[#61] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #13

Szukałem, ile kosztuje Aros. Nie mogłem znaleźć.

AROS jest open source. Jako jedyny system z amigowego towarzystwa do pozyskania legalnie za darmo :)
1
[#62] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@retrofaza, post #61

A co ciekawe, istnieją wersje dla 68k.

BTW kupując Amigę, na ogół kupuje ją się już z systemem.
[#63] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #62

Amiga jest w tym dziwna że za system płaci się dwa razy. Raz za kickstarty, a drugi raz za Workbench. No chyba że się kupuje komplet.

Bo system jest i w kościach kickstart i na dyskietkach przecież
[#64] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #63

To właśnie napisałem. Nowe Amigi były sprzedawane z Workbenchem.

A to co jest w KS i w Workbenchu to nie to samo, więc nie płacisz 2x, tylko w dwóch ratach.
[#65] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #64

Gdy nowy WB wymaga nowego KS, to wtedy tak, płacisz 2x :P
[#66] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@tukinem, post #63

Kupując OS dostajesz zawartość ROM w formie plików, zapłacić musisz za fizyczne układy pamięci i ewentualnie komuś za nagranie Kickstartu, za który zapłaciłeś kupując OS.
Jeśli masz możliwość samemu zaprogramować ROM lub używasz jakiegoś sprytnego urządzenia, jak np ROMulator czy A500flash, podmienisz ROM za darmo i w pełni legalnie.
3
[#67] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@_DiskDoctor_, post #64

w kick start masz biblioteki intuition, myszke, podstawowy font, elementy okien, suwak, obsluge scalowania okien, prawe menu wskazywanie urzadzeń, wiec tam jest bardzo duzo
[#68] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@vojo, post #66

używasz jakiegoś sprytnego urządzenia, jak np ROMulator czy A500flash, podmienisz ROM za darmo i w pełni legalnie

Do tego też pasuje Pistorm.
2
[#69] Re: Workbench 3.2 czy coś innego?

@Mokry, post #46

Dziękuję za wskazówkę.

System zakupiłem jednak w Archi-Tech, plus kilka innych dupereli.

Teraz zaczynam ogarniać resztę sprzętu, typu FAT95, WiFi, RTG...
Niestety CaffeineOS się ze mną nie lubi, co chwile partycja bootowalna się wykrzacza.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne wiadomości.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem