[#61] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #13

Szukałem, ile kosztuje Aros. Nie mogłem znaleźć.

AROS jest open source. Jako jedyny system z amigowego towarzystwa do pozyskania legalnie za darmo :)
1
[#62] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@retrofaza, post #61

A co ciekawe, istnieją wersje dla 68k.

BTW kupując Amigę, na ogół kupuje ją się już z systemem.
[#63] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #62

Amiga jest w tym dziwna że za system płaci się dwa razy. Raz za kickstarty, a drugi raz za Workbench. No chyba że się kupuje komplet.

Bo system jest i w kościach kickstart i na dyskietkach przecież
[#64] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #63

To właśnie napisałem. Nowe Amigi były sprzedawane z Workbenchem.

A to co jest w KS i w Workbenchu to nie to samo, więc nie płacisz 2x, tylko w dwóch ratach.
[#65] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #64

Gdy nowy WB wymaga nowego KS, to wtedy tak, płacisz 2x :P
[#66] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #63

Kupując OS dostajesz zawartość ROM w formie plików, zapłacić musisz za fizyczne układy pamięci i ewentualnie komuś za nagranie Kickstartu, za który zapłaciłeś kupując OS.
Jeśli masz możliwość samemu zaprogramować ROM lub używasz jakiegoś sprytnego urządzenia, jak np ROMulator czy A500flash, podmienisz ROM za darmo i w pełni legalnie.
3
[#67] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #64

w kick start masz biblioteki intuition, myszke, podstawowy font, elementy okien, suwak, obsluge scalowania okien, prawe menu wskazywanie urzadzeń, wiec tam jest bardzo duzo
[#68] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@vojo, post #66

używasz jakiegoś sprytnego urządzenia, jak np ROMulator czy A500flash, podmienisz ROM za darmo i w pełni legalnie

Do tego też pasuje Pistorm.
2
[#69] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@Mokry, post #46

Dziękuję za wskazówkę.

System zakupiłem jednak w Archi-Tech, plus kilka innych dupereli.

Teraz zaczynam ogarniać resztę sprzętu, typu FAT95, WiFi, RTG...
Niestety CaffeineOS się ze mną nie lubi, co chwile partycja bootowalna się wykrzacza.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne wiadomości.
1
[#70] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #10

Ooo Panie... Przeszukiwałem czeluści PPA w celu skonfigurowania sobie WB3.2 pod pistorm na A500 i uratowałeś mi mega dużo czasu. Dla wygody nie ma lepszej opcji od BestClassicWB OK

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2026 22:34:40 przez WojosRetro
2
[#71] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@WojosRetro, post #70

A to nie jest właśnie największy fun w skonfigurowaniu tego pod swoje potrzeby? Poznania jak działa, nauczenia się czegoś nowego?
Dla mnie instalacja gotowca to jak kupno biletu na jakąś super wyprawę w egzotyczne kraje, oddanie go komuś, a następnie wrzucanie fotek które robi na swojego FB

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2026 11:22:35 przez wali7
4
[#72] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@wali7, post #71

Każdy amiguje według siebie. Są tam niepotrzebne bajery typu CopperDaemon, czy TinyMeter, ale nie ma problemu z wyłączeniem tego. Moim zdaniem bez porównania z ClassicWB działającym pod ScalOSem.

A jeśli chodzi o ręczne instalowanie dodatków? Co kto lubi jeden na wakacje jedzie autostradą 140 km/h, a drugi autostopem.
3
[#73] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@LeszczAmiga, post #1

Ja osobiście wybrałem nową wersję 3.2.3 jezeli chodzi o workbnech jakoś zlepek wszystkiego i niczego w os3.9 mnie nie przekonuje. Z 2 strony instalujesz 3.9 a I tak wszystko musisz ręcznie sam instalować dalej, to dlaczego od razu nie zainstalować 3.2.3 i później się bawić w instalację reszty softu który potrzebujesz? Nie rozumiem tematu tego wątku
1
[#74] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@wali7, post #71

Skonfigurowanie z taką paczką jest przyjemnością
[#75] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@wali7, post #71

Dla wielu ważniejsze są gry i programy, których używali kiedyś. Wtedy nowinki są potrzebne tylko po to, żeby ułatwić ich uruchomienie. Dla większości którzy używają WB3.2 i z którymi miałem kontakt - największą zaletą była obsługa dużych dysków od ręki. Albo że jest najnowszy i aktualizowany. Mi się nie chce instalować aktualizacji i wypalać kicków, chociaż mam opcję mapowania w moich kartach turbo.

Jak jak powróciłem do Amigi ponad dekadę temu, też nie chciało mi się grzebać w systemie i szukać scsi.device. zainstalowałem WB3.9 i mi wystarczał. Zacząłem dopiero grzebać, jak uruchamiałem nagrywarkę DVD i PCMCIA. Później jak karty pamięci staniały to już wrzucałem całą kolekcję whd, adf, modułów i użytków na kartę 64GB i zabawy z napędami i PCMCIA straciły sens. Wiem, że można mieć i używać. Nie bo trzeba, tylko bo można. WB 3.2 jakoś mi nie przypadł do gustu i coś kiepsko działał z TF536.

Teraz w większości maszyn mam WB3.1, bo jakoś daje mi najwięcej nostalgii. WB3.2 bym nie używał nawet jakby był za darmo. Miałem gdzieś nawet backup 3.1 z moimi dodatkami, użytkami i ulubionymi grami. Było to kilkadziesiąt MB i instalacja na karcie przez WinUAE to było kopiowanie przez Dopusa. Nic nie musiałem grzebać. Kopiowałem i miałem.

I nie twierdzę że WB3.1 jest najlepszy, bo nie jest. Jest tym czego potrzebuję i mi wystarcza. WB3.2 zabiera mi retro feeling.
1
[#76] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@snifferman, post #75

Co kto lubi. Na OS3.1 używałem tony dodatkowych programików które latały system. A działało to różnie. Od 3.1.4 robić tego nie muszę. System działa stabilniej niż 3.1 i wracać nie zamierzam. Teraz czekam na 3.3.
4
[#77] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@QkiZ, post #76

To pewnie zależy co na nim robisz. Ja nie jestem workbenchowym klikaczem i raczej potrzebuje go do odpalenia Protrackera DPainta, kilku gierek na HDD i WHD. MUI dla IGame i scsi.device dla karty 64/128GB.

Zdaje sobie sprawę, że są tacy, co potrzebują więcej. Nie jest on jednak niezbędny dla wszystkich.
2
[#78] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@wali7, post #71

Ja tak mam. Postawiłem samodzielnie (z pomocą niekiedy): OS3.2.3, OS3.9, AKReal (na OS3.9), AmigaSYS (na OS3.1), ClasiscWB (na OS3.1). Sporo się nauczyłem. Mam sporo programów na tym (legalne!) oraz kolekcję dem i gier.

Wiele osób proponowało mi gotowce, ale nie o to w tym chodzi.

Oczywiście robię backupy.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem