" wyniki podawane przez ta nowa wersje.
Dziwne, ze nikt nie zwrocil na to uwagi autorowi nowszych wersji, ze cos jest nie tak.
Byc moze on to testowal na WinUAE tylko, a tam A1200 jest troche szybsza niz prawdziwa A1200.
[#33] Re: Fast RAM CD32

@mikecios, post #27

Tylko SysInfo jest niby kontynuowane, wiec nowy autor powinien poprawiac bledy a nie dodawac nowe.
Bo raczej mu to nie wychodzi. No chyba, ze tego mu nikt nie zglaszal lub nie widzial.
I pewnie testuje tylko na WinUAE, a nie na prawdziwych Amigach, i przeskalowuje/dopasowuje wyniki.
[#34] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #32

Patrzymy tu na mipsy z Sysinfo, bo mamy dużą rozbieżność co do ich wyników 0,88 vs 1,03 (Amigi 1200) :).
Nie twierdzę że CD32 jest szybsza od A1200, bo według testów z AIBB jest ciutke wolniejsza... albo to błąd pomiarowy i jest tak samo wydajna:)
[#35] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #32

też mi się nie wydaje, żeby "goła" cd32 miała taką prędkość, chociaż u mnie ten wynik jest dziwnie niski, ale sprawdzałem miernikiem generator kwarcowy i częstotliwość jest prawidłowa, a sprzętowo to standardowa CD32
[#36] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #34

Nie, to wyglada na blad.
A juz wyniki dla A600 i A2000 sa "od czapy", mozliwe do osiagniecia tylko na jakis dziwnych konfigach testowych.
Bo obie Amigi maja tylko 1MB chip na starcie.
Wyniki moga byc zalezne od ilosci kolorow na ekranie WB, ale SysInfo powinno wylaczac system na czas robienia testow.
Raczej autor tej nowej wersji SysInfo sie nie przylozyl.
[#37] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #35

cd32 w ogolnosci ma slabsza predkosc niz a1200 bo rom jest na 16bitach
[#38] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #36

Niby tutaj jest jakas nowsza wersja:

link

Ale program wyglada na porzucony.
Ponad 3 lata i nic nie wypuszczone.

Edycja, za to sa starsze wersje z serii 4.xx i oryginal 3.24 tez.
Wiec mozna popatrzec kiedy zegar procesora sie "popsul."

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 15:30:19 przez Don_Adan
[#39] Re: Fast RAM CD32

@michal_zukowski, post #37

ale przestawienie odczytu romu na 32bity co się wiąże z zainstalowaniem dodatkowej kości, na którą jest przygotowane miejsce i bramki odpowiednio ustawiającej sygnał DESACK0 względem DSACK1 zwiększa prędkość w minimalny sposób, u mnie z 0,88x na 0,89x względem A1200
[#40] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #38

testowałem na niej, wyniki mam identyczne jak na wersji 4.4
[#41] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #38

@Don_Adan
w necie są filmik z tf328 i na sysinfo 3.24 pokazuje 15,20Mhz
to samo na wersji sysinfo 4.0, 4.3 i 4.4

@fuseoppl, post #35
cd32 w ogolnosci ma slabsza predkosc niz a1200 bo rom jest na 16bitach

i tak i nie. jak gra/program będzie niedosowy i nie będzie korzystał z plików z kickstartu to CD32 nie będzie wolniejsza
a po za tym kopiowanie Fastu do ramu niweczy tę bolączke CD32

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2024 15:51:01 przez RokiS
[#42] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #41

no ale to nie tak twierdzę :D zwłaszcza, że przejście na 32 bity praktycznie nic nie daje, o czym juz pisałem
[#43] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #40

A testowales na wersji 3.24?
Ktora jest na samym dole.
[#44] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #38

SysInfo podaje nieprawdziwe częstotliwości taktowania dla bardzo wielu konfigów, np. Amig wyposażonych w kartę 68030TK, czy 68EC020TK. Nieważne która wersja SysInfo.
Co ciekawe, AIBB radzi sobie z tym doskonale.
1
[#45] Re: Fast RAM CD32

@wali7, post #44

To jest oczywiscie blad.
Ale ja nie pamietam, zeby SysInfo 3.24 pokazywalo nieprawdziwe czestotliwosci procesora dla golej A1200.
Choc stary juz jestem, moze cos zmyslam.

Edycja, i poprawa takich bledow powinien sie zajac ten nowy autor SysInfo.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2024 15:38:58 przez Don_Adan
1
[#46] Re: Fast RAM CD32

@Don_Adan, post #43

nie, ale pobrałem AIBB, o którym przyznaję się bez bicia, zapomniałem, a ten program jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy, podaje bardziej realną częstotliwość zegara, testy mojej "gołej" CD32 wychodzą bardzo porównywalnie do A1200, w trzech różnych testach około 0,98x, to już całkiem realny wynik.
[#47] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #46

No i dobrze, ja tam wielkim specem od sprzetu nie jestem, ale prawie wszystkie karty turbo na Amidze bazuja na wielokrotnosci zegara 7.09MHz, wiec to nie jest raczej tak trudno wyswietlic prawidlowa szybkosc procesora, nawet jak procedura liczaca MHz nie jest zbyt dokladna. Bodaj tylko A3000 i A4000 maja to inaczej zrobione, chyba tam baza jest 25Mhz ale chyba 7.09Mhz tez moze byc.
[#48] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #46

podaje bardziej realną częstotliwość zegara,
a jak można się dowiedzieć to ile AIBB pokazuje??

@Don_Adan
Ale ja nie pamietam, zeby SysInfo 3.24 pokazywalo nieprawdziwe czestotliwosci procesora dla golej A1200
a jednak pokazuje
ja za to (chyba) po raz pierwszy u mikecios zaobserwowałem w Sysinfo częstotliwość ec020 14,9MHz
[#49] Re: Fast RAM CD32

@fuseoppl, post #1

Super, mi się marzy małe turbo 020 28 Mhz z fastem. Wtedy to była by taka idealna konfiguracja na premierze cd32.
2
[#50] Re: Fast RAM CD32

@RokiS, post #48

AIBB u mnie pokazuje 14,3MHz

Oczywiście prawdziwa częstotliwość dla wersji:
PAL = 14,18758 MHz
NTSC = 14,31818 MHz
Dokładne wartości zależą oczywiście od precyzji generatora kwarcowego w Amidze, ale ja u siebie mierzyłem częstotliwościomierzem z ciekawości i wyszło i różnica była na 5 miejscu po przecinku
[#51] Re: Fast RAM CD32

@Jacques, post #18

moim zdaniem jest błędny opis na wkompilowanym obrazku, to jest prędkość CHIP Speed w MB/s
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem